مخاطبهٔ نهم - در ذکر کیفیت و روش اهل طریقت و مراتب حقیقت و رجحان شریعت بر حقیقت
ای عزیز باید دانست که اهل الله را دو نوع طریقتست یکی طریقه شریعت و یکی طریقه حقیقت است اما همت بر تحصیل هر دو باید گماشت و شریعت را مقدم بر حقیقت باید داشت چه مرتبه شریعت از مرتبه حقیقت زیاده است ازاین جهت که خدایتعالی بنای حقیقت را بر شریعت نهاده شریعت میفرماید که پاک دامن باش و حقیقت می گوید با من باش شریعت در حقیقت و حقیقت در شریعت نهان است
شریعت چیست؟ بی بدی - طریقت چیست؟ بی دوئی - حقیقت چیست؟ بی خودی چون از این هر سه گذشتی باوپیوستی وهمه او گشتی، اول بدایت را محکم بکن آنگاه نهایت را میساز بدایت همه درد است ونیاز و نهایت همه ناز است و کشف راز
شریعت را استاد باید و طریقت را پیر پس عارف آنست که عمل به هر دو نماید و اگر شرع را راجح داند شاید چه حقیقت مثل آبست و شریعت مثل آفتاب روشنی عالم بآفتاب است و زندگی آدم بآب شریعت کشتی و حقیقت دریاست از دریا گذشتن بی کشتی خطاست شریعت مر حقیقت را آستانست بی شریعت به حقیقت پیوستن بهتان شریعت راه و حقیقت منزلست راه ناپیموده به منزل رسیدن مشکل حقیقت سر او شریعت دروازه است از دروازه نگذشته بسر آمدن که راه اندازه است، شریعت کلید است و تو حقیقت قفل سدید و گشودن قفل سدید ممکن نیست الا به کلید
ایکه جویای راه حق شده ای
وزخطر در پناه حق شده ای
گربدانی شوی حقیقت خواه
بی شریعت مشو حقیقت خواه
تا شریعت نمیکنی حاصل
در حقیقت نمی شوی واصل
با شریعت ره حقیقت جوی
ره تاریک بی چراغ مپوی
تا ندانی ره حرام و حلال
نشمرد کس ترا ز اهل کمال
دین اسلام شرع مصطفوی است
راه ایمان سلوک مرتضوی است
سد اسلام مصطفی بنهاد
گشت ایمان زمرتضی آباد
مصطفی دان رسول و ره ره اوست
ره ره مرتضی و عترت اوست
گر تو زینگونه یابی آگاهی
عارف حق و سالک راهی
در ره معرفت قدم زده ای
برتر از نه فلک علم زده ای
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: در این متن، به دو نوع طریقت در سیر و سلوک اهل خدا اشاره شده است: شریعت و حقیقت. شریعت به عنوان یک راهنمای اولیه و اساسی برای پیوستن به حقیقت معرفی شده و گفته میشود که باید شریعت را مقدم دانست، زیرا حقیقت بر پایه شریعت بنا شده است. شریعت مانند آفتاب است که زندگی را روشن میکند و حقیقت مانند دریاست که با شریعت (کشتی) میتوان به آن رسید.
نویسنده به این نکته تأکید میکند که برای شناخت حقیقت باید از اصول شریعت پیروی کرد و شریعت را به عنوان زیرساختی برای رسیدن به حقیقت در نظر گرفت. او هم چنین اشاره میکند که عمل به هر دو طریقت ضروری است و بدون شریعت نمیتوان به حقیقت دست یافت.
در نهایت، متن به علاقهمندان به مسیر حق توصیه میکند که بدون شریعت به دنبال حقیقت نروند؛ زیرا درک درست حرام و حلال و رعایت اصول دین اسلام (شریعت) برای ورود به وادی حقیقت ضروری است.
هوش مصنوعی: باید توجه داشت که افرادی که به خدا نزدیکاند، دو نوع راه دارند: یکی راه شریعت و دیگری راه حقیقت. اما باید تلاش شود که هر دو را به دست آورد و شریعت را بر حقیقت مقدم دانست، زیرا مقام شریعت بالاتر از مقام حقیقت است. این بدان خاطر است که خداوند حقیقت را بر اساس شریعت بنا نهاده است. شریعت به ما میگوید که پاکدامن باشیم و حقیقت به ما میگوید که با من در ارتباط باش. شریعت و حقیقت در یکدیگر نهفتهاند.
هوش مصنوعی: شریعت به معنای راه و روش درست زندگی است که هیچ نقصی ندارد. طریقت به معنای پشت سر گذاشتن موانع و دوگانگیهاست. حقیقت نیز به معنای از خود گذشتن و رهایی از قید و بندهای فردی است. هنگامی که از این سه مرحله عبور کردید، به یک اتحاد با حقیقت موفق خواهید شد و به یکپارچگی دست پیدا میکنید. در ابتدای این مسیر، شما با درد و نیاز مواجه میشوید، در حالی که در انتهای آن، به ناز و آرامش و کشف رازهای عمیق زندگی میرسید.
هوش مصنوعی: برای درک درست و عمیق از مسیری که در زندگی روحانی باید پیش گرفت، ابتدا باید به آموزهها و اصول شریعت پایبند بود و از آن پیروی کرد. شریعت مانند چراغی است که راه را روشن میکند و حقیقت، همانند دریا است که باید به آن رسید. عمل به آموزههای شریعت فرد را به حقیقت نزدیک میکند. هرچند ممکن است بعضی افراد، حقیقت را بالاتر از شریعت بدانند، اما بدون شریعت، رسیدن به حقیقت دشوار است. شریعت همانند کلیدی است که قفل درک عمیقتری از حقیقت را میگشاید و فرد را به سوی منزلگاه حقیقت رهنمون میسازد. از این رو، نادیده گرفتن شریعت نه تنها نادرست است، بلکه میتواند به نوعی به اعتبار دستاوردهای معنوی آسیب برساند.
هوش مصنوعی: ای کسی که در جستجوی حقیقت هستی و به هنگام خطر به خدا پناه بردهای.
هوش مصنوعی: اگر به دنبال حقیقت هستی و میخواهی آن را بشناسی، نباید از قوانین و اصول دینی دور شوی. برای درک واقعیات، توجه به شریعت و اصول اخلاقی ضروری است.
هوش مصنوعی: تا زمانی که به قوانین و اصول دین پایبند نباشی، به حقیقت و کمال نخواهی رسید.
هوش مصنوعی: برای پیدا کردن حقیقت، باید از قوانین و اصول استفاده کنی و به مسیرهای تاریک و بیراه حرکت نکنی.
هوش مصنوعی: تا وقتی که ندانستهای چه چیز حرام و چه چیز حلال است، کسی تو را از اهل کمال نمیشمارد.
هوش مصنوعی: دین اسلام بر اساس قوانین و احکام پیامبر محمد (ص) است و مسیر ایمان و سیر و سلوک به حقیقت و معرفت از راه امام علی (ع) میگذرد.
هوش مصنوعی: محوریت اسلام به امر پیامبر(ص) شکل گرفت و این امر باعث تقویت ایمان در سایه ولایت حضرت علی(ع) شد.
هوش مصنوعی: مصطفی، پیامبر و راهنمایی است که راه او، مسیر مرتضی و خانوادهاش نیز هست.
هوش مصنوعی: اگر تو به این شکل به آگاهی برسی، مانند یک عارف و سالک در مسیر حق خواهی شد.
هوش مصنوعی: در مسیر دانش و معرفت قدم گذاشتهای که از تمامی آسمانها و دانشهای موجود بالاتر هستی.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.