چون دانستی که مرض حسد از جمله امراض مهلکه نفس است پس در صدد معالجه آن برآی همچنان که مذکور شد، علاج امراض نفسانیه، به معجون مرکب از علم و عمل است.
اما علمی که نافع است از برای این مرض، آن است که اول تأمل در بی ثباتی دنیا و فنائی این عاریت سرا نمائی و یاد مرگ خود و محسود کنی و بدانی که این چند روزه دنیا را قابلیت آن نیست که به واسطه آن، حسد بر بندگان خدا بری.
دنیی آن قدر ندارد که بر آن رشک برند
ای برادر که نه محسود بماند نه حسود
تا چشم بر هم زنی حسود و حاسد در خاک پوسیده و فاسد گردیده اند، و نام ایشان از صفحه روزگار محو شده و در آن عالم به کار خود درمانده اند.
آخر همه کدورت گلچین و باغبان
گردد بدل به صلح چو فصل خزان شود
و بعد از آن به تحقیق بدان که حسد تو بر کسی، باعث ضرر دین و دنیای تو می شود و به آن کس مطلقا ضرری نمی رسد، بلکه نفع دنیا و آخرت به او عاید می گردد.
و اما اینکه از حسد داشتن، ضرر دینی به حاسد می رسد، خود امری است ظاهر و روشن، زیرا که این صفت، همچنان که گذشت آدمی را به عذاب الهی گرفتار می کند.
علاوه بر این، دانستی که حاسد، خشمناک است به قضای پروردگار، و کراهت دارد عطای آفریدگار را، که به بندگان خود قسمت فرموده و چنین پندارد که افعال او درست نیست و به طریقه عدالت رفتار نکرده و این مقتضای ضدیت و عناد با خالق عباد است و اصل توحید و ایمان به واسطه این، فاسد می گردد، چه جای آنکه ضرر به آنها رساند و با وجود اینها، غالب آن است که حسد باعث کینه و عداوت، و ترک دوستی برادر مومن می شود و آدمی به واسطه آن در شادی از نزول بلاء بر مومنین، و زایل شدن نعمتهای ایشان شریک شیطان و تابعان آن از: کفار و اعداء دین می گردد و در محبت، خیر و راحت و نعمت از برای کافه اهل اسلام و ایمان از خیل پیغمبران و اولیاء مفارقت می کند .
و اما اینکه حسد باعث ضرر دنیوی حاسد می گردد، پس به جهت آن است که کسی که مبتلا به این صفت است پیوسته در حزن و الم، و همیشه در غصه و غم است، زیرا که نعمتهای خدا به واسطه حسد تو از دشمنان تو قطع نخواهد شد پس هر نعمتی که خدا به او می دهد بار غمی بر دل تو می گذارد و هر بلائی که از او دفع می شود همانا بر جان تو نازل می گردد پس علی الدوام مغموم و محزون و تنگدل و پریشان خاطر است و آنچه از برای دشمنان خود می خواهی خود به جان خود می خری و چه نادان کسی که دین و دنیای خود را فاسد کند، و خود را در معرض غضب پروردگار و مبتلا به آلام بسیار نماید و اصلا فایده یا لذاتی از برای او نداشته باشد.
و اما اینکه حسد کسی، نه ضرر دنیوی به محسود می رساند و نه دینی، امری است ظاهر، زیرا که هر چه فیاض علی الاطلاق، از برای بندگان خود مقدر فرموده است از: عزت و نعمت و کمال و حیات، مدتی از برای آن قرار داده است، و اگر جن و انس جمع شوند که دقیقه ای پیش و پس نمایند نمی توانند کرد.
اگر تیغ عالم بجنبد ز جای
نبرد رگی تا نخواهد خدای
نه تدبیر تقدیر او را مانع می آید، و نه حیله قضای او را دافع «لا مانع لما اعطاه و لا راد لما قضاه» آنچه او داد دیگر کسی نتواند گرفت و آنچه او حکم کرد کسی نتواند رد کرد.
سیر سپهر و دور قمر را چه اختیار
در گردشند بر حسب اختیار دوست
سری کز تو گردد بلندی گرای
بافکندن کس نیفتد ز پای
کسی را که قهر تو از سر فکند
به پا مردی کس نگردد بلند
«لکل اجل کتاب» یعنی «نهایت هر چیزی را وقتی است ثابت» «و کل شیء عنده بمقدار» یعنی «و از برای هر چیزی در نزد او قدری است معین» و اگر به حسد حاسد، آن نعمت از کسی زایل شدی نعمتی در عالم بر کسی باقی نماندی، زیرا کسی نیست که از برای او حاسدان بسیار نباشد و حسود بیچاره را نیز البته حاسدین دیگر است پس اگر حسد و تدبیر و چاره او ضرری به محسودان او رساند حسد حسودان او نیز نعمت او را زایل خواهد کرد و حال اینکه از فکر خود غافل افتاده و نعمت خود را پایدار تصور کرده و شب و روز خود را به فکر محسود می گذراند.
