و مخفی نماند که باعث و منشأ همه اینها محبت دنیای دنیه، و منافع آن است، زیرا که به جهت تنگی دنیا و محصور بودن منابع آن، محل نزاع و مخاصمه می شود چون ممکن نیست که منفعتی از آن مال و منصب به کسی برسد مگر اینکه از دست دیگری بیرون رود به خلاف آخرت، که چون آن را تنگی نیست لهذا نزاع و خصومتی میان اهل آن نمی باشد.
و مثال آن در دنیا، علم حقیقی و معرفت خداست چون هر که طالب معرفت حق و علم به صفات جلال و جمال او، و شناختن عجائب صنع او است، حسد به دیگری که عالم به اینها باشد نمی برد، زیرا که از بسیاری علماء، علم دیگری کم نمی شود و به یک چیز، هزار هزار نفر می توانند عالم شوند و هر یک به معرفت و دانائی خود شاد و فرحناک گردند و لذت او به واسطه لذت دیگری از علم خود، کم نمی گردد بلکه به جهات بسیار باعث زیادتی لذت و بهجت می گردد و همچنین است مرتبه قرب خدا و محبت به او، و شوق لقای او و غیر اینها از نعمتهای اخرویه.
و از آنچه گفتیم معلوم شد که در میان علماء آخرت، حسد و عداوتی نمی باشد، بلکه ایشان از کثرت نوع خود، و بسیاری شریک مبتهج و مسرور می گردند و حسدی که از برای اهل علم هست، در میان علمای دنیاست و ایشان کسانی هستند که مقصود ایشان از علم، طلب مال و جاه و قرب امیر و پادشاه است چون مال جسمی است که چون به دست کسی رسید دست دیگران از آن خالی می ماند و دل مردم به تعظیم عالمی مملو شد از تعظیم دیگری منصرف می گردد و یا کم می شود و این سبب نقصان جاه می شود پس به این سبب، حسد در میان ایشان حاصل می شود و چون اگر شخصی مالک همه روی زمین و آنچه در آن است گردد دیگر چیزی باقی نمی ماند که دیگری مالک آن شود، به خلاف نعمتهای آخرت که نهایت از برای آنها نیست، و اگر کسی مالک بعضی از آنها شود، منع دیگری را از آن نمی کند چنانچه اگر کسی عالم به بعضی از علوم شود مانع این نیست که دیگران هم به آن عالم گردند.
و از آنچه مذکور شد روشن شد که سر حسد مردمان بر یکدیگر منظور بودن امری است که کفایت همه را نمی کند و وفا به مطلوب جمیع نمی نماید و به این جهت، این صفت خبیثه از صفات گرفتاران زندان دنیاست.
پس ای جان برادر بر خود مهربان، و طالب راحت و عیش جاودان مباش نعمتی را طلب کن که مزاحمتی از برای آن نیست و لذتی را بجوی که کدورتی به آن نهمالی را تحصیل کن که از تصرف دزدان مأمون، و منصبی بگیر که از عزل، مصون باشد.
خیز و وداعی بکن ایام را
از پی دانه مکش این دام را
خط به جهان درکش و بی غم بزی
دور شو از دور و مسلم بزی
مملکتی بهتر ازین ساز کن
خوشتر ازین حجره، دری باز کن
و آن نعمت، نعمت معرفت خداست و محبت و انس به آن مولی و انقطاع به جناب مقدس او و تسلیم و رضا به مشیت و اراده او.
پس اگر این لذت، از برای تو نباشد، و مشتاق رسیدن به آن نباشی، و لذت تو منحصر باشد به نعمتهای حسیه خسیسه دنیویه، که همه محض وهم و خیال، و عاقبت آن وبال و نکال است، پس بدان که جوهر ذات تو معیوب، و از عالم نور و بهجت، محجوب است شیطان لعین تو را با خود قرین ساخته و تو را فریب داده است و تو را چون خود از مشاهده انوار عالم قدس محروم ساخته است و عن قریب با بهایم و شیاطین محشور خواهی گشت، و در اسفل سافلین با آنها در غل و زنجیر خواهی بود همچنان که در این دنیا نیز به این لذتها پست گرفتار گشته ای.
