و ما ابتدا بعضی از احادیث و آیاتی که در فضیلت رجاء و امیدواری رسیده بیان می کنیم و بعد از آن بیان اینکه رجای بی طاعت، غرور و حماقت است می نمائیم.
پس می گوئیم: بدان که آیات و اخباری که باعث رجاء و امیدواری می شود و ترغیب به آن می نماید بی نهایت است، و آنها بر چند قسم اند:
اول: آیات و اخباری که در آنها نهی شده است از یأس و نومیدی از رحمت خدا، چنانچه گذشت.
دوم: احادیثی که به خصوص رجاء و امیدواری رسیده، چنانکه مروی است که: مردی در حالت نزع بود و حضرت امیرالمومنین علیه السلام بر بالین او حاضر بودند، عرض کرد که خود را می یابم که از گناهان ترسان، و به رحمت پروردگار امیدوارم حضرت فرمود که در این وقت این ترس و امید در دل بنده جمع نمی شود مگر اینکه خدا او را به آنچه امید دارد می رساند و از آنچه می ترسد ایمن می کند» و از حضرت رسول صلی الله علیه و آله و سلم مروی است که فرمودند: «در روز قیامت خداوند عالم به بنده می فرماید که چه چیز مانع شد تو را از اینکه تو منکر را دیدی و نهی از آن نکردی؟ اگر در این وقت عذر آورد که پروردگار را به تو امیدوار بودم و از مردم می ترسیدم خدا می فرماید که: این گناه تو را آمرزیدم» و باز از آن حضرت منقول است که: «مردی را داخل جهنم کنند، پس در آنجا هزار سال معذب باشد، روزی فریاد کند که یا حنان یا منان خداوند عالم به جبرئیل می فرماید: برو بنده مرا نزد من آور پس جبرئیل علیه السلام او را بیاورد و در موقف پروردگار بدارد پس خطاب الهی رسد که جای خود را چگونه یافتی؟ عرض کند که بد مکانی بود خطاب رسد که او را به جائی که داشت برگردانید آن بنده راه جهنم را پیش گیرد و روانه شود و به عقب خود نگاه کند خدای تعالی فرماید که چرا به عقب نگاه می کنی؟ عرض کند که چنین به تو امید داشتم که چون مرا از جهنم بیرون آوردی دیگر به آنجا برنگردانی خطاب رسد که او را برگردانید و به بهشت برید» و نیز از حضرت رسول صلی الله علیه و آله و سلم مروی است که: «خدای تعالی فرمودند که: مطمئن نشوند عبادت کنندگان به عبادتی که به امید ثواب من می کنند، به درستی که اگر غایت سعی خود را در طاعت بکنند و در مدت العمر نفسهای خود را به زحمت بیندازند در بندگی من، باز مقصر خواهند بود و حق عبادت مرا بجا نخواهند آورد در مقابل آنچه از من می خواهند از کرامات و نعیم بهشت من، و از درجات عالیه در جوار من و لیکن باید به رحمت من واثق باشند و به فضل و کرم من امیدوار باشند و مطمئن و خاطر جمع به حسن ظن به من باشند، که هرگاه چنین باشند رحمت من ایشان را در می یابد، و خوشنودی و آمرزش خود را به ایشان می رسانم، و خلعت عفو خود را به ایشان می پوشانم به درستی که منم خداوند رحمن و رحیم، و به این نام خود را نامیده ام» و از حضرت امام محمد باقر علیه السلام مروی است که «دیدم در کتاب علی بن ابی طالب صلوات الله علیه که نوشته بود. حضرت رسول صلی الله علیه و آله و سلم در بالای منبر فرمودند که قسم به آن خدائی که به غیر از او خدائی نیست که به هیچ مومنی خیر دنیا و آخرت داده نشد مگر به واسطه حسن ظن او به خدا، و امیدواریش به او، و حسن خلق او، و احتراز کردن از غیبت مومنین و قسم به خدائی که به غیر از او خدائی نیست، که خدای تعالی هیچ مومنی را بعد از توبه و استغفار عذاب نمی کند مگر به جهت گمان بدی که به خداوند داشته باشد، و کوتاهی او در امیدواری به خداوند، و بدخلقی و غیبت مومنین و قسم به خدائی که به غیر از او خدائی نیست، که هیچ بنده ای ظن نیکو به خدا نمی دارد مگر اینکه خدا به ظن او با رفتار می کند، زیرا که خدا کریم است و همه خیرات در دست اوست، و شرم دارد که بنده مومن گمان نیک به او داشته باشد و گمان او تخلف کند و امید او برنیاید پس نیکو کنید گمان خود را به سوی او رغبت نمائید».
