از جمله محبت های ممدوحه حب فی الله است، که دوستی در راه خدا باشد همچنان که بغض فی الله از عداوتهای مستحسنه است و فضیلت و ثواب این دو بسیار، و اخبار در مدحشان بی شمار است.
حضرت رسول مختار صلی الله علیه و آله و سلم فرمود که: «دوستی مومن از برای مومن در راه خدا بهترین شعبه های ایمان است آگاه باشید که هر که دوست داشته باشد در راه خدا و دشمن داشته باشد در راه خدا و عطا و منع او در راه خدا باشد، او از جمله برگزیدگان خداست» و فرمود: «کسانی که یکدیگر را از برای خدا دوست دارند در روز قیامت بر زمینی باشند از زبر جد سبز در سایه عرش پروردگار، و رویهای ایشان از خورشید طالع سفیدتر و روشن تر خواهد بود و آرزو خواهد برد به مکان و مرتبه ایشان هر ملک مقربی و پیغمبر مرسلی» از حضرت سید الساجدین علیه السلام مروی است که «چون خدا خلق اولین و آخرین را جمع نماید منادی ندا کند که کجایند کسانی که یکدیگر را از برای خدا دوست داشتند؟ پس طایفه ای برخیزند خطاب رسد که بروید به بهشت بدون حساب ملائکه ایشان را ملاقات کنند و گویند: به کجا می روید؟ گویند: به بهشت گویند: شما چه جماعتید؟ ایشان گویند: ماییم که از برای خدا یکدیگر را دوست داشته ایم» و از حضرت امام محمد باقر علیه السلام مروی است که «چون خواهی بدانی که در تو خیری هست یا نه، دل خود را نظر کن، اگر اهل عبادت و طاعت را دوست داری و اهل معصیت را دشمن داری، بدان که تو از اهل خیری و خدا تو را دوست دارد و اگر بر عکس آنی، خدا تو را دشمن دارد و در تو خیری نیست» و فرمود: «اگر مردی، مرد دیگری را از برای خدا دوست دارد خدا ثواب محبت را به او عطا می فرماید، اگر چه آن محبوب، در علم خدا از اهل جهنم باشد و اگر مردی دیگری را از برای خدا دشمن داشته خدا ثواب بغض فی الله را به او کرامت می فرماید، اگر چه آن شخص مبغوض، در علم خدا از اهل بهشت باشد» و دوستی در راه خدا دو قسم می شود:
اول آنکه کسی دیگری را دوست داشته باشد از برای امری که فایده او در آخرت به این محب عاید گردد مثل اینکه شاگرد، استاد را دوست دارد از برای اینکه او را تعلیم می کند و او را از حضیض جهل به اوج مرتبه علم می رساند یا استاد، شاگرد را محبت داشته باشد به جهت اینکه منشأ ثواب معلم می شود و امثال اینها.
دوم آنکه او را دوست داشته باشد نه به جهت فایده اخرویه که از او به او عاید شود، بلکه از جهت اینکه مخلوق خداست و منسوب به اوست به نسبت عامی که از برای کافه مخلوقات است، یا به جهت خصوصیت نسبتی که از برای او هست از تقرب او به خدا یا اشتغال او به خدمت خدا یا محبت او از برای خدا و امثال اینها زیرا از علامات غلبه محبت با کسی آن است که محبت ا او تعدی کند به متعلقان و منسوبان او نیز، اگر چه نسبت دوری داشته باشد همچنان که کسی که انسانی را دوست دارد، دوست او را دوست دارد و خدمتکار او را، و هر که مدح محبوب او را کند بلکه با در و دیوار محله و دیار او محبت دارد همچنان که گفته اند:
امر علی الدیار دیار لیلی
اقبل ذا الجدار و ذا الجدارا
و ما حب الدیار شغفن قلبی
و لکن حب من سکن الدیارا
خلاصه معنی آنکه به دیار لیلی می گذرم و بوسه بر این دیوار و آن دیوار می زنم و این، نه از دوستی دیار است، بلکه از دوستی آن کسی است که در آن دیار ساکن است.
غم جمله خور در هوای یکی
مراعات صد کن برای یکی
و معنی «بغض فی الله» آن است که کسی دیگری را دشمن داشته باشد از آن راه که مرتکب معصیت خدا می گردد و مخالفت او را می کند.
