قسم پنجم: از اموری که وسیله نجات مومنان، و باعث امیدواری گناهکاران است، شفاعت شافع روز قیامت، و عذر خواه گناهکاران امت، پیغمبر رءوف رحیم، و ائمه طاهرین صلوات الله علیه و علیهم اجمعین است، که چون عرصه قیامت برپا شود خود و اهل بیت مطهر او دامن شفاعت برزنند، و کمر عذر خواهی نامه سیاهان امت را بر میان بندند، و عفو تقصیرات ایشان را از بارگاه احدیت مسئلت نمایند، و از خدا آمرزش ایشان را بطلبند و چنانچه خداوند مهربان به آن برگزیده جهانیان وعده فرموده شفاعت او را قبول خواهد فرمود «و لسوف یعطیک ربک فترضی» یعنی «هر آینه زود باشد که پروردگار تو، این قدر به تو بخشش و عطا کند که تو راضی و خشنود شوی» و در تفسیر این آیه رسیده است که «محمد صلی الله علیه و آله و سلم راضی نخواهد شد که یک نفر از امت او در جهنم باشد» و از حضرت رسول صلی الله علیه و آله و سلم مروی است که فرمودند: «ادخرت شفاعتی لأهل الکبائر من امتی» یعنی «من شفاعت خود را ذخیره کرده ام از برای صاحبان گناه کبیره از امت خود» و الحق این بشارتی است که چشم مومنان به آن روشن، و دل ایشان به آن شاد و خرم می شود.
ای گروه مومنان شادی کنید
همچو سرو و سوسن آزادی کنید
آری چرا شادی نکنند و حال آنکه از برای ایشان چنین عذر خواهان هست.
چه غم دیوار امت را که باشد چون تو پشتیبان
چه باک از موج بحر آن را که باشد نوح کشتیبان
قسم ششم: بشارات و مژده هائی است که از برای شیعیان وارد شده است، که ایشان مخلد در جهنم نخواهند بود، و دوستی پیغمبر و اهل بیت علیهم السلام، ایشان را از عذاب خلاص خواهد کرد، هر قدر گناه که داشته باشند، و هر چه معصیت که کرده باشند قسم هفتم: آیاتی که دلالت می کند بر اینکه: خداوند عالم آتش جهنم را به جهت کفار خلق کرده و به غیر از دشمنان خدا کسی داخل جهنم نخواهد شد، و دوستان خود را به آن می ترساند و تخویف می کند می فرماید: «ذلک یخوف الله به عباده» یعنی «به آتش جهنم، خدا بندگان خود را می ترساند» و نیز می فرماید: «و اتقوا النار التی اعدت للکافرین» یعنی «بپرهیزید از آتش جهنم که از برای کفار خلق و مهیا شد» و باز می فرماید: «لا یصلیها الا الاشقی الذی کذب و تولی» یعنی «به آتش جهنم نمی افتد مگر بسیاری شقی، که تکذیب پروردگار را کند و از او اعراض نماید».
قسم هشتم: آنچه وارد شده است در خصوص وسعت عفو و مغفرت خداوند، و وفور مهربانی و رحمت او، چنانچه فرموده: «وإن ربک لذو مغفرة للناس علی ظلمهم» یعنی «بدرستی که پروردگار تو صاحب مغفرت و آمرزش است مردمان را بر گناهانی که کرده اند» و مرویست که «خداوند عالم به حضرت پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم وحی فرستاد که من در روز قیامت محاسبه امت تو را به تو وا می گذارم آن حضرت عرض کرد که تو از برای ایشان بهتری از من، و محاسبه ایشان با تو باشد خطاب رسید که هرگاه چنین باشد من هم تو را در حق ایشان مخذول و منکوب نخواهم کرد» مرویست که «روزی حضرت رسول صلی الله علیه و آله و سلم گفت یا کریم العفو، جبرئیل علیه السلام عرض کرد که می دانی معنی کریم العفو را؟ یعنی بدیهای بندگان را به رحمت خود عفو می کند بعد از آن، آنها را به کرم خود مبدل به حسنات می کند» و مرویست که «هرگاه بنده گناهی کند و استغفار نماید، خدای تعالی به ملائکه می فرماید: ببینید بنده مرا که گناهی از او سر زد، پس دانست که او را پروردگاریست که گناهان را می آمرزد و به گناه، مواخذه می کند، گواه می گیرم شما را که من او را آمرزیدم و در حدیث قدسی وارد است که «من خلق را آفریدم تا از من نفعی ببرند و سودی کنند و نیافریدم ایشان را که من از آنها منتفع گردم» مثنوی:
من نکردم خلق تا سودی کنم
بلکه تا بر بندگان جودی کنم
و مروی است که اگر بندگان، گناه نکنند خدا خلق دیگری خواهد آفرید که گناه کنند و ایشان را بیامرزد و حضرت پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم فرمودند که «به آن خدائی که جان من در قبضه قدرت اوست که خدا به بندگان مهربان تر است از مادر مهربان به فرزند خود» و در احادیث وارد شده است که در روز محشر خداوند عالم چنان آمرزش و مغفرت کند که به خاطر هیچ کس خطور نکرده باشد، تا اینکه شیطان هم به طمع افتد و آیات و اخباری که در این معنی رسیده از حد و حصر متجاوز است و بیان از شرح و ذکر همه آنها عاجز.
