و مخفی نماند که آنچه از آیات و اخبار مذکوره، و سایر آیات عدیده، و اخبار متواتره مستفاد می شود این است که امر به معروف و نهی از منکر بر هر فردی از افراد مکلفین واجب است و این مطلب، مورد اتفاق جمیع علمای شیعه و سنی است به این معنی که امر کردن به واجبات، و نهی کردن از افعال محرمه، وجوب دارد و اما امر به مستحبات، و نهی از امور مکروهه، واجب نیست، بلکه سنت است و وجوب امر به واجب و نهی از حرام چهار شرط دارد:
اول آنکه علم داشته باشد به اینکه این فعل بر آن شخص واجب است یا حرام پس در امور متشابه، امر به معروف و نهی از منکر وجوب ندارد بنابراین، هر که علم به هم رسانید به وجوب یا حرمت هر امری، به نحوی که احتمال اختلاف مجتهدین را در آن ندهد، مثل اینکه ضروری دین یا مذمت یا اجماعی همه علماء باشد بر او لازم است که امر و نهی در آن کند و کسی که علم قطعی نداشته باشد به حکم چیزی، و اجماعی نباشد، بلکه اختلافی باشد یا احتمال اختلاف فقها را در آن امر بدهد اگر چه خود مجتهد باشد و در حکم آن رأیی داشته باشد، یا رأی یکی از مجتهدین را در آن بداند نمی تواند کسی را به عنوان وجوب به آن امر و نهی نماید و در آن امر به معروف و نهی از منکر به عمل آورد مگر در حق کسی که بداند لازم بر آن کس همان حکمی است که او نیز می داند.
خلاصه کلام آنکه در مسائل قطعیه اجماعیه بر هر کسی امر به معروف و نهی از منکر در حق هر کسی لازم است و اما در غیر آنچه اجماعی است، و اختلاف آرای مجتهدین در آن ممکن است، مجتهدی یا مقلدی امر و نهی در آن نمی تواند کرد، مگر بر کسی که بداند اعتقاد او هم موافق اعتقاد اوست، یا باید موافق باشد.
دوم آنکه احتمال فایده و اثری بر امر و نهی خود بدهد پس چنانچه یقین داند یا ظن غالب او این باشد که اثری مترتب نمی شود امر به معروف و نهی از منکر واجب نخواهد بود.
سوم آنکه متضمن مفسده و ضرری نباشد پس اگر در امر به معروفی یا نهی از منکری مظنه ضرری به خود یا به یکی از مسلمانان باشد، وجوب آن قطع خواهد شد .
همچنان که در بعضی از روایات رسیده که هر که متعرض صاحب تسلط جابری بشود و بلیه به او برسد اجر و ثوابی از برای او نخواهد بود.
و آنچه مذکور شد که گرامی ترین شهیدان کسی است که سخن حقی در نزد ظالمی بگوید و او را بکشد در صورتی است که ابتدا مظنه مفسده نداشته باشد و چنین داند که ضرری به او نخواهد رسید.
چهارم آنکه از شخصی که معروف ترک شده یا منکر صادر گردیده آثار پشیمانی و توبه به ظهور نرسد، که اگر آن شخص نادم شود دیگر احتیاج به امر به معروف و نهی از منکر نیست.
و از جمله اموری که در امر به معروف و نهی از منکر لازم است آن است که علم به صدور آن هم رسیده باشد، به این نحو که آدمی خود آن را ببیند یا علم به آن به هم رساند بدون اینکه تفحص یا تجسس نماید اما به محض احتمال یا مظنه، تجسس از آن جایز نیست و در صدد فحص نباید برآمد پس اگر کسی گمان برد که شخصی در خانه مشغول معصیتی است، اما یقین نداشته باشد نمی تواند داخل آنجا شود و نباید در صدد تحقیق آن برآید و همچنین جایز نیست گوش فراداشتن، تا معلوم شود که صدائی که می آید معصیت است یا نه یا بوئیدن دهان، به جهت آنکه معلوم کنی شراب خورده است یا نه یا تحقیق اینکه آیا در خانه شراب دارد؟ یا آنچه در ظرف اوست شراب است یا نه؟ یا پرسیدن اینکه در زیر دامان، آلت سازی پنهان کرده است یا نه؟ و خلاصه آنکه تا علم حاصل نشود تفحص و تجسس نمودن جایز نیست و از همسایه و رفقای فاسق تفتیش فسق او را کردن روانه.