حضرت عیسی بن مریم علیه السلام فرمود که «دوستی کنید با خدا به دشمن داشتن اهل معاصی و تقرب جویید به خدا به دوری کردن از ایشان و رضای خدا طلبید به بغض بر ایشان» مروی است که «خدای تعالی به یکی از پیغمبران وحی فرستاد که اما زهد در دنیا را اختیار کرده ای به راحتی از برای خود شتابیده ای و اما انقطاع تو به من، پس عزت خود را به من طلبیده ای و لیکن آیا دشمنی را به واسطه من دشمن داشته ای یا دوستی را به جهت من دوست گرفته ای؟»
و مخفی نماند که از برای معصیت، درجات بسیار است که منتهای آن کفر و شرک است و ابتدای آن گناهان صغیره است و از برای اظهار بغض نیز مراتب بی شمار است، انتهای آن قتل و أسر است، و مبدأ آن ترک دوستی با آن و باید اشد درجات بغض به ازاء اشد درجات معصیت، و وسط به ازاء وسط، و اضعف به ازاء اضعف باشد و باید اول، اهل معصیت را نصیحت و ارشاد و پند نمود خصوصا اگر آن گناهکار از آشنایان و دوستان باشد و چنان که کسی که معصیتی می کند بعضی صفات محموده نیز داشته باشد یا بعضی افعال خیر از او سرزند سزاوار آن است که او را از راه معصیت دشمن دارند و از راه طاعت محبت نه با او عداوت گناهکار خالی از طاعت داشته باشد و نه محبت مطیع خالی از معصیت یا آنکه تابع غالب باشد، اگر گناه او غالب بر معصیت باشد او را عداوت داشته باشد و اگر برعکس باشد محبت.
مخفی نماند که از تمام محبت برادران «وفا» است، و آن عبارت است از پاسداری محبت و لوازم آن و مداومت بر آن در حال حیات محبوب و بعد از ممات او، به دعا کردن از برای او و محبت به اولاد و بازماندگان و دوستان او و ضد وفا، جفاست، که عبارت است از قطع دوستی یا کوتاهی در بعضی از لوازم آن در حیات محبوب یا ممات او نسب به اولاد و احباء او و محبتی که در آن وفایی نباشد فایده ای بر آن مترتب نمی گردد، زیرا فایده محبت در راه خدا در آخرت عاید می گردد و هر وقت محبت منقطع می شود ضایع می گردد.
مروی است که «پیرزنی بود که هر وقت بر حضرت پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم وارد می شد حضرت او را اکرام می فرمود از سبب آن سوال کردند؟ حضرت فرمود که این زن در ایام حیات خدیجه علیه السلام به منزل ما می آمد» پس، از آثار وفاست مراعات جمیع اصدقا و خویشان و متعلقان محبوب بلکه محبوب از مراعات احوال ایشان بیشتر مسرور می شود تا از مراعات احوال خود و از تفقد به ایشان فرح او بیشتر از تفقد خود است بلکه قوت دوستی با کسی معلوم نمی شود مگر از دوستی و مهربانی با کسان و متعلقان او و قوت محبت با کسی به جایی می رسد که سگ محبوب در نظر او امتیازی از سایر سگان به هم می رساند و وفای با دوست، ممدوح است تا پای معصیت پروردگار به میان نیامده و اما موافقت دوست با دوست در معصیت خدا و امری که مخالف حق باشد مذموم، بلکه عین جفاست، زیرا موافقت او باعث هلاکت هر دو می شود بلکه او را باید نصیحت کرد و ارشاد نمود.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: محبت و دوستی در راه خدا (حب فی الله) و دشمنی به خاطر خدا (بغض فی الله) از عوامل مهم ایمان و مورد تأکید در احادیث اسلامی هستند. پیامبر اسلام (ص) بیان کردهاند کسانی که یکدیگر را برای خدا دوست دارند در روز قیامت در سایه عرش خداوند خواهند بود و از آنچه که سایر مخلوقات آرزو میکنند، برخوردار خواهند شد. دوستی در راه خدا میتواند به دو صورت باشد: یکی به خاطر فایدهای که فرد در آخرت از دوستش میبرد و دومی صرفاً به خاطر این که او مخلوق خداست. همچنین، دشمنی به خاطر خدا به معنای دشمنی با افرادی است که معاصی خدا را مرتکب میشوند.
در صورت وجود محبت و دوستی، حتی در دنیا باید به یاد ماندگاری و وفاداری به آن دوستی اهمیت داد و در ایام پس از مرگ نیز به یاد محبوب خود دعای خیر کرد. در نهایت، دوستی باید مبتنی بر اخلاق و احکام الهی باشد و در صورت وجود معصیت، نصیحت و هدایت مقدم بر دوستی قرار گیرد.