قسم نهم: اخباری که رسیده است که هر بلا و ناخوشی و مرضی که در دنیا به مومن می رسد، حتی پای او که به سنگی برآید کفاره گناه او می شود حضرت پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم فرمودند که «تب، از بوی آتش جهنم است، و همینقدر نصیب مومنین است از آتش جهنم».
قسم دهم: اخباری که وارد شده است در خصوص اینکه با وجود ایمان، گناهی ضرر نمی رساند، همچنان که با وجود کفر، هیچ عملی نفع نمی بخشد و اینکه گاه است که خدای تعالی به جهت مقدار ذره ای از ایمان، با عمل خوبی از اعمال صالحه، بنده را می آمرزد و داخل بهشت می کند.
قسم یازدهم: اخباری که رسیده است در ترغیب و امر به حسن ظن به خدا، چنانکه شمه ای از آن گذشت و از آن جمله حضرت پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم گفت که «خدای تعالی می فرماید که من در پیش گمان بنده خود هستم، پس هر چه می خواهد به من گمان کند» و نیز از آن حضرت مروی است که «باید هیچ یک از شما نمیرد مگر به حسن ظن به خدا»
منقول است که «یکی از علما را در خواب دیدند به او گفتند که حق تعالی با تو چه کرد؟
گفت: چون قبض روح مرا کردند خطاب رسید که یا شیخ السوء «ای شیخ بد کردار» چنین و چنان کردی؟ پس به نحوی خوف و دهشت بر من غلبه کرد که حد و پایان نداشت عرض کردم که به این نحو حدیث از پیغمبر تو به من نرسیده حق تعالی فرمود: به چه نحو رسیده؟ گفتم به من رسیده که پیغمبر تو گفت جبرئیل به من گفت حق سبحانه و تعالی می فرماید من در نزد بنده خودم، به هر نحو که به من گمان برد چنان با او سلوک خواهم کرد و گمان من این بود که: مرا عذاب نخواهی کرد پس حق تعالی فرمود که پیغمبر من راست گفته است، و جبرئیل راست گفته، و تو نیز راست گفتی، ای ملائکه من ببرید این را و داخل بهشت کنید و در میان حور و غلمان داخل نمائید».
قسم دوازدهم: احادیثی که وارد شده است که: در روز قیامت، کفار و دشمنان اهل بیت رسالت، فدای مومنین و شیعیان خواهند شد و گناهان شیعیان را به پای ایشان نوشته آنها را به عوض ایشان به جهنم خواهند برد همچنان که مروی است که «حضرت پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم فرمودند که: امت من، امت مرحومه اند، و در آخرت از برای ایشان عذابی نیست و آنچه باید از عقاب به ایشان رسید در دنیا به واسطه بلاها و محنتها و زلزله ها می رسد، و چون روز قیامت شود به هر یک از امت من، مردی از کفار اهل کتاب را بدهند و گویند این فدای تو است از آتش» و در احادیث اهل بیت وارد است که «ناصبین و دشمنان ما را به سبب ظلمی که به شیعیان ما کرده اند و بدی ایشان را گفته اند فدای ایشان خواهند کرد» و از حضرت صادق علیه السلام مروی است که «روز قیامت یکی از شیعیان ما را که دوستی ما را محافظت کرده باشد، و در دین خود تقیه نموده باشد، و حقوق برادران مومن خود را به جا آورده باشد و لیکن در طاعت و عبادت کوتاهی کرده باشد می آورند و مقابل او صد نفر یا بیشتر، یا صد هزار از دشمنان ما را می گذارند و می گویند: اینها فدای تو است از آتش جهنم، پس آن مومنان را به بهشت می برند.