بلی اگر کسی تفحص نمود و بر آن معصیتی معلوم شد، در آن وقت نهی از آن لازم است، اگر چه ابتدا خوب نکرده است که تجسس نموده و لازم نیست که آن که امر به معروف و نهی از منکر می کند عادل باشد، و خود هیچ معصیتی، یا همان معصیت را نکند، بلکه بر هر که بر ترک معروفی، یا فعل منکری مطلع شد بر او امر و نهی لازم است خواه خود آن شخص خوب باشد یا بد اگر خود، آن معصیت را بکند به آن جهت عاصی و گناهکار خواهد بود و اگر با وجود این، از دیگری مطلع شود امر و نهی نکند دو گناه کرده خواهد بود.
بلی: کسی که خود مرتکب معصیتی باشد و دیگران را از آن نهی کند خالی از خجالت و شرمساری در نزد حضرت باری نیست همچنان که در اخبار رسیده که به حضرت عیسی علیه السلام وحی رسید که «اول نفس خود را پند ده، اگر پند پذیر شدی، آن وقت مردم را پندگوی، و گرنه، از من حیا و شرم کن» و لیکن ظاهر آن است که این در صورتی است که امر به معروف و نهی از منکر به قهر و غلبه و تسلط باشد اما اگر به عنوان پند و موعظه و نصیحت باشد دور نیست که شرط باشد که خود، مرتکب آن معصیت نگردد و مردمان بر صدور آن معصیت از او مطلع نباشند، زیرا اگر مردم او را مرتکب آن گناه دانند موعظه او اصلا فایده و اثری نمی بخشد و دانستی که با وجود عدم اثر، امر و نهی واجب نیست .
خلاصه اینکه امر به معروف و نهی از منکر، به دو وجه می شود:
یکی به قهر و تسلط، مثل شکستن ساز و ریختن شراب و بازداشتن از زنا و لواط و امثال اینها و شرط این وجه، عدالت و عدم صدور آن معصیت از امر و نهی کننده نیست .
و یکی دیگر به وعظ و نصیحت و ترسانیدن از خدا و عذاب، و ظاهر آن است که چون با وجود فسق آن شخص، و ارتکاب خود، آن معصیت را اثری برنصیحت او مترتب نشود، شرط باشد که مردم او را مرتکب آن معصیت ندانند.
و آنچه مذکور شد از برای هر کسی است که ملاحظه معصیتی را کند و بر آن مطلع شود اما شخصی که خود را نصب می کند از برای اصلاح حال مردم، و ارشاد و هدایت ایشان، و تبلیغ احکام شریعت، و بر مسند نیابت حضرت سید المرسلین و ائمه معصومین صلوات الله علیهم اجمعین می نشیند باید متصف به صفت تقوی و عدالت و ورع و زهد باشد و عالم به احکام کتاب خدا و احادیث ائمه هدی بوده، جامع شرایط حکم و فتوی باشد.
