قوله تعالی: لِلَّذِینَ یُؤْلُونَ الآیة... ایلاء از روی لغت مصدر الی است یقال آلی یولی ایلاء، فهو مول آلی و ایتلی و تألّی همه یکسانست «و لا یأتل اولوا الفضل» ازینست، و ألیة نام سوگندست قال الشاعر.
قلیل الألایا حافظ لیمینه و ان بدرت منه الالیة برّت.
و از روی شرع ایلا آن باشد که مردی سوگند خورد بنامی از نامهای خداوند عز و جل که باهل خود نرسم و نزدیکی نکنم زیادت از چهار ماه چندانک تقدیر کند، اما اگر سوگند بچهار ماه خورد یا کم از چهار ماه مولی نباشد، و اگر سوگند نه بنام خدا خورد که بطلاق و عتاق خورد بروزه و بنماز و صدقه که بر خود واجب کند بقول جدید شافعی رض مولی باشد. پس چون ایلا درست شد چهار ماه مدت تربص وی باشد که درین مدت از جهت شرع مطالبتی بر وی متوجه نشود. اما اگر در میانه این مدت پیش از آنک چهار ماه بر آید باز آید و با اهل خویش کند، بر وی جز از کفارت سوگند نیست و این فیئه هر چند که نه در محل خویش است اما چون کسی بود که بروی دینی موجّل باشد و پیش از اجل آن دین باز دهد روا بود. و اگر این فیئه نکند تا مدت چهار ماه بسر آید و آن گه بی عذری هم نزدیکی نکند، زنان را رسد که مطالبت وی کند که باز آی یا طلاق ده. اختلافست علما را که باز آمدن بسخن است یا بوطی. قومی گفتند. بسخن است گوید با پس آمدم. و درستتر آنست که وطی است. پس اگر باز نیاید زن را رسد که از قاضی در خواهد تا وی را طلاق دهد. و چون باز آمد بعد از مطالبت و نزدیکی کرد، اگر سوگند که خورده بود بنام خدای بود عز و جل کفارت سوگند بروی لازم آید، بدلیل خبر که گفت «من حلف علی یمین فرأی غیرها خیر منها فلیأت الذی هو خیر و لیکفّر عن یمینه»
و بقول قدیم شافعی کفارت لازم نیاید، لقوله تعالی فَإِنْ فاؤُ فَإِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَحِیمٌ علّق المغفرة بالفیئة فدل علی انه قد استغنی عن الکفارة. و اگر سوگند بطلاق یا عتاق بود به نفس وطی طلاق در افتد، و عتق حاصل شود. و اگر بر طریق نذر سوگند یاد کرده بود چنانک گوید ان وطأتک فللّه علی ان اعتق رقبة او اصوم کذا او اصلی کذا او اتصدق بکذا. اینجا مخیر است اگر خواهد بوفاء نذر بازآید و اگر خواهد کفارت سوگند کند.
وَ إِنْ عَزَمُوا الطَّلاقَ فَإِنَّ اللَّهَ سَمِیعٌ عَلِیمٌ این آیت از دو وجه رد است بر اصحاب رأی که گفتند چون مدت ایلاء چهار ماه بسر آید زن از مرد جدا شود بیک طلاق، و حاجت بآن نیست که شوهر را بفیئه یا طلاق مطالبت کند. گوئیم اگر چنان بودی پس این عزم کردن بر طلاق معنی نداشتی، که وقوع طلاق خود حاصل بودی، و در آیت فائده نماندی. وجه دیگر آنست که گفت: فَإِنَّ اللَّهَ سَمِیعٌ عَلِیمٌ لفظ سماع اقتضاء مسموع کند، و مسموع لفظ طلاقست تا بزبان بنگوید مسموع نباشد.
وَ الْمُطَلَّقاتُ یَتَرَبَّصْنَ الآیة... تربص اینجا عدت است. و قرء بمذهب شافعی طهر است. و کمینه طهر پانزده روز است، و مهینه آنچ بود که آن را حدی نیست. در شرع میگوید: و النساء المطلقات یتربّصن، بتعریض انفسهن للنکاح ثلاثة اطهار.
