هرکه مست تو نشد جام شرابش ندهند
بخدا گر همه خضرست که آبش ندهند
صورت خوب تو کز دیده ما پنهان است
گنج حسن است نشان جز بخرابش ندهند
وه که این سنگدلان صید جگر تشنه خود
بکشند وز دم آبی به ثوابش ندهند
سخن ناصح ما نیست بجز توبه ز عشق
گر سخن این بود آن به که جوابش ندهند
هر کرا باده دهند از لب خود نوش لبان
جز دل سوخته خویش کبابش ندهند
خلوت تیره اهلی که تو دوزخ شمری
خوش بهشتی است اگر خلق عذابش ندهند
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: غزل بیان میکند که کسی که به عشق و مستی تو (معشوق) دست پیدا نکرده، نمیتواند از شراب وجود تو بهرهای ببرد. شاعر به زیبایی و وفور محبوب اشاره میکند که هرچند ارزشمند است، اما در دسترس نیست و باید با ناامیدی و تنهایی مواجه شد. او همچنین بر این نکته تأکید میکند که بیان حقیقت و نصیحت در عشق تنها به توبه ختم میشود و گفتوگوهای بینتیجه را بیفایده میداند. در نهایت، علت درد و رنج عشق را همان تنهایی و دوری از محبوب میداند و میگوید که حتی اگر شخصی در جستجوی خوشبختی باشد، باز هم ممکن است آن را نیابد، مگر اینکه عشق او مورد توجه قرار گیرد.
هوش مصنوعی: هر کس که از عشق تو مجذوب و سرشار نشود، به خدا سوگند حتی اگر همگان خضر باشند، که آب حیات را در اختیار او قرار ندهند.
هوش مصنوعی: چهرهی زیبای تو که از دید ما پنهان است، همان گنجینهی زیبایی است و هیچ کس جز خرابکاران اجازه نزدیک شدن به آن را ندارند.
هوش مصنوعی: آه که این افراد بیرحم، طعمهای را که نیاز به کمک دارد، نابود میکنند و حتی برای نجات آن از یک جرعه آب هم دریغ میورزند.
هوش مصنوعی: منظور از این شعر این است که نصیحت ما تنها به توبه از عشق مربوط میشود. اگر همین حرف باشد، بهتر است که به آن پاسخ ندهند.
هوش مصنوعی: هر کسی که از لبان دیگران باده بنوشد، فقط دل سوخته و آتشین خودش را به یاد میآورد و نمیتواند از لذت آن بهرهمند شود.
هوش مصنوعی: زندگی در تنهایی و تاریکی، اگر از عذاب و رنج دور باشیم، میتواند به نوعی بهشت باشد.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.