صفت بیست پنجم: گناه و اصرار بر معاصی و عدم پشیمانی از آن از حضرت پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم مروی است که «هیچ صبحی طلوع نمی کند و هیچ شامی شفق غروب نمی نماید مگر اینکه دو فرشته به چهار ندا جواب یکدیگر را می دهند یکی از ایشان می گوید که کاش این خلق آفریده نمی شدند و دیگری می گوید که ای کاش که چون آفریده شدند می دانستند که از برای چه آفریده شدند باز اولی می گوید: ای کاش، حال که ندانستند از برای چه آفریده شدند هر قدری که دانستند به آن عمل می کردند باز دومی می گوید که ای کاش، چون به آنچه دانستند و عمل نکردند توبه می کردند از آنچه کرده اند» «به درستی که بنده را به جهت یک گناه، از گناهانی که کرده صد سال حبس می کنند و او نگاه می کند به حورانی که در بهشت از برای او آماده شده است که به ناز و نعمت مشغولند و او حسرت می برد» و حضرت امیرالمومنین علیه السلام فرمودند که «دندان خود را به خنده ظاهر مساز و حال آنکه اعمال قبیحه از تو صادر شده باشد و شب ایمن مخواب و حال اینکه گناه از تو سر زده باشد» و از حضرت امام محمد باقر علیه السلام مروی است است که «خداوند عالم حکمی فرموده است که هیچ نعمتی را که به بنده عطا فرمود از او زایل نسازد تا گناهی از او سرزند که مستحق سلب آن نعمت شود» و فرمود: «به درستی که بنده گناهی می کند و به آن سبب روزی از او منع می شود» از حضرت امام جعفر صادق علیه السلام مروی است که «خدای تعالی می فرماید: هر بنده که خواهش نفس خود را بر طاعت من اختیار نمود کمتر چیزی که به او می کنم او را از لذت مناجات خود محروم می سازم» و فرمود: «کسی که قصد معصیتی نماید زنهار، که پیرامون آن نگردد، زیرا باشد که از بنده گناهی سرزند و پروردگار عالم او را ببیند پس بفرماید: قسم به عزت و جلال خودم که بعد از این هرگز تو را نمی آمرزم» و فرمود: «هیچ رگی در بدن آدمی نمی جهد و هیچ مصیبت و درد سر و مرضی نیست مگر به واسطه گناهی که صادر شده است» و فرمود: «بدرستی که بنده گناه می کند پس به سبب آن از نماز شب محروم می گردد و به درستی که عمل بد زودتر بر صاحب خود اثر می کند از کارد در گوشت» و از حضرت امام موسی علیه السلام مروی است که «بر خدا حتم است که در هر خانه که معصیت او شود آن خانه را ویران سازد تا آفتاب بر زمین آن بتابد و آن را پاک سازد» و آیات و اخبار در این معنی بسیار است و زنهار، کسی که چنان گمان نکند که ممکن است اثر گناهی که کرده باشد به او نرسد و به وبال آن گرفتار نشود، زیرا این امری است محال و چگونه محال نباشد و حال اینکه خدا از ترک اولایی که از پیغمبران سرزد نگذشت و از ایشان مواخذه فرمود پس چگونه از گناهان عظیمه و معاصی کبیره که از دیگران سرزند می گذرد؟ بلی از سعادت پیامبران این بود که مواخذه ایشان را به عالم قیامت نیفکند و در دنیا ایشان را مواخذه فرمود، اما اشقیا را مهلت می دهد تا بار خود را سنگین نمایند و ایشان را در آخرت به بدترین عذابها معذب سازد آیا به گوشت نرسیده که پدرت آدم که طینت او به ید قدرت الهی سرشته و مسجود ملائکه ملکوت گشته بود به واسطه یک ترک اولایی او را از بهشت راندند و چون از آنچه را که از او نهی شده بود خورد همه حلل و زیور بهشتی از بدن او افتاد و عورت او ظاهر شد و همان لحظه جبرئیل فرود آمده تاج از سر او برگرفت و از بالای عرش به او و حوا ندا رسید که از نزدیک من دور شوید و از جوار من فرو روید، زیرا کسی که معصیت مرا نمود لایق جوار من نیست پس آدم با دیده پرنم به جانب حوا نگریست و گفت: این اول شومی معصیت است که ما را از جوار دوست دور افکند.
