و از برای مهمان نیز آدابی است چند از آن جمله اینکه دعوت برادر مومن را به میهمانی اجابت کند و فرق میان غنی و فقیر نگذارد بلکه به فقیر زودتر وعده دهد و بعد مسافت، مانع وعده دادن او نشود، مگر اینکه بسیار دور باشد.
و حضرت پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم فرمود که «حاضر و غایب امت خود را وصیت می کنم که اجابت دعوت مسلم را کنند، اگر چه به قدر پنج میل راه باشد» و هرگاه روزه سنتی داشته باشد آن را عذر قرار ندهد، بلکه اگر ببیند که او به چیزی خوردن خوشحال می شود افطار کند و ثواب آن افطار بیش از روزه خواهد بود.
و از حضرت امام جعفر صادق علیه السلام مروی است که «هر که روزه باشد و بر برادر دینی خود وارد شود و نگوید روزه ام و افطار کند، خدا ثواب یک سال روزه به جهت او می نویسد» و باید غرض او از مهمانی رفتن، شکم پرستی نباشد، بلکه غرض او اکرام برادر مومن خود و متابعت سنت پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم باشد و اگر بداند که میزبان از جمله فساق و یا ظلمه است، یا غرض او از ضیافت، مباهات و خودنمائی است، سزاوار آن است که وعده ندهد.
و همچنین اگر طعام او، یا خانه او، یا فرش او، حرام یا شبهه ناک باشد، یا در آن موضع، مرتکب معصیتی شوند، مثل اینکه ظرف طلا و نقره باشد، یا مشتمل بر غنا یا ساز بوده باشد، یا میزبان مرتکب اسراف شده باشد، یا در آنجا لهو و لعب و هرزه گوئی یا غیبت مسلمی شود، در همه آنها اولی وعده ندادن است و در بسیاری از صور آن، حرام است.
و از حضرت صادق علیه السلام مروی است که «سزاوار مومن نیست که در مجلسی بنشیند که در آن معصیت خدا بشود و نتواند منع کند» و کسی که ناچار شود از اینکه به سفره ظالمی حاضر شود، تا تواند کم چیزی بخورد و میل به غذاهای خوب نکند.
و از جمله آداب مهمان، آن است که چون داخل خانه میزبان شد، میل به صدر نکند، بلکه به هر جا که اتفاق افتد بنشیند و اگر صاحب خانه جائی به او بنماید همان جا بنشیند و مقابل دری که زنان از برابر آن گذرند ننشیند و بسیار نگاه به موضعی که طعام از آنجا می آورند نکند و ابتدا با کسانی که نزدیک او نشسته اند تحیت به جا آورد و دیر به خانه میزبان نرود، و ایشان را انتظار ندهد، بلکه در رفتن تعجیل کند اما نه این قدر که مخل امر ایشان بشود و وقت کار و تهیه بر ایشان داخل نشود.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: در مهمانی آدابی وجود دارد که باید رعایت شوند؛ از جمله اینکه مسلمان باید دعوت برادر مومنش را اجابت کند و در دعوت به فقیران پیشی بگیرد. همچنین فاصله زیاد نباید مانع اجابت دعوت باشد. پیامبر اکرم (ص) توصیه کرده که دعوت مسلمانان حتی اگر پنج میل فاصله داشته باشد، پذیرفته شود و اگر روزه مستحبی داریم، نباید آن را بهانهای برای عدم افطار قرار دهیم.
امام جعفر صادق (ع) نیز فرمودهاند که اگر روزهدار به مهمانی برود و روزهاش را اعلام نکند و افطار کند، پاداش یک سال روزه برای او نوشته میشود. هدف از مهمانی باید احترام به برادر مسلمان و پیروی از سنت پیامبر (ص) باشد نه شکمپرستی. اگر میزبان از فساق باشد یا هدف از مهمانی نمایش و خودنمایی باشد، بهتر است که به او وعده داده نشود.
