صفت پنجم: کوتاهی و مسامحه کردن در امر به معروف و نهی از منکر است و سبب آن یا ضعف نفس است، یا طمع مالی و آن از جمله مهلکات است و ضرر آن عام، و فساد، آن تام است، زیرا اگر بساط امر به معروف و نهی از منکر پیچیده شود، و اساس آن برچیده شود، آیات نبوت از میان مردم برطرف، و احکام دین و ملت ضایع و تلف می گردد و جهل و نادانی عالم را فرو می گیرد و ضلالت و گمراهی ظاهر می شود و آثار شریعت رب العالمین فراموش،و چراغ آیین سید المرسلین خاموش، فتنه و فساد شایع، و ولایت و اهل آنها نابود و ضایع می گردند و از این جهت است که می بینی و می شنوی که در هر روزگاری که قوی النفس دینداری که حکم او نافذ و جاری بود، از علمای صاحب دیانت، یا امرای صاحب سعادت از پی این کار دامن همت بر میان زد، و در راه دین و آئین از ملامت و سرزنش مردمان أندیشه نکرد، همه مردمان به طاعات و مبرات راغب، و تحصیل علم و عمل را طالب شدند و برکات از آسمان بر ایشان نازل، و خیر دنیا و آخرت ایشان را حاصل شد و در هر زمانی که عالم عاملی، یا سلطان عادلی همت بر این امر خطیر نگماشت، و این کار عظیم را سهل انگاشت، امر مردم فاسد، و بازار علم و عمل کاسته گشته مردم به لهو و لعب مشغول، و به هوا و هوس گرفتار، و خودسر شدند و یاد خدا و فکر روز جزا را فراموش، و از باده معاصی و ملاهی مست و مدهوش گشتند.
و به این سبب در آیات و اخبار، مذمت بسیار بر ترک امر به معروف و نهی از منکر شده خدای تعالی می فرماید: «لو لا ینهیهم الربانیون و الااحبار عن قولهم الإثم و أکلهم السحت لبئس ما کانوا یصنعون» یعنی «چرا نهی نمی کنند علماء و دانایان، ایشان را از گفتار گناه و خوردن حرام؟ هر آینه بدکاری است آنچه می کنند» و از حضرت رسول صلی الله علیه و آله و سلم مروی است که «هیچ قومی نیست که معصیت کنند و در میان ایشان کسی باشد که قدرت داشته باشد ایشان را منع کند و نکند، مگر بیم آن است که خدای تعالی فرو گیرد ایشان را به عذابی که از نزد او نازل می گردد» و نیز از آن سرور منقول است که فرمود: «باید البته امر به معروف و نهی از منکر نمایید و إلا بدان شما بر شما مسلط می شوند پس خوبان شما دست به دعا برمی دارند و دعای ایشان به درجه اجابت نمی رسد» و فرمود که «خدا عذاب نمی کند خواص را به گناه عوام، تا معاصی در میان ایشان ظاهر و هویدا گردد و خواص را قدرت بر انکار آنها باشد و انکار نکنند» و از حضرت امیرالمومنین علیه السلام منقول است که فرمود: «به درستی که کسانی که پیش از شما به هلاکت رسیدند بدان واسطه بود که مرتکب معاصی شدند، و علمای ایشان آنها را نهی نکردند، چون معصیت ایشان به طول انجامید عقوبات الهی بر ایشان نازل گردید» و فرمود که «امر به معروف و نهی از منکر، دو مخلوقند از خلقهای الهی، پس هر که یاری کند آنها را خدا او را عزیز کند و هر که ذلیل کند آنها را خدا او را ذلیل کند» و نیز از کلمات آن حضرت است که «هر که ترک کند انکار منکر را به دل و دست و زبان، او مرده ای است در میان زندگان» و فرمود که «رسول خدا ما را امر کرد که ملاقات کنیم با اهل معاصی با روهای درهم کشیده» و از حضرت امام محمد باقر علیه السلام مروی است که «خداوند عالم به شعیب نبی وحی فرستاد که من صد هزار نفر از قوم تو را عذاب خواهم کرد، چهل هزار نفر بدان، و شصت هزار نفر از نیکان عرض کرد که پروردگارا نیکان را چرا؟ خطاب رسید: به جهت آنکه «مماشات و سهل انگاری با اهل معصیت کردند و به غضب من غضبناک نگشتند» و حضرت امام جعفر صادق علیه السلام فرمود که «پاکیزه نشد طایفه ای که از اقویای ایشان حق ضعفای ایشان گرفته نشد» و از آن حضرت مروی است که «خدای تعالی دو ملک را فرستاد به شهری که آن را با اهلش سرنگون سازند، چون به آنجا رسیدند، مردی را دیدند که خدا را می خواند و تضرع می کند و زاری می نماید یکی از آن دو ملک گفت: این مرد را نمی بینی؟ گفت: چرا و لیکن آنچه خدا فرموده به جا می آوریم آن یک گفت: من کاری نمی کنم تا پروردگار رجوع کنم و از او سوال کنم پس مراجعت کرد و عرض کرد: پروردگارا چون به این شهر رسیدیم فلان بنده تو را دیدیم که تو را می خواند و تضرع می کرد خدای تعالی فرمود: امری که کردم به جا آوردید، به درستی که آن مرد کسی است که هرگز در غیظ به جهت امر من متغیر نشده، یعنی در معاصی به غضب نیامده» و روزی آن حضرت به طایفه ای از اصحاب خود فرمودند که «بر من لازم است که بی گناهان شما را به گناهکاران مواخذه نمایم و چگونه لازم نباشد و حال اینکه از مردی از شما عمل قبیحی به شما می رسد و انکار بر او نمی کنید و از او دوری نمی نمائید و اذیت نمی رسانید او را تا آن را ترک کند» و فرمود که «البته بار خواهم کرد گناهان نادانان شما را بر علما و دانایان شما.
چه چیز باز می دارد شما را که چون از مردی از شما معصیتی به شما برسد به نزد او بیائید و او را سرزنش کنید و پند و نصیحت کنید؟ شخصی عرض کرد که قبول نمی کنند فرمود: از ایشان دوری کنید و از نشستن با ایشان اجتناب نمائید» و اخبار بسیار در منع از حاضر شدن در مجالس معصیت، وارد شده، در صورتی که نهی از آن، و دفع آن مقدور و ممکن نباشد.
و رسیده است که «اگر کسی در مجلس معصیت حاضر شود لعنت بر او نازل می شود» بنابراین، جایز نیست داخل شدن در خانه های ظلمه و فساق، در هنگامی که مشغول ظلمی یا فسقی باشند و همچنین جایز نیست حاضر شدن در مجامعی که در آنها معصیتی واقع می شود و آدمی قدرت بر دفع آن ندارد، زیرا که ملاحظه معاصی، بدون ضرورت جایز نیست و عذر اینکه من قدرت بر دفع آن ندارم مسموع نی و به این سبب بود که جمعی از پیشینیان، عزلت اختیار کرده و از مردم کناره گرفته و به این مضمون عمل می نمودند.
اگر در جهان از جهان رسته ای است
در از خلق بر خویشتن بسته ای است
و سبب عزلت ایشان این بود که مبادا در بازار و راه مجامع و عیدگاه ملاحظه عصیان پروردگار را نمایند و از دفع آن عاجز باشند.
