ضد عدم اجتناب از مال حرام، اجتناب و احتراز از آن است و آن یکی معنی ورع است و معنی دیگر آن، نگاه داشتن خود است از مطلق معاصی و منع نفس، از هر چه سزاوار نیست و تقوی نیز با ورع، یک معنی دارد و آن نیز بر دو معنی اطلاق می شود.
پس ضد گرفتن مال حرام، ورع و تقوی است، به یک معنی که معنی اخص باشد.
و اما ورع و تقوی به معنی اعم، ضد معصیت است و به هر حال شبهه نیست در اینکه ورع و تقوی، اعظم بواعث نجات، و عمده چیزی است که آدمی را به سعادات می رساند.
از حضرت پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم مروی است که «هر که ملاقات کند خدا را در حالتی که از اهل ورع باشد، خدای تعالی به او عطا می فرماید کل ثواب اسلام را» و در بعضی از کتب سماویه وارد است که «حق تعالی فرمود که اما اهل ورع را من شرم می کنم که محاسبه ایشان را بکشم و از حضرت امام محمد باقر علیه السلام مروی است که «نیست شیعه ما مگر کسی که پرهیزکاری را شعار خود کند و خدا را اطاعت کند پس بپرهیزید و عمل کنید به جهت امید آنچه در نزد خداست نیست در میان خدا و میان کسی خویشی و قرابتی، دوست ترین بنده در نزد خدا پرهیزکارترین و مطیع ترین ایشان است» و حضرت صادق علیه السلام فرمود: «کسی نمی رسد به آنچه در نزد خداست، مگر به ورع» و فرمود: «به درستی که خدا ضامن شده است از برای کسی که بپرهیزد از معصیت او، اینکه او را از حالتی که مکروه دارد نقل کند به آن حالی که دوست دارد و روزی او را برساند از جائی که گمان نداشته باشد» و فرمود: «عمل کم با تقوی، بهتر است از عمل بسیار بدون تقوی» و نیز از آن حضرت مروی است که «خدای تعالی هیچ بنده ای را نقل نکرد از ذلت معاصی به عزت تقوی، مگر اینکه او را بی مال غنی گردانید و بی عشیره و قبیله عزیز کرد و بی گشاده روئی به دلها نزدیک گردانید» و از آنجا که خوردن مال حرام، و احتراز نکردن از آن، باعث هلاکت، و وصول به سعادت، موقوف به تقوی و ورع بود و آدمی که در دنیا هست محتاج به خوراک و پوشاک و مسکن و مأوی بود، اخبار بسیار در فضیلت تحصیل مال حلال وارد شده حتی اینکه حضرت رسول صلی الله علیه و آله و سلم فرمود که «طلب حلال، واجب است بر هر مرد مسلم و زن مسلمه» «و هر که داخل شب شود در حالتی که خسته باشد به جهت طلب حلال، داخل شب شده است آمرزیده» و فرمود که «عبادت، هفتاد جزء است، و افضل همه اجزاء، طلب حلال است» و در حدیثی دیگر وارد است که «عبادت، ده جزء است، نه جزء آن در طلب حلال است» و فرمود که «هر که از رنج دست خود بخورد چون برق خاطف از صراط بگذرد» «و هر که از رنج دست خود بخورد خدا به نظر رحمت به او نظر می کند، و هرگز او را عذاب نمی کند» «و هر که از رنج دست خود بخورد خدا درهای بهشت را بر روی او می گشاید، تا از هر دری که خواهد داخل بهشت شود» «و هر که از رنج دست خود بخورد روز قیامت در شمار پیغمبران خواهد بود، و اجر پیغمبران خواهد گرفت» «و حضرت رسول صلی الله علیه و آله و سلم هرگاه مردی را می دید و او را از او خوش می آمد می فرمود: آیا کسبی دارد؟ پس اگر می گفتند نه می فرمود از چشم من افتاد.
عرض می کردند: به چه سبب؟ می فرمود که چون مومن را کسبی نباشد به دین خود مدارا و معاش می کند» و از آن حضرت مروی است که «هر که چهل روز حلال بخورد خدای تعالی دل او را روشن می کند، و چشمه های حکمت را از دل او بر زبانش جاری می سازد» روزی بعضی از صحابه از آن جناب طلب کرد که «از خدا بخواهد او را متسجاب الدعوده نماید حضرت به او فرمود که خوراک خود را پاک و حلال کن تا دعای تو مستجاب شود».