زن دست باز داشته یعنی آن زن که ببلوغ رسید و با شوهر دخول یافت و آبستن نیست درنگ کند در عدت، و باز ایستد از تزویج تا سه پاکی. وعدتها در قرآن پنج است: عدت زن که بحیض نرسید سه ماهست. وعدت زن نومید شده از حیض هم چنان، و ذلک فی قوله تعالی وَ اللَّائِی یَئِسْنَ مِنَ الْمَحِیضِ مِنْ نِسائِکُمْ إِنِ ارْتَبْتُمْ فَعِدَّتُهُنَّ ثَلاثَةُ أَشْهُرٍ وَ اللَّائِی لَمْ یَحِضْنَ و عدّت باروران زنان تا ببار فرو نهادن است و ذلک فی قوله: وَ أُولاتُ الْأَحْمالِ أَجَلُهُنَّ أَنْ یَضَعْنَ حَمْلَهُنَّ اگر هم در آن ساعة که شوی مرد یا طلاق داد بار فرو نهد، هم در ساعة تزویج وی حلال گردد چهارم عدت شوی مرده چهار ماه و ده روز است. و ذلک فی قوله وَ الَّذِینَ یُتَوَفَّوْنَ مِنْکُمْ وَ یَذَرُونَ أَزْواجاً یَتَرَبَّصْنَ بِأَنْفُسِهِنَّ أَرْبَعَةَ أَشْهُرٍ وَ عَشْراً پنجم عدت مطلقات سه پاکی و هو قوله: وَ الْمُطَلَّقاتُ یَتَرَبَّصْنَ بِأَنْفُسِهِنَّ ثَلاثَةَ قُرُوءٍ. و زن دست باز داشته که بمرد نرسید خود بروی عدت نیست، و ذلک فی قوله فَما لَکُمْ عَلَیْهِنَّ مِنْ عِدَّةٍ تَعْتَدُّونَها مگر که شوهرش بمیرد که هم چهار ماه و ده روز بنشیند، عموم آیت را که گفت یَتَرَبَّصْنَ بِأَنْفُسِهِنَّ أَرْبَعَةَ أَشْهُرٍ وَ عَشْراً و فرق ننهاد میان آن زن که بمرد رسید و آنک نرسید، این بیان عدت آزاد زنان است. اما عدت زنان بردگی نیمه عدت آزاد زنانست، مگر در اطهار که عدت ایشان در آن دو طهر است. و در حمل همچون آزاد زنان وضع حمل است. اما ابتداء و انتهاء عدت بآن توان دانست که مرد که زن را طلاق دهد در حال حیض دهد یا در حال طهر. اگر در حال حیض دهد روزگار آن حیض در شمار نیست تا طهر پدید آید، آن گه در عدت شود تا سه طهر بگذرد. چون حیض چهارم آغاز کند عدت بسر آمد. و اگر در حال طهر طلاق دهد، اگر همه یک لحظه باشد آن طهر در شمار باشد بعد از آن که دو طهر دیگر بگذرد چون حیض سوم آغاز کند عدت تمام شد. و درین معنی رجوع با زنان باید کرد، که راه معرفت این احوال گفت ایشانست. هر گه که کم از سی و دو روز و دو لحظه نگویند که کم ازین صورت نه بندد و اللَّه اعلم.
وَ لا یَحِلُّ لَهُنَّ أَنْ یَکْتُمْنَ الآیة... و حلال نیست زنان را که چیزی از حیض یا از بار خویش که در شکم دارند پنهان کنند، تا حق رجعت مرد بدان باطل کنند.
عکرمه گفت: این چنان باشد که زن در عدت شود چون مرد خواهد که رجعت کند گوید مرا حیض سیم رسید، و عدت بسر آمد و قصد وی بدان ابطال حق مرد باشد از رجعت آن گه گفت: وَ بُعُولَتُهُنَّ أَحَقُّ بِرَدِّهِنَّ ای برجعتهن فی ذلک ای فی العدة هم شوهران.
