صفت هشتم: خوض در باطل و مراد از آن، حکایت کردن در معصیتها و فجور است مثل حکایت افعال زنان فاحشه، و مجالس شراب، و رفتار اهل فسق و فجور، و کیفیت اسراف اهل اسراف، و تکبر و کبر پادشاهان، و عادت بد ایشان، و حکایت بدعتهای اهل بدعت و مذهبهای فاسده و امثال اینها.
و چون انواع باطل و معاصی بی حد و حصر است، ذکر آنها نیز بی نهایت است و کم کلامی است که چون در آن گشوده شد منتهی به یکی از اینها نشود پس خلاصی از اینها نیست مگر به اینکه آدمی اقتصار کند بر قدر ضرورت از امور مهمه دین و دنیای خود.
از حضرت پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم مروی است که «بزرگترین مردم از حیثیت گناه در روز قیامت، کسی است که بیشتر نقل باطل و حکایات معاصی را کند».
و اشاره به این است قول خدای تعالی «و کنا نخوض مع الخائضین» یعنی «بودیم ما که فرو می رفتیم در باطل، با کسانی که فرو می رفتند» و از سلمان فارسی رضی الله عنه مأثور است که «بیشتر از همه مردم از حیثیت گناهان، کسی است که کلام او در معصیت خدا بیشتر باشد» مردی بود از انصار که به مجلس آنان که ذکر معاصی را می کردند می گذشت و می گفت: «وضو بگیرید که بعضی از چیزهائی را که شما می گویید از حدث بدتر است» و خوض در باطل، نقل کردن گناهانی است که گذشته است، به محض خواهش نفس، بی آنکه ضرورتی باعث نقل آن باشد پس این، غیر از غیبت و سخن چینی، و سوای فحش و دشنام و امثال اینها است.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: صفت هشتم خوض در باطل به معناي گفتمان و حکایتکردن در مورد گناهان و معاصی است، مانند رفتارهای زشت زنان فاحشه، مجالس شراب، و بدعتهای فاسد. با توجه به بینهایت بودن انواع باطل و معاصی، ذکر آنها نیز پایانناپذیر است و اغلب گفتوگوها به این معاصی منتهی میشود. بنابراین، برای رهایی از این مسائل، انسان باید بر اساس نیازهای ضروری از امور دین و دنیا بگذرد.
پیامبر اسلام (ص) فرمودند که بزرگترین گنهکار در روز قیامت کسی است که بیشتر از همه گناهان و معاصی را نقل کند. همچنین، سلمان فارسی نقل کرده که کسی که بیشتر در مورد معاصی سخن بگوید، از نظر گناه، در رده بالاتری قرار دارد. خوض در باطل اشاره به گفتوگو در مورد گناهانی دارد که گذشتهاند و بدون نیاز واقعی نقل میشوند، بهعلاوه اینکه این نوع گفتمان متفاوت از غیبت و بدگویی است.
هوش مصنوعی: صفت هشتم شامل غوطهوری در امور باطل و روایت کردن اعمال نادرست و گناهان است. این شامل شرح حال کارهای زنان فاحشه، جلسات شرابخواری، رفتار افراد فاسد و بیاخلاق، نوع ولخرجی افراد دچار اسراف، تکبر و غرور پادشاهان و عادات زشت آنها، همچنین روایت بدعتها و مذهبهای فسادآمیز میشود.
هوش مصنوعی: از آنجا که انواع گناهان و خطاها بیپایان و فراوان است، ذکر همه آنها نیز ممکن نیست و معمولاً هر گفتوگویی نهایتاً به یکی از این گناهان میرسد. بنابراین، برای رهایی از این مشکلات، انسان باید به اندازه نیازهای ضروریاش به مسائل مهم دین و دنیای خود توجه کند و از پرداختن به تمام جزئیات اضافی بپرهیزد.
هوش مصنوعی: روایت شده است که پیامبر اسلام (ص) فرمودند: در روز قیامت، فردی که بیشتر به گفتن دروغ و بیان داستانهای نادرست و معاصی دیگران میپردازد، از لحاظ گناهکار بودن در میان مردم، بزرگترین خواهد بود.
هوش مصنوعی: این متن به نکتهای اشاره دارد که در آن خداوند فرمود: «ما نیز در گمراهی فرو میرفتیم، مانند کسانی که در گمراهی فرو رفته بودند». از سلمان فارسی روایت شده است که او گفت: بیشترین گناهکاران، کسانی هستند که در گفتارشان بیشتر از همه درباره معصیت خدا صحبت میکنند. مردی از انصار در جمع کسانی که از گناهان صحبت میکردند، میگفت: «وضو بگیرید، چرا که برخی از چیزهایی که شما میگویید، بدتر از حدث است.» اشاره به فرو رفتن در باطل یعنی نقل گناهان گذشته بدون هیچ دلیلی، صرفاً به خاطر شهوات نفسی. این موضوع با غیبت، سخن چینی و دشنام متفاوت است.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.