بخش ۶۳ - نظر نایینی
اسمش میرزا محمد رحیم و از اکابر اهالی آن قصبهٔ پرنعیم. در آغاز شباب از تحصیل علوم متداوله کامیاب. در اصفهان جنت نشان در خدمت علمای دین و پیروان شرع مبین به قدر استعداد خود از هر خرمنی خوشه چین آمد. در فنون علوم ماهر و قادر گردید. در طلب حصول تصفیه و تزکیهٔ نفسیه برآمد و شوقمند مجاهدات و مشاهدات شد. آخرالامر نورعلیشاه اصفهانی را دریافت و به جانب او شتافت. دست ارادت بدو داد و ذکر خفی از او تلقین گرفت و به عبادت مشغول گردید و به مراتب عالیهٔ ذوق و حال از فقرای معاصرین محسوب و طالبان را خدمتش مطلوب است. گاهی صحبت و گاهی نظر تخلص مینماید و نام طریقتش نظرعلیشاه است و از اشعار ابکار افکار اوست:
مثنوی
باز دلم عاشق و دیوانه شد
محو رخ ساقی و پیمانه شد
باز دلم نشاء دیگر گرفت
مست شد و عاشقی از سر گرفت
مرغ دلم طایر عرش آشیان
کرد هوای چمن لامکان
چون سخن دلکش رامین به ویس
چون نفخات یمنی از اویس
نورفشان همچو کف موسوی
روح فزا همچو دم عیسوی
بوی خدا از یمنم میرسد
نفخ اویس از قرنم میرسد
طوس، حریم حرم کبریاست
مدفن پاک شهِ پاکان، رضاست
کعبه اگر خانهٔ آب و گل است
طوس رضا کعبهٔ جان و دل است
کعبه بود سجده گه خاکیان
طوس بود قبلهٔ افلاکیان
مهبط انوار الهی است طوس
جلوه گه حضرت شاهی است طوس
آینهٔ سینهٔ سیناست طوس
خوابگه بضعهٔ موساست طوس
قبّهٔ او سرزده از ساق عرش
سُدّهٔ آن قبه بود طاق عرش
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: میرزا محمد رحیم، فردی از اهالی قصبهای در اصفهان، در جوانی به تحصیل علوم دینی مشغول شد و موفق به کسب علم و دانش در کنار علمای دین گردید. او در پی تزکیه نفس و رشد معنوی، به نورعلیشاه اصفهانی مراجعه کرده و به او ارادت ورزید. رحیم به عبادت پرداخت و در محافل صوفیانه و عرفانی مورد توجه دیگران قرار گرفت. او اشعار زیبایی با نام طریقتش "نظرعلیشاه" سروده است. این اشعار بیانگر احساسات عاشقانه و الهی اوست و به طوس، شهری که مرقد امام رضا (ع) در آن قرار دارد، اشاره دارد و آن را مرکز نور و معنویت میداند.
هوش مصنوعی: میرزا محمد رحیم نامش است و از شخصیتهای برجسته آن منطقه خوش آب و هوا به شمار میآید. در جوانی به تحصیل علوم رایج پرداخت و در اصفهان که شهری زیبا و پرعلم است، به خدمت علمای دین و پیروان شرع پرداخت و به اندازه استعدادش از علوم مختلف بهرهبرداری کرد. در زمینههای علمی مهارت پیدا کرد و تلاش کرد تا به purification و تصفیه روح برسد و به جستجوی مجاهدتها و مشاهدات پرداخت. در نهایت، با نورعلیشاه اصفهانی آشنا شد و به سمت او رفت. او دست خود را به نشانه ارادت به نورعلیشاه دراز کرد و از او یک ذکر مخفی آموخت و عزم عبادت کرد. او در مراتب عالیه ذوق و حال بین فقرا و طالبان علم شناخته شده و مورد توجه قرار گرفته است. گاهی در جمع اهل سخن حاضر میشود و گاهی صرفاً به مشاهده میپردازد. طریقت او به نام نظرعلیشاه شناخته میشود و اشعار نابی از اندیشههای او باقی مانده است.
هوش مصنوعی: دلم دوباره عاشق و دیوانه شده است، غرق در زیبایی صورت ساقی و عشق به جام شراب.
هوش مصنوعی: دوباره دل من حالت عاشقانهای پیدا کرده و به شوق و حال خوشی افتاده است.
هوش مصنوعی: پرندهٔ دل من، در آسمان بالا nest کرده و به هوای چمنزارهای بینهایت و سرسبز میخواهد برود.
هوش مصنوعی: وقتی که سخنان زیبا و دلنواز رامین برای ویس طنینانداز میشود، شبیه به نسیم خوشی است که از طرف یمن به سوی اویس میوزد.
هوش مصنوعی: نورانی و درخشان مانند کف دست موسوی و روح بخش و زندگی آفرین مانند نفس عیسی.
هوش مصنوعی: بوی خوشی که از سرزمین یمن میآید، نشان از وجود و حضور خداوند دارد و صدای دلنشین اویس هم از دوران باستان به ما میرسد.
هوش مصنوعی: طوس، جایگاهی مقدس و محترم است که آرامگاه امام رضا، شهید و انسانهای نیکوکار در آنجا قرار دارد.
هوش مصنوعی: اگرچه کعبه خانهای ساخته شده از سنگ و خاک است، اما آرامگاه امام رضا در طوس، مکان معنوی و روحانی است که به دل و جان انسانها آرامش میدهد.
هوش مصنوعی: کعبه، محل سجدهی انسانها است، و طوس، قبلهی اهل آسمانها محسوب میشود.
هوش مصنوعی: طوس محل نزول نورهای الهی و نمایانگر زیباییهای پادشاهی است.
هوش مصنوعی: دل انسان مانند آینهای است که در آن خوابگاه حقیقت و زیبایی وجود دارد، مانند زمین طوس که به خاطر نابغهای چون موسی، محل بروز و ظهور استعدادها و صفات عالی است.
هوش مصنوعی: گنبد او از بالای عرش سر زده و پایهٔ آن گنبد، طاق عرش را تشکیل میدهد.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.