چون وجوب امر به معروف و آداب و شرایط آن را معلوم کردی، بدان که منکرات، یعنی اعمال ناشایسته که شامل حرام و مکروه است بسیار است و آنچه در امثل این روزگار در میان مردم شایع شده و رسوم ایشان بر آنها جاری گشته بی شمار، و احصاء آنها به طریق تفصیل ممکن نیست و مجمل آنها نیز بسیار است از آن جمله اعمالی است که غالب آن است که در مساجد می باشد، مثل اخلال به واجبات نماز و بعضی افعال آن، چون ترک طمأنینه در رکوع و سجود و تأخیر نماز از وقت آن و نجاسات داخل مسجد نمودن و در آنجا سخن دنیا گفتن و خرید و فروش کردن و دیوانگان و اطفال در آنجا بازی کردن و غنا کردن در قرآن و غلط خواندن آن و حاضر شدن زنان و نظر کردن ایشان به مردان و نظر کردن مردان به ایشان و داخل شدن جنب و حایض در آن و غنا کردن موذنین و تعزیه خوانان و سایر خوانندگان و پیش از وقت اذان گفتن و حدیث دروغ در موعظه یا تعزیه نقل کردن و فتوی دادن غیر اهل و در وعظ و نقل حدیث ریا کردن و قصد خودنمائی کردن، و امثال اینها و همه اینها افعال ناشایسته است که بعضی از آنها حرام و بعضی مکروه است.
و هر که بر حرام آنها مطلع شد نهی از آن بر او واجب، و هر که بر مکروه آنها مطلع گردید نهی از آن بر او مستحب است و از آن جمله، اعمال ناشایستی است که بیشتر در بازارها روی دهد، چون: دروغ گفتن در معاملات و پنهان کردن عیب متاع و قسم دروغ و نزاع کردن و فحش و دشنام و طعن و لعن و کم فروشی و معاملات فاسده و داخل شدن در خرید و فروش برادر مومن خود و ربا خوردن، و غیر اینها.
و از آن جمله، افعال منکره ای است که در کوچه ها و «شوارع است، چون: ستونها در میان راه گذاردن و دکه و تختگاه ساختن، که باعث تنگی راه شود، یا متصل به ملک غیر کند و راه بر مردم تنگ کردن به گذاردن طبقهای اطعمه یا هیمه و چارپا بستن و بار هیمه و خار و خس و نجاست بردن به نوعی که مردم متأذی شوند، مگر اینکه دیگر راهی نباشد و چارپایان را زیاده از قدر طاقت بارکردن و در میان راه ذبح کردن، و خون و سرگین در آنجا ریختن و خاکروبه و خاکستر و امثال آن افکندن و آب پاشیدن، به نوعی که موجب لغزش پا باشد و ناودان در کوچه های تنگ گذاردن، که ضرر آن به ماره رسد و سگ گزنده بر در خانه هایی که بر سر راه باشد بستن، و امثال اینها.
و همچنین معاصی ای که در حمامها و کاروانسراها و مجلسها و مدرسه ها و رابطها و دفترخانه ها و غیر اینها یافت می شود، از: کذب و غیبت و ریا و اسراف و خود نمائی و سخن لغو و مثل اینها و همه منکرات را هر که مطلع شد باید در مقام دفع و منع آن برآید و امثال اینها که ذکر شد، از معاصی جزئیه است.
و اما گناهان عظیمه، چون: بدعت در دین، و ظلم بر مسلمین، و قتل و زنا و لواط و شرب خمر و غنا و ساز و نظر به نامحرم و خوردن مال حرام، و نماز در مکان غصبی، و وضو و غسل در آب حرام، و تصرف در مال وقف، و غصب موقوفات، و معامله با ظلمه، و جاهل بودن به اصول دین و مسائل عبادات و غیر اینها بی حد و نهایت است و احصای آنها ممکن نیست، خصوصا در امثال این زمان پس اگر از برای مومن دین داری میسر شود که بعضی از اینها را دفع کند، از برای او جایز نیست که در خانه خود بنشیند و از مردم کناره جوید، بلکه بر او واجب است که بیرون آید و دامن بر میان بندد و دین خدا را اعانت کند بلکه از برای هر مسلمی سزاوار آن است که ابتدا از خود شروع کند و خود را به صلاح آورد و مواظبت بر طاعات نماید و محرمات را ترک کند، بعد از آن، به اهل و اولاد و اقارب و خویشان خود پردازد و ایشان را ارشاد کند، و از اعمال ناشایسته باز دارد و چون از ایشان فارغ شد تعدی به همسایگان و اهل محله خود کند و از ایشان به اهل شهر خود و همچنین تا به هر جای از عالم که دست او برسد و چنانچه کسی با وجود قدرت در یکی از اینها، اهمال و مسامحه کند باید مستعد مواخذه پروردگار در موقف قیامت باشد.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این متن درباره وجوب امر به معروف و نهی از منکر و شرایط آن صحبت میکند. نویسنده اشاره میکند که اعمال ناشایسته بسیارند و بررسی تفصیلی آنها ممکن نیست. برخی از این اعمال در مساجد مانند ترک طمأنینه در نماز، سخن گفتن درباره دنیا، و ورود افراد غیرمجاز به مساجد ذکر شده است. همچنین در بازارها، رفتارهای نادرستی مانند دروغ گفتن در معاملات و فریب مشتریان رایج است.