ایشان بایشان سزاوارتراند که رجعت کنند از دیگران، إِنْ أَرادُوا إِصْلاحاً اگر مقصود ایشان در آن رجعت اصلاح باشد نه اضرار، چنانک قومی میکردند در ابتداء اسلام که زن را طلاق رجعی میداند، چون نزدیک آن بود که عدت بسر آید رجعت میکردند، و زن را با خود میگرفتند باز دیگر باره وی را طلاق رجعی میدادند، و مقصود ایشان بآن رجعت اضرار و تعذیب ایشان بود نه اصلاح ایشان، مفسران گفتند وَ بُعُولَتُهُنَّ أَحَقُّ بِرَدِّهِنَّ در حق مردی آمد از اهل طایف که زن خویش را سه طلاق داد، زن بار داشت و مرد ندانست، و زن از بار خویش وی را آگاهی نداد، پس رب العالمین این آیت فرستاد، و مرد بحکم آیت مراجعت کرد. و این حکم ثابت بود میان ایشان تا هر مرد که بارور را طلاق دادی هم شوی وی سزاوارتر بودی بوی، و حق رجعت وی را بودی، پس باین آیت دیگر که الطَّلاقُ مَرَّتانِ این منسوخ شد، و احکام طلاق دو گانه و سه گانه آنجا روشن شد بعولة جمع بعل است همچون ذکورة و فعوله و عمومة و خؤولة. شوهر را بعل گویند و زن را بعله و اشتقاق آن از مباعله است و المباعلة المجامعة.
وَ لَهُنَّ مِثْلُ الَّذِی عَلَیْهِنَّ بِالْمَعْرُوفِ الآیة... میگوید حق زنان.
بر مردان همچنانست که حق مردان بر زنان. بر هر دو واجب است که یکدیگر را چندانک خویشتن را پاک دارند، و خوش دارند، و خوش زندگی کنند، و عشرت و صحبت راساخته باشند. قال ابن عباس رض انی لاحبّ ان اتزیّن للمرأة کما احب ان تتزین لی لان اللَّه تعالی یقول وَ لَهُنَّ مِثْلُ الَّذِی عَلَیْهِنَّ بِالْمَعْرُوفِ همانست که جای دیگر گفت: عاشِرُوهُنَّ بِالْمَعْرُوفِ. و مصطفی ع گفت «خیرکم خیرکم لاهله».
و عن سعید بن المسیب قال بلغنی ان رسول اللَّه صلّی اللَّه علیه و آله و سلم قال «انّ المرأة المسلم اذا همّ باتیان اهله کتب اللَّه له عشرین حسنة، و محا عنه عشرین سیئة، فاذا اخذ بیدها کتب اللَّه له اربعین حسنة و محا عنه اربعین سیئة. فاذا قبلها کتب اللَّه له بها ستین حسنة و کفّر عنه ستین سیّئة، فاذا اصابها کتب اللَّه له عشرین و مائة حسنة، ثم اذا قام یغتسل باهی اللَّه تعالی به الملائکة، و یقول انظروا الی عبدی قام فی لیلة باردة یغتسل من الجنابة، یبتغی رضاء ربه، اشهدکم انی قد غفرت له».
وَ لِلرِّجالِ عَلَیْهِنَّ دَرَجَةٌ الآیة... و مردان را بر زنان افزونی است. یعنی بما ساقوا من المهر، و انفقوا من المال. بآنک مهر و نفقت بر ایشانست، ایشان را بر زنان افزونی است، هم بدیت که دیت مردان دو چند دیت زنان است، و هم بمیراث که مردان را دو بهره است، و زنان را یک بهره، و هم بطلاق و رجعت که در دست مردان است نه در دست زنان، و هم بامامت و امارت و جهاد که مردان را است و زنان را نه، و هم بعقل و دین که زنان ناقصات عقل و دین اند، و ذلک فی
قوله صلّی اللَّه علیه و آله و سلم «ما رأیت من ناقصات عقل و دین اغلب لذی لبّ منکن فقالت امرأة یا رسول اللَّه ما نقصان العقل و الدین؟ قال اما نقصان العقل فشهادة امرأتین بشهادة رجل فهذا نقصان العقل و تمکث احدیکن اللیالی لا تصوم و تفطر فی رمضان فهذا من نقصان الدین».