مروی است که «آدم بعد از آن الم، دویست سال بر گناه خود گریه کرد تا خدا توبه او را قبول فرمود و از ترک اولادی او گذشت» پس هرگاه مواخذه او در مکروهی که از یکی از برگزیدگان بارگاه او صادر شد چنین باشد پس چگونه خواهد بود حال دیگران که هر روز گناهان بسیار از ایشان سر می زند؟
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این متن به اهمیت توبه و عواقب گناه در اسلام میپردازد و به روایات مختلفی از پیامبر اسلام و امامان معصوم اشاره میکند. بر اساس این روایات، گناه و اصرار بر معاصی باعث زایل شدن نعمتها و عذاب الهی میشود. دو فرشته در هر صبح و شب در مورد سرنوشت انسانها با یکدیگر گفتگو میکنند و یادآوری میکنند که انسانها باید به مسؤولیتهای خود واقف باشند و از گناهان توبه کنند.
برخی از نکات مهم متن شامل موارد زیر است:
- عواقب گناه میتواند شامل محرومیت از نعمتها، درد و بیماری، و حتی عذاب اخروی باشد.
- بر اساس روایت، خداوند هیچ نعمتی را از بنده نمیگیرد مگر به دلیل گناه او.
- آدم (علیهالسلام) به خاطر یک ترک اولایی از بهشت رانده شد و سالها بر گناه خود گریه کرد تا توبهاش قبول شد.
- گناهان، بهویژه معاصی کبیره، باعث عذاب و بینصیب ماندن از رحمت الهی میشوند.
در نهایت، متن هشدار میدهد که هیچکس نباید گمان کند اثر گناهان از او دور میماند، چرا که خداوند حتی از ترک اولای پیامبران نیز نمیگذرد.
هوش مصنوعی: بیست و پنجمین صفت اشاره به گناه و اصرار بر ارتکاب معاصی دارد و عدم پشیمانی از آن را بررسی میکند. پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم فرمودند که هر روز دو فرشته به یکدیگر ندا میدهند، یکی آرزو میکند که ای کاش انسانها آفریده نمیشدند و دیگری میگوید ای کاش انسانها میدانستند که به چه منظور آفریده شدهاند. اگر انسانها از گناهان خود توبه میکردند و بر اساس شناختی که به دست آورده بودند عمل میکردند، وضعیت دیگری میبود. با این حال، انسان برای یک گناه ممکن است به مدت صد سال در عذاب باشد در حالی که بهشتیها در حال نعمت و آرامش هستند و او حسرت میخورد. امام علی علیه السلام نیز هشدار دادهاند که نباید در حالی که گناهان شما را آلوده کرده است، به خنده و خوشی بپردازید و باید در شب به جفسای خواب نرود که گناهی در کار است. همانطور که از امام باقر علیه السلام نقل شده، خداوند حکمی کرده که هیچ نعمتی از بندگان سلب نمیشود مگر به خاطر گناهی که باعث سلب آن نعمت میشود. همچنین، امام صادق علیه السلام بیان کردهاند که هر کس به دنبال گناه برود، ممکن است رحمت خداوند را از دست بدهد. به همین ترتیب، هر گناهی که انسان انجام میدهد، اثر آن بلافاصله در زندگیاش نمایان میشود. امام موسی علیه السلام نیز تاکید کردهاند که هر خانهای که در آن معصیت رخ دهد، به زودی ویران میشود. از این رو، باید مراقب بود که هیچگاه گمان نکنیم که عواقب گناهان به ما نمیرسد و از آن فرار کنیم. این درحالی است که حتی پیامبران نیز از گناهانی که انجام نمیدهند، مورد مواخذه قرار میگیرند و خدای تعالی بر گناهان بزرگ دیگران سختگیرتر است. مثالی که از حضرت آدم علیه السلام ارائه شده است، یادآور این است که او به خاطر یک ترک اولایی از بهشت اخراج شد و این نشان میدهد که گناهان عواقب جدی دارند.
هوش مصنوعی: طبق روایت، گفته شده که آدم (علیهالسلام) بعد از ارتکاب گناه، دویست سال به خاطر گناه خود گریه کرد تا خداوند توبهاش را پذیرفت و از عواقب آن گناه گذشت. حال اگر اینگونه است که در مورد آدم، که از برگزیدگان خداوند است، چنین مواخذهای صورت گرفته، وضعیت دیگران که هر روز مرتکب گناهان زیادی میشوند چگونه خواهد بود؟
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.