از میدان ذکر میدان فقر زاید. قوله تعالی: «یا ایها الناس انتم الفقراء الی اللّه». فقر درویشیست، و آن سه است: فقر اضطرار، و فقر اختیار، و فقر تحقیق. فقر اضطرار سه است: یکی کفارتست، و دیگری عقوبتست، سیم قطیعتست؛ نشان آنچه کفارتست انتظار و صبر است، نشان آنچه عقوبت است ضیق و ضجرست، و نشان آنچه قطیعت است شکوی و سخطست: «اذاهم سخطون»، در صفت منافقانست. و آنکه فقر اختیارست سه است: یکی درجه، و دیگری قربت، سیم کرامتست: آنچه درجه است با قناعتست، و آنچه قربتست با رضاست، و آنچه کرامتست بایثارست. و فقر تحقیق سه است: جفا از وی نیست، و نعمت را عدد پیدا نیست، و شکر سزا را طاقت نیست. قوله تعالی: «و من یرداللّه فتنته فلن تملک له من اللّه شیئا اولئک الذین لم یرد اللّه ان یطهر قلوبهم».
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این متن به بررسی مفهوم فقر در دیدگاه اسلامی میپردازد و سه نوع فقر را توضیح میدهد:
1. **فقر اضطرار**: این نوع فقر به سه دسته تقسیم میشود:
- **کفارت**: در این حالت، فرد باید برای گناهان خود انتظار و صبر نماید.
- **عقوبت**: این نوع فقر از ضیق و نارضایتی ناشی میشود.
- **قطیعت**: نشاندهنده ناامیدی است و از شکایت و نارضایتی دلالت دارد.
2. **فقر اختیار**: این نوع فقر نیز به سه دسته تقسیم میشود:
- **درجه**: مرتبط با قناعت و رضایت از وضعیت خود.
- **قربت**: نزدیک شدن به خداوند از طریق رضا و خشنودی.
- **کرامت**: با ایثار و فداکاری به دست میآید.
3. **فقر تحقیق**: این نوع فقر فراتر از مشکلات دنیوی است و ناشی از ارتباط عمیق با خداوند میباشد. در این حالت نعمتها عددی ندارند و شکرگزاری نیز از طاقت خارج است.
به طور کلی، متن نشان میدهد که فقر در اسلام میتواند به عنوان وسیلهای برای رشد روحانی و نزدیک شدن به خداوند تلقی شود.
هوش مصنوعی: فقر به معنای وابستگی و نیاز به خداوند است. در اینجا فقر به سه دسته تقسیم میشود: فقر اضطراری، فقر اختیاری، و فقر تحقق. فقر اضطراری خود به سه نوع تقسیم میشود: یکی جبران گناهان، دیگری مجازات، و سومی جدایی. نشانه فقر جبران، صبر و انتظار است، برای مجازات، تنگی و ناراحتی مشخص میشود، و نشان جدایی، شکایت و نارضایتی است؛ که این ویژگیها در مورد منافقان بیان شده است. فقر اختیاری نیز سه نوع دارد: یکی درجه، دیگری نزدیکی به خدا، و سومی کرامت. برای دستیابی به درجه، قناعت لازم است، برای نزدیکی، رضایت و برای کرامت، ایثار ضروریست. فقر تحقق نیز به معنای عدم دوری از خداوند است، نعمتها را نمیتوان شمارش کرد و شکرگزاری به حدی فراتر از توان انسان است. به همین دلیل، آنهایی که خداوند بخواهد دلهایشان پاک نشود، هیچ چیز از او نمیتوانند به دست آورند.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.