صفت بیست و هفتم: کراهت است که عبارت است از تنفر طبع از چیزی که دریافتن آن، سبب المی و تعبی گردد و چون کراهت، قوت گیرد آن را مشقت گویند و کراهت، یا از چیزی است که میل و شوق و محبت به آن شرعا و عقلا ممدوح و مستحسن است یا از چیزی است که چنین نیست و آنچه از اخلاق است قسم اول است نه دوم بلکه بعضی از اقسام دوم از صفات فاضله است.
و ضد کراهت، محبت است و آن عبارت است از میل و رغبت طبع به چیزی که دریافتن آن سبب لذت و راحت باشد پس کراهت و محبت هر چیزی لازم دارد معرفت و ادراک آن چیز را و بدون معرفت آن، اگر چه فی الجمله باشد کراهت و محبت متصور نیست از این جهت است که صفت محبت و کراهت در جمادات، چون سنگ و کلوخ و در و دیوار نیست، زیرا که آنها را ادراک نیست.
پس هر چیزی که ادراک آن مخالف طبع باشد و طبع را از آن المی باشد آن چیز را مکروه می گویند و هر چیزی که در ادراک آن لذتی و راحتی باشد آن چیز را محبوب نامند و چیزی که در آن هیچ تأثیری نکند و موجب هیچ یک از الم و راحت نگردد آن نه محبوب است و نه مکروه و چون دانستی که هر یک از کراهت و محبت، فرع ادارک و فهمیدن، و تابع آنند.
پس بدان که ادراک آدمی بر چند وجه است: زیرا که موجودات یا محسوساتند یا غیر محسوسات و محسوسات بر پنج نوعند: اول: آنچه به چشم ادراک می شود، چون صورتهای حسنه و آب روان و سبزه و روشنایی و لذت و راحت آدمی از ادراک اینها نه دیدن است.
دوم: آنچه به گوش ادراک می شود، چون آوازهای خوب و نغمه های موزون لذت و راحت یافتن از اینها به شنیدن است سوم: آنچه به قوه شامه ادراک می شود، چون بویهای خوش و نسیمهای معطر و لذت از اینها به بوییدن است چهارم: آنچه به قوه ذائقه فهمیده می شود، چون طعامهای لذیذه و راحت از اینها به چشیدن حاصل می شود پنجم: آنچه ادراک آن به قوه لامسه تحقق می یابد، چون نرمی و نازکی و لذت از اینها به ملامست و مباشرت هم می رسد.
و حصول الم و تعب نیز از این پنج قوه به ادراک خلاف آنچه مذکور شد، متحقق می شود.
و اما غیر محسوسات بر دو نوعند: یکی آنکه به حواس باطنه ادراک می شود، چون صور جزئیه خیالیه و وهمیه دیگری آنکه به قوه عاقله و نفس باطنه تعقل آنها می شود، مثل ادراک معانی کلیه و ذوات مجرده و معارف حقه.
و از قبیل غیر محسوسات است ادراک اخلاق و صفات پسندیده و آداب حسنه که انسان از آنها لذتی می یابد و صاحب آنها را دوست می دارد و به این سبب است محبت بنده، خدا را، زیرا به قوه عقل، ادراک وجود و صفات کمال و نعوت جلال او را می نماید و آن ادراک، موجب لذت و فرح و سرور می گردد.
و شکی نیست که لذات خیالیه و وهمیه، اشد و اعلی از لذات حسیه هستند و به این جهت است لذتی که آدمی از صورت جمیلی که در خواب دید اقوی است از آنکه مثل آن را در بیداری ببیند و به این سبب، لذت ریاست و شهرت از سایر حسیه اقوی است و آدمی بسیاری از لذات حسیه را به جهت وصول به ریاست، ترک می کند.
و اما لذات عقلیه به مراتب شتی از لذات حسیه و خیالیه و وهمیه بالاترند و نظر به اینکه هر چه لذت و راحت در آن بیشتر، آن چیز محبوبتر است لهذا محبت عقلیه بسیار از سایر انواع محبت شدیدتر و بالاتر می شود و همچنین است کراهت:
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: کراهت، صفتی است که به معنی تنفر طبع از چیزی است که باعث ناراحتی و الم میشود. وقتی کراهت شدت گیرد، به نام مشقت شناخته میشود. این صفت میتواند از چیزهایی ناشی شود که میل و محبت به آنها مستحسن و پسندیده است یا برعکس. ضد کراهت، محبت است که به معنی میل و رغبت به چیزی است که باعث لذت و راحتی میشود. هر دو صفت کراهت و محبت وابسته به ادراک و شناخت آن چیز هستند؛ زیرا بدون شناخت، این احساسات شکل نمیگیرد.
ادراک انسان به چند صورت است: ادراک محسوسات که شامل دیدن، شنیدن، بوییدن، چشیدن و لمس کردن میشود و همچنین ادراک غیر محسوسات که به وسیله خیال و عقل صورت میپذیرد. لذات خیالی و عقلی بالاتر از لذات حسی هستند و محبت به صفات پسندیده و اخلاق نیز از جنبه عقلانی نشأت میگیرد. به طور کلی، محبتهای عقلانی از انواع دیگر محبت قویتر و شدیدتر هستند.