و اشاره به این شخص فرموده است حضرت امام جعفر صادق علیه السلام در مصباح الشریعه که می فرماید: «هر که هوا و هوس خود را ترک نکرده، از آفات نفس اماره و شهوات آن دوری نجسته، و لشکر شیطان را منهزم نساخته، و در پناه خدا و امان و نگاهداری او داخل نشده، صلاحیت امر به معروف و نهی از منکر را ندارد، زیرا که هر که چنین نباشد هر وقتی که امری از اوامر الهیه را ظاهر سازد حجت بر خود او می شود، و مردم به او یقین نمی کنند و خدای می فرماید: «آیا مردم را به خوبی امر می کنید و خود را فراموش می نمائید؟ و خطاب به او می رسد که ای خیانتکار مخلوقات مرا نهی می کنی از آنچه خود به عمل می آوری و داخل آن گردیده ای؟» و بدان که از برای چنین شخصی، یعنی کسی که بنای امر به معروف و نهی از منکر می گذارد و در صدد اصلاح حال مردم بر می آید سزاوار است که خوش خلق و صاحب صبر و حلم و قوی النفس باشد که از سخن مردم مضطرب و اندوهناک نشود و اگر در حق او چیزی گویند که لایق او نباشد متزلزل نگردد، زیرا که مردم همگی تابع هوا و هوس اند، و در پی استیفای لذات خود داند پس اگر ایشان را نهی کند، بر ایشان شاق و گران می باشد و به این جهت، زبان خود را در حق او می گشایند و نسبت به او سخنانی می گویند که لایق شأن او نیست و بسا باشد که در مقابل او گفتار یا کردار خلاف ادبی نسبت به او به عمل می آورند پس باید دلی قوی داشته باشد که به اینها مضطرب نگردد و از جا در نرود و باید با مردم مهربان باشد و با ایشان به رفق و مدارا رفتار کند، چون پند و نصیحت به رفق و ملایمت، بهتر در دل جا می کند و بیشتر تأثیر می کند و باید بی طمع از مردم باشد و قطع طمع و امید از ایشان نموده باشد، زیرا که کسی که طمع به مال مردم دارد، یا امید ستایش و مدح به ایشان دارد نمی تواند اصلاح مردم کند و امر به معروف و نهی از منکر نماید.
گویند: «یکی از بزرگان در خانه گربه ای داشت و قصابی در حوالی او دکان داشت، و آن شخص هر روز از آن قصاب به جهت گربه خود پاره ای گوشت می گرفت، روزی از آن قصاب معصیتی دید، اول به خانه آمد و گربه را بیرون کرد بعد از آن به نزد آن قصاب آمده وی را از آن معصیت منع کرد و نهی نمود و سخنان درشت با او گفت قصاب گفت: گربه تو چیزی نخورد گفت: تا گربه را بیرون نکردم و طمع از تو نبریدم در مقام منع تو بر نیامدم».
از حضرت رسول صلی الله علیه و آله و سلم مروی است که «صاحب امر به معروف باید عالم باشد به حلال و حرام، و از آنچه متعلق به نفس اوست و در آنچه امر و نهی می نماید فارغ شده باشد و خیرخواه مردمان، و مهربان به ایشان باشد و ایشان را به لطف و گفتار نیک به خوبی بخواند و معرفت به تفاوت اخلاق مردم داشته باشد، تا با هر کسی به نوعی که باید رفتار کند و به مکرهای نفس مکاره و کید شیطان، بینا و دانا باشد هر اذیتی از مردم به او رسد بر آن صابر باشد، و در صدد مکافات ایشان نباشد شکایت از ایشان نکند و حمیت و عصبیت بکار نبرد و از برای نفس خود به غیظ نیاید نیت خود را از برای خدا خالص سازد و استعانت و یاری از او جوید پس اگر مردم نافرمانی کنند و با او جفا نمایند صبر کند و اگر فرمان او برند و سخن او را قبول کنند شکرگزاری ایشان را کند و امر خود را به خدا واگذارد و به عیب خود بینا باشد».
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این متن به بررسی واجب بودن امر به معروف و نهی از منکر پرداخته و شرایط و اصول آن را شرح میدهد. مطابق با آیات و روایات معتبر، امر به واجبات و نهی از محرمات بر هر فرد مکلف واجب است و مورد اتفاق علمای شیعه و سنی است. اما امر به مستحبات و نهی از مکروهات سنتی است و واجب نیست.
برای انجام امر به معروف و نهی از منکر چهار شرط ذکر شده است:
1. آگاهی از حکم واجب یا حرام بودن عمل موردنظر.
