و طریقه تحصیل شکرگزاری به چند امر است: اول: معرفت و تفکر در صنایع الهیه و انواع نعمتهای ظاهریه و باطنیه او دوم: نظر کردن به پست تر از خود در امور متعلقه به دنیا، و به بالاتر از خود در امر دین، سیم اینکه مردگان و اهل گورستان را به نظر درآورد و متذکر این گردد که نهایت مطلب ایشان آن است که آنها را به دنیا برگردانند تا در اینجا متحمل ریاضت و مشقت عبادات گردند تا از عذاب آخرت مستخلص یا ثواب ایشان مضاعف گردد پس خود را از ایشان فرض کند و چنان تصور نماید که مطلب او برآمده و دوباره به دنیا رجوع نموده.
پس عمر خود را صرف اموری کند که مردگان به جهت آنها طالب عود به دنیا هستند.
چهارم: یاد نماید آنچه را که بر او روی داده از مصایب عظیمه و مرضهای مهلکه که امید نجات از آنها نداشت پس چنان فرض کند که هلاک شده و حیات حال، و خلاصی از آن بلیه را غنیمت شمارد و شکر خدای را به جا آورد و از آنچه بر او وارد می شود محزون و متألم نگردد.
پنجم: هر مصیبت و بلایی از بلاهای دنیا که بر او وارد شود شکر کند که مصیبتی بالاتر از آن به او نرسیده، و بر اینکه بلایی به دین او وارد نشده.
چنان که منقول است که «مردی به بعضی از نیکان گفت که دزد به خانه من درآمد و متاع مرا برگرفت گفت: شکر خدا کن اگر به جای آن دزد، شیطان به خانه تو می آمد و ایمان تو را فاسد می کرد چه می کردی؟» و نیز هر مصیبتی که در دنیا به او می رسد عقوبت گناهی است که از او صادر شده پس شکر بر آن لازم است، زیرا بعد از آنکه در دنیا عقوبت گناه به او رسید از عقوبت اخروی نجات می یابد.
چنانکه از حضرت پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم مروی است که «هر گاه بنده گناهی کند پس سختی یا بلایی در دنیا به او برسد، خدا از آن کریم تر است که دوباره او را عذاب کند» پس باید شکر کند که از عقوبت آن گناه فارغ شده.
و نیز شکی نیست که هر بلایی که به کسی می رسد سرنوشت او بوده و البته به او می رسد پس باید شکر کند که آمد و گذشت و از او خلاص گردید.
و نیز هر مصیبت و بلایی را اجر و ثوابی در مقابل است که به اضعاف مضاعف از آن بلا بیشتر است پس شکر کند که مصیبت اندک را متحمل شد و به أجر عظیم رسید.
و نیز هر مصیبتی که به آدمی می رسد محبت دنیا را از دل او کم می کند و میل و علاقه به آن اندک می سازد و شوق به آخرت و لقای حضرت باری را زیاد می گرداند، زیرا شکی نیست که اگر همه امور دنیای آمی بر وفق مراد او بود سبب انس او به دنیا می گردد، و دنیا مانند بهشت او می شود پس در وقت مرگ، حسرت او عظیم، و ألم او بی نهایت می گردد و چون مصائب دنیویه بر آدمی نازل شود دل او از دنیا سرد می شود و دنیا بر او چون زندان می گردد، و طلب خلاص از آن را می نماید و این، یکی از اسباب نجات آدمی است پس شکر بر چیزی که باعث آن می شود لازم است.
و هان، تا نگویی که چگونه شکر بر بلا و مصیبت متصور است و حال اینکه لازمه شکر، فرح و شادی است بر آنچه شکر آن کرده می شود و لازمه مصیبت، ألم و اندوه است، زیرا که شادی امری از راهی سبب ألم و حزن باشد و از راهی دیگر باعث فرح و شادی مانند حجامتی که آدمی از برای دفع ضرر می کند.
