اشاره شد به اینکه کسی که به مقام انس رسید طالب خلوت و عزلت می گردد و دوری از مردم را می خواهد، زیرا مصاحبت مردمان، دل او را از توجه تام به خدا مشغول می سازد و گاه باشد که بعضی از علما، مخالطه با مردمان را بر گوشه گیری و خلوت ترجیح دهند به سبب اخباری که در مدح الفت با مردمان و آمد و شد با ایشان رسیده و تفصیل این مقام آن است که ظاهر جمعی از علما آن است که عزلت و گوشه گیری افضل است از مصاحبت و الفت با مردم، به جهت اخباری که در مدح عزلت رسیده و به سبب فوایدی که بر آن مترتب می گردد.
و اما اخبار، مثل آنچه از حضرت رسول صلی الله علیه و آله و سلم روایت شده است که «خدا دوست دارد بنده پرهیزگار پنهان را» و فرمود: «بهترین مردمان مومنی است که با مال و جان خود در راه خدا جهاد نماید و بعد از او مردی است که در بیشه ای از بیشه ها گوشه نشینی اختیار کند» از راه نجات از آن حضرت پرسیدند، فرمود: «در خانه خود بنشینید و دین خود را نگاهدارید و بر گناه خود گریه کنید» حضرت امام جعفر صادق علیه السلام فرمود که «روزگار فاسد شد و احوال برادران دگرگون شد و تنهایی دل و اطمینان خاطر بهتر شد» «و فرمود که کم کن آشنایان و شناسندگان خود را و بیگانه شو از آنهای که می شناسی» و نیز از آن حضرت منقول است که فرمود: «گوشه نشین در حصن خدا متحصن است و در حفظ و حمایت او محفوظ است پس خوشا به حال او اگر در ظاهر و باطن از همه کس جدا و بیگانه باشد» عیسی بن مریم علیه السلام فرمود: «زبان خود را نگاهدار از برای تعمیر دل خود و در خانه خود بنشین و بگریز از ریاکاری و فضول معاش و گریه کن بر گناه خود و فرار کن از مردم همچنان که از شیر واقعی فرار می کنی به درستی که پیش از این، مردم دوا بودند و حال مرض و دردند».
ربیع بن خثیم گوید که «اگر توانی در موضعی باشی که تو کسی را نشناسی و کسی هم تو را نشناسد چنان کن و در گوشه نشینی محافظت اعضا و جوارح است از معاصی و استراحت دل است و سلامتی زندگانی است و شکستن اسلحه شیطان است و دوری از هر بدی است و فراغت خاطر است و هیچ پیغمبری و وصی پیغمبری نیست مگر اینکه در زمانی گوشه نشینی و عزلت اختیار کرده، یا در ابتدای زمان خود، یا در آخر آن».
و اما فواید عزلت: پس بسیار است، چون فراغت از برای عبادت و ذکر خدا و یاد او و انس به مناجات خدا و سیر در ملکوت آسمان ها و زمین و خلاصی از کثرت معاصی و آموختن اخلاق بد از مردم و مسامحه در امر به معروف و نهی از منکر و استخلاص از فتنه و فساد مردم و مخاصمه و شر و ایذای ایشان و قطع طمع مردم از او و خلاصی از نگاه کردن به اهل ظلم و فسق و جهال و احمقان و غیر اینها.
و از بعضی دیگر از علما ظاهر می شود که مخالطه با مردم و آمد و شد با ایشان از عزلت افضل است و آن نیز به جهت اخباری است که علی الظاهر دلالت بر آن می کند و فوایدی که بر آن مترتب می گردد.
و اما اخبار، مثل آنچه از پیغمبر رسیده که «مومن با مردم الفت می گیرد و مردم با او الفت می گیرند و خیری نیست در کسی که الفت با مردم نمی گیرد» و اینکه فرمود: «حذر کنید از بیشه ها و کوهستانها، و با مردم عامه بنشینید و در مساجد حاضر شوید» و همچنین اخباری که وارد شده است در مذمت مهاجرت و دوری از اخوان.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: در این متن به بررسی دو دیدگاه در مورد عزلت و مصاحبت با مردم پرداخته شده است. گروهی از علما اعتقاد دارند که عزلت و گوشهنشینی برای کسی که به مقام انس با خدا رسیده، بهترین راه است؛ زیرا روابط با مردم میتواند دل را از توجه به خدا مشغول کند. آنها به احادیثی اشاره میکنند که در آنها به فضیلت عزلت و گوشهنشینی اشاره شده است و فوائدی همچون تمرکز بر عبادت، دوری از معاصی و آرامش خاطر را برای آن ذکر میکنند.
