چون مذمت بخل را دانستی و معالجه آن را شناختی و فضیلت صفت سخاوت را یافتی و دانستی که آن حد وسط میان بخل و اسراف است و آن عبارت است از صرف کردن مال درمصرفی که واجب یا مستحسن باشد بدان که مصرف واجب، یا مستحسن اعم از این است که واجب یا مستحسن شرعی باشد یا در طریقه مروت و عرف وعادت لازم، یا مستحسن باشد
پس سخی کسی است که هر مصرفی را که ترