سوم: مهمانی کردن، و از برای آن ثواب جزیل، و اجر جمیل در شریعت مقدسه وارد شده است.
از حضرت پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم مروی است که «کسی که مهمانی نکند، هیچ خیر در او نیست» و فرمود: «چون مهمانی بر قومی وارد شود، روزی با او از آسمان نازل می شود و چون چیزی می خورد خدا گناهان آن قوم را می آمرزد» و نیز فرمود که «هیچ مهمانی بر قومی داخل نمی شود مگر آنکه روزی او در آغوش اوست» و نیز از آن جناب مروی است که «چون خدا به قومی اراده خیر نماید، به جهت ایشان هدیه می فرستد عرض کردند: چه هدیه ای؟ فرمود: مهمان، با روزی خود می آید، و گناهان اهل خانه را برداشته می رود» و فرمود: «هر خانه ای که مهمان داخل آن نمی شود ملائکه نیز به آنجا نمی آیند» و از حضرت امیرالمومنین علیه السلام مروی است که «هیچ مومنی نیست که صدای پای مهمان را بشنود و به آن خوشحال شود مگر آنکه خدا همه گناهان او را می آمرزد، اگر چه میان زمین و آسمان را پرکرده باشد» و «روزی آن جناب گریست از سبب گریه او پرسیدند فرمودند: هفت روز است که میهمان به من وارد نشده، می ترسم که مرتبه من نزد خدا پست شده باشد» «و إبراهیم خلیل الحرمن علیه السلام چون می خواست چیزی بخورد به قدر یک میل یا دو میل راه بیرون می رفت که کسی را بیابد و با او غذا بخورد و او را «ابوالضیفان» یعنی پدر میهمانها گفتندی» و جمیع اخباری که در فضل و ثواب طعام دادن و آب دادن رسیده، دلالت بر فضیلت میهمانی نیز می کند و آن اخبار از حد، متجاوز است و وارد شده است که «هر که برادر مومن خود را اطعام کند تا سیر کند او را، و آب دهد تا سیر آب کند او را، خدا او را هفت خندق از آتش جهنم دور می کند، که ما بین هر خندق مسافت پانصد ساله راه باشد» و در روایتی دیگر رسیده است که «هر که اطعام کند مومنی را تا سیر کند او را، احدی از مخلوقات خدا قدر ثواب آن را نمی داند، نه ملک مقربی و نه نبی مرسلی، مگر خداوند عزوجل» و مخفی نماند که مهمانی که این همه ثواب از برای او رسیده است، نه آن است که متعارف اکثر اهل این زمان است، که به قصد ریا، یا افتخار، یا خودنمائی جمعی از اهل دنیا را بر دور هم جمع نموده به هرزه گوئی و غیبت مسلمین می گذرانند و انواع اسراف را مرتکب می شوند بلکه مهمانی است که مقصود از آن، تقرب به خدا، و اقتدای به سنت پیغمبر، و دلجوئی برادران و شاد کردن دل مومنان بود باشد، و قصد خودنمائی و فخر نداشته باشد و سزاوار آن است که فقرا و نیکان را مهمان کند، اگر چه مهمانی اغنیا و مطلق مردم نیز ثواب و فضیلت دارد.
و مستحب است که مهمانی خویشان و همسایگان را فراموش نکند و کسی را که بداند مهمانی رفتن بر او شاق است تکلیف نکند و زود غذا را حاضر کند.
و در حدیث است که «شتاب در هر کاری از شیطان است مگر در پنج چیز که شتاب در آنها طریقه پیغمبر خداست: طعام آوردن از برای مهمان و برداشتن میت و شوهر دادن دختر باکره و ادا نمودن قرض و توبه از گناه» و نیز سنت است که «طعام را به قدر کفایت حاضر کند نه کمتر باشد که موجب نقص آبرو و مروت است و نه زیادتر که تضییع مال و اسراف است و با مهمان گشاده روئی و خوش کلامی نماید و در وقت رفتن، تا در خانه، او را مشایعت کند» و در خدمت کردن، از میهمان تقاضای کار نکند.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: مهمانی کردن در شریعت اسلامی بسیار ارزشمند است و ثواب زیادی دارد. پیامبر اسلام (ص) فرمودند که کسی که مهمانی نکند، هیچ خیری در او نیست. مهمانی موجب نزول روزی از آسمان و آمرزش گناهان اهل خانه میشود. همچنین، مهمان بهعنوان هدیهای از سوی خداوند برای قوم میآید و انفاق به مهمان باعث حذف گناهان میشود.