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: ضد عدم اجتناب از مال حرام، اجتناب و پرهیز از آن است که به معنی ورع و تقوی نیز شناخته میشود. ورع به معنای دوری از معاصی و حفظ نفس از اعمال ناپسند و تقوی نیز در این زمینه به کار میرود. ورع و تقوی عامل اصلی نجات انسان و رسیدن به سعادت هستند. در روایات اسلامی، تأکید شده که کسانی که با ورع به خداوند برخورد کنند، پاداشهای زیادی خواهند گرفت و خداوند نسبت به آنها رحمت دارد.
بر طبق احادیث، طلب مال حلال بر هر مسلمان واجب است و عبادت در این راستا ارزش بالایی دارد. کسانی که از طریق تلاش و زحمت مال حلال به دست میآورند، مشمول لطف و رحمت خداوند قرار میگیرند و در روز قیامت مورد احترام و ارادت خواهند بود. همچنین، تأکید شده اگر انسان چهل روز از حلال بخورد، دلش روشن میشود و حکمت در زبانش جاری میگردد. در نهایت، برای مستجاب شدن دعاها، پاکی و حلال بودن خوراک ضروری است.
هوش مصنوعی: اجتناب از مال حرام به معنای دوری و پرهیز از آن است که یکی از معانی ورع به شمار میآید. همچنین به معنای مراقبت از خود در برابر تمام معصیتها و جلوگیری از انجام هر چیزی که ناپسند است، نیز به کار میرود. تقوی نیز به ورع نزدیک است و در این زمینه نیز دو معنا دارد.
هوش مصنوعی: پس پرهیز از مال حرام نشانهای از ورع و تقوی است، به معنای خاصی که دارد.
هوش مصنوعی: ورع و تقوی به معنای کلی، به معنای پرهیز از گناه است و هیچ شکی وجود ندارد که این دو ویژگی از مهمترین عوامل نجات انسان محسوب میشوند و به طور عمده، آنچه انسان را به سعادت و خوشبختی میرساند، هستند.
هوش مصنوعی: حضرت پیامبر(ص) فرمودهاند که اگر کسی در حالی که پرهیزگار است، خدا را ملاقات کند، خداوند تمام ثوابهای اسلام را به او خواهد داد. همچنین در برخی کتب آسمانی آمده که خداوند به اهل ورع میفرماید که آنها را محاسبه نخواهد کرد. حضرت امام محمد باقر(ع) نیز فرمودهاند که شیعه واقعی کسی است که پرهیزکاری را شعار خود قرار دهد و خدا را اطاعت کند. حضرت صادق(ع) میفرمایند که هیچکس به چیزهای خوب نزد خدا نمیرسد مگر با پرهیزکاری و تقوی. خداوند promise داده که کسانی که از معصیت دوری کنند، از حالتی که ناخوشایند است به حالتی که دوست دارد منتقل خواهد کرد و روزی آنها را از جایی که انتظار ندارند خواهد رساند. همچنین عمل کم اما با تقوی از عمل زیاد بدون تقوی بهتر است. خداوند هیچ بندهای را از ذلت گناه به عزت تقوی نرسانده مگر اینکه او را بینیاز و عزیز گردانیده و دلها را به او نزدیک کرده است. از آنجا که خوردن مال حرام و پرهیز نکردن از آن باعث هلاکت است، در حالی که رسیدن به سعادت بستگی به تقوی و ورع دارد، انسانها به خوراک و پوشاک و مسکن نیاز دارند. در فضیلت کسب مال حلال اخبار زیادی آمده است، از جمله اینکه طلب حلال بر هر مرد و زن مسلمان واجب است. همچنین حضرت رسول(ص) فرمودهاند که عبادیات به چند جزء تقسیم میشود و بهترین آنها طلب حلال است. کسانی که از طریق رنج و کوشش خود روزی به دست میآورند، در روز قیامت در صف پیامبران خواهند بود و اجر آنها را دریافت خواهند کرد. حضرت رسول(ص) هرگاه مردی را میدید و از او خوشش میآمد، از او میپرسید آیا کسبی دارد، و اگر میگفت نه، از نظر او شخص مورد علاقهاش را از دست میداد.
هوش مصنوعی: میپرسیدند: چرا اینطور؟ او پاسخ داد که چون مؤمنی وقتی که کسب و کار حلالی نداشته باشد، با دین خود باید زندگی کند. همچنین از آن حضرت روایت شده که "هر کس چهل روز غذای حلال بخورد، خداوند دل او را نورانی میکند و چشمههای حکمت را از دلش بر زبانش جاری میسازد." روزی برخی از صحابه از آن حضرت درخواست کردند که "از خدا بخواهد دعایشان مستجاب شود." آن حضرت به ایشان فرمودند که غذای خود را پاک و حلال کنید تا دعای شما پذیرفته شود.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.