و بدان که با وجود آنچه مذکور شد از فضیلت بلای دنیا و باعث شدن از برای سعادت ابدیه، چنان نیست که بلا و مصیبت از برای همه کس بهتر از عافیت باشد پس نباید کسی از خدا طلب مصیبت و بلا کند و حضرت پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم پیوسته به خدا پناه می جست از بلای دنیا و آخرت و او و سایر انیبا و اوصیا، نیکویی دنیا و آخرت را از خدا می طلبیدند و می گفتند: «ربنا آتنا فی الدنیا حسنه و فی الآخره حسنه» و از شماتت اعداء و بدی قضا، پناه می گرفتند به خدا و پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم می فرمود: «از خدا عافیت را طلب کنید که به غیر از معرفت و یقین هیچ چیز افضل از عافیت نیست» و آنچه از بعضی از عرفا نقل شده که از خدا معرفت و یقین هیچ چیز افضل از عافیت نیست» و آنچه از بعضی از عرفا نقل شده که از خدا مصیبت و بلا سوال می کردند، همچنان که «سمنون محب» گفته: «و لیس لی فی سواک حظ فکیفما شئت فاختبرنی» یعنی مرا لذتی در غیر تو نیست، پس هر نوع که خواهی مرا آزمایش کن از راه غلبه محبت و شوق است، زیرا کثرت محبت بسا باشد که به گمان می اندازند که بلا را طالب است ولیکن حقیقت ندارد.
آری، هر که از جام محبت جرعه ای کشید مستی از برای او حاصل می شود و سخنان مستان را چندان حقیقتی نیست پس هر چه از این قبیل کلام شنوی سخنان عاشقان است که از فرط محبت صادر شده و شنیدن کلام عاشقان اگر چه لذتی بخشد و لیکن اعتماد را نشاید و منقول است که «سمنون بعد از آنکه شعر مذکور را گفت مبتلا به درد دل شد به شدتی هر چه تمام تر پس فریاد می زد و جزع می کرد و از خدا عافیت می طلبید و بر در مکتب خانه ها می رفت و به کودکان می گفت: دعا کنید از برای دروغگوی خود».
بلی هرگاه صاحب نفس قوی باشد که در قوت نفس به مرتبه قصوری رسیده و اعلی مرتبه صبر و شکر از برای او حاصل شده باشد و بلاهای دنیویه، او را از فکر و ذکر و حضور قلب و انس به خدا و طاعت و عبادت باز ندارد و باعث نقصان دوستی او از برای خدا نشود، بلا در بعضی از اوقات از برای او بهتر است، زیرا اهل بلا را در عالم آخرت درجات رفیعه و منازل منیعه است که مخصوص اهل مصیبت و بلاست و بدون آن رسیدن به آن میسر نه.
و از این جهت بود که أعاظم بنی نوع انسان از انبیا و اولیا پیوسته به انواع مصائب مبتلا بودند.
و به این سبب وارد شده است که «اعظم بلاها موکل انیبا و اولیا است و بعد از ایشان هر که مرتبه او بیشتر، مصیبت او افزون تر است» پس بنابراین، اصلح به حال مردمان از جهت بلا و عافیت به اختلاف حالات ایشان مختلف می شود.
و موید این مطلب است آنچه در بسیاری از اخبار وارد شده است که «آنچه بر مومن وارد می شود از بلاء یا عافیت، یا نعمت، یا محنت، خیر و صلاح او است» و در بعضی از اخبار قدسیه رسیده است که «بعضی از بندگان من صلاح ایشان نیست مگر فقر و مرض، پس من هم همان را به ایشان عطا می کنم و بعضی از صلاح نیست مگر صحت و غنا، پس من آن را به ایشان می دهم».
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: شکرگزاری به چند روش حاصل میشود:
1. **شناخت و تفکر در نعمتهای خدا:** اول باید به نعمتهای ظاهری و باطنی خداوند فکر کنیم و آنها را بشناسیم.
2. **نگاه به دیگران:** به وضعیت کسانی که از ما پایینتر هستند (از نظر دنیا) و کسانی که از ما بالاترند (از نظر دین) توجه کنیم. این باعث میشود قدر نعمتهای خود را بیشتر بدانیم.
3. **یاد مردگان:** با یادآوری مردگان و آرزوی آنان برای بازگشت به دنیا و تحمل زحمتهای عبادت در این دنیا، شکر نعمت حیات و ایمان را بهجا آوریم.
4. **یادآوری مصیبتها:** به مصیبتها و بیماریهایی که قبلاً تجربه کردهایم فکر کنیم و احساس خوشبختی کنیم که از آنها نجات یافتهایم.
5. **شکر در برابر بلایا:** هر بلایی را شکر کنیم، چون ممکن است بدتر از آن رخ دهد و این بلایا خود نشانهای از مکافات گناهان هستند.
