صفت هفتم:خیانت و غدر است در مال یا عرض کسی، یا حرمت و آبروی او.
و از جمله افراد این صفت خبیثه است، مال مردم را پنهانی خوردن، و حبس مال مردم بدون عذر شرعی، و کم فروشی، و غش، و تدلیس، و غیر اینها و این صفت، از صفات مهلکه، و اخلاق خبیثه است و در خصوص حرمت و مذمت هر یک از افراد آن، اخبار بسیار وارد شده است.
و ضد این صفت، امانت و راستکاری است و آن، از جمله شرایف صفات، و فضایل ملکات، و باعث عزت و رستگاری در نزد خالق و خلق است.
راستی کن که راستان رستند
در جهان راستان قوی دستند
حضرت امام جعفر صادق علیه السلام فرمود که «خدا هیچ پیغمبری را مبعوث نکرد مگر به راستگوئی و ادای امانت به بر و فاجر» و نیز از آن بزرگوار مروی است که فرمود: «فریب مخورید از نماز و روزه مردم، به درستی که بسا باشد که مردی این قدر نماز و روزه کند که اگر آن را ترک کند وحشت می کند و لیکن امتحان کنید ایشان را در وقت راستگوئی و امانت گذاری» و نیز از آن حضرت منقول است که «ببین حضرت علی بن ابی طالب علیه السلام به چه چیز در نزد حضرت رسول صلی الله علیه و آله و سلم به مرتبه ای که داشت رسید، آن چیز را ترک مکن به درستی که رسید به راستگوئی و اداء امانت» و فرمود: «سه چیز است که عذر احدی در ترک آنها مسموع نیست: اداء امانت به بر و فاجر، و وفای به وعده از برای بر و فاجر و نیکی به والدین، خواه خوب باشند یا بد» و فرمود که «پدرم می گفت که چهار چیز است که در هر که بوده باشد ایمان او کامل است، اگر چه سر تا قدم او را گناهان فرو گرفته باشد: راستی، و امانت گذاری، و حیا، و حسن خلق» روزی به آن حضرت عرض کردند که «زنی است در مدینه که مردم دختران را پیش در او می گذارند که تربیت کند و با وجود این کسب ضعیف، هیچ کس را ندیده ام که روزی بر آن ریخته شود مانند آن زن حضرت فرمود: او راستگو است و اداء امانت می کند و اینها روزی را وسیع می گرداند» و هر که ملاحظه احوال امینان را کند و عزت و احترام و وسعت ایشان را ببیند و مشاهده حال خیانتکاران و رسوائی و فضیحت و تهیدستی و بی اعتباری ایشان را کند، البته ترک صفت خیانت را می کند و به تجربه ثابت و واضح است که هر خیانتکاری تنگ دست و پریشان روزگار، و هر امینی غنی و مالدار است.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: صفت خیانت و غدر به معنای نادیده گرفتن مال، آبرو و حرمت دیگران است. این صفت شامل رفتارهایی چون دزدی پنهانی، حبس مال بدون دلیل، کمفروشی و غش میشود. خیانت از صفات زشت و مهلک به شمار میرود که در مورد آن، warnings و احادیث متعددی آمده است. در مقابل، امانتداری و راستگویی از صفات نیک و موجب عزت و رستگاری انسان در دنیا و آخرت است. حضرت امام جعفر صادق (ع) تأکید کردهاند که پیامبران برای راستگویی و امانتداری مبعوث شدهاند و هیچ عذری برای ترک این صفات پذیرفته نیست. در نهایت، امانتداران معمولاً در زندگی موفق و سعادتمند هستند، در حالی که خیانتکاران با تنگدستی و رسوایی مواجه میشوند.
هوش مصنوعی: هفتمین ویژگی عبارت است از خیانت و سوء استفاده از مال، اعتبار یا آبروی دیگران.
هوش مصنوعی: از جمله ویژگیهای ناپسند، میتوان به دزدی پنهانی از اموال مردم، بدون دلیل شرعی نگهداری اموال آنها، کمفروشی، تقلب و فریبکاری اشاره کرد. این ویژگیها از صفات خطرناک و اخلاقیات ناپسند محسوب میشوند و در مورد حرمت و مذمت هر یک از این موارد، روایتهای متعددی وجود دارد.
هوش مصنوعی: ضد این ویژگی، امانتداری و صداقت است که از جمله صفات نیک و فضایل اخلاقی به شمار میرود و موجب عزت و موفقیت در پیشگاه خداوند و مردم میشود.
هوش مصنوعی: صداقت و درستی را پیشه کن، زیرا که افراد راستگو در دنیا به کامیابی رسیده و از قدرت و توان بالایی برخوردارند.
هوش مصنوعی: حضرت امام جعفر صادق (علیه السلام) بیان کردند که خدا هیچ پیامبری را نفرستاد مگر برای راستگویی و امانتداری نسبت به مردم. ایشان همچنین فرمودند که نباید از نماز و روزههای دیگران فریب خورد، چرا که ممکن است کسی در ظاهر عبادات زیادی داشته باشد اما در مواقعی که باید راست بگوید و امانت را به جا بیاورد، بیعمل باشد. آن حضرت به مقام حضرت علی (علیه السلام) نزد پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) اشاره کردند و فرمودند که ایشان به دلیل راستگویی و امانتداری به این مقام رسیده است. ایشان تأکید کردند که سه مورد وجود دارد که هیچ عذری برای ترک آنها پذیرفته نیست: امانتداری، وفای به وعده و نیکی به والدین، چه خوب باشند چه بد. همچنین ابراز کردند که چهار ویژگی وجود دارد که در هر کسی باشد، نشاندهنده کامل بودن ایمان اوست، حتی اگر فردی گناهان بسیاری داشته باشد: راستگویی، امانتداری، حیا و خلق نیک. روزی کسی به ایشان گفت که زنی در مدینه در تربیت دختران فعالیت دارد و با اینکه صاحب درآمد کمی است، هیچ کس مانند او روزی ندارد. حضرت فرمودند که این زن راستگو و امانتدار است و این ویژگیها باعث وسعت روزیاش شده است. اگر کسی به حال امینان و عزت و احترام آنها نگاه کند و در مقابل، حال خیانتکاران و مشکلات و نداشتن اعتبار آنها را ببیند، حتماً از خیانت دست خواهد کشید، چرا که تجربه نشان میدهد که خیانتکاران غالباً تنگدست و پریشان حال هستند و افرادی که امانتدار هستند، معمولاً غنی و مرفهند.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.