زر اکسیر آفتابست و سیم اکسیر ماه، و نخست کس که زر و سیم از کان بیرون آورد جمشید بود. و چون زر و سیم از کان بیرون آورد فرمود تا زر را چون قرصه آفتاب گرد کردند، و بر هر دو روی صورت آفتاب مُهر نهادند، و گفتند این پادشاه مردمانست اندرین زمین چنانک آفتاب اندر آسمان، و سیم را چون قرصه ماه کردند، و بر هر دو روی صورت ماه مُهر نهادند، و گفتند این کدخدای مردمانست اندر زمین چنانک ماه اندر آسمان. و مر زر را که خداوند کیمیاست شمس نهار الجد خواندهاند یعنی آفتاب روز بخت و مر سیم را قمر لیل الجد یعنی ماه و شب، و مروارید را کوکب سماء الغنی یعنی ستاره آسمان توانگری، و گروهی زیرکان مر زر را نارشتاء الفقر خواندهاند یعنی آتش زمستان درویشی، و گروهی ح ح؟ قلوب الاجله یعنی خرمیهاء دل بزرگان، گروهی نرجس روضه الملک یعنی نرگس بوستان شاهی، و گروهی قره عین الدین یعنی روشنایی چشم دین. و شرف زر بر گوهرهاء گدازنده چنان نهادهاند که شرف آدمی بر دیگر حیوانات. و از خاصیتهاء زر یکی آنست که دیدار وی چشم را روشن کند، و دل را شادمان گرداند، و دیگر آنک مرد را دلاور کند، و دانش را قوت دهد، و سدیگر آنک نیکویی صورت افزون کند، و جوانی تازه دارد، و به پیری دیر رساند، و چهارم عیش را بیفزاید، و به چشم مردم عزیز باشد. و از بزرگی (ای) که زر را داشتهاند ملوک عجم دو چیز زرین کسی را ندادندی یکی جام و دیگر رکاب. و در خواص چنان آوردهاند که کودک خرد را چون به دارودان زرش شیردهند آراستهسخن آید، و بر دل مردم شیرین آید، و به تن مردانه، و ایمن بود از بیماری صرع، و در خواب نترسد، و چون به میل زرین چشم سرمه کنند از شب کوری و آب دویدن چشم ایمن بود، و در قوت بصر زیادت کند و خلاخل زرین چون بر پای بازبندند بر شکار دلیرتر و خرمتر رود. و هر جراحتی که به زر افتد زود به شود ولیکن سر بهم نیارد و از بهر این زنان بزرگان دختران و پسران خویش را گوش به سوزن زرین سوراخ کنند تا آن سوراخ هرگز سر بهم نیارد. و به کوزه زرین آب خوردن از استسقا ایمن بود و دل را شادمانه دارد، و ازین سبب اطبا به مفرح اندر زر و سیم و مروارید افگنند و عود و مشک و ابریشم، به حکم آنک هر ضعفی که دل را افتد از غم یا اندیشه آن را به گوهر زر و سیم توان برد، و آنچ از جهت انقباض افتد به مشک و عود و ابریشم به صلاح توان آورد، و آنچه از غلبه خون افتد به کهربا وند؟؟، و آنچه از سطبری خون افتد به مروارید و ابریشم.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: زر (طلا) و سیم (نقره) از اکسیرهای آفتاب و ماه به شمار میروند، و جمشید نخستین کسی بود که این فلزات را از زمین استخراج کرد. او دستور داد که طلا را به شکل قرصهای آفتاب و نقره را به شکل قرصهای ماه درآورند و بر آنها علامتهایی بزنند تا نشاندهنده مقام آنها در جهان باشند. طلا به عنوان نمادی از آفتاب و نقره به عنوان نمادی از ماه شناخته میشود و خواص بسیاری برای آنها ذکر شده است.
از جمله ویژگیهای طلا، میتوان به روشنایی چشم، شادی دل، تقویت دانش، زیبایی ظاهری، افزایش خوشی و محبوبیت در میان مردم اشاره کرد. همچنین تأثیرات مثبتی بر سلامت انسان دارد، به طوری که مصرف آن در داروها به بهبود وضعیت روحی و جسمی کمک میکند.
زنان نیز برای دختران و پسران خود از گوشوارههای طلایی استفاده میکنند تا مانع از مشکلاتی چون بیماری و نگرانی شوند. به همین جهت، پزشکان این فلزات را در درمانها و داروها به کار میبرند تا از اثرات منفی غم و اندیشه را کاهش دهند و به بهبود سلامت روحی و جسمی افراد کمک کنند.
هوش مصنوعی: طلا، نماد خورشید و نقره، نماد ماه است. اولین شخصی که طلا و نقره را از معادن استخراج کرد، جمشید بود. وقتی که او طلا و نقره را استخراج کرد، دستور داد تا طلا را به شکل قرص خورشید و نقره را به شکل قرص ماه درآورند و بر هر دو طرف این قرصها مهر زدند. سپس اعلام کردند که این طلا رهبر مردم در زمین است مانند خورشید در آسمان و نقره نیز رئیس مردم است مانند ماه در آسمان. مسلماً طلا را خدای کیمیا نامیدهاند و نقره را نیز، و مروارید را ستاره آسمان ثروت نامیدهاند. عدهای از نخبگان، طلا را آتش زمستانی و عدهای دیگر آن را شادی دل بزرگان خواندهاند. همچنین گروهی آن را نرگس باغ سلطنت و برخی نیز روشنایی چشم دین دانستهاند. ارزش طلا مانند ارزش انسان بر سایر مخلوقات است. یکی از ویژگیهای طلا این است که دیدن آن نگاه را روشنی میبخشد و دل را شاد میکند. همچنین قدرت و شجاعت به انسان میدهد، زیبایی چهره را زیاد میکند و جوانی را به تأخیر میاندازد. از دیرباز، پادشاهان هیچگاه دو چیز طلایی مانند جام و رکاب را به کسی نمیدادند. در مورد فوائد طلا آمده است که اگر به نوزادان طلا داده شود، زبانی خوشگفتار خواهند داشت و برای افراد نیز خاصیتهای دیگر مثل تقویت بینایی و شادی دل دارند. همچنین داشتن وسایل طلایی به شکاری دلیرتر کمک میکند و اگر زخمی به طلا بیفتد، به سرعت خوب میشود و از همین رو، خانوادههای مهم، گوشهای فرزندان خود را با سوزن طلایی سوراخ میکنند تا همیشه سر جا بماند. نوشیدن آب از کوزه طلایی نیز خوب برای سلامتی و خوشحالی دل است. به همین دلیل پزشکان برای درمان ضعف و غم، طلا و نقره و همچنین خوشبوکنندههایی مانند عود و مشک را به کار میبرند.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی آهنگهایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 شما حاشیه بگذارید ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.