قسم سوم: از چیزهائی که باعث امیدواری مومنین است آن است: که در آیات قرآنیه و احادیث نبویه تصریح شده که ملائکه مقربین و انبیاء مرسلین صلوات الله علیهم اجمعین از برای طایفه مومنین طلب مغفرت می نمایند و از خدا آمرزش ایشان را می طلبند، و البته دعای ایشان مقبول درگاه پروردگار است خداوند عالم می فرماید: «و الملائکه یسبحون بحمد ربهم و یستغفرون لمن فی الارض» خلاصه معنی آنکه «فرشتگان تسبیح پروردگار خود را می نمایند، و از او طلب آمرزش می کنند از برای بندگانی که در زمین هستند» و حضرت رسول صلی الله علیه و آله و سلم فرمودند که: «حیات و ممات من از برای شما خیر است اما در حیات، از برای شما احکام شریعت را بیان می کنم، و طریقه و آداب را به شما می آموزم و اما بعد از ممات من اعمالی که از شما صادر می شود بر من عرضه می کنند، آنچه را که دیدم نیک است حمد خدا را می کنم، و آنچه را که دیدم بد است طلب آمرزش آن را از خدا می کنم».
قسم چهارم آنکه: رسیده است که چون بنده گناهی کند ملائکه در نوشتن آن تأخیر می کنند که شاید نادم و پشیمان شود و استغفار کند.
از حضرت امام جعفر صادق علیه السلام مروی است که «چون از بنده گناهی صادر شود به قدر صبح تا شام نوشتن آن را تأخیر می اندازند، اگر استغفار نمود نمی نویسند» و از حضرت امام جعفر صادق علیه السلام منقول است که «هر که گناهی کند هفت ساعت از روز او را مهلت می دهند، پس اگر سه مرتبه گفت: «استغفر الله الذی لا اله الا هو الحی القیوم» آن گناه را ثبت نمی کنند».
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این متن درباره فضیلت امیدواری و رجاء در دین اسلام است. ابتدا به آیات و احادیثی اشاره میشود که به امیدواری نسبت به رحمت خداوند تأکید دارند و یأس را ممنوع میشمارند. سپس به بیان داستانها و نقلقولهایی از ائمه اطهار و پیامبر اسلام پرداخته میشود که نشاندهنده اهمیت حسن ظن به خدا و امیدواری به رحمت او هستند. همچنین گفته میشود که فرشتگان و انبیاء برای مؤمنان طلب مغفرت میکنند و خداوند حتی در زمان گناه، به بندگان مهلت میدهد تا توبه کرده و استغفار کنند. به طور کلی، این متن بر لزوم امیدواری و حسن ظن به خداوند تأکید دارد و هشدار میدهد که امیدواری بدون عمل صالح میتواند نشانهای از غرور و حماقت باشد.
هوش مصنوعی: ما در ابتدا به بررسی برخی احادیث و آیات که به فضیلت امید و انتظار اشاره دارند، میپردازیم و سپس توضیح خواهیم داد که امید بدون عمل و اطاعت، تنها غرور و حماقت است.