و چون حال مسامحه در امر به معروف و نهی از منکر را دانستی، و فهمیدی که بر آن چه قدر مفاسد مترتب است، خواهی دانست که امر به معصیت و نهی از طاعت چه مفسده ای دارد و چه عقاب در مقابل آن است روزی حضرت پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم فرمودند که «چگونه خواهید بود هرگاه زنان شما فاسد شوند؟ و جوانان شما فاسق گردند؟ و امر به معروف نکنید و نهی از منکر ننمائید؟ از روزی تعجب عرض کردند که همچنین وقتی خواهد بود؟ فرمود: بلی و بدتر از این، چگونه خواهید بود هرگاه معروف در نظر شما منکر باشد و منکر معروف؟»
و هر که تأمل کند در اخبار و آثار، و آگاه باشد بر تواریخ و حکایات پیشینیان، و بلاها و عقوباتی که به ایشان رسید، و مشاهده عصر خود را کند، و آنچه در آن حادث می شود ببیند از ابتلای مردمان بعد از شیوع معاصی، به بعضی آفات سماویه و ارضیه، یقین می کند که هر عقوبت آسمانی و زمینی، از: طاعون و وباء، و قحط و غلا، و کم شدن آب و باران، و تسلط اشرار و ظالمان، و قتل و غارت و زلزله و امثال اینها، به سبب ترک کردن مردمان است امر به معروف و نهی از منکر را.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این متن به اهمیت و ضرورت امر به معروف و نهی از منکر میپردازد و بیان میکند که کوتاهی در این عمل میتواند پیامدهای خطرناک و فسادهایی برای جامعه به همراه داشته باشد. نویسنده تأکید میکند که اگر افراد دیندار و عالم در زمینه نهی از منکر سهلانگاری کنند، جامعه به سمت فساد و گمراهی میرود و آثار دینی و اخلاقی از بین میرود. همچنین، بدعتها و معاصی در میان مردم رواج مییابد و نیکوکاران دچار عذاب الهی میشوند. در نهایت، متن اشاره میکند که یاد خدا و فکر به قیامت فراموش میگردد و باید مؤمنان در برخورد با معاصی جدی باشند و از مجالس گناه دوری کنند تا از عذاب الهی در امان بمانند.
هوش مصنوعی: پنجمین صفت، کوتاهی و بیتوجهی در امر به معروف و نهی از منکر است که ناشی از ضعف نفس یا طمع به مال است. این امر ویرانگر و زیانآور است و تأثیرات آن عمومی و فساد آن گسترده است. زیرا اگر مسئله امر به معروف و نهی از منکر کنار گذاشته شود و بنیانهای آن از بین برود، آیات نبوت از بین مردم محو میشود و احکام دین و ملت ضایع میگردد. جهل و نادانی در جامعه رواج مییابد و گمراهی در بین مردم نمایان میشود. آثار شریعت خداوند فراموش میشود و روشنایی دین خاتم، که پیامبر اکرم است، خاموش میگردد. در این شرایط، فتنه و فساد گسترش یابد و اهل ولایت آسیب ببینند. در تاریخ به وضوح مشاهده میشود که هرگاه یک دیندار با اراده و عزمی راسخ از علما یا حکام بر حق، برای این امر مهم تلاش کرده و از سرزنش مردم نترسیده، مردم به عبادت و کسب دانش و عمل روی آوردند و برکات آسمانی شامل حالشان شد. اما در هر زمان که عالم عالم یا سلطان عادلی نسبت به این امر بیتوجهی کرده و آن را آسان گرفت، فساد در جامعه رواج پیدا کرد، و مردم به بازیها و خوشگذرانی مشغول شدند و به پیروی از هوسها پرداختند. به این ترتیب، یاد خدا و فکر درباره روز جزا را فراموش کرده و در غفلت و معاصی غرق شدند.
