از میدان توحید میدان تفرید زاید. قوله تعالی: «ذلک بان اللّه هوالحق و أن ما یدعون من دونه هو الباطل». حقیقت تفرید یگانه کردن همتست، بیان آن در توحید برفت. و اقسام تفرید سه است: یکی در ذکرست، و یکی در سماع، و یکی در نظر. در ذکر آنست که در یاد وی نه بر بیم باشی از چیزی از وی، و نه در طلب چیزی باشی جز از وی، و نه برکوشیدن چیزی باشی بجز از وی. و در سماع آنست که در گوش سر از سه ندای وی بریده نیاید: یک ندای بازخواندن باخود در هر نفسی؛ دیگر ندای فرمان بخدمت خود در هر طرف؛ سیم ندای ملاطفت در هر چیز. و در نظر آنست که نگریستن دل از وی بریده نیاید، و نشان آن سه چیزست: یکی آنکه گردش حال مرد را بنگرداند، ودیگر آنکه تفرقهٔ دل بهیچ شاغل مرد را درنیابد، سیم آنکه مرد از خود بیخبر ماند.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این متن درباره مفهوم تفرید و توحید در عرفان اسلامی صحبت میکند. تفرید به معنای یگانهسازی همت و توجه به خداوند است، و در این راستا، سه نوع تفرید ذکر میشود:
1. **تفرید در ذکر**: این به معنای یاد کردن خداوند بدون وحشت از چیزی، یا طلب چیزی جز او است و همچنین یعنی تلاش نکردن برای چیزی به جز او.
2. **تفرید در سماع**: این به گوش سپردن به سه نوع ندا اشاره دارد: نداهایی که از درون شنیده میشوند، فرمانهایی که برای خدمت به خدا از هر طرف میآیند و نداهایی که ملاطفت و محبت خدا را در هر چیز نشان میدهند.
3. **تفرید در نظر**: این به معنای نگریستن به دل و عدم انقطاع توجه به خداوند است که نشانههای آن شامل دگرگونی حال شخص، عدم تفرق دل و غفلت از خود است.
در نهایت، متن تأکید دارد که در همه این جنبهها، فرد باید توجه و همت خود را به طور کامل معطوف به خداوند کند.
هوش مصنوعی: از میدان توحید، میدان تفرید به وجود میآید. اینکه خداوند حقیقت و حق است و هرچه به جز او مورد درخواست قرار گیرد، باطل است. حقیقت تفرید به یکسانی همت وابسته است و توضیح آن در توحید آمده است. تفرید دارای سه نوع است: یکی در ذکر، دیگری در سماع و سومی در نظر. در ذکر، یعنی در یاد خدا هیچ ترسی از چیزی نداشته باشی، جز او در طلب هیچ چیز نباشی و تلاش نکنید برای چیزی جز او. در سماع، یعنی در گوش خود از سه ندا قطع نشوی: یکی ندا برای یادآوری در هر نفس، دیگری ندا برای خدمت در هر مورد و سومی ندا برای محبت در هر چیز. در نظر، یعنی اینکه توجه دل از خدا قطع نشود و نشانههای آن سه چیز است: یکی اینکه حال انسان را مشاهده کند، دیگری اینکه دل انسان درگیر هیچ چیز جز خدا نشود و سومی اینکه انسان از حال خودش بیخبر بماند.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.