روی سعید بن المسیب عن ابن عباس رض فی قول اللَّه عز و جل وَ لَهُنَّ مِثْلُ الَّذِی عَلَیْهِنَّ بِالْمَعْرُوفِ وَ لِلرِّجالِ عَلَیْهِنَّ دَرَجَةٌ الآیة... قال اذا کان یوم القیمة جمع اللَّه تعالی الفقهاء و العلماء، فقاموا صفّا، فیجیء رجل متعلق بامرأة و هو یقول یا رب انت الحکم العدل! کنت انا و هذه قبل النکاح حرامین ثم صرنا بالنکاح حلالین و کانت لها من اللّذة مثل مالی فلم اوجبت لها علیّ الصداق و انت الحکم العدل؟ فیقول اللَّه تعالی و قد اخذت منه مهرا؟ فتقول نعم فیقول من امرک بهذا؟ فتؤمی الی الفقهاء فیقول اللَّه جل جلاله للفقهاء انتم امرتم هذه ان تأخذ منه مهرا؟ فیقولون نعم، فیقول من این قلتم؟ فیقولون یا رب انت قلت فی کتابک وَ آتُوا النِّساءَ صَدُقاتِهِنَّ نِحْلَةً فیقول اللَّه عز و جل صدقتم. فیقول الزوج و لم اوجبت لها علی الصداق و کنا فی اللذة سواء؟ فیقول اللَّه جل جلاله لانی ابحت لک ان تتلذذ بغیرها، و هی معک و حرمت علیها ان تتلذذ بغیرک ما دامت معک، فلما ابحت لک و حرمت علیها اردت ان اعطیها ما تساویان، فجعلت لها علیک الصداق. فیقول الزوج ثانیا یا رب فلم اوجبت لها علیّ النفقة بعد الصداق؟ فیقول اللَّه جل جلاله لانی فرضت علیها طاعتک ان لا تعصیک ایّ وقت اردتها، و لم افرض علیک طاعتها، فلما فرضت علیها و اسقطت عنک اردت ان اعطیها ما تتساویان، فجعلت لها علیک النفقة بعد الصداق. فیقول الزوج ثالثا یا رب فلم اوجبت علی نفقة الولد و أسقطت عنها و الولد بینی و بینها؟ فیقول اللَّه تعالی لانک حملت الولد فی ظهرک خفا و وضعته شهوة، و حملته ثقلا و وضعته کرها، من هاهنا اسقطت عنها النفقة و اوجبت علیک. فیقول الزوج رابعا فلم اوجبت علیّ نفقة الولد بعد خروجه من الرضاعة و فی الکبر و اسقطت عنها؟ فیقول اللَّه تعالی جعلت ذلک غیر انی عوضتک، فیقول بماذا یا رب؟ فیقول اذا مات الولد قسمت میراثه اثلاثا: للام الثلث، و للاب الثلثان، ثلث بازاء ثلث الام و الثلث الآخر عوضا عن النفقة. فیقول الزوج خامسا فی کتابک انت قلت وَ لِلرِّجالِ عَلَیْهِنَّ دَرَجَةٌ و قد تساوینا فاین درجتی علیها؟ فیقول اللَّه عزّ و جلّ: درجتک علیها انی جعلت امرها الیک ان شئت طلقتها و ان شئت امسکتها، و لیس الیها ذلک. ثم یقول اللَّه عز و جل للفقهاء و العلماء کیف ترون حکمی و قضایی من قضاء قضاتکم فی دار الدنیا؟ فیقولون یا رب انت الحکم العدل ما رأینا من قضاتنا فی دار الدنیا شیئا من ذلک.
و عن ابی سعید الخدری رض قال: قال رسول اللَّه صلّی اللَّه علیه و آله و سلم ان الرجل اذا نظر الی زوجته و نظرت الیه، نظر اللَّه عز و جل الیهما من فوق عرشه نظرة رحمة. فاذا اخذ بکفها و اخذت بکفه تناثرت ذنوبهما من خلال اصابعهما.
