بخش ۱۵۵ - نظامی دهلوی قُدِّسَ سِرّه
وهُوَ شیخ نظام الدین محمدبن احمدبن علی. آن جناب را شاه نظام اولیا نیز گویند. مرید شیخ فرید الدین شکر گنج است. شیخ نجم الدین حسن دهلوی و شیخ نصیرالدین مشهور به چراغ دهلی و امیرخسرو دهلوی از مریدان در خدمت جناب شاه نظام اخلاص و ارادت تمام داشتهاند. در نفحات آمده که شخصی قباله]ای[مفقود نموده، به خدمت شاه نظام آمد عجز و زاری کرد. شاه وجهی به او داد. گفت این وجه را ببر و شیرینی بخر و به فقیران ده و از باطن شیخ ما همت بخواه. آن شخص چنین کرده، بعد از صرف حلوا چون نیک درنگریست همان کاغذ مفقود کاغذی بود که حلوا در آن پیچیده بود. عمر آن جناب هفتاد و پنج سال در سنهٔ ۷۲۵ فوت شد. مضجعش مقبرهٔ شکرگنج است. از اشعار آن جناب است:
از تو نتواند بریدن کس به آسانی مرا
گر نمیداند کسم آخر تو می دانی مرا
رو نگردانم ز جورت تا سرم بر تن بود
گر به سرگرد جهان چون گوی گردانی مرا
گر برنجانی نرنجم زانکه، رنجت راحت است
جانی و آرام جان هر چند رنجانی مرا
این رباعی را به جهت امیرخسرو دهلوی مرید خود فرموده:
از ملک سخنوری شهی خسرو راست
خسرو که به شاعری نظیرش کم خاست
این خسروِ ماست ناصرِ خسرو نیست
زیرا که خدای ناصرِ خسرو ماست
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: شاه نظام اولیا، معروف به شیخ نظام الدین محمد بن احمد، از مریدان معروف شیخ فرید الدین شکر گنج بود و شخصیتهای بزرگی چون شیخ نجم الدین حسن دهلوی و امیرخسرو دهلوی نیز از مریدان او به شمار میروند. وی در سن ۷۵ سالگی در سال ۷۲۵ هجری قمری فوت کرد و مقبرهاش در شکرگنج قرار دارد. یکی از داستانها درباره او نقل میکند که فردی که کاغذی را گم کرده بود، با مساعدت شاه نظام توانست آن را پیدا کند. اشعار او نیز نشاندهنده عمق احساسات و ارادت به معشوق و همچنین مقام هنری امیرخسرو دهلوی است که در آنها به تواناییهای وی در شاعری اشاره شده است.
هوش مصنوعی: او شیخ نظامالدین محمد بن احمد بن علی است که به شاه نظام اولیا معروف است. وی مرید شیخ فرید الدین شکرگنج بوده و افراد مشهور دیگری مانند شیخ نجمالدین حسن دهلوی، شیخ نصیرالدین چراغ دهلی و امیر خسرو دهلوی نیز از مریدان وی بودهاند و نهایت ارادت و اخلاص را به او نشان دادهاند. در کتاب نفحات روایت شده که فردی قبالهای را گم کرده و به خدمت شاه نظام آمده و از او طلب یاری کرده است. شاه به او پولی داده و گفته که با آن شیرینی بخرد و به فقیران بدهد و از باطن او کمک بخواهد. آن شخص طبق دستور شاه عمل کرده و بعد از صرف حلوا متوجه شده که همان کاغذ مفقود، کاغذی است که حلوا در آن پیچیده شده بود. عمر او ۷۵ سال بود و در سال ۷۲۵ فوت کرده است. مقبرهاش در شکرگنج قرار دارد. اشعاری نیز از او موجود است.
هوش مصنوعی: هیچکس نمیتواند به سادگی از من جدا شود، چون تو میدانی که من چه کسی هستم.
هوش مصنوعی: هرگز از محبت و زیبایی تو روی بر نمیگردانم، تا زمانی که جانم در بدنم هست. حتی اگر سرنوشتم مرا به گردشی در دنیا بکشاند، باز هم به عشق تو وفادار میمانم.
هوش مصنوعی: اگر آزردهام کنی، نگران نیستم چون رنج تو برای من راحتی است و آرامش جان من هرچند که تو مرا بیازاری.
هوش مصنوعی: این شعر به خاطر امیرخسرو دهلوی، که از دوستان و مریدان شاعر است، سروده شده است.
هوش مصنوعی: خسرو، پادشاهی از سرزمین سخن و ادب است که در زمینه شاعری مانند او کمتر پیدا میشود.
هوش مصنوعی: این خسرو از نوعی دیگر است و به معنای خاصی اشاره دارد. چون در حقیقت، خدای ما همان ناصر این خسرو است.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.