همچنین اگر غذا یا مکان میزبان حرام باشد، یا در آنجا معصیتی انجام شود، وعده ندادن واجب است. مومن نباید در مجلسی که معصیت خدا در آن میشود بنشیند و اگر ناچار باشد، باید کمغذایی کند.
آداب دیگر شامل نشستن در مکان مناسب، عدم نگاه به موضع آورده شدن غذا، سلام و احوالپرسی با دیگران و عدم تأخیر در آمدن و رفتن به خانه میزبان است.
هوش مصنوعی: برای مهماننوازی آداب خاصی وجود دارد. یکی از این آداب این است که باید دعوت برادر مؤمن را برای میهمانی قبول کرد و نباید تفاوتی میان افراد ثروتمند و فقیر قائل شد. بلکه بهتر است به فقرا سریعتر وعده داده شود و فاصله زیاد نباید مانعی برای دعوت آنها باشد، مگر اینکه فاصله واقعاً بسیار زیاد باشد.
هوش مصنوعی: پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم فرمودند که به تمام مسلمانان، چه حاضر و چه غایب، توصیه میکنم دعوت یکدیگر را پاسخ دهند، حتی اگر فاصلهای تا دعوتکننده وجود داشته باشد. همچنین اگر کسی روزهاش را در حال سنت نگه داشته، نباید آن را به عنوان عذر برای نرفتن به مهمانی مطرح کند. بلکه اگر ببیند که با افطار از چیزی خوشحال میشود، بهتر است افطار کند و اجر افطار بیشتر از روزه خواهد بود.
هوش مصنوعی: حضرت امام جعفر صادق علیه السلام فرمودند: اگر کسی روزه باشد و به خانه برادر دینی خود برود و به او نگوید که روزهدار است و افطار کند، خداوند برای او ثواب یک سال روزه را مینویسد. اما هدف از رفتن به مهمانی نباید تنها پر کردن شکم باشد؛ بلکه باید هدف او احترام به برادر مؤمن خود و پیروی از سنت پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم باشد. اگر هم بداند که میزبان از افراد فاسق یا ظالم است یا هدف او از برگزاری مهمانی فقط برای خودستایی و نمایش است، مناسب است که وعده ندهد.
هوش مصنوعی: اگر غذای کسی، یا خانهاش، یا فرشاش به نوعی حرام یا مشکوک باشد، یا در آن مکان کار خلافی انجام شود، مانند استفاده از ظرفهای طلا و نقره، یا وجود موسیقی و ساز، یا اگر میزبان دچار زیادهروی شده باشد، و نیز اگر در آنجا به سرگرمیهای بیمعنا یا غیبت دیگران پرداخته شود، در تمام این موارد بهتر است وعدهای ندهیم و در بسیاری از این شرایط، این کار حرام است.
هوش مصنوعی: حضرت صادق علیه السلام فرمودند که مومن نباید در مجلسی حاضر شود که در آنجا نافرمانی خداوند صورت میگیرد و اگر نتواند آن را متوقف کند. همچنین اگر کسی مجبور شود به سفره ظالمی برود، بهتر است کم بخورد و از غذاهای لذیذ دوری کند.
هوش مصنوعی: از آداب مهماننوازی این است که وقتی به خانه میزبان وارد میشوید، در اولین مرتبه روی صندلیهای نزدیک، نشسته و در هر جا که پیش آمد جا بگیرید. اگر میزبان محلی را به شما نشان داد، بهتر است همان جا بنشینید و به هیچ وجه رو به در اصلی ننشینید، جایی که زنان از آن عبور میکنند. همچنین، نباید زیاد به محلی که غذا از آن آورده میشود، نگاه کنید. ابتدا به افرادی که در نزدیکی شما نشستهاند سلام کنید و سعی کنید به موقع به خانه میزبان بروید تا ایشان مجبور نباشند منتظر بمانند. بهتر است در رفتن عجله کنید ولی نه به قدری که فعالیتهای آنها را مختل کنید یا در زمان آماده شدن باعث مشکل شوید.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.