در نهایت، نباید از خدا طلب مصیبت کنیم، بلکه باید از او عافیت و نیکی در دنیا و آخرت را بخواهیم. بلا ممکن است برای بعضی افراد مفید باشد، اما نباید بهطور عمومی از آن طلب شود. خداوند بهترین را برای بندگانش میداند و آنچه برای هر کس صلاح است، به او عطا میکند.
هوش مصنوعی: تحصیل شکرگزاری به چند روش صورت میگیرد: نخست، شناخت و تفکر در آفرینشهای الهی و انواع نعمتهای ظاهری و باطنی. دوم، نگاهی به کسانی که در مسائل دنیوی از ما پایینتر هستند و در مسائل دینی به کسانی که بالاتر از ما هستند. سوم، به یاد مردگان و اهل گورستان افتادن و توجه به این نکته که سرانجام آنها به چه دلیلی به دنیا بازگردند؛ تا در این دنیا تحت فشار عبادتها قرار گیرند و شاید از عذاب آخرت رهایی یابند یا پاداش آنها افزونتر گردد. در این حالت باید خود را در جای آنها تصور کرده و به شکلی فکر کنیم که گویی ما نیز به دنیا بازگشتهایم.
هوش مصنوعی: بنابراین، بهتر است زمان خود را صرف کارهایی کنید که حتی مردگان نیز برای بازگشت به دنیا به خاطر آنها آرزو دارند.
هوش مصنوعی: چهارم: به یاد داشته باشد که چه مشکلات بزرگی و بیماریهای خطرناکی بر او گذشته که امید نجات از آنها نداشت. پس باید اینگونه فرض کند که او به کلی نابود شده و زندگی کنونی را و نجات از آن بلا را یک نعمت بداند و شکر خدا را به جا آورد و از مسائلی که برایش پیش میآید ناراحت و غمگین نشود.
هوش مصنوعی: پنجم: هرگاه مصیبت یا مشکل زیادی برای او پیش بیاید، باید شکرگزار باشد که مصیبت بدتری برایش پیش نیامده و اینکه آسیبی به ایمانش نرسیده است.
هوش مصنوعی: روایتی هست که مردی به بعضی از نیکان گفت دزدی به خانهاش آمده و اموالش را برده است. او به آن نیکوکاران گفت که باید خدا را شکر کند، زیرا اگر به جای دزد، شیطان به خانهاش میآمد و ایمانش را فسرده میکرد، چه میکرد؟ همچنین، هر مشکلی که در دنیا برای انسان پیش میآید، نتیجه گناهی است که از او سر زده است؛ بنابراین شکرگزاری بر آن واجب است. زیرا وقتی کسی در دنیا عذاب گناهش را متحمل میشود، از عذاب آخرت نجات مییابد.
هوش مصنوعی: هرگاه انسانی مرتکب خطا و گناهی شود و در نتیجه آن با سختی یا مشکلی در زندگیاش مواجه گردد، سزاوار است که شکرگزار باشد. چرا که خداوند بر این است که او را بار دیگر مجازات نکند و بدین ترتیب از عذاب گناه آزاد شده است.
هوش مصنوعی: هر مشکلی که برای کسی پیش میآید، قسمتی از مقدر اوست و به هر حال به او تعلق دارد. بنابراین، باید شکرگزار باشد که آن مشکل سپری شده و از آن رهایی یافته است.
هوش مصنوعی: هر گونه سختی و مشکلاتی که انسان تحمل میکند، در واقع پاداش و ثوابی دارد که اغلب از آن درد و رنج بیشتر است. بنابراین، باید شکرگزاری کرد که این مشکلات کوچک را پشت سر گذاشته و به پاداش بزرگ دست یافته است.
هوش مصنوعی: هر مصیبت و سختی که به انسان میرسد، باعث میشود که محبت او به دنیا کمتر شود و علاقهاش به آن کاهش یابد. در عوض، شوق او به زندگی پس از مرگ و دیدار خداوند افزایش مییابد. اگر همه چیز در دنیا طبق میل او پیش میرفت، او به آن وابسته میشد و دنیا برایش مانند بهشتی مینمود. اما در لحظه مرگ، حسرت و درد او بسیار عظیم خواهد بود. زمانی که مصیبتهایی در دنیا بر انسان نازل میشود، دل او از دنیا مأیوس میگردد و دنیا برایش مانند زندانی میشود که میخواهد از آن رها شود. این موضوع یکی از راههای نجات انسان است و بنابراین، سپاسگزاری از آنچه به این رهایی کمک میکند، ضروری است.
