اشاره شد به اینکه بذل و عطائی که لازم صفت جود و سخاوت است شامل اموری چند است که بعضی از آنها واجب و برخی مستحب است و در خصوص فضل و ثواب هر یک از آنها اخباری وارد شده، و هر کدام را آداب و شرایط ظاهریه و نکته و دقایق باطنیه ای است و شرایط ظاهریه آنها در کتب فقه مذکور است.
و در اینجا اشاره به بعضی از آداب و نکته های باطنیه آنها می کنیم لهذا می گوییم که عطاهای واجبه چند چیز است:
اول: زکاه: و آن از همه عطایا اهم، و بر جمیع صدقات، مقدم است گلشن مکنت و ثروت را آب جاری، و کشت زار آمال اهل زراعت و تجارت را نسیم بهاری است خزینه اموال متمولین را از دستبرد دزدان حوادث پاسبان، و دیوار غنا و بی نیازی را از صدمه احتیاج و پریشانی پشتیبان و از این جهت آیات و اخبار بی پایان در مدح دهنده زکاه، و ذم تارک آن وارد شده است.
و حق سبحانه و تعالی در مواضع متعدده از قرآن، آن را قرین نماز ساخته و در مذمت تارکین زکاه فرمود: «و الذین یکنزون الذهب و الفضه و لا ینفقونها فی سبیل الله فبشرهم بعذاب الیم یوم یحمی علیها فی نار جهنم فتکوی بها جباههم و جنوبهم و ظهورهم هذا ما کنزتم لأنفسکم فذوقوا ما کنتم تکنزون» مجمل معنی آنکه «کسانی که طلا و نقره را جمع میکنند و در راه خدا صرف نمی نمایند مژده ده ایشان را به عذابی دردناک، در روزی که آنها را سرخ کنند در آتش و با آنها داغ کنند پیشانیها و پهلوها و پشتهای ایشان را و بگویند که اینها چیزی است که برای خود جمع کردید پس بچشید آنها را» و حضرت پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم فرمود که «چون مردم زکاه خود را منع کنند، زمین نیز برکات خود را منع می کند» و از حضرت امام جعفر صادق علیه السلام مروی است که «هر که زکاه نقد خود را نداده باشد در روز قیامت خداوند عالم او را در بیابانی هموار، محبوس می فرماید و ماری بسیار عظیم بر او مسلط می سازد، که در دنبال او می دود و او را از آن مار می گریزد و چون می بیند که از دست او خلاصی ندارد، دست خود را به دهان او می دهد آن مار دست او را مانند ترب می خاید پس طوقی می شود و به گردن او می پیچد و این است که خدای تعالی می فرماید «سیطوقون ما بخلوا به یوم القیمه» و هر صاحب شتر یا گوسفند یا گاوی که زکاه آن را نداده باشد خدای او را در روز قیامت در صحرای همواری محبوس کند و هر حیوان سم داری او را پایمال نماید و هر صاحب نیشی او را بگزد و هر صاحب زراعتی، از خرما یا انگور یا غله که زکاه آن را نداده باشد خدای تعالی زمین آن را تا هفت طبقه طوق کند و برگردن او افکند» و نیز آن حضرت فرمود که «هر که یک قیراط از زکاه خود را منع کند، نه مومن است و نه مسلمان» و فرمود که «هیچ کس فقیر نشد و گرسنه نگشت و برهنه و محتاج نماند مگر به واسطه گناه مالداران، که زکاه خود را ندادند و حق است بر خدا که رحمت خود را منع کند از هر که حق خدا را در مال خود منع کند و قسم به آن خدائی که خلق را آفرید و ایشان را روزی داد، که هیچ مالی در صحرا یا دریا ضایع نشد مگر به ندادن زکاه آن» و فرمود که «زکاه دادن، چیزی نیست که باید صاحب آن را مدح کرد، بلکه آن چیزی است که به واسطه آن داخل اهل اسلام می شود و خون او محفوظ می گردد» و از این گونه تهدیدات و تشدیدات در حق مانعین زکاه در کتاب خدا و اخبار ائمه هدی علیه السلام بسیار است و با وجود اطلاع بر آنها، ادای زکاه را سهل انگاشتن، و از مالی که چند روزی به رسم امانت در تصرف کسی خواهد بود اندکی را از مالک حقیقی آن دریغ داشتن، با دعوای مسلمانی مشکل تواند جمع شد و چی بی شرم و بی سعادت کسی که می داند روزی که پا به عرصه وجود گذاشت از ملک و مال دنیا هیچ نداشت و اکنون آنچه دارد و خود را مالک آن پندارد همه آن داده خدا است و سعیی که خود در تحصیل آن کرده، آن نیز به توفیق و یاری جناب باری بوده.
آری تخم بی جان را چه یارای آنکه بی دستگیری عنایتش از خاک خیزد و سقای ابر را چه قدرت که بی رخصتش قطره آبی ریزد و اهل زراعت پندارد که به سعی خود از یک دانه، ده دانه برمی دارند و ارباب تجارت، رونق بازار خود را از رشد خود می شمارند بیچاره آدمی چه از خود دیده که این قدر بر خود پیچیده.