متن به منکراتی که در فضاهای عمومی و مکانهایی مانند حمامها و مدرسهها وجود دارد نیز اشاره میکند، مانند کذب و غیبت. نویسنده تأکید دارد که هر فرد مسلمان باید از منکراتی که از آنها مطلع است جلوگیری کند و در صورت امکان در پیشبرد دین خدا و اصلاح جامعه تلاش کند. او همچنین به اهمیت شروع اصلاحات از خود و سپس خانواده و دیگران اشاره میکند و هشدار میدهد که سهلانگاری در این موضوع، عواقب جدی در قیامت خواهد داشت.
هوش مصنوعی: بعد از اینکه واجب بودن امر به معروف و آداب و شرایط آن را درک کردی، باید بدانید که منکرات، یعنی اعمال ناپسند که شامل موارد حرام و مکروه میشود، بسیار زیاد است. آنچه در این روزگار میان مردم شایع و در رسوم آنها جاری شده، تعدادشان بیشمار است و جزئیات آنها قابل احصا نیست. بهطور کلی، بسیاری از این اعمال در مساجد اتفاق میافتد، از جمله: اختلال در واجبات نماز و برخی رفتارهای مرتبط با آن، مانند عدم آرامش در رکوع و سجود، تأخیر در ادای نماز، ورود نجاسات به مسجد، گفتن سخنان دنیایی در آنجا، بازی کردن کودکان و دیوانگان، غنا کردن در حین خواندن قرآن و خواندن آن به اشتباه، حضور زنان در مساجد و نگاه کردن آنان به مردان و بالعکس، ورود افرادی که جنب یا حائض هستند، غنا کردن مؤذنان و تعزیهخوانها، گفتن اذان قبل از وقت، نقل حدیث دروغ در موعظه یا تعزیه، فتوا دادن به افراد غیر صاحبنظر، ریا در وعظ و روایت حدیث و خودنمایی کردن. تمام این موارد از اعمال ناپسند هستند که برخی از آنها حرام و برخی مکروه به حساب میآیند.
هوش مصنوعی: هر کسی که از حرامهایی که وجود دارد مطلع شود، موظف است از آن جلوگیری کند. همچنین اگر کسی از کارهای مکروه مطلع گردد، نهی از آن برای او مستحب است. برخی از این اعمال ناپسند بیشتر در بازارها دیده میشود، مانند دروغ گفتن در معاملات، پنهان کردن عیب کالا، قسم دروغ، دعوا و فحاشی، طعنه زدن و لعن کردن، کمفروشی، معاملات فاسد و ورود به خرید و فروش با برادر مؤمن خود و گرفتن ربا و موارد دیگر.
هوش مصنوعی: از جمله کارهای ناپسند اجتماعی، ایجاد موانع در خیابانهاست. این اعمال شامل قرار دادن ستونها در وسط مسیر، ساخت دکه و تختگاههایی است که باعث تنگ شدن راه میشوند، یا ایجاد موانع متصل به املاک دیگر که موجب زحمت برای مردم میشود. همچنین قرار دادن ظروف غذا، هیزم، و بستن دامها به طوری که مردم اذیت شوند، جزو این افعال است، مگر اینکه هیچ راه دیگری وجود نداشته باشد. همچنین بار کردن بیش از حد بر روی چهارپایان، ذبح کردن آنها در خیابان، ریختن خون و فضولات در معابر، و افکندن آشغالها و خاکستر نیز از کارهای نامناسب به شمار میروند. علاوه بر این، آب پاشیدن به نحوی که باعث لیز خوردن مردم شود و قرار دادن ناودانها در خیابانهای تنگ که به دیگران آسیب میزند، و همچنین بستن سگهای گزنده در نزدیکی مسیرها نیز از این موارد هستند.
هوش مصنوعی: در مکانهایی مانند حمامها، کاروانسراها، مجالس، مدارس، و دفترخانهها، رفتارهای نادرستی وجود دارد که شامل دروغ، غیبت، ریا، اسراف، خودنمایی، و گفتن سخنان بیهوده است. اگر کسی با این نوع رفتارها آشنا شود، باید اقدام کند و سعی کند که آنها را متوقف کند. این موارد ذکر شده، از گناهان کوچک به شمار میروند.
هوش مصنوعی: گناهان بزرگ شامل عواملی مانند بدعت در دین، ظلم به مسلمانان، قتل، زنا، لواط، نوشیدن الکل، موسیقی، نگاه به نامحرم، خوردن مال حرام، نماز خواندن در مکان غصبی، وضو و غسل با آب حرام، تصرف در مال وقف، غصب موقوفات، معامله با ظالمین و ناآگاهی به اصول دین و مسائل عبادات است که این فهرست تنها چند نمونه از بسیاری از گناهان موجود در جامعه است. در زمانه ما، اگر مؤمنی بتواند برخی از این گناهان را از بین ببرد، بر او واجب است که در خانه نشسته و از مردم کنارهگیری نکند. بلکه باید بیرون برود و برای دین خدا تلاش کند. هر مسلمان باید ابتدا خود را اصلاح کند و به انجام طاعات بپردازد و محرمات را ترک کند. بعد از آن، باید به خانواده و بستگان خود توجه کند و آنها را راهنمایی کند تا از کارهای ناپسند دور شوند. پس از این مرحله، باید به همسایگان و محله خود پرداخت و در نهایت به دیگر مردم شهر و جهان توجه داشته باشد. اگر کسی با وجود داشتن قدرت بر انجام این وظایف، سهلانگاری کند باید منتظر عواقب آن در قیامت باشد.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.