هوش مصنوعی: بیست و هفتمین صفت، کراهت است که به معنی ناخوشایندی و تنفر از چیزی است که درک آن باعث درد و رنج میشود. وقتی کراهت به شدت افزایش پیدا کند، به آن مشقت میگویند. کراهت ممکن است ناشی از چیزی باشد که به طور قانونی و اخلاقی نیکو و پسندیده است، یا از چیزی که اینطور نیست. در مورد اخلاق، نوع اول کراهت مد نظر است، نه نوع دوم؛ هرچند برخی از انواع دوم میتوانند جزء صفات خوب باشند.
هوش مصنوعی: علاقه و محبت به چیزی، احساسی است که وقتی به آن شیء نزدیک میشویم، احساس خوشایندی و آرامش میکنیم. برای این که داستان عشق و تنفر در مورد هر چیزی تحقق پیدا کند، باید آن چیز را بشناسیم و درک کنیم. بدون آگاهی نسبت به یک موضوع، حتی اگر به صورت سطحی باشد، نمیتوانیم به آن عشق یا نفرت داشته باشیم. به همین خاطر، احساسات محبت و تنفر در اجسام بیجان مانند سنگها و دیوارها وجود ندارد، چون آنها توانایی درک و شعور ندارند.
هوش مصنوعی: به طور خلاصه، هر چیزی که فهم آن برای انسان ناخوشایند باشد و باعث ناراحتی شود، آن را مکروه مینامند. برعکس، هر چیزی که درک آن لذتبخش و راحت باشد، محبوب محسوب میشود. همچنین، چیزهایی که نه تأثیری بر احساسات دارند و نه موجب آرامش یا ناراحتی میشوند، نه محبوب به شمار میآیند و نه مکروه. به عبارت دیگر، احساس کراهت و محبت ناشی از درک و فهم انسان است.
هوش مصنوعی: ادراک انسان به چند شکل مختلف وجود دارد. موجودات ممکن است محسوس باشند یا غیر محسوس. موجودات محسوس نیز به پنج دسته تقسیم میشوند: اول اینکه آنچه با چشم مشاهده میشود شامل زیباییها، آب روان، سبزهها، نور و لذت و راحتی ناشی از دیدن اینهاست.
هوش مصنوعی: دوم: آنچه که با گوش حس میشود، مانند آوازهای زیبا و نغمههای موزون، باعث لذت و راحتی از شنیدن میشود. سوم: آنچه که با حس بویایی درک میشود، مانند بویهای خوش و نسیمهای معطر، لذت از اینها از طریق بوییدن به دست میآید. چهارم: آنچه که با حس چشایی فهمیده میشود، مانند غذاهای لذیذ، لذت از اینها از طریق چشیدن حاصل میشود. پنجم: آنچه که با حس لمسی درک میشود، مانند نرمی و لطافت، لذت از اینها از طریق لمس و تماس به دست میآید.
هوش مصنوعی: درد و رنج نیز از طریق این پنج حس به دست میآید و با درک چیزی که قبلاً ذکر شد، تحقق پیدا میکند.
هوش مصنوعی: غیر محسوسات به دو دسته تقسیم میشوند: یکی آنهایی که با حواس درونی درک میشوند، مانند تصاویری که در خیال یا وهم شکل میگیرند، و دیگری آنهایی که توسط عقل و نفس باطنی فهمیده میشوند، مانند درک معانی کلی یا موجودات مجرد و حقایق علمی.
هوش مصنوعی: ادراک مسائل اخلاقی و صفات خوب و آداب نیک از جمله چیزهایی است که انسان به طور غیر محسوس تجربه میکند. انسان با داشتن این صفات حس لذت میکند و به افرادی که این ویژگیها را دارند، محبت میورزد. این موضوع به محبت انسان به خدا نیز مربوط میشود، زیرا با کمک عقل، وجود و صفات کمال و جلال خدا را درک میکند و این درک باعث شادی و سرور در او میشود.
هوش مصنوعی: بدون تردید لذتهایی که از تصور و خیالات به دست میآیند، از لذتهای حسی و جسمی قویتر و بالاتر هستند. به همین دلیل، لذتی که فرد از دیدن یک تصویر زیبا در خواب میبرد، از لذتی که از دیدن مشابه آن در بیداری کسب میکند، بیشتر است. همچنین، لذت ناشی از قدرت و شهرت به مراتب از سایر لذتهای حسی قویتر است و به همین خاطر، افراد برای رسیدن به مقام و مرتبتی بالاتر، از بسیاری از لذتهای حسی خود صرفنظر میکنند.
هوش مصنوعی: لذتهای عقلی به مراتب از لذتهای حسی، خیالی و توهمی بالاتر هستند. به این دلیل که هر چه لذت و آسایش بیشتری در چیزی وجود داشته باشد، آن چیز محبوبتر میشود، بنابراین محبت عقلی به شدت و رتبهای بالاتر از سایر انواع محبت میرسد. همین موضوع در مورد کراهت نیز صدق میکند.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.