هوش مصنوعی: در آیات و حدیثها، شدیداً به ترک امر به معروف و نهی از منکر مذمت شده است. خداوند رسولان و علمای بزرگ را به خاطر سکوتشان هنگام ارتکاب گناه توسط مردم سرزنش کرده و میفرماید که اگر آنها از گفتار غلط و خوردن حرام جلوگیری نکنند، عملشان بد است. همچنین، از رسول خدا روایت شده که اگر در میان قومی گناهی انجام شود و کسی توانایی جلوگیری از آن را داشته باشد، ولی اقدامی نکند، ممکن است که خداوند آن قوم را عذاب کند. این پیام نشاندهنده اهمیت قوت اراده در اجرای این وظیفه دینی است و برگرفته از نظرات بزرگانی همچون امام علی و دیگران است که بر لزوم جلوگیری از گناه تأکید دارند. آنها همچنین هشدار دادهاند که اگر افراد خوب بر گناهان دیگران سکوت کنند، ممکن است مورد غضب خداوند قرار گیرند. در نهایت، هر فردی که از جلوگیری گناه سر باز زند، به مرگ حقیقی در میان زندگان زندگی میکند.
هوش مصنوعی: چرا شما از اینکه وقتی خطایی از کسی سر میزند به او نزدیک شوید و او را نصیحت کنید، خودداری میکنید؟ شخصی گفت که ممکن است پذیرا نباشد. او فرمود: در این صورت از آن افراد دوری کنید و از نشستن با آنها پرهیز نمایید. همچنین به احادیث زیادی اشاره شده که از شرکت در مجالس گناه نهی میکنند، به ویژه زمانی که نمیتوان جلوی آن را گرفت یا آن را تغییر داد.
هوش مصنوعی: در این متن آمده است که اگر کسی در جمعی که در حال ارتکاب گناه است حضور داشته باشد، به او لعنت نازل میشود. بنابراین، ورود به خانههای ستمگران و فاسدان در زمانهایی که در حال ظلم یا گناه هستند، مجاز نیست. همچنین حضور در مکانهایی که معصیت در آنها رخ میدهد و فرد نمیتواند جلوی آن را بگیرد نیز جایز نیست. دلیل این امر این است که مشاهده گناهان بدون ضرورت نباید اتفاق بیفتد و بهانه اینکه فرد نمیتواند مانع آن شود پذیرفته نیست. به همین دلیل، برخی از پیشینیان از جامعه کنارهگیری کرده و از مردم دوری میکردند.
هوش مصنوعی: اگر از دنیای مادی جدا شدهای، به این معناست که خود را از بندهای دیگران رها کردهای.
هوش مصنوعی: دلیل دوری آنها این بود که نگران بودند در مکانهای عمومی و جشنها، رفتار ناپسند و نافرمانی از خداوند را مشاهده کنند و نتوانند در مقابله با آن اقدامی انجام دهند.
هوش مصنوعی: زمانی که متوجه میشوی که سهلانگاری در امر به معروف و نهی از منکر چقدر میتواند آسیبزا باشد، همچنین متوجه میشوی که دعوت به گناه و نهی از اطاعت چه تبعات و عواقبی دارد. روزی پیامبر اسلام فرمودند: «آیا میدانید چه حالتی به وجود خواهد آمد اگر زنان شما نادرستکار شوند و جوانان شما به فساد گرایند، در حالی که شما امر به معروف نکنید و از منکر نهی نکنید؟» وقتی که عدهای تعجب کردند که آیا چنین وضعیتی ممکن است، ایشان تأکید کردند که بله، و حتی بدتر از آن. چگونه خواهید بود اگر معروف برای شما منکر شود و منکر برای شما معروف؟
هوش مصنوعی: هر کسی که به اخبار و داستانهای گذشته دقت کند، و با تاریخ و رویدادهای پیشینیان آشنا باشد، و همچنین وضعیت روزگار خود را مشاهده کند و ببیند که بعد از گسترش گناهان، مردم با چه بلاها و مشکلاتی مواجه میشوند، به راحتی متوجه میشود که هر نوع مجازات آسمانی یا زمینی مانند طاعون، وبا، قحطی، کمبود آب و باران، سلطه ستمگران، قتل و غارت، زلزله و سایر بحرانها، ناشی از این است که مردم از وظیفه آگاهی دادن به یکدیگر و جلوگیری از کارهای نادرست غفلت میکنند.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.