و این ناصبین را داخل جهنم می کنند»
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: در این متن، در مورد شفاعت پیامبر اسلام و اهل بیت در روز قیامت و امیدواری مومنان و گناهکاران صحبت شده است. بر اساس آیات قرآن و احادیث، شفاعت پیامبر برای امت خود به عنوان وسیلهای برای نجات و عذرخواهی از گناهکاران بیان شده است. همچنین بیان شده که مؤمنان با وجود گناهان خود، از عذاب جهنم خلاص خواهند شد، چرا که دوستی پیغمبر و اهل بیت برای ایشان موجب عفو و مغفرت خواهد بود.
در متن از وسعت رحمت و عفو خداوند نیز صحبت شده و گفته شده که آتش جهنم برای کافران خلق شده است و مومنان با ایمان به رحمت خداوند امیدوارند. همچنین، ذکر شده که مشکلات و سختیهایی که مؤمنان در دنیا متحمل میشوند، میتواند موجب کفاره گناهان آنها باشد و اهمیت حسن ظن به خدا و امید به رحمت او تشویق شده است.
در نهایت، بهویژه برای شیعیان، مژده داده شده که روز قیامت کفار و دشمنان اهل بیت به جای مومنان عذاب خواهند دید و آنها به سبب محبت به اهل بیت و تقیه، به بهشت خواهند رفت.
هوش مصنوعی: در روز قیامت، شفاعت پیامبر رحیم و مهربان و ائمه معصومین برای نجات مومنان و ایجاد امید در دل گناهکاران بسیار مهم است. زمانی که قیامت برپا میشود، ایشان به دنبال شفاعت و عذرخواهی برای گناهکاران خواهند رفت و از خداوند میخواهند تا تقصیرات آنان را مورد عفو قرار دهد. خداوند به پیامبر خود وعده داده که شفاعت او را قبول خواهد کرد و او به هیچ وجه نمیخواهد که هیچکدام از پیروانش در جهنم باشند. پیامبر همچنین اعلام کرده که شفاعتش را برای گناهکاران بزرگ از امت خود محفوظ نگه داشته است. این وعده، نشانهای از رحمت الهی است که مومنان را خوشحال و امیدوار میکند.
هوش مصنوعی: ای مومنان، همچون سرو و سوسن، شادی کنید و آزادانه زندگی کنید.
هوش مصنوعی: چرا نباید شاد باشند در حالی که چنین دلایلی برای خوشحالی دارند؟
هوش مصنوعی: این بیت به ما میگوید که وقتی حمایت و پشتیبانی قوی در کنار ما باشد، هیچ نگرانی از مشکلات و چالشها نخواهیم داشت. دیوار امت (مردم) اگر پشتوانهای مانند تو داشته باشد، دیگر از ناملایمات نترسید. همچنین، اگر ناخدای خوب و مجربی مانند نوح در میان ما باشد، با وجود طوفانها و دشواریها باز هم احساس امنیت خواهیم کرد.
هوش مصنوعی: قسمت ششم به بشارتهایی اشاره دارد که برای شیعیان آمده و بیان میکند که آنها در جهنم ماندگار نخواهند بود و محبت پیامبر و اهل بیت علیهالسلام آنها را از عذاب نجات میدهد، حتی اگر گناهان زیادی داشته باشند. در قسمت هفتم، آیات قرآنی مطرح میشود که نشان میدهد خداوند آتش جهنم را برای کفار خلق کرده و هیچکس غیر از دشمنان خدا به آن وارد نخواهد شد. خداوند از این آتش به بندگانش هشدار میدهد و میفرماید که باید از آتش جهنم که برای کفار آماده شده، دوری کنند و هیچکس جز بدبختانی که به پروردگار کفر ورزیدهاند، به آتش جهنم نمیافتند.
هوش مصنوعی: خداوند دارای رحمت و بخشش وسیع است و به مردم به دلیل گناهانشان عفو و آمرزش میدهد. خداوند به پیامبرش وحی کرده است که در روز قیامت حسابرسی از امت او را به خود پیامبر میسپارد، اما پیامبر در پاسخ میگوید که خداوند بهتر از اوست و او را در این امر نیازمند نخواهد کرد. همچنین، پیامبر از خداوند میخواهد که عفوکننده باشد و جبرئیل توضیح میدهد که خداوند نه تنها گناهان بندگان را میبخشد، بلکه بعد از بخشش آنها را به کارهای نیک تبدیل میکند. زمانی که بندهای گناهی میکند و از خداوند استغفار میکند، خداوند به ملائکه میگوید که او را بخشیده است. خداوند بندگان را برای بهرهمندی از رحمتش آفریده و نه برای اینکه خود از آنها سود ببرد.
