و آن عبارت است از رها کردن عنان خود در مصیبت و بلا به فریاد کشیدن و آه و ناله کردن و جامه دریدن و بر خود زدن بلکه داخل جزع است دلتنگ شدن در مصائب و ملول گشتن و پریشان شدن خاطر و عبوس کردن.
و سبب کلی آن ضعف نفس است و این صفت، از جمله مهلکات عظیمه است، زیرا آن در حقیقت انکار بر قضای خدا و اکراه از حکم و فعل اوست.
و از این جهت سید رسل صلی الله علیه و آله و سلم فرمود که «تمام محنت در وقت بلا، جزع کردن است» و فرمود که «أجر عظیم با بلای عظیم است و چون خدا قومی را دوست دارد ایشان را مبتلا می سازد پس هر که راضی شد، رضای خدا از برای او است و هر که غضبناک گردید غضب خدا از برای او است» و در حدیث قدسی وارد است که «هر که راضی نگردد به قضای من و شکر نکند بر نعمتهای من و صبر نکند بر بلای من، پس پروردگاری بجوید سوای من» مروی است که «چون حضرت زکریا از کفار فرار نمود و در میان درختی پنهان شد، کفار مطلع شده به تعلیم شیطان، اره ای دو سر ساختند و بر بلای درخت نهاده کشیدند تا اره به فرق همایون زکریا رسید، بی اختیار ناله از او سر زد، پس وحی الهی به زکریا رسید که اگر یک ناله دیگر از تو بلند شود نام تو از دیوان انبیا محو می سازم پس زکریا دم درکشید و دندان بر جگر نهاد تا او را به دو نیم کردند».
گفتمش این قدر آزار دل زار مکن
گفت اگر یار منی شکوه ز آزار مکن
گفتم از درد دل خویش به جانم چه کنم
گفت تا جان بودت درد دل اظهار مکن
از حضرت امام جعفر صادق علیه السلام مروی است که «صبر، آشکار می کند آنچه در باطن بندگان است از نور و صفا، و جزع ظاهر می کند آنچه در بواطن ایشان است ازظلمت و وحشت و صبر، صفتی است که هر کسی ادعای آن را می کند، و ثبات نمی کند در نزد آن مگر بندگان خاص خدا و جزع، چیزی است که هر کس انکار آن را می نماید، و منافقین به آن متصفند».
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: متن اشاره دارد به اینکه رها کردن خود در مصائب و بلاها، از جمله ناله و آه و جزع کردن، نشانه ای از ضعف نفس است. این رفتار نه تنها به معنای انکار قضای خداست، بلکه موجب خشم و غضب الهی میشود. در احادیث، بر لزوم صبر در برابر مشکلات تأکید شده و آمده است که هر کس در برابر بلای الهی راضی و شکرگزار باشد، مورد محبت خدا قرار میگیرد. مثالهایی از صبر، از جمله داستان حضرت زکریا ذکر شده که نشان میدهد صبر در برابر سختیها چه ارزش و معنایی دارد. در نهایت، صبر نشانه نور و صفا در باطن انسانهاست، در حالی که جزع و شکایت، ظلمت و وحشت را نمایان میکند و تنها بندگان خاص خدا توانایی ثبات در صبر را دارند.
هوش مصنوعی: این عمل شامل از دست دادن کنترل خود در مواجهه با مشکلات و سختیها است، به طوری که انسان با فریاد زدن، آه و ناله کردن، چاکزدن لباس و زدن به خود، ابراز ناراحتی میکند. همچنین، به معنی دلتنگ شدن و ناامید شدن در برابر مصیبتها، ایجاد ناراحتی و دلشکستگی و همچنین عبوس و ناراحت شدن است.
هوش مصنوعی: عامل اصلی آن ناتوانی در نفس است و این ویژگی یکی از خطرناکترین صفات به شمار میرود، زیرا در واقع نشانهای از انکار حکم خدا و بیمیلی نسبت به قضا و اراده اوست.
هوش مصنوعی: بر اساس آنچه گفته شده، پیامبر اکرم (ص) بیان کردند که تمام مشکلات انسان در زمان بلا و سختی ناشی از ناامیدی و بیتابی اوست. ایشان همچنین فرمودند که پاداش بزرگ در برابر آزمایشهای بزرگ قرار دارد و هنگامی که خداوند قومی را دوست داشته باشد، آنها را با مشکلاتی آزمایش میکند. اگر کسی با این آزمونها راضی باشد، رضایت خدا شامل حال او میشود و اگر ناراضی باشد، خشم خدا متوجه او خواهد بود. در یک نقل دیگر آمده است که هر کس به تقدیر الهی راضی نباشد و بر نعمتها شکر نکند یا در مواجهه با بلاها صبر نکند، باید خدای دیگری غیر از من را بجوید. همچنین، داستانی از حضرت زکریا ذکر شده است که او به دلیل خطر از دست کفار، درختی پنهان شد و وقتی کفار متوجه او شدند و او را مورد آزار قرار دادند، بر اثر درد نالهای از او بلند شد. در این لحظه، وحی الهی به او رسید و اعلام شد که اگر یک ناله دیگر از او بشنوند، نامش از دیوان انبیا محو خواهد شد. بنابراین زکریا صبر کرد و به هیچ وجه دیگر ناله نکرد، حتی در حالی که در آستانه مرگ بود.
هوش مصنوعی: به او گفتم که اینقدر دلم را آزار نده، او پاسخ داد که اگر دوست من هستی، دیگر از آزار شکایت نکن.
هوش مصنوعی: گفتم از نارساییهای درونیام به جان خود چه کنم؟ پاسخ داد: تا وقتی جان در بدن داری، از درد دل خود نگو.
هوش مصنوعی: از امام صادق علیه السلام روایت شده که صبر، آنچه در درون انسانهاست را با نور و پاکی نشان میدهد، در حالی که بیتابی و جزع، آنچه در دل آنها وجود دارد را به شکل تاریکی و اضطراب نمایان میکند. صبر ویژگیای است که هر کس میتواند ادعای آن را داشته باشد، اما تنها بندگان ویژه خدا در کنار آن ثابتقدم میمانند. برعکس، جزع و ناراحتی، ویژگیای است که افراد تمایل دارند آن را انکار کنند و فقط منافقین به آن متصف میشوند.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.