حضرت علی (ع) نیز بر اهمیت خوشحالی از مهمان تأکید کردند و گریه ایشان به خاطر عدم ورود مهمان برای هفت روز، نشاندهنده اهمیت این مسئله است. ابراهیم (ع) نیز بهدنبال مهمان برای غذا خوردن میبود و لقب او "پدر میهمانها" بود.
ثواب مهمانداری در روایات اسلامی بسیار زیاد است و شامل دور کردن از عذاب جهنم و قبول نداشتن ثواب کار مهمانداری حتی برای موجودات دیگر است. مهمانی باید با نیت تقرب به خدا و کمک به مومنان باشد، نه برای ریا یا خودنمایی. توصیه شده که مهمانی خویشان و همسایگان فراموش نشود و برای مهمانان احساس راحتی و خوشحالی فراهم شود. همچنین، شتاب در آمادهسازی غذا برای مهمان یک سنت است و باید به اندازه کافی غذا تهیه شود تا از تضییع مال و اسراف جلوگیری شود. مهمانی با خوشرویی و مهربانی نیز ضرورت دارد.
هوش مصنوعی: سومین مورد، برگزاری مهمانی و پاداش بزرگ و باارزشی است که در دین مقدس به آن اشاره شده است.
هوش مصنوعی: در احادیث آمده است که پذیرایی از مهمان نشانه خیر و برکت است. وقتی مهمانی به خانهای وارد میشود، روزی از آسمان نازل میشود و خداوند گناهان اهل آن خانه را میآمرزد. همچنین گفته شده که در هر خانهای که مهمان نباشد، ملائکه حضور ندارند. از امام علی نیز نقل شده که خوشحالی به خاطر آمدن مهمان باعث میشود که خداوند تمام گناهان شخص را میبخشد. حضرت ابراهیم نیز به دنبال مهمان میگشت و میخواست با او غذا بخورد. پذیرایی از دیگران به ویژه مؤمنان، ثواب زیادی دارد؛ چنانکه خداوند برای کسی که دیگر مؤمنان را سیر کند عذاب جهنم را دور میکند. برکات واقعی مهمانی، به معنای جمع کردن افراد برای تفریح یا ریا نیست، بلکه هدف اصلی آن نزدیکی به خدا و خوشحال کردن مؤمنان است. بنابراین، افرادی که هدفشان از مهمانی کمک به دیگران و نزدیک شدن به خداست، از اجر و پاداش بیشتری برخوردار خواهند بود. پذیرایی از فقرا و نیکان مخصوصاً ارزشمند است، هرچند پذیرایی از افراد مرفه نیز فضلیت دارد.
هوش مصنوعی: خوب است که آدم مهمانی خویشاوندان و همسایگان را فراموش نکند و اگر کسی بداند که رفتن به مهمانی برای دیگری سخت است، او را مجبور نکند. همچنین بهتر است غذا زودتر آماده شود.
هوش مصنوعی: در روایتی آمده است که شتاب کردن در کارها از شیطان است، به جز در پنج مورد که شتاب در آنها نشانه پیروی از روش پیامبر خداست: آوردن غذا برای مهمان، دفن مرده، شوهر دادن دختر باکره، ادا کردن قرض و توبه از گناه. همچنین سنت بر این است که غذا به اندازه کافی آماده شود؛ نه کمتر که باعث خدشه به آبرو شود و نه بیشتر که موجب تلف کردن مال و اسراف گردد. باید با مهمان به گرمی و خوشرویی برخورد کرد و هنگام رفتن، او را تا در خروجی همراهی کرد. همچنین در هنگام خدمت به مهمان، از او درخواست کار نکنیم.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.