هوش مصنوعی: یکی از ویژگیهای قشنگ عشق، عشق به خاطر خداوند است؛ یعنی دوستی که برای خدا شکل میگیرد. همچنین، بیزاری از دشمنیها به خاطر خدا نیز از موارد پسندیده به شمار میآید. فضیلت و پاداش این دو احساس بسیار زیاد است و درباره اهمیت آنها، سخنان زیادی وجود دارد.
هوش مصنوعی: حضرت رسول اکرم فرمودند که دوستی مومن نسبت به مومن دیگر به خاطر خدا، یکی از بهترین نشانههای ایمان است. هر کس که در این راه دوست بدارد، دشمن داشته باشد و اعمالش از روی محبت و انزجار در راستای خدا باشد، از برگزیدگان خداوند به شمار میآید. همچنین فرمودند که کسانی که یکدیگر را به خاطر خدا دوست دارند، در روز قیامت بر روی زمین سبز و در سایه عرش خداوند قرار میگیرند و چهرههایشان از خورشید درخشانتر خواهد بود. در آن روز، آرزو خواهند کرد که مقامات و جایگاهشان را حتی فرشتگان و پیامبران درک کنند. از امام زین العابدین روایت شده که در روز قیامت، وقتی خداوند اولین و آخرین انسانها را جمع کند، ندا داده میشود که کدام کسانی هستند که یکدیگر را به خاطر خدا دوست داشتند؟ و گروهی از آنها برمیخیزند و به آنان گفته میشود که بدون حساب به بهشت بروید. فرشتگان از آنان میپرسند که به کجا میروند و آنها پاسخ میدهند که به بهشت، به خاطر دوستی که به خاطر خدا با یکدیگر داشتند. امام محمد باقر نیز گفتهاند که اگر میخواهی بدانی آیا در وجود تو خیری هست یا نه، به دلت نگاه کن؛ اگر اهل عبادت و طاعت را دوست داری و اهل معصیت را دشمن میداری، بدانی که اهل خیر هستی و خدا تو را دوست دارد. اما اگر برعکس این باشد، خدا تو را دشمن دارد و خیری در تو نیست. همچنین فرمودند که اگر مردی، دیگری را به خاطر خدا دوست بدارد، خداوند پاداش این محبت را به او عطا میکند، حتی اگر آن محبوب از اهل جهنم باشد. و اگر مردی کسی را به خاطر خدا دشمن داشته باشد، خداوند پاداش تنفر از او به خاطر خدا را به او میدهد، حتی اگر آن شخص در واقع از اهل بهشت باشد. دو نوع دوستی در این مسیر وجود دارد.
هوش مصنوعی: محبت ممکن است مبتنی بر این باشد که فرد به خاطر یک منفعت یا فایدهای که در آخرت نصیبش میشود، دیگری را دوست داشته باشد. برای مثال، یک شاگرد ممکن است استادش را دوست داشته باشد چون او به او علم میآموزد و او را از بیخبری به دانش و علم میرساند. از سوی دیگر، استاد نیز ممکن است به شاگردش محبت ورزد زیرا او باعث کسب ثواب و پاداش برای او میشود. همینطور روابط دیگری نیز وجود دارد که مشابه این موارد هستند.
هوش مصنوعی: این متن بیان میکند که باید کسی را به خاطر خودش و ارزش وجودیش دوست داشت، نه فقط به خاطر منافع آخرتی که ممکن است از او به دست آید. این محبت باید از روی شناخت و احترام به مقام مخلوقیت او باشد، چه این شناخت عمومی باشد و چه به دلیل ویژگیهای خاص او مانند نزدیکیاش به خدا یا خدمت به او. همچنین، این محبت میتواند به اطرافیان و وابستگان آن فرد نیز تسری یابد؛ به طوری که اگر کسی فردی را دوست داشته باشد، به طور طبیعی نسبت به افرادی که به آن فرد نزدیک هستند و حتی محیط او نیز احساس محبت خواهد داشت.
هوش مصنوعی: امر بر سر زمینهایی که لیلی در آنها زندگی میکرد، میگذرد و به این دیوار و آن دیوار نگاه میکند.
هوش مصنوعی: عشق به سرزمینها قلب مرا مشغول نکرد، بلکه آنچه مرا جذب میکند محبت کسی است که در آن سرزمینها زندگی میکند.
هوش مصنوعی: به خلاصه میتوان گفت که من به منطقهای میروم که لیلی در آن قرار دارد و به دیوارها بوسه میزنم، اما این کار نه به خاطر علاقهام به آنجا، بلکه به خاطر عشق و محبت به کسی است که در آنجا زندگی میکند.