فاذا تحللها اکتنفتهما الملائکة من اعالی رؤسهما الی عنان السماء، یستغفرون لهما و یتراحمون علیهما، و کان لهما بکل قبلة و شهوة حسنات امثال جبال تهامة، فاذا دخلا مغتسلهما فاغتسلا خرجا من ذنوبهما کما تخرج الشعرة من العجین، فان هی حملت، کان لها فی ذلک کاجر الصائم المخبت فی سبیل اللَّه عز و جل. فاذا وضعت فلا تعلم نفس ما اخفی لهم من قرة اعین. قالوا هذا للنساء فما للرجل؟ فقال، و للرجال علیهن درجة و اللَّه عزیز حکیم.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این متن به تفسیر آیات قرآن و مباحث فقهی درباره ایلاء، طلاق و حقوق زنان و مردان میپردازد. در اینجا، ایلاء به معنای سوگند مرد برای عدم نزدیکی با همسرش به مدت چهار ماه تبیین شده است. اگر مرد بعد از این مدت به همسرش بازگردد، باید کفاره سوگند بدهد. همچنین به عدت زنان مطلقه و چگونگی آن پرداخته شده است، که شامل سه طهر برای زنان بارور و سه ماه برای زنانی است که هنوز به دوران قاعدگی نرسیدهاند.
متن از احکام مربوط به حقوق مردان و زنان نیز بحث میکند، و بیان میکند که مردان بر زنان از جهات مالی و حقوقی سایهافکنی دارند، اما در عین حال زن و شوهر باید نسبت به یکدیگر محبت و احترام داشته باشند. در نهایت، روایتهایی از پیامبر اسلام در مورد فضیلت رفتار نیکو با همسران و آثار معنوی آن ذکر شده است.
هوش مصنوعی: در اینجا به معنای "ایلاء" اشاره شده است که به معنای سوگند و قسم خوردن است. این کلمه ریشه در زبان عربی دارد و به صورت فعلی "آلی" و "یولی" نیز به کار میرود. به طور کلی، این کلمه به واژهای اشاره دارد که به قسم یا سوگند تعبیر میشود و در واژه "ألیة" نیز به همین مفهوم اشاره شده است.
هوش مصنوعی: کسی که از کمی علم خود به خوبی محافظت کند، در صورتی که از او خطا یا اشتباهی رخ دهد، آن خطا به زودی اصلاح خواهد شد.
هوش مصنوعی: اگر مردی سوگند یاد کند که به همسر خود نزدیک نمیشود و این سوگند به نام یکی از نامهای خداوند باشد، این سوگند به عنوان ایلا شناخته میشود و مدت آن نباید بیشتر از چهار ماه باشد. اگر مرد سوگند یاد کند که به مدت چهار ماه یا کمتر از آن از نزدیکی با همسرش خودداری کند، این ایلا صحیح نیست. همچنین، اگر سوگند به نام خدا نباشد و او به دیگر موارد مانند طلاق، روزه یا نماز اشاره کرده باشد، طبق نظر جدید شافعی، سوگند برای او معتبر خواهد بود. پس از اینکه ایلا برقرار شد، مرد باید چهار ماه صبر کند و در این مدت چیزی از شرع متوجه او نمیشود. اما اگر قبل از پایان این چهار ماه به همسرش برگردد، باید فقط کفاره سوگند بدهد. اگر مرد تا پایان چهار ماه نزدیکی نکند، همسرش میتواند از او بخواهد که یا به نزدیکی بازگردد یا طلاق دهد. علمای دین در مورد اینکه باید سخن بگوید یا عمل کند، اختلاف نظر دارند، اما نظر صحیح این است که مرد باید عمل کند. اگر او پس از این مدت به همسرش بازنگردد، زن میتواند از قاضی درخواست طلاق کند. و اگر مرد بعد از درخواست زن به نزدیکی بازگردد و در ابتدا سوگندش به نام خدا باشد، لازم است که کفاره آن سوگند را بپردازد.