ای که چندین به هنرمندی خود مغروری
وای اگر بر تو گذارند دمی کار تو را
با وجود این مراتب، از جمله مالی که هم خداوند عطا فرمود، قلیلی را که از برای جمعی بینوا مقرر فرموده واضعاف آن را در دنیا و آخرت وعده نموده نمی دهند او نخواسته به ایشان داد زهی بی حیائی که او خواسته باشد و کسی ندهد و او را یک ده داده باشد بسی بی شرمی که از ده، یکی را بخل ورزد.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: متن به اهمیّت و آداب بذل و عطا اشاره دارد و میگوید که این امور به دو دسته واجب و مستحب تقسیم میشوند. زکات به عنوان مهمترین واجب مالی ذکر شده و از آن به عنوان پاسبانی برای ثروت و بینیازی یاد میشود. همچنین آیات و احادیث زیادی در مذمت کسانی که زکات نمیدهند وجود دارد. زکات به عنوان شرطی برای حفظ برکات مالی و همچنین جزئی از تعالیم اسلامی مطرح شده است. همچنین تنبیهات و عذابهای سختی برای تارکان زکات در دنیا و آخرت ذکر گردیده است. در اینجا تأکید میشود که باید نسبت به زکات شناخت و توجه کافی داشت و از خودخواهی و بخل پرهیز کرد. در نهایت به این نکته اشاره میشود که ثروت و دارایی انسانها به یاری الهی و نه تنها به تلاشهای خود آنها وابسته است.
هوش مصنوعی: در این متن گفته شده که بخشش و generosity نقدی در قالب جود و سخاوت شامل چندین نوع عمل است. بعضی از این اعمال واجب و برخی دیگر مستحب هستند. همچنین درباره فضل و ثواب حاصل از هر یک از این اعمال، احادیثی وجود دارد. برای هر کدام از این اعمال آداب و شرایط مشخصی وجود دارد که نکات ظاهری و باطنی آنها نیز قابل توجه است. شرایط ظاهری این اعمال در کتابهای فقهی مورد بحث قرار گرفته است.
هوش مصنوعی: در اینجا به برخی از آداب و نکات باطنی اشاره میکنیم و در این راستا میگوییم که عطاهای واجب شامل چند مورد است:
هوش مصنوعی: نخست: زکات یکی از مهمترین و بااهمیتترین انواع کمکهاست و بر سایر صدقات ارجحیت دارد. زکات مانند آبی است که به گلستان ثروت جان میدهد و مانند نسیمی است که به کشتزار آرزوهای کشاورزان و تجار جان میبخشد. همچنین، زکات محافظتکنندهای برای داراییهای ثروتمندان در برابر دزدی و حوادث، و دیواری است محکم که آنها را از نیازمندی و مشکلات دور میسازد. به همین دلیل، آیات و احادیث فراوانی در ستایش پرداخت زکات و نکوهش از ترک آن بیان شده است.
هوش مصنوعی: حق تعالی در چندین جای قرآن، زکات را همواره در کنار نماز قرار داده و درباره کسانی که زکات نمیدهند، گفته است که کسانی که طلا و نقره جمع میکنند و آن را در راه خدا خرج نمیکنند، به عذابی دردناک مژده داده میشوند. در روز قیامت، این افراد در آتش جهنم عذاب خواهند شد و با وسایل جمعآوری شده خود، بر پیشانی و پهلوهایشان عذاب خواهند شد. پیامبر گرامی اسلام فرمودهاند که اگر مردم زکات خود را ندهند، زمین نیز برکات خود را از آنها خواهد گرفت. از امام جعفر صادق نیز نقل شده که کسانی که زکات ندهند، در روز قیامت گرفتار ماری خواهند شد که هیچ راهی برای فرار از آن نخواهند داشت و این عذاب، نتیجه نگرفتن حق زکات است. همچنین تأکید شده است که هیچ کس در این دنیا دچار فقر و گرسنگی نمیشود مگر به خاطر ندادن زکات توسط داراها. زکات دادن نه تنها یک عمل خوب نیست، بلکه واجب است و با ایمان و مسلمانی حقیقی مرتبط است. این نوع تهدیدات و هشدارها در مورد کسانی که زکات را نمیدهند، در قرآن و احادیث ائمه معصومین بهوفور ذکر شده و با وجود دانستن این موارد، به سادگی از دادن زکات خودداری کردن، تناقض بزرگی با روح مسلمانی دارد. هر فردی باید به یاد داشته باشد که آنچه در حال حاضر دارد، در واقع از طرف خداوند است و تلاشهای او نیز به برکت الهی بوده است.
هوش مصنوعی: بله، تخم بیجان هیچگاه بدون کمک و لطف الهی نمیتواند از خاک جوانه بزند و ابر نیز بدون اجازه خداوند نمیتواند قطرهای آب بر زمین فرو بریزد. کشاورزان فکر میکنند که با تلاش خود میتوانند از یک دانه، ده دانه برداشت کنند، و تاجران به رونق بازار خود از برکت تلاشهای خود افتخار میکنند. اما بیچاره انسان، چه چیزی از خود دیده که اینقدر به خود مغرور شده و بر خود میبالد.
هوش مصنوعی: ای کسی که به هنرمندیات بسیار خوشحال و مغروری، وای به حالت اگر یک لحظه نگذارند که به کارت بپردازند.
هوش مصنوعی: با وجود تمام این مسائل، خداوند برخی از نعمتها را برای گروهی که در وضعیت مالی بدی هستند، مقرر کرده است و در دنیا و آخرت وعدههای زیادی به آنها داده است. اگر کسی بخواهد این نعمتها را به آنها ندهد، این نشاندهنده بیشرمی و بیحیایی اوست، چرا که خداوند به آنها نعمت بخشیده و او با بخل ورزیدن نسبت به آنها، به نوعی بیانصافی کرده است.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.