2. احتمال تأثیر و نتیجه مثبت از عمل نهی یا امر.
3. عدم وجود ضرر یا مفسده برای خود یا دیگران در اثر امر و نهی.
4. عدم بروز پشیمانی یا توبه از طرف شخصی که باید مورد امر و نهی قرار گیرد.
همچنین، بر اساس متن، فرد باید خود بر احکام آگاه باشد و از تجسس و تفحص غیر مجاز پرهیز کند. امر به معروف و نهی از منکر میتواند به دو روش انجام شود: قهر و تسلط و نصیحت و موعظه. در نهایت، افرادی که این مسئولیت را بر عهده میگیرند باید متصف به تقوا و علم باشند و دارای روحیهای مهربان و صبور باشند تا بتوانند به درستی وظیفه خود را انجام دهند.
هوش مصنوعی: طبق آیات و اخبار مختلف، بر هر فرد مکلف واجب است که به معروف امر کند و از منکر نهی نماید. این موضوع مورد اتفاق تمامی علمای شیعه و سنی است. به این معنا که وجوب دارد به انجام واجبات امر کرد و از افعال حرام نهی نمود. اما امر به مستحبات و نهی از امور مکروهه واجب نیست و تنها مستحب به شمار میرود. همچنین وجوب امر به واجب و نهی از حرام چهار شرط دارد.
هوش مصنوعی: ابتدا باید دانست که آیا این عمل برای شخصی واجب است یا حرام. در مواردی که حکم واضح نیست، انجام امر به معروف و نهی از منکر الزامی نیست. بنابراین، اگر کسی به طور قطعی بداند که چیزی واجب یا حرام است و در این زمینه نظرات مختلف فقها وجود نداشته باشد، مثل مسائلی که ضروری دین است یا مورد پذیرش همه علما قرار دارد، بر او واجب است که امر به معروف و نهی از منکر کند. اما اگر فردی علم قاطع به حکم یک موضوع نداشته باشد و نظرات مختلفی نیز در این باره وجود داشته باشد، حتی اگر خود او مجتهد باشد و نظری داشته باشد، نمیتواند دیگران را به عنوان واجب به چیزی امر یا نهی کند، مگر اینکه بداند آن شخص خاص به طور قطعی همان حکمی را که او نیز میداند بر او واجب است.
هوش مصنوعی: در مواردی که در مورد آنها اجماع وجود دارد، بر همه افراد واجب است که امر به معروف و نهی از منکر را انجام دهند. اما در مسائلی که بین مجتهدین اختلاف نظر وجود دارد، یک مجتهد یا مقلد نمیتواند امر و نهی کند، مگر اینکه بداند که اعتقادات فرد مقابل نیز با اعتقادات او همخوانی دارد یا باید به این همخوانی دست یابد.
هوش مصنوعی: اگر فردی یقین داشته باشد یا احتمال قوی بدهد که هیچ تأثیر و فایدهای از امر به معروف و نهی از منکر نخواهد بود، در این صورت انجام این واجبات الزامی نخواهد بود.
هوش مصنوعی: سومین شرط این است که کار انجام شده هیچ گونه فساد یا ضرری نداشته باشد. بنابراین، اگر در موردی که به معروفی امر میشود یا از منکری نهی میشود، احتمال ضرر به خود فرد یا یکی از مسلمانان وجود داشته باشد، انجام آن واجب نخواهد بود.
هوش مصنوعی: بر اساس برخی از نقلها، اگر کسی به شخصی که قدرت و تسلط ناعادلانهای دارد تعرض کند و به او آسیبی برسد، برای او پاداش و ثوابی در نظر گرفته نخواهد شد.
هوش مصنوعی: کسی که در برابر ظالمی حرف حقی بزند و نتیجهاش کشته شدن او باشد، از بزرگترین شهیدان به شمار میآید، به شرطی که در ابتدای کار احتمال آسیب و ضرر به خود را نداشته باشد و مطمئن باشد که خطری او را تهدید نخواهد کرد.