چون دانستی که به واسطه حسد کسی، نعمت از محسود زایل نمی شود، می دانی که حسد کسی مطلقا ضرر دنیوی به کسی نمی رساند و گناهی بر محسود نیست تا ضرر اخروی به او عاید شود، بلکه از حسد حاسدین، نفع اخروی به او می رسد خصوصا اگر حسد او را بر این بدارد که غیبت او را کند یا بهتان بر او زند، و سخنان ناحق در حق او گوید، و بدیهای او را ذکر کند، و به این واسطه حسنات و طاعات خود را از دیوان عمل خود به دفتر اعمال او نقل کند، و وزر و گناه او را در نامه عمل خود ثبت کند پس مفلس و تهیدست به بازار قیامت داخل شود، همچنان که در دنیا همیشه محزون و غمناک بود بلکه اگر به دیده تحقیق بنگری هر لحظه نفع دنیوی حسود به محسود نیز می رسد، زیرا که بالاترین مطالب مردم، بدی حال دشمنان و اندوه و تألم ایشان است.
و حسود مسکین، هر دم به واسطه حسد به انواع الم قرین است پس حسد، آدمی را به کام دل دشمنان می کند و مراد ایشان را بر می آرود پس هر حسودی فی الحقیقه دشمن خود و دوست دشمنان است و چنان که کسی در آنچه مذکور شد تأمل نماید و دشمن خود نباشد، البته سعی در ازاله صفت حسد از خود می نماید.
و اما عمل نافع از برای شفای مرض حسد آن است که بر آثار و لوازم خیرخواهی آن شخص، که حسد بر او داری مواظبت نمائی، و مصمم گردی که خود را بر خلاف مقتضای حسد بداری پس چون از راه حسد تکبر بر آن شخص بطلبی، تواضع از برای او کنی و اگر غیبت و بدگوئی او را طالب باشی، خواهی نخواهی در مجامع و محافل زبان را به مدح و ثنای او بگشائی و اگر از دیدن او تو را ملامت حاصل شود و نفس شوم، تو را بر عبوس و ترش روئی و درشت گوئی به او امر کند، خود را به خوش کلامی و شگفته روئی با او بداری و اگر حسد، تو را از انعام و احسان با او منع کند، عطا و بذل را نسبت به او زیاد کنی و چون بر این اعمال مداومت نمائی ملکه تو می گردد و ماده حسد از تو قطع می شود.
علاوه بر این، چون محسود تو را چنین یافت، دل او با تو صاف و پاک می شود و محبت تو در دل او جایگیر می شود و آثار محبت او در خارج ظهور می کند و چون تو او را چنین یافتی به دل، او را دوست می گردی و شایبه حسد بالمره مرتفع می گردد.
و آنچه مذکور شد معالجه کلیه صفت حسد است و از برای هر نوعی از آن، علاج مخصوصی هست که آن قطع سبب آن است، از: حب ریاست و کبر و حرص و خباثت نفس و غیر اینها.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: حسد یکی از بزرگترین امراض روحی است که به فرد آسیب میزند و درمان آن نیاز به تلاش و علم دارد. برای درمان حسد، ابتدا باید به ناپایداری دنیا و نزدیک بودن مرگ فکر کنیم. حسد نه تنها به خود فرد آسیب میزند بلکه باعث کینهورزی و قطع دوستیها نیز میشود. حاسد همیشه در غم و ناراحتی به سر میبرد و هیچ نفعی از حسد خود نمیبرد.
همچنین، حسد بر دین فرد هم تأثیر منفی میگذارد زیرا نشاندهنده عدم رضایت از اراده خداوند است. در عوض، محسود (کسی که مورد حسد قرار میگیرد) هیچگاه از این حسد آسیب نمیبیند و حتی ممکن است به او نفع هم برسد.
بهترین راه برای مقابله با حسد این است که فرد رفتارهایی برخلاف حسد خود از خود نشان دهد؛ یعنی به جای کینهورزی، شادی و محبت به محسود ابراز کند. با انجام کارهای نیک و مثبت نسبت به دیگران، میتوان به تدریج حسد را از دل پاک کرده و روابط را بهبود بخشید. در کل، برای درمان حسد لازم است که فرد خود را به خوبی بشناسد و از کارهایی که به حسد دامن میزنند، دوری کند.