هوش مصنوعی: تمام غمهایت را در نظر بگیر و برای یک نفر که در آغوش او هستی، همه چیز را فراموش کن.
هوش مصنوعی: "بغض فی الله" به این معناست که فرد، دیگری را به دلیل انجام گناه و نافرمانی از خداوند، دشمن بداند.
هوش مصنوعی: حضرت عیسی بن مریم علیه السلام فرمودند که برای رسیدن به دوستی با خدا، باید با افرادی که مرتکب گناه میشوند دشمنی کرد و از آنها فاصله گرفت. همچنین باید تلاش کرد تا رضای خداوند به دست آید و در این راه، از کینه ورزی نسبت به گنهکاران بهره گرفت. در روایت آمده که خداوند به یکی از پیامبران وحی فرستاد و به او گفت که اگر زندگی زاهدانهای را انتخاب کردهای و به راحتیها دوری گزیدهای، این نشاندهنده انقطاع تو به من است و تو منتظر عزت و سربلندی هستی که باید از من بخواهی. اما آیا در این مسیر، دشمنی با گناهکاران را به خاطر من انتخاب کردهای یا دوستی با خوبان را برای من خواهی داشت؟
هوش مصنوعی: از آنجا که معصیت درجات مختلفی دارد، بالاترین درجه آن کفر و شرک و پایینترین آن گناهان کوچک است. همچنین در مورد ابراز دشمنی نیز مراتب زیادی وجود دارد که بالاترین آن به قتل و اسارت میانجامد و پایینترین آن ممکن است فقط ترک دوستی باشد. در این شرایط، باید شدت ابراز دشمنی با توجه به شدت معصیت سنجیده شود؛ یعنی اگر معصیت فرد شدید باشد، باید دشمنی بیشتری با او کرد و اگر معصیت او خفیفتر باشد، میزان دشمنی هم باید کاهش یابد. در ابتدا، باید به گناهکاران نصیحت و راهنمایی شود، بهویژه اگر آنها از نزدیکان و دوستان باشند. همچنین، اگر فردی که مرتکب معصیت میشود، برخی از صفات خوب یا اعمال خیر نیز داشته باشد، شایسته است که او را نسبت به معصیتش مورد عتاب قرار داد و در عین حال به خاطر خوبیهایش، نباید از او دوری کرد. باید توجه داشت که محبت نسبت به افراد مطیع باید خالی از معصیت باشد و نیز نسبت به گناهکاران، باید توجه کرد که آیا گناه آنها بر اعمال خوبشان غالب است یا خیر، زیرا بر اساس این غلبه میتوان تصمیم به ابراز محبت یا دشمنی نسبت به آنها گرفت.
هوش مصنوعی: محبت واقعی به برادران و دوستان به معنای حفظ و نگهداری از آن عشق و تمام جوانب آن است. این محبت باید در طول زندگی محبوب ادامه یابد و پس از مرگ او نیز همچنان با دعا کردن برایش و محبت به خانواده و بازماندگانش وجود داشته باشد. اما اگر این محبت قطع شود یا نسبت به نیازهای دوستان و خانواده آن شخص کوتاهی شود، این عمل نشاندهنده بیوفایی است. همچنین، محبتی که در آن صداقت و وفا وجود نداشته باشد، هیچ ارزشی نخواهد داشت، چراکه فایده عشق در راه خدا تنها در آخرت به دست میآید و قطع این محبت باعث نابودی آن خواهد شد.
هوش مصنوعی: روایت شده که زن سالخوردهای بود که هر بار به محضر پیامبر وارد میشد، ایشان به او احترام میگذاشتند. وقتی از ایشان درباره این احترام سؤال کردند، فرمودند که این زن در زمان حیات خدیجه، همسرشان، به خانه آنها میآمد. بنابراین، یکی از نشانههای وفا، توجه به دوستان و خویشاوندان محبوب است؛ چرا که محبوب از توجه به احوال آنها شادتر میشود تا از توجه به خود. فرحت او از سرکشی به حال دیگران بیشتر از سرکشی به حال خود اوست. همچنین، عمق دوستی با کسی بهوسیله محبت و مهربانی با اطرافیان او شناخته میشود. این محبت بهحدی است که حتی سگ محبوب نیز در نظر او از سایر سگها متمایز میشود. وفاداری به دوست پسندیده است به شرطی که معصیت الهی در میان نباشد، اما همکاری در معصیت، نکوهیده و مسبب هلاکت هر دوطرف است. بنابراین، باید چنین فردی را نصیحت و راهنمایی کرد.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.