هوش مصنوعی: چهارمین نکته این است که اگر فردی که به دلایلی از اصول دینی یا اخلاقی خارج شده، هیچ نشانهای از پشیمانی یا توبه نشان ندهد، در این صورت نیازی به تلاش برای اصلاح او از طریق امر به معروف و نهی از منکر وجود ندارد. اگر آن فرد احساس ندامت کند، دیگر نیازی به این نوع یادآوریها نیست.
هوش مصنوعی: از جمله مسائلی که در موضوع امر به معروف و نهی از منکر باید به آن توجه شود، این است که فرد باید به وقوع آن گناه اطمینان داشته باشد. به این صورت که یا خود آن را مستقیماً ببیند یا بدون کنکاش و تجسس به علم برسد. در صورتی که تنها به احتمال یا گمان مبتلا باشد، حق ندارد تجسس کند یا در پی تحقیق برآید. بنابراین اگر کسی شک کند که فردی در منزلش در حال ارتکاب گناه است، اما به یقین نرسیده باشد، نمیتواند وارد آن مکان شود و نباید در صدد این باشد که حقیقت را دریابد. همچنین گوش سپردن به صداها برای تشخیص اینکه آیا آن صدا مربوط به گناه است یا نه، بو کردن دهان برای فهمیدن اینکه آیا کسی الکل مصرف کرده است یا نه، و سوال کردن درباره محتویات ظرف یا اینکه آیا کسی در حال پنهان کردن آلات گناه است یا نه، معتبر نیست. به طور کلی، تا زمانی که یقین حاصل نشده باشد، تجسس و تحقیق در این موارد جایز نیست و نباید از همسایه یا دوستان بد درباره فساد آنها سرنخ گرفت.
هوش مصنوعی: اگر کسی به دنبال حقیقت برود و بر معصیتی آگاه شود، در این صورت لازم است که او را از آن کار نهی کند. حتی اگر شروع به تفحص نکرده باشد، باز هم نهی لازم است. کسی که وظیفه امر به معروف و نهی از منکر را انجام میدهد، الزاما نیازی به این ندارد که عادل باشد یا هیچ معصیتی انجام ندهد. هر کسی که از ترک یک معروف یا انجام یک منکر مطلع شود، موظف است که این کار را انجام دهد، چه خودش انسان خوبی باشد و چه بد. اگر خود او هم آن معصیت را انجام دهد، گناهکار خواهد بود. و اگر با وجود آگاهی از معصیت دیگری، امر و نهی نکند، دو گناه مرتکب شده است.
هوش مصنوعی: کسی که خود در حال ارتکاب گناه است و دیگران را از آن نهی میکند، در پیشگاه خداوند به دلیل این تناقض شرمنده خواهد بود. در روایات آمده که به حضرت عیسی وحی شد که ابتدا خود را نصیحت کند و اگر توانست بر خود مسلط شود، آنگاه به نصیحت دیگران بپردازد، و گرنه باید از خداوند خجالت بکشد. اما این احتمال وجود دارد که اگر امر به معروف و نهی از منکر به صورت پند و نصیحت باشد، لازم باشد که شخص مرتکب آن گناه نباشد و دیگران از وضعیت او آگاه نباشند. زیرا اگر مردم بدانند که او خود گناهکار است، نصیحت او بیفایده خواهد بود و در چنین حالتی، امر و نهی واجب نیست.
هوش مصنوعی: به طور کلی، امر به معروف و نهی از منکر به دو شکل صورت میگیرد:
هوش مصنوعی: یکی از روشها، با قهر و قدرت عمل کردن است؛ مانند شکستن ابزار موسیقی، ریختن شراب و جلوگیری از انجام کارهای نادرست مثل زنا و لواط. برای اینکه این روش مؤثر باشد، لازم است تا شخصی که دستور میدهد، خود نیز عادل باشد و مرتکب اعمال ناپسند نشود.