هوش مصنوعی: من برای کسب سود و منفعت، خلق را نیافریدم؛ بلکه هدفم این است که به بندگان خود بخشش و نیکی کنم.
هوش مصنوعی: اگر انسانها گناه نکنند، خداوند خلق جدیدی خواهد آفرید که گناه کنند تا آنها را ببخشد. پیامبر اسلام فرمودهاند که خداوند نسبت به بندگانش از مادرهایی که به فرزندانشان محبت دارند، مهربانتر است. همچنین در احادیث آمده است که در روز قیامت، خداوند به گونهای بخشایش و آمرزش خواهد داشت که هیچکس تا به حال به ذهنش خطور نکرده است، حتی شیطان نیز به این موضوع فکر میکند. آیات و روایات زیادی در این زمینه وجود دارد که قابل شمارش نیستند و نمیتوان همه آنها را به طور کامل بیان کرد.
هوش مصنوعی: در این بخش گفته شده که هر نوع مشکل، مصیبت یا بیماری که برای مومنی در زندگی پیش میآید، حتی اگر به سادگی پای او به سنگی بخورد، به عنوان کفارهای برای گناهان او محاسبه میشود. حضرت رسول اکرم صلی الله علیه و آله و سلم نیز فرمودهاند که تب، نشانهای از حرارت آتش جهنم است و این میزان رنج و درد تنها بخشی از آنچه که مومنان از آتش جهنم دریافت میکنند، به حساب میآید.
هوش مصنوعی: قسمت دهم به این موضوع اشاره دارد که بر اساس برخی احادیث، با داشتن ایمان، گناهان آسیب چندانی به انسان نمیزنند، در حالی که در کفر، هیچ عمل نیکی نمیتواند به فرد کمک کند. همچنین گفته شده که خداوند به خاطر یک مقدار کوچک از ایمان، ممکن است عمل خوبی از بنده را ببخشد و او را به بهشت وارد کند.
هوش مصنوعی: قسمت یازدهم به موضوع اخبار و روایاتی میپردازد که مردم را به حسن ظن به خدا ترغیب میکند. به عنوان مثال، پیامبر اکرم (ص) فرمودند که خداوند میفرماید: «من طبق گمان بندهام با او رفتار میکنم، بنابراین بنده میتواند هرگونه که میخواهد به من گمان کند». همچنین نقل شده است که پیامبر فرمودند: «هیچیک از شما نباید بمیرد مگر با حسن ظن به خدا».
هوش مصنوعی: نقل شده است که یکی از علما را در خواب دیدند و به او گفتند: خداوند چه حالی با تو داشت؟
هوش مصنوعی: گفت: وقتی جانم را گرفتند، صدایی به من رسید که گفت: «ای شیخ بد کردار، چرا این کارها را کردی؟» در آن لحظه ترس و هراس شدیدی بر من مستولی شد. پاسخ دادم که به این نحو حدیثی از پیامبر تو به من نرسیده است. خداوند فرمود: به چه شکلی به تو رسیده است؟ گفتم: به من گفته شده که پیامبر تو فرمود جبرئیل به من اعلام کرد که خداوند میفرماید: «من در نزد بندهام، به هر صورتی که به من گمان ببرد، با او رفتار خواهم کرد.» و گمان من این بود که تو مرا عذاب نخواهی کرد. خداوند فرمود: پیامبر من و جبرئیل راست گفتهاند و تو هم راست گفتی. سپس به فرشتگان فرمود: این شخص را ببرید و به بهشت وارد کنید و او را در میان حور و غلمان قرار دهید.
هوش مصنوعی: در روز قیامت، کفار و دشمنان اهل بیت به جای مومنان و شیعیان مجازات میشوند. گناهانی که شیعیان انجام دادهاند، به گردن این دشمنان نیوفتاده و آنها را به جهنم میبرند. پیامبر اسلام فرمودند که امت او عذابی در آخرت نخواهند داشت و عذابهای این دنیا برای آنها کافی است. در روز قیامت، به هر مومنی یک نفر از کفار داده میشود تا فدای او شود. همچنین در روایات نقل شده که دشمنان شیعه به خاطر ظلمهایی که کردهاند، به جای شیعیان مجازات میشوند. حضرت صادق علیه السلام نیز فرمودهاند که در روز قیامت، مومنی که در دین خود تقیه کرده و حقوق برادران مؤمنش را رعایت کرده ولی کوتاهی در عبادت داشته باشد، همراه با تعداد زیادی از دشمنانش مقابلش حاضر میشوند تا از عذاب جهنم نجات یابد و در نهایت به بهشت برده میشود.
هوش مصنوعی: این افراد ناصبی به جهنم وارد میشوند.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.