رو مگس می گیر تا هستی هلا
سوی دوغی زن مگسها را صلا
و تو را مرتبه ادراک بهجت و سرور معرفت پروردگار، و محبت و انس به او نیست و مثال تو چون فرد «عنین» است که ادراک لذت جماع را ننموده اند پس همچنان که فهمیدن این لذت، مخصوص مردان صحیح المزاج است، همچنین ادراک لذت معرفت خدا مخصوص به مردانی است که «لا تلهیهم تجاره و لا بیع عن ذکر الله» یعنی «مشغول نمی سازد ایشان را هیچ گونه داد و ستدی از یاد خدا».
به یاد حق از خلق بگریخته
چنان مست ساقی که می ریخته
اهل کام و ناز را، در کوی رندان راه نیست
رهروی باید جهانسوزی نه خامی بی غمی
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: خلاصه متن:
نویسنده به بررسی علت حسد و مشکلات انسانی در دنیا میپردازد و بیان میکند که مشکلات ناشی از عشق به دنیا و منافع آن است. چون منابع دنیوی محدود است، این موجب نزاع و حسد میان افراد میشود. اما در آخرت، به دلیل بینهایتی نعمتها، چنین تنشهایی وجود ندارد. علم و معرفت نسبت به خداوند به دلیل فراوانی آن، حسد را در پی ندارد. نویسنده افراد را به جستجوی نعمتهای اخروی و محبت به خدا دعوت میکند و هشدار میدهد که زرق و برق دنیوی انسان را از حقیقت و لذتهای واقعی محروم میسازد. او به خواننده توصیه میکند که از تعلقات دنیوی دوری کند و به معرفت خدا و محبت به او توجه بیشتری داشته باشد، زیرا این معرفت تنها راه دستیابی به幸福 واقعی است.
هوش مصنوعی: علت و منبع تمامی این مسائل، عشق به دنیا و منافع آن است. به دلیل محدودیتهای دنیوی و اینکه منابع آن در دسترس همگان نیست، درگیری و منازعات به وجود میآید. زیرا هر منفعتی که به کسی میرسد، معمولاً از سوی دیگری گرفته میشود. در حالی که در آخرت، چون محدودیتی وجود ندارد، بین افراد در این زمینه نزاعی وجود نخواهد داشت.
هوش مصنوعی: در دنیا نمونهای از علم حقیقی و درک خداوند وجود دارد. هر کس که در پی شناخت حقیقت و آگاهی از صفات زیبایی و عظمت خدا باشد، نسبت به دیگرانی که این دانش را دارند حسد نمیورزد. زیرا علم هیچکس با دانش دیگران کم نمیشود و چندین هزار نفر میتوانند به یک موضوع مسلط شوند و هر یک از دانایی خود لذت ببرند. لذت یک فرد به خاطر لذت دیگری از علمش کاهش نمییابد، بلکه برعکس، ممکن است موجب افزایش شادی و سرور برای همه شود. این وضعیت درباره نزدیکی به خدا، محبت به او و عشق به دیدار او و دیگر نعمتهای اخروی نیز صدق میکند.
هوش مصنوعی: بر اساس آنچه گفته شد، مشخص میشود که در میان علمای آخرت، حسد و دشمنی وجود ندارد. بلکه آنها از تنوع نوع خود و از اینکه بسیاری از همنوعانشان خوشحال و شاد هستند، احساس خوشحالی میکنند. حسدی که در مورد علمای دنیا وجود دارد، مربوط به علمای دنیاست. این افراد معمولاً هدفشان از علم، کسب ثروت، شهرت و نزدیکی به حاکم و پادشاه است. زیرا مال مادی وقتی به دست کسی میافتد، از دست دیگران خارج میشود و احترام و جایگاه یک عالم با احترام به عالم دیگر کاهش مییابد که باعث کاهش مقام آن میشود. به این دلیل، حسد در میان آنها به وجود میآید. اما در مورد نعمتهای آخرت، هیچ نهایتی وجود ندارد و اگر فردی به بخشی از این نعمتها دست پیدا کند، مانع از دستیابی دیگران نمیشود. به همین ترتیب، اگر کسی در یک یا چند علم مهارت پیدا کند، این مسئله مانع از آن نمیشود که دیگران نیز در آن علم تخصص پیدا کنند.