هوش مصنوعی: یک نفر دیگر به صحبت کردن، نصیحت کردن و ترساندن از خدا و عذاب میپردازد. به نظر میرسد که اگر با وجود فساد و نافرمانی آن فرد، نصیحت او تأثیری نداشته باشد، لازم است که مردم او را به خاطر آن گناهی که کرده، ندانند.
هوش مصنوعی: هر کسی که به معصیتی توجه کند و از آن مطلع شود، باید به نکات خاصی توجه کند. اما کسی که خود را به عنوان اصلاحگر برای راهنمایی و هدایت مردم منصوب میکند، باید ویژگیهای خاصی همچون تقوی، عدالت، ورع و زهد داشته باشد. او همچنین باید بر احکام کتاب خدا و احادیث معصومین آگاه بوده و شرایط لازم برای ارائه حکم و فتوا را دارا باشد.
هوش مصنوعی: در این متن به اهمیت پرهیز از هوسها و نفس اماره تأکید شده است. هر فردی که نتواند این موارد را کنار بگذارد و در پناه خداوند قرار نگیرد، صلاحیت نهی از منکر و امر به معروف را ندارد. این افراد، اگر بخواهند دستورات الهی را منتشر کنند، خودشان به عنوان دلیل بر عدم صلاحیتشان مطرح میشوند و مردم به آنها اعتماد نخواهند کرد. همچنین، افرادی که به امر به معروف و نهی از منکر مشغولند باید دارای اخلاق نیکو، صبر و شکیبایی باشند تا از سخنان دیگران ناراحت نشوند و به راحتی تحت تأثیر کلام مردم قرار نگیرند. مردم به خاطر تمایلات خود ممکن است به آنان رنجش و آزار برسانند، بنابراین فرد باید با آرامش و محبت با آنها رفتار کند. نصیحت و راهنمایی باید با ملاطفت باشد، زیرا این شیوه تأثیر بیشتری دارد. همچنین، فرد باید از انتظار ستایش و نیکی از سوی دیگران بینیاز باشد، چون وابستگی به نظرات دیگران مانع از اصلاح و هدایت جامعه خواهد شد.
هوش مصنوعی: روزی فردی بزرگوار در خانهاش گربهای داشت و در نزدیکی خانهاش قصابی بود. این شخص هر روز به منظور تأمین خوراک گربهاش از آن قصاب مقداری گوشت میخرید. یک روز متوجه شد که قصاب مرتکب اشتباهی شده است. او ابتدا به خانه رفت و گربه را بیرون انداخت و سپس به نزد قصاب رفت و او را از آن کار ناپسند نهی کرد و با لحن تند و تیز با او صحبت کرد. قصاب در پاسخ گفت: "گربه تو چیزی نخورده است." که او پاسخ داد: "تا زمانی که گربه را خارج نکردم و طمع تو را از خود دور نکردم، در مقام نهی تو نیامدم."
هوش مصنوعی: هر کسی که میخواهد مردم را به کارهای خوب دعوت کند، باید بر مسائل حلال و حرام آگاه باشد و خود را از منافع شخصیاش جدا کرده باشد. او باید خیرخواه مردم باشد و با محبت و کلام نیکوی خود، آنها را به خوبی هدایت کند. همچنین باید به تفاوت در رفتارهای مختلف مردم توجه داشته باشد و با هر کس به شیوهای مناسب رفتار کند. او باید به مکر نفس و فریب شیطان آگاه باشد و در مواجهه با آزارها و ناملایمات مردم، صبور باشد و تلافی نکند و شکایتی نداشته باشد. باید از احساسات زودگذر دور باشد و نیتش را برای خدا خالص کند و از او یاری بخواهد. اگر مردم به او نافرمانی کردند یا به او آسیب رساندند، باید صبر کند و اگر از او تبعیت کردند، شکرگزار باشد و امورش را به خدا واگذار کند و به عیبهای خود توجه داشته باشد.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.