چهارم: حق معلوم و حق حصاد و حد او و اولی عبارت است: از آنچه که آدمی با خود قرار بگذارد که هر روز، یا هر هفته، یا هر ماه و یا هر سال، از مال خود به فقرا بدهد یا صله رحم به جا آورد، غیر از آنچه واجب است.
و دومی عبارت است از: پشته ای از خرمن، یا دسته ای از زرع، یا کفی از گندم یا خرما یا میوه، یا سایر محصولات، که در وقت درو، یا ضبط محصولات، آدمی به خوشه چینان و فقرائی که در آنجا حاضر می شوند بدهد و در ثواب هر یک از اینها اخبار بسیار وارد شده است.
از حضرت صادق علیه السلام مروی است که «خدای مقرر فرموده است از اموال اغنیا حقوقی چند غیر از زکوه، همچنان که در قرآن است که «و الذین فی اموالهم حق معلوم» و «حق معلوم»، غیر از زکوه است و آن چیزی است که آدمی قرار بدهد بر خود در مال خود، و لازم است بر او که به قدر وسع و طاقت خود این قرار را بدهد و آنچه را بر خود قرار می دهد بدهد، اگر خواهد هر روز، و اگر خواهد هر جمعه، و اگر خواهد هر ماه» و باید مداومت بر این گردد و اخبار به این مضمون بسیار است و نیز از آن حضرت مروی است که «در زراعت، دو حق است: یکی آنکه اگر ندهی از تو مواخذه می کنند دوم آنکه در دادن آن ثواب است.
اما حقی که مواخذه بر آن می شود، زکوه است و اما آنکه در دادن آن ثواب است، آن است که خدای تعالی می فرماید: «و آتوا حقه یوم حصاده» و حق زرع را روز درویدن به صاحبانش برسانید، یعنی از آنچه می دروید دسته دسته بدهید تا از درو فارغ شوید» و در حدیثی که خلاصه آن این است فرمود که «در شب، میوه مچینید، و درو مکنید، و تخم مکارید، و ناقه ها را ندوشید، که اگر چنین کنید فقرا بی نصیب می مانند».
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: متن درباره دو نوع حق مالی در اسلام صحبت میکند که بر دو دسته از حقوق اشاره دارد:
1. **حق معلوم:** این حق به معنای مقداری از مال است که شخص خود به طور اختیاری تصمیم میگیرد به فقرا یا برای صله رحم بدهد. این مقدار میتواند روزانه، هفتگی، ماهانه یا سالانه باشد و شامل مواردی غیر از زکات است.
2. **حق حصاد:** این حق اختصاص به زمان برداشت محصولات زراعی دارد. در این حالت شخص باید از محصولات خود بخشی را به فقرا و نیازمندان بدهد. در قرآن نیز به این حقوق اشاره شده و تأکید گردیده که این کار لازم و مهم است.
در نهایت، دو نوع حق در زراعت ذکر شده: یکی زکات که عدم پرداخت آن موجب مواخذه میشود و دیگری حق حصاد که در آن عمل خیر و ثواب وجود دارد. همچنین تأکید شده که در زمان برداشت محصول، فقرا باید از این نعمتها بهرهمند شوند.
هوش مصنوعی: چهارم: حق مشخص و حق برداشت و محدودیت آن این است که فرد تصمیم بگیرد هر روز، هفته، ماه یا سال، بخشی از داراییاش را به فقرا اهدا کند یا برای دید و بازدید خویشاوندان اقدام کند، علاوه بر موارد واجب.
هوش مصنوعی: دومی به معنی انباشتهای از خوشههای گندم، دستهای از محصولاتی مانند میوه، خرما یا دیگر محصولات است که در زمان برداشت، به خوشهچینها و نیازمندان حاضر در آن مکان داده میشود. در مورد ثواب این کار، احادیث زیادی نقل شده است.
هوش مصنوعی: از حضرت صادق علیه السلام نقل شده است که خداوند حقوقی بر عهده اغنیا قرار داده است که غیر از زکات است. در قرآن آمده است که «و الذین فی اموالهم حق معلوم». این «حق معلوم» غیر از زکات است و به معنای حقی است که فرد بر خود در مالش قرار میدهد. لازم است که هر فرد به اندازهی توان و وسع خود، این حق را بپردازد و میتواند تصمیم بگیرد که آن را هر روز، هر جمعه یا هر ماه پرداخت کند. بر این کار باید مداومت داشته باشد و روایتهای زیادی در این مورد وجود دارد. همچنین از آن حضرت نقل شده که در امور زراعت دو حق وجود دارد: یکی این که اگر پرداخت نشود، شخص مورد مؤاخذه قرار میگیرد و دیگری این که در پرداخت آن ثواب وجود دارد.
هوش مصنوعی: حقّی که مورد مؤاخذه قرار میگیرد، زکات است. خداوند در آیهای میفرماید: «حق آن را در روز برداشت بدهید»، یعنی از آنچه برداشت کردهاید، قسمت معینی را به صاحبان آن اختصاص دهید تا کار برداشت تمام شود. همچنین در حدیثی آمده که در شب میوه نچینید، گندم درو نکنید، تخم نکارید و گاوها را ندوشید، زیرا اگر این کارها را انجام دهید، فقرا از نعمتها بیبهره خواهند ماند.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.