هوش مصنوعی: به گفته قدیم شافعی، نیازی به کفاره نیست؛ زیرا در آیه قرآن آمده است که اگر توبه کنند، خداوند بخشنده و مهربان است. این بدان معناست که بخشش الهی به توبه وابسته است و بنابراین میتواند مانع از نیاز به کفاره شود. اگر سوگند به طلاق یا آزادی برده باشد، با عمل به سوگند، طلاق واقع میشود و آزادی نیز به دست میآید. اما اگر شخص به نذر سوگند یاد کند، مثلاً بگوید اگر با تو همبستر شوم، باید یک برده را آزاد کنم یا روزه بگیرم یا نماز بخوانم یا صدقه بدهم، در این صورت او مخیر است که اگر بخواهد به نذر خود عمل کند و اگر بخواهد، کفاره سوگند را پرداخت کند.
هوش مصنوعی: اگر آنها به جدایی (طلاق) تصمیم بگیرند، خداوند شنوا و داناست. این آیه به دو طریق پاسخگویی به نظر کسانی است که معتقدند پس از پایان مدت تعیینشده، زن باید بهطور خودکار از شوهر جدا شود و نیازی به درخواست جدایی از شوهر ندارد. اگر این طور بود، دیگر نیازی به اعلام تصمیم برای طلاق نبود، زیرا خود طلاق به طور طبیعی انجام میشد و این آیه نکتهای نداشت. همچنین، به دلیل اینکه خداوند در این آیه به شنوا بودن و دانا بودن خود اشاره کرده است، این میتواند به این معنا باشد که مطلبی که قرار است شنیده شود، در مورد طلاق است و باید به زبان گفته شود تا مورد شنیدن واقع گردد.
هوش مصنوعی: زنان مطلقه باید دورهای از انتظار را بگذرانند. این دوره انتظار به معنی عدت است. بر اساس مذهب شافعی، دوره پاکی از حیض (یعنی طهر) است و حداقل این دوره پانزده روز طول میکشد. همچنین مدت زمان آن میتواند بیشتر از این باشد و محدودیتی ندارد. در شرع آمده است که زنان مطلقه باید برای ازدواج دوباره سه دوره پاکی را تجربه کنند.
هوش مصنوعی: زن پس از بلوغ و همبستری با شوهرش که آبستن نیست، باید برای مدت زمان مشخصی از ازدواج مجدد خودداری کند. این مدتها در قرآن پنج دسته هستند: 1. مدت عده برای زنانی که هنوز به سن حیض نرسیدهاند، سه ماه است. 2. برای زنانی که به سن حیض نرسیده و ناامید از حیض هستند نیز همین مدت سه ماه است. 3. زنان باردار باید تا زمان زایمان خود منتظر بمانند. 4. زنانی که همسرشان فوت کردهاند، باید چهار ماه و ده روز عده نگهدارند. 5. زنان مطلقه باید سه دوره پاکی را انتظار بکشند. زنی که به همسر نرسیده، نیازی به نگهداشتن عده ندارد، مگر اینکه شوهرش فوت کند. در این صورت، باید چهار ماه و ده روز در عده بهسر ببرد. برای زنان باردار و برده، عده به صورت متفاوتی محاسبه میشود. زمان شروع و پایان عده به زمان طلاق بستگی دارد. اگر طلاق در زمان حیض باشد، آن دوره حیض در شمار عده نمیآید و پس از پایان حیض، عده آغاز میشود. اگر طلاق در زمان طهر باشد، آن زمان نیز به حساب میآید و باید پس از گذشت دو طهر دیگر، عده کامل شود. برای فهم دقیق این موارد، باید با زنان مشورت کرد، زیرا آنها بهترین آگاهان درباره این مسائل هستند.
هوش مصنوعی: زنان حق ندارند که اطلاعاتی درباره حیض یا بارداری خود را پنهان کنند، زیرا این کار ممکن است موجب از بین رفتن حق مرد در بازگشت (رجعت) شود.
