از میدان انبساط میدان سماع زاید. قوله تعالی: «ولو علم اللّه فیهم خیرالاسمعهم». سماع بیدار کردنست از خواب و جنبانیدنست از آرام و آب دادنست کشته را، تا خفته کیست و آرامیده کیست و کشته چیست. سماع زنده کننده است، و اهل سماع سه مردانند: یکی آنست که حظ وی از سماع معنیست و حاصل آن؛...؛ سیم آنست که حظ وی لطیفهایست میان صوت و معنی و اشارات آن. اما آن پیشین استقبال کرد سماع را بسه چیز: بگوش سر، و آلت تمییز، و حرکت طباع؛ سماع ویرا باز آورد از سه لذت: یکی از آسایش، و از غم و از شغل. اما مرد دوم استقبال کرد سماع را بسه چیز: بگوش، و لطافت نظر، و فایده جستن به نیاز؛ تا باز آورد او را آن سماع دو تحفه: راحت از درد، و نکته از حکمت. و اما سیم مرد استقبال کرد سماع را به سه چیز: بنفس مرده، و دل تشنه، و نفس سوخته؛ تا باز آورد او را نسیم انسی، و یادگار ازلی، و شادی جاودانی.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این متن درباره مفهوم سماع و تاثیرات آن بر روح و روان انسانهاست. به گفته نویسنده، خداوند اگر در انسانها خیر میدید، آنها را بیدار میکرد تا صدای سماع را بشنوند. سماع به مثابه بیدارکنندهای است که روح را از خواب غفلت بیرون میآورد و آرامش را به جانهای خسته میبخشد.
نویسنده، اهل سماع را به سه دسته تقسیم میکند:
1. کسانی که از سماع فقط معنای آن را درک میکنند و لذت آن را در آسودگی، رهایی از غم و مشغله مییابند.
2. افرادی که بر اثر سماع، دو هدیه از راحتی و حکمت دریافت میکنند.
3. کسانی که با سماع به شادی و انس ازلی و حالتی همیشهگی در زندگی دست مییابند.
در کل، سماع به نوعی زنده کننده و تحریککننده روح است که انسان را به آگاهی و حالتی خاص میرساند.
هوش مصنوعی: از فضای آرامش و شادی، احساسات ویژهای به وجود میآید. خداوند در آیهای میفرماید که اگر او میدانست در درون آنها خیری وجود دارد، آنها را میشنید. سماع، به معنای بیدار کردن از خواب و ایجاد تحرک است و به نوعی مانند آبیاری یک گیاه مرده میباشد تا دوباره جان گیرد. سماع در واقع زندگیبخش است و افرادی که به سماع گوش میدهند به سه دسته تقسیم میشوند: دسته اول کسانی هستند که از سماع فقط معنی و مفهوم آن را درک میکنند. دسته دوم کسانی هستند که بین صوت و معنی و نشانههای آن جزیی را درک میکنند. و دسته سوم کسانی هستند که درک آنها با احساسات عمیقتری مانند اشتیاق و نیاز همراه است. این افراد با سماع، از آسایش و غم رهایی مییابند و به حکمت و راحتی میرسند. در نهایت، افرادی که عمق بیشتری در سماع حس میکنند، به حالتی از انس و شادی پایدار دست مییابند.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.