از سوی دیگر، برخی دیگر از علما بر این باورند که معاشرت با مردم و الفت با آنها بهتر است، بهویژه با توجه به احادیثی که بر اهمیت ارتباط با دیگران تأکید میکنند. این دسته بر این باورند که ارتباط با مردم میتواند زمینهساز خیر و برکت باشد و از فردی که هیچ ارتباطی با دیگران ندارد، نمیتوان انتظاری داشت.
در نهایت، متن به این نتیجهگیری میرسد که هر یک از این دو مسیر (عزلت و معاشرت) مزایا و معایب خاص خود را دارد و فرد باید بر اساس شرایط خود یکی را برگزینید.
هوش مصنوعی: کسی که به مقام نزدیکی با خداوند دست مییابد، تمایل به خلوت و تنهایی پیدا میکند و از جمع مردم فاصله میگیرد. دلیل این امر این است که معاشرت با دیگران، توجه او را از خداوند منحرف میسازد. اما برخی از علما بر این باورند که ارتباط و دوستی با مردم میتواند بر گوشهگیری ارجحیت داشته باشد، چرا که احادیثی در ستایش دوستی و تعامل با دیگران وجود دارد. در نهایت، نظر برخی از علما این است که انزوا و گوشهگیری از معاشرت با مردم بهتر است، به دلیل احادیثی که در ستایش انزوا آمده و نیز فوایدی که این نوع زندگی به دنبال دارد.
هوش مصنوعی: در این متن به اهمیتی که خداوند برای بندگان پرهیزگار قائل است، اشاره شده و به نقل از پیامبر اسلام گفته شده که بهترین انسانها آنهایی هستند که با جان و مال خود در راه خدا جهاد میکنند. همچنین، افرادی که در گوشهای از طبیعت نشسته و به عبادت میپردازند نیز مورد توجه قرار گرفتهاند. پیامبر به کسانی که به دنبال نجات هستند توصیه میکند در خانههای خود بمانند، دین خود را حفظ کنند و بر گناهان خود گریه کنند. امام صادق نیز به تغییرات زمانه و شرایط دگرگون برادران اشاره کرده و بر لزوم کاهش معاشرت با آشنایان تأکید میکند. او میگوید که گوشهنشینی در برابر خداوند به منزله محافظت و ایمنی است. عیسی بن مریم نیز به اهمیت حفظ زبان و دوری از ریا و سر و صدای بیهوده اشاره کرده و به افراد توصیه میکند از مردم دوری کنند، زیرا انسانها در گذشته به عنوان دارو بودند و اکنون به مرض و درد تبدیل شدهاند.
هوش مصنوعی: ربیع بن خثیم میگوید که اگر میتوانی در جایی قرار بگیری که نه کسی تو را بشناسد و نه تو کسی را بشناسی، این کار را انجام بده. زیرا این نوع تنهایی باعث حفظ اعضا و جوارح از گناهان، آرامش دل، سلامت زندگی، شکستن قدرت شیطان، دوری از تمامی بدیها و آسایش خاطر میشود. هیچ پیامبری و جانشین پیامبری وجود ندارد مگر اینکه در برههای از زمان، گوشهنشینی و عزلت را در پیش گرفته باشد، چه در آغاز زندگیاش و چه در پایان آن.
هوش مصنوعی: عزلت و کنارهگیری از جمع، دارای فواید زیادی است. از جمله این فواید، فراهم شدن فرصت برای عبادت و یاد خدا، نزدیک شدن به مناجات با او، تامل در آسمان و زمین، دوری از گناهان و تأثیرات منفی افراد دیگر، آموختن اخلاق نیک از خود و نه از دیگران، و حفظ قدرت در امر به معروف و نهی از منکر است. همچنین، عزلت میتواند کمک کند تا از فتنهها و فسادهای موجود در جامعه دور بمانیم، از درگیریها و شرارتهای دیگران رهایی یابیم و احساس وابستگی به آنها را کاهش دهیم. با دوری از افرادی که در ظلم و نادانی به سر میبرند، میتوانیم به آرامش و سکون بیشتری دست یابیم.
هوش مصنوعی: برخی از علمای دیگر معتقدند که ارتباط و رفت و آمد با مردم بهتر از تنهایی و عزلت است. دلیل این نظر به روایتهایی برمیگردد که به ظاهر بر این موضوع دلالت دارند و همچنین فوایدی که از این تعامل با مردم حاصل میشود.
هوش مصنوعی: خبرهایی وجود دارد که از پیامبر نقل شده است، مانند اینکه فرمود: «مؤمن با مردم خوب ارتباط برقرار میکند و مردم نیز به او محبت میکنند و هیچ خیری در کسی نیست که با مردم الفت نمیگیرد». او همچنین فرمود: «از جاهای خلوت و کوهستانها دوری کنید و با مردم عادی ارتباط داشته باشید و در مساجد حضور پیدا کنید». علاوه بر این، روایتهایی نیز وجود دارد که به مذمت دوری از جامعه و جدایی از برادران اشاره دارد.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.