هوش مصنوعی: عکرمه بیان میکند که زمانی که زن در دوره عدت قرار دارد و مرد خواهان بازگشت به اوست، میتواند بگوید که زمان عادت ماهیانهاش فرا رسیده و دوره عدت او به پایان رسیده است. این کار میتواند به معنای باطل کردن حق مرد برای بازگشت به همسرش باشد. سپس گفته میشود که شوهران در این مورد، یعنی در زمان عدت، حق بیشتری برای بازگرداندن همسرانشان دارند.
هوش مصنوعی: افرادی که قصد اصلاح در روابط خود دارند، شایستهترند که به هم برگردند، نه اینکه به دیگران توجه کنند. این نکته به ویژه در مورد حقوق افراد در طلاق و رجعت آن مطرح است. در زمان آغاز اسلام، برخی افراد به طلاق رجعی متوسل میشدند، به این صورت که وقتی زمان عده به پایان میرسید، دوباره به همسر خود برمیگشتند، اما هدف آنها ایجاد آزار و اذیت بود، نه اصلاح امور. مفسران در این زمینه به آیهای اشاره کردند که نشان میدهد به مردی که همسرش را سه بار طلاق داده بود، اجازه داده شد تا به او بازگردد، حتی بدون اینکه از وضعیت بارداری او اطلاع داشته باشد. این عمل در زمان خود نیکو بود، اما بعدها با تغییر احکام، حقوق طلاق و رجعت به طور واضح مشخص شد. واژه بعل به معنی شوهر است و بر گرفته از مباحثه و رابطه نزدیک بین زن و شوهر میباشد.
هوش مصنوعی: و برای زنان نیز همانند آنچه بر آنان حق است، به خوبی و به روشی شایسته رفتار شود.
هوش مصنوعی: بر مردان و زنان لازم است که به یکدیگر احترام بگذارند و به اندازهای که برای خود تلاش میکنند، برای طرف مقابل نیز اهمیت قائل شوند. هر دو طرف باید سعی کنند زندگی خوشایندی داشته باشند و با یکدیگر به خوبی رفتار کنند. ابن عباس میگوید که دوست دارد برای همسرش زیبا باشد، همانطور که دوست دارد او هم برایش زیبا باشد، زیرا خداوند میفرماید که حقوقی مساوی بر عهده هر یک است. همچنین پیامبر فرمودند: بهترین شما کسانی هستند که برای خانوادهشان بهترین رفتار را دارند.
هوش مصنوعی: سعید بن المسیب نقل کرده است که رسول خدا (ص) فرمودند: «وقتی زن مسلمان تصمیم میگیرد به همسرش نزدیک شود، خداوند برای او بیست حسنه مینویسد و بیست سیئه از او محو میکند. اگر او دست همسرش را بگیرد، خداوند برای او چهل حسنه مینویسد و چهل سیئه از او محو میسازد. وقتی او همسرش را بوسه میزند، خداوند برای او شصت حسنه مینویسد و شصت سیئه از او محو میکند. اگر با همسرش نزدیکی کند، خداوند برای او صد و بیست حسنه مینویسد. سپس وقتی او برای غسل گرفتن برمیخیزد، ملائکه به خداوند میگویند: «بنگرید به بندۀ من که در یک شب سرد از جنابت غسل میکند و رضای پروردگارش را طلب میکند»، خداوند میفرماید: «شما شاهد باشید که من او را بخشیدم.»»
هوش مصنوعی: مردان نسبت به زنان برتریهایی دارند. این برتری به دلیل مسئولیتهایی است که بر دوش مردان گذاشته شده است، مانند پرداخت مهریه و تأمین مخارج زندگی. همچنین، دیه مردان دو برابر دیه زنان است و در ارث نیز مردان دو سهم دریافت میکنند در حالی که زنان یک سهم دارند. علاوه بر این، حق طلاق و رجوع به شوهر در اختیار مردان است و مردان در مسائلی چون رهبری، مدیریت و جهاد مشارکت دارند، در حالی که زنان در این موارد سهمی ندارند. همچنین، از نظر عقل و دین نیز به فرض اینکه زنان کمی نسبت به مردان ناقصتر هستند.