هوش مصنوعی: به یاد داشته باش که نمیتوانی بگویی چگونه شکرگزاری در مقابل بلاها و مشکلات قابل تصور است، حال آنکه شکرگزاری مستلزم شادی و خوشحالی است به خاطر چیزی که برایش شکرگزاری شده و در مقابل، مصیبتها موجب درد و غم هستند. چرا که شادی از یک سو میتواند باعث درد و غم باشد و از سوی دیگر، منجر به خوشحالی شود، مانند زمانی که فردی برای جلوگیری از ضرر، اقدام به حجامت میکند.
هوش مصنوعی: بدانید که با وجود فوایدی که برای بلای دنیا و تأثیرات مثبتی که بر سعادت ابدی دارد، این طور نیست که بلا و مصیبت برای همه بهتر از آرامش و سلامت باشد. بنابراین، نباید کسی از خداوند طلب مصیبت کند. پیامبر اکرم (ص) همیشه از خداوند در برابر مصیبتهای دنیا و آخرت پناه میبرد و او و دیگر پیامبران و اوصیا همواره نیکویی دنیا و آخرت را از خدا میخواستند و میگفتند: «پروردگارا! به ما در دنیا نیکی عطا کن و در آخرت نیز نیکی بخواهیم». آنها از بدیهای قضا و شماتت دشمنان به خدا پناه میبردند. پیامبر (ص) نیز فرمودهاند: «از خداوند عافیت بخواهید، زیرا هیچ چیز بهتر از عافیت نیست، جز معرفت و یقین». عدهای از عرفا نیز نقل کردهاند که از خدا طلب مصیبت میکردند، اما این نوع درخواست معمولاً ناشی از شدت محبت و شوق به خداوند است و باید در نظر داشت که علاقه و محبت شدید ممکن است باعث شود فرد گمان کند که درخواست بلا میکند، در حالی که این حقیقتاً درست نیست.
هوش مصنوعی: بله، هر کسی که از عشق و محبت ذرهای بچشد، حالتی از شیدایی به او دست میدهد و سخنان عاشقانه چندان قابل اعتماد نیستند. پس هرچه در این زمینه بشنوی، حرفهای عاشقانی است که به خاطر عشق زیاد به زبان میآورند. شنیدن این سخنان میتواند لذتبخش باشد، اما نباید به آنها اعتماد کرد. داستانی هست که نشان میدهد سمنون پس از گفتن شعری، به شدت دچار درد دل شد و شروع به فریاد زدن و تقاضای عافیت از خدا کرد. او به در خانههای مکتب میرفت و از کودکان میخواست برای دروغگویش دعا کنند.
هوش مصنوعی: هرگاه انسانی دارای روحیهای قوی باشد و به مرتبهای از صبر و شکر برسد که بتواند با مشکلات زندگی مقابله کند و این بلاها مانع از یاد خدا و عبادت او نشود و نتواند محبتش به خدا را کاهش دهد، در بعضی مواقع مواجهه با مشکلات میتواند برای او سودمند باشد. زیرا افرادی که دچار مشکلات و مصیبتها میشوند، در آخرت درجات عالی و مکانهای ویژهای خواهند داشت که مختص آنان است و بدون تحمل این سختیها، رسیدن به آنها ممکن نیست.
هوش مصنوعی: به همین دلیل است که بزرگترین شخصیتهای تاریخ بشریت، از پیامبران و اولیا، همیشه با انواع مشکلات و سختیها مواجه بودهاند.
هوش مصنوعی: به همین دلیل گفته شده که بزرگترین بلاها به پیامبران و اولیا الهی تعلق دارد و بعد از آن هر کسی که در مقام بالاتری باشد، مصیبت بیشتری نیز متحمل میشود. بنابراین، وضعیت افراد از نظر مشکلات و سلامتی بر اساس شرایط مختلف آنها متفاوت است.
هوش مصنوعی: این متن به این نکته اشاره دارد که هر آنچه که بر مومنان میگذرد، چه مشکلات و سختیها و چه نعمتها و راحتیها، در واقع به نفع آنهاست و به صلاحشان میانجامد. همچنین، ذکر شده که گاهی خداوند به برخی از بندگان خود فقر و بیماری را عطا میکند چون برای خودشان به بهتر شدن حالشان نیاز دارند. و برعکس، برای برخی دیگر ممکن است تنها سلامتی و ثروت خوب باشد که خداوند آن را به آنها میدهد.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.