هوش مصنوعی: وقتی متوجه شدی که حسد یکی از بیماریهای خطرناک روحی است، باید تلاش کنی تا آن را درمان کنی. درمان مشکلات روحی نیازمند ترکیبی از دانش و عمل است.
هوش مصنوعی: علمی که در مورد این بیماری مفید است، این است که ابتدا در مورد بیثباتی دنیای فانی و زودگذر تأمل کنی و به یاد مرگ خود بیفتی. همچنین باید بدانید که این چند روز زندگی دنیا ارزشی ندارد که به خاطر آن نسبت به بندگان خدا حسادت کنید.
هوش مصنوعی: دنیا به قدری ارزش ندارد که انسانها برای آن حسادت کنند. نه کسی از داشتن چیزی در آن سود میبرد و نه کسی به خاطر کمبود آن حسادت میورزد.
هوش مصنوعی: به محض اینکه چشمت را ببندی، حسودان و بدخواهانی که در دنیا وجود داشتند، به پستی و فساد افتادهاند و نامشان از عالم حذف شده است. در آن دنیا، آنها به کار خود ناتوان و ناکام ماندهاند.
هوش مصنوعی: در پایان همه ناراحتیها و تنشها، گلچین و باغبان میتوانند به آرامش و صلحی دست پیدا کنند، زمانی که فصل پاییز فرا میرسد.
هوش مصنوعی: حسد به دیگران نه تنها به خودت آسیب میزند و به دین و دنیایت ضرر میزند، بلکه به آن شخص هم هیچ ضرری نمیزند. در واقع، او از این موضوع بهرهمند میشود و نفعی در دنیا و آخرت خواهد داشت.
هوش مصنوعی: حسادت باعث ضررهای دینی برای حسود میشود و این موضوع کاملاً واضح و روشن است، چرا که این ویژگی میتواند فرد را به عذاب و عواقب سخت الهی مبتلا کند.
هوش مصنوعی: حسادت باعث خشم و نارضایتی از سرنوشت و تقدیر الهی میشود و حسود نمیتواند هدایا و نعماتی را که خداوند به بندگانش میداده، بپذیرد. او معتقد است که خداوند به عدالت عمل نکرده و این احساسات نشاندهندهی عدم هماهنگی با خالق است. این نگرش میتواند ایمان به خداوند را تضعیف کند. حسادت معمولاً به کینه و دشمنی و نیز قطع روابط برادرانه با مومنان میانجامد. در نتیجه، حسود از خوشحالی در مشکلات مومنان لذت میبرد و در کاهش نعمتهای آنان سهیم میشود. او با این رفتار خود، به شیطان و دشمنان دین نزدیکتر میگردد و از محبت و خوشیهای دیگر مسلمانان و پیامبران و اولیا جدا میشود.
هوش مصنوعی: حسد به فرد حاسد آسیب میزند، زیرا کسی که گرفتار این صفت است همیشه در ناراحتی و اندوه به سر میبرد. او هرگز نمیتواند از خوشیهای دیگران شاد شود، چرا که با هر نعمتی که خدا به دشمنش میدهد، بر دل او غم تازهای مینشیند. همچنین هر مشکل یا بلایی که برای دیگران از میان برداشته میشود، به نوعی بر او تأثیر منفی میگذارد. در نتیجه، او دائماً در غم و اندوه به سر میبرد و در نهایت خود را در معرض خشم خداوند قرار میدهد، در حالی که هیچ منفعتی از این حسد برایش حاصل نمیشود و تنها درد و رنج را به جان میخرد.
هوش مصنوعی: حسد کسی نه به او در دنیا ضرر میزند و نه در دین، این موضوع واضح است. زیرا هر چیزی که خداوند برای بندگان خود مقدر کرده، مانند عزت، نعمت، کمال و زندگی، برای آنها زمانی مشخص تعیین کرده است. حتی اگر جن و انس یکجا جمع شوند تا بتوانند تغییراتی در این زمانها ایجاد کنند، نمیتوانند موفق شوند.
هوش مصنوعی: اگر در دنیا مشکلات و اتفاقات ناگوار پیش بیاید، تنها از لطف و اراده خداوند است که میتوان حضور داشت و از آنها جان سالم به در برد.
هوش مصنوعی: هیچ تدبیری نمیتواند مانع سرنوشت او شود و هیچ حیلهای نمیتواند قضا و قدرش را دور کند. آنچه که او به کسی عطا کرد، دیگران نمیتوانند آن را بگیرند و آنچه که او مقرر کرده، هیچکس نمیتواند آن را رد کند.