هوش مصنوعی: از آنچه گفته شد، مشخص میشود که حسد مردم نسبت به یکدیگر، امری است که نمیتواند همه را راضی کند و به دنبال خواستههای همه نیست. به همین دلیل، این ویژگی ناپسند جزء صفات افرادی است که در اسارت دنیا به سر میبرند.
هوش مصنوعی: ای برادر عزیز، بر خود مهربان باش و در جستجوی آرامش و خوشی دائمی نباش. نعمتی را بخواه که برای به دست آوردن آن مزاحمت و دشواری وجود نداشته باشد و سرزمینی را جستجو کن که کدورت و ناخوشی نداشته باشد. همچنین منصبی را به دست بیاور که از برکناری و عزل در امان باشد.
هوش مصنوعی: بلند شو و با ایام وداع کن، از پی دانهی دنیا نرو و در این دام گرفتار نشو.
هوش مصنوعی: به دنیای خودت توجه کن و با خیالی آسوده زندگی کن، از دیگران فاصله بگیر و به حقیقت خودت پایبند باش.
هوش مصنوعی: کشوری را بساز که از این بهتر باشد و اتاقی را بساز که از این زیباتر باشد، در را به سوی آن باز کن.
هوش مصنوعی: این نعمت، آگاهی و شناخت خداوند است و عشق و نزدیکی به او، همچنین قطع وابستگی به هر چیز دیگری جز او و تسلیم شدن و راضی بودن به خواست و ارادهاش.
هوش مصنوعی: اگر این شادی و لذتی که اشاره به آن شده برای تو نیست، و تمایل به رسیدن به آن ندارید، و تنها لذت شما به نعمتهای حسی و دنیوی محدود شده که در واقع فقط خیال بافی هستند و در نهایت به عذاب و نکبت ختم میشوند، بدان که ذات تو دچار عیب و نقص است و از عالم نور و شادی پنهان ماندهای. شیطان تو را با خود همنشین کرده و فریب داده و تو را از دیدن نورهای عالم قدس محروم نموده است. به زودی با موجودات ناپاک و شیاطین همنشین خواهی شد و در پایینترین مراحل اسفل سافلین با آنها در زنجیر خواهی بود، درست مانند اینکه در این دنیا به همین لذتهای پست گرفتار شدهای.
هوش مصنوعی: تا زمانی که فرصت هست، به کارهایی که لذت بخش و خوشایندند بپرداز و از موانع دوری کن. در اینجا به جای نگرانی و افکار منفی، سعی کن از زندگی و لحظات خوب آن بهره ببری.
هوش مصنوعی: تو نمیتوانی به شناخت و لذت ناشی از معرفت خداوند و عشق و نزدیکی به او دسترسی پیدا کنی. وضعیت تو مشابه حالتی است که فردی فاقد توانایی جنسی باشد و هرگز لذت رابطه جنسی را تجربه نکرده است. همانطور که درک این لذت خاص مردان سالم است، درک لذت شناخت خدا نیز مختص افرادی است که از تجارت و خرید و فروش و هر گونه مشغولیت دیگر، از یاد خدا غافل نمیشوند.
هوش مصنوعی: به خاطر یاد خدا از مردم فاصله گرفته مانند کسی که به خاطر نوشیدن شراب مست شده و به یاد نمی آورد.
هوش مصنوعی: افرادی که در جستجوی لذت و ناز هستند، در میان مردم رند و زیرک جایی ندارند. کسی که در این مسیر قدم میزند، باید آتش عشق و درد دنیای واقعی را به دوش بکشد و از خامدستی و بیخیالی دور باشد.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.