هوش مصنوعی: پیامبر اسلام میفرمایند که من ندیدهام گروهی از ناقص بودن عقل و دین بیشتر از زنان. یکی از زنها از ایشان سؤال میکند که نقصان عقل و دین چیست؟ پیامبر پاسخ میدهد که نقصان عقل به این معناست که شهادت دو زن معادل شهادت یک مرد است. همچنین، نقصان دین به این اشاره دارد که برخی از زنان در ماه رمضان برخی شبها نمیتوانند روزه بگیرند و این موضوع هم به نقص دین اشاره میکند.
هوش مصنوعی: روزی در روز قیامت، خداوند فقهاء و دانشمندان را جمع میکند. یکی از افراد قصد دارد با زنی که پیش از ازدواج برایش حرام بوده، به نزد او برود و از خداوند میخواهد که چرا او را ملزم به پرداخت صداق کرده است، در حالی که هر دو در لذت یکسان بودند. خداوند به او میفرماید که او سکهای از او گرفته است و از زن میپرسد که آیا او را ملزم به گرفتن صداق کردهاند؟ زن به فقهاء اشاره میکند و خداوند از فقهاء میپرسد که آیا آنها به زن گفته بودند که صداق بگیرد. فقهاء پاسخ مثبت میدهند و خداوند میفرماید که راست میگویند. سپس شوهر میپرسد که چرا او ملزم به تأمین نفقه زن خود نیز هست. خداوند توضیح میدهد که به زن اطاعت او را واجب کرده و او را از واجب بودن اطاعت زن معاف کرده است. بنابراین برای جبران این موضوع، نفقه را بر عهده شوهر گذاشته است. شوهر بار دیگر میپرسد که چرا نفقه فرزند بر دوش اوست و از زن معاف شده است. خداوند پاسخ میدهد که او بار فرزند را به دوش داشته و به این دلیل بر شوهر نفقه فرزند را واجب کرده است. او همچنین میپرسد که چرا بعد از شیر گرفتن فرزند نفقه بر عهده اوست و نه بر عهده مادر. خداوند میفرماید که به این دلیل که در صورت فوت فرزند، ارث او به این صورت تقسیم میشود، که بخشی به مادر و دو بخش به پدر میرسد تا جبران هزینههای او باشد. در نهایت، شوهر به آیهای اشاره میکند که گفته شده است مردان بر زنان برتری دارند و از خداوند میپرسد که این برتری کجاست. خداوند پاسخ میدهد که برتری شوهر بر زن در این است که او اختیار طلاق یا نگهداری از او را دارد، اما زن چنین اختیاری ندارد. سپس خداوند از فقهاء و دانشمندان میپرسد که قضاوت او را چگونه میدانند و آنها میگویند که در قضاوتهای earthly خود هیچ چیز مشابهی ندیدهاند.
هوش مصنوعی: ابو سعید خدری روایت میکند که پیامبر اسلام فرمودند: وقتی مردی به همسرش نگاه میکند و همسرش نیز به او نگاه میکند، خداوند از بالای عرش به آنها نگاه رحمت میکند. و وقتی مرد دست همسرش را میگیرد و او نیز دست او را میگیرد، گناهان آنها از میان انگشتانشان میریزند.
هوش مصنوعی: زمانی که زن و شوهر از یکدیگر جدا شوند، ملائکه از بالای سرشان تا آسمان برایشان سهولت و رحمت میطلبند و از خداوند برای آنها طلب بخشش میکنند. همچنین آنها به ازای هر قبله و شهوتی که به سمت هم دارند، حسناتی همچون کوههای تهامه دریافت میکنند. وقتی که برای غسل رفتند و غسل کردند، تمام گناهانشان پاک میشود، به طوری که مانند بیرون آمدن رشتهای از خمیر است. اگر بچهدار شوند، برای آنها اجر مانند پاداش روزهدارانی که در راه خداوند هستند، نوشته میشود. هرگاه بچه به دنیا بیاید، هیچ کس نمیداند که چه نعمتهایی برای آنها فراهم شده است. برخی پرسیدند که این برای زنان است، پس مردان چه میشوند؟ پاسخ داده شد که برای مردان از نظر اجر و فضیلت مقداری بیشتر از زنان وجود دارد و خداوند قدرت و حکمتش را دارد.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.