هوش مصنوعی: چرخش آسمان و حرکت ماه هیچ اختیاری ندارند و همه چیز به خواست و اراده محبوب وابسته است.
هوش مصنوعی: اگر کسی سرش را بالا ببرد و به خاطر تو افتخار کند، هیچ کس نمیتواند او را به زمین بیندازد.
هوش مصنوعی: هر کسی که بر دشمنی و قهر تو غلبه کند و از آن عبور کند، هیچگاه به مقام و ارزش بلندی نخواهد رسید.
هوش مصنوعی: هر چیزی زمان مشخصی برای پایان و سرانجام دارد و همگی در نزد او اندازه و مقداری معین دارند. اگر کسی به خاطر حسد دیگران، نعمتی را از دست بدهد، واقعاً نعمت دیگری در دنیا برای کسی باقی نخواهد ماند، زیرا هیچ کس نیست که مورد حسد قرار نگیرد. حتی خود حسود نیز از حسد دیگران بینصیب نخواهد بود. بنابراین، اگر حسد یا نقشههای دیگران به دیگران آسیب بزند، از سوی خود حسودها هم، نعمت او از بین خواهد رفت. با این حال، او غافل از این واقعیت است و فکر میکند که نعمتش پایدار خواهد بود و وقتش را به حسادت نسبت به دیگران میگذرانید.
هوش مصنوعی: زمانی که بفهمی حسد هیچ تاثیری بر از دست رفتن نعمتها ندارد، متوجه میشوی که حسد هیچ ضرر دنیوی به کسی نمیزند و باعث گناهی برای شخص حسود نمیشود که به او آسیب اخروی برساند. در واقع، حسد دیگران میتواند به نفع محسود باشد، به ویژه اگر حسد او را به غیبت، تهمت زدن و گفتن سخنان ناحق درباره محسود وادارد. در این حالت، اعمال نیک حسود ممکن است به نام محسود ثبت شود و بار گناه او به دوش خود حسود بیفتد. بنابراین، او در قیامت با دست خالی و بیچیز وارد خواهد شد، در حالی که در دنیا همواره غمگین و ناراحت بود. اگر دقیقتر نگاه کنی، متوجه میشوی که حسود حتی در دنیا از محسود هم متضرر میشود، زیرا مردم معمولاً از بدبختیها و دردسرهای دشمنانشان لذت میبرند.
هوش مصنوعی: حسود، فردی است که به خاطر حسادت، همیشه در رنج و عذاب قرار دارد. حسادت او باعث میشود که افراد دشمنش به خواستههای خود برسند. در واقع، کسی که حسود است، نه تنها به خود آسیب میزند بلکه به نوعی به دوستان دشمنانش خدمت میکند. اگر کسی به این موضوع فکر کند و بخواهد دشمن خود نباشد، قطعاً تلاش میکند که صفت حسادت را از درون خود دور کند.
هوش مصنوعی: برای درمان بیماری حسد، بهترین کار این است که به نکات مثبت و ویژگیهای خوب فردی که به او حسد میورزید توجه کنید و سعی کنید خود را از حسادت دور نگه دارید. هر زمان که به خاطر حسادت تمایل پیدا کردید که نسبت به او تکبر کنید، باید با تواضع با او برخورد کنید. اگر خواستید درباره او بد صحبت کنید، ناخواسته در جمعها از او تعریف و تمجید کنید. اگر از دیدن او احساس ناراحتی میکنید و غمگین میشوید، باید خود را وادار کنید که با یک چهره خندان و کلامی نیکو با او برخورد کنید. همچنین اگر حسادت شما را از کمک و بخشش به او باز میدارد، باید به او هدیه بدهید و به او کمک کنید. با ادامه این رفتارها، به تدریج حسادت از بین خواهد رفت و به شخصی نیکوکار تبدیل خواهید شد.
هوش مصنوعی: به علاوه، وقتی شخصی تو را به این صورت میبیند، دل او نسبت به تو پاک و بیآلایش میشود و محبت تو در دل او ریشه میگیرد. این محبت به تدریج در رفتار او ظاهر میشود و وقتی تو او را با این دلنگرانی مشاهده میکنی، نسبت به او احساس دوستی میکنی و احساس حسادت به کلی از بین میرود.
هوش مصنوعی: این متن به موضوع حسد پرداخته و بیان میکند که برای درمان این صفت، روشهای کلی وجود دارد. هر نوع حسد نیاز به درمان خاص خود دارد و راهکار اصلی قطع علل آن شامل تمایل به مقامخواهی، تکبر، طمع، زشتی نفس و موارد مشابه است.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.