صفت ششم: مذمت قهر کردن و دوری از برادران دینی و این، نتیجه عداوت و کینه، یا بخل و حسد است، و از افعال ذمیمه می باشد.
حضرت رسول صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: «هر دو نفر مسلمی که از یکدیگر قهر و خشم کنند و از هم دوری جویند و سه روز چنین باشند و با هم صلح و آشتی نکنند، از دایره اسلام بیرون می روند و هر کدام که ابتدا به صلح و سخن گفتن کند در روز قیامت زود داخل بهشت خواهد شد» و نیز از آن حضرت مروی است که «از برای مسلمانان، حلال نیست که زیادتر از سه روز از برادر خود دوری و قهر کنند» از حضرت امام جعفر صادق علیه السلام مروی است که «هیچ دو مردی از روی قهر از یکدیگر جدا نمی شوند مگر اینکه یکی از آنها مستوجب لعنت می گردد و بسا باشد که هر دو مستوجب شوند شخصی عرض کرد: آنکه مظلوم است چرا مستوجب می گردد؟ فرمود: به جهت اینکه او چرا برادر خود را به صلح نمی خواند و ابتدا به کلام نمی کند از پدرم شنیدم که می فرمود: هرگاه دو نفر با هم نزاع کنند و یکی از آنها قهر کند، آنکه مظلوم است باید به نزد آن دیگری بیاید و بگوید: ای برادر تقصیر با من است و من ظلم کرده ام تا نزاع از میان ایشان برطرف شود به درستی که خدا حاکم عادل است و از ظالم، حق مظلوم را می گیرد» و حضرت امام محمد باقر علیه السلام فرمود که «خدا رحمت کند کسی را که الفت بیندازد میان دو نفر از دوستان ما ای گروه مومنین سعی کنید و با یکدیگر مهربانی نمائید» و اخبار به این مضامین بسیار است پس لازم است بر هر که طالب نجات آخرت باشد که در این اخبار تأمل کند و آنچه در ثواب «اضداد آن، از: دوستی و الفت با برادران رسیده ملاحظه نماید، و خود را از شر شیطان نگاهدارد، و به جهت مطالب پوچ دنیویه پیوسته از گرد کدورت و رنجش یکدیگر، چون زنده در گور نباشد و اگر نزاعی فیما بین او و کسی واقع شود خود را بر آن بدارد که ابتدا به صلح و دیدن او کند تا بر شیطان و نفس اماره غالب گردد، و به درجات رفیعه و ثوابهای اخرویه برسد.
و بداند که هر که چون شیطان لعین، دشمنی در کمین، و چون نفس اماره بدخواهی همخوابه و قرین او باشد چون فرصت کدروت و رنجش و دشمنی با دیگران دارد، چگونه از مکر و نیرنگ دو عدوی تیزچنگ فراغت یافته، با برادران دینی راه دشمنی می پوید؟
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: قهر و دوری از برادران دینی یکی از ویژگیهای مذموم است که به عداوت، کینه، بخل و حسد منجر میشود. بر اساس احادیث، اگر دو مسلمان بیش از سه روز از یکدیگر قهر کنند، از دایره اسلام خارج میشوند. همچنین، کسی که ابتدا به آشتی اقدام کند، در روز قیامت به بهشت خواهد رفت. امام صادق علیهالسلام نیز بیان کردند که در چنین مواردی، ممکن است هر دو طرف مستوجب لعنت شوند، حتی اگر یکی مظلوم باشد؛ زیرا او باید برای صلح پیشقدم شود. لازم است مؤمنان در تلاش برای برقراری الفت و دوستی باشند و از دشمنی و کینهتوزی پرهیز کنند. این موضوعات مستندات زیادی در احادیث دارند و بر مؤمنان واجب است که در این باره تفکر کنند و سعی کنند به صلح و دوستی اولویت دهند تا به درجات بالای ثواب و نجات در آخرت دست یابند.
هوش مصنوعی: به طور کلی، قهر کردن و دوری کردن از برادران دینی یک عمل ناپسند است که معمولاً ناشی از احساساتی مانند کینه، عداوت، بخل یا حسد میباشد. این رفتارها به عنوان ویژگیهای منفی محسوب میشوند.
هوش مصنوعی: پیامبر اسلام فرمودند: «دو مسلمان اگر از یکدیگر قهر و دوری کنند و این وضعیت برای سه روز ادامه یابد و صلح نکنند، از دایره ایمان خارج میشوند. و آنکه زودتر صلح کند، در روز قیامت به بهشت خواهد رفت.» ایشان همچنین فرمودند که مسلمانان نباید بیش از سه روز از برادر خود دوری کنند. امام جعفر صادق نیز بیان کردند که وقتی دو نفر به خاطر قهر از هم جدا میشوند، ممکن است یکی از آنها مستحق لعنت شود و شاید هر دو مستحق شوند. کسی پرسید که اگر یکی مظلوم باشد، چرا مستحق میشود؟ ایشان جواب دادند که او باید برای آشتی پیشقدم شود و بگوید که تقصیر با اوست تا مشکل حل شود. امام محمد باقر نیز فرمودند که خداوند رحمت کند هر کسی که صلح و دوستی را میان دو دوست برقرار کند. بسیاری از احادیث به این مضامین اشاره دارند و لازم است هر کس که به دنبال نجات در آخرت است، به این مطالب توجه کند و به دوستی با برادرانش اهمیت دهد. باید از اختلافات و کدورتها دوری کند و در صورت بروز مشکل، نخست به صلح و گفتگو بپردازد تا بر نفس خود غلبه کند و به درجات بالای اخرتی دست یابد.
هوش مصنوعی: هر کسی که مانند شیطان به دشمنی بپردازد و به خاطر نفس اماره خود، آرزوی بدی برای دیگران داشته باشد و همیشه آماده باشد که از فرصتهای ناراحتی و خصومت بهرهبرداری کند، چگونه میتواند از ترفندهای دو دشمن زیرک رهایی پیدا کند و با برادران دینی خود به دشمنی بپردازد؟
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.