هوش مصنوعی: میتوان گفت که آیات و روایتهایی که موجب امیدواری و دلگرمی میشوند بسیار زیاد هستند و این آیات به چند دسته تقسیم میشوند.
هوش مصنوعی: ابتدا، آیات و احادیثی وجود دارند که انسان را از ناامیدی و یأس از رحمت خدا نهی میکنند، همانطور که قبلاً اشاره شد.
هوش مصنوعی: در احادیثی که درباره امید و انتظار رحمت الهی آمده، ذکر شده است که شخصی در آستانه مرگ، از گناهان خود ترسیده و به رحمت خدا امیدوار بود. حضرت علی(ع) در پاسخ به او فرمود که این ترس و امید در دل کسی جمع نمیشود مگر اینکه خداوند او را به آنچه که امید دارد برساند و از آنچه میترسد ایمن کند. همچنین در روز قیامت به بندهای گفته میشود که چرا از کارهای بد نهی نکرده است و اگر عذری بیاورد که از خدا امیدوار بود و از مردم میترسید، خداوند راحتمیکند و گناهان او را میبخشد. داستانی دیگر بیان میکند که فردی هزار سال در جهنم عذاب میشود و سپس با فریاد از خداوند کمک میخواهد و به نزد خدا برده میشود. خداوند از او میپرسد که جای خود را چگونه یافته، و او اعتراف میکند که به بدی بوده است. در نهایت، خداوند او را به بهشت میبرد. همچنین اشاره شده که هیچ بندهای نباید نسبت به عبادت خود مطمئن باشد و باید همواره به رحمت و کرم خدا امیدوار باشد. خداوند به امید و حسن ظن بندگانش پاسخ میدهد و هیچ مومنی را بعد از توبه عذاب نخواهد کرد، به شرطی که حسن ظن به خدا داشته باشد. در نهایت، تاکید شده که هرکس گمان نیکو به خدا داشته باشد، خداوند مطابق آن با او رفتار خواهد کرد، زیرا خداوند کریم است و همواره خیرات در دست اوست.
هوش مصنوعی: قسمت سوم: یکی از چیزهایی که مومنان را امیدوار میسازد، این است که در آیات قرآن و احادیث پیامبر اکرم (ص) آمده است که فرشتگان مقرب و پیامبران الهی برای مومنان طلب مغفرت میکنند و از خداوند آمرزش آنها را درخواست مینمایند. البته دعا و درخواست آنها در پیشگاه خداوند پذیرفته شده است. خداوند متعال میفرماید: «و فرشتگان با حمد و ثنای پروردگارشان تسبیح میکنند و برای کسانی که در زمین هستند طلب آمرزش مینمایند». همچنین پیامبر اکرم (ص) بیان کردند که: «زندگی و مرگ من برای شما خیر است؛ زیرا در زندگی، احکام شریعت را برای شما بیان میکنم و آداب و قواعد را به شما میآموزم. اما پس از مرگ من، اعمال شما به من عرضه میشود. اگر چیزی را ببینم که نیکوست، خدا را حمد میگویم و اگر چیزی را ببینم که بد است، از خدا طلب آمرزش میکنم».
هوش مصنوعی: قسمت چهارم این است که وقتی انسان مرتکب گناهی میشود، فرشتگان در ثبت آن تأخیر میکنند، زیرا ممکن است او پشیمان شود و از کردارش توبه کند.
هوش مصنوعی: در یک روایت از امام جعفر صادق (علیهالسلام) آمده است که وقتی بندهای گناهی انجام میدهد، ثبت آن تا غروب یک روز به تأخیر میافتد و اگر او استغفار کند، آن گناه ثبت نخواهد شد. همچنین ایشان فرمودند که اگر کسی گناهی کند، به او هفت ساعت مهلت داده میشود و اگر در این مدت سه بار بگوید: «استغفر الله الذی لا اله الا هو الحی القیوم»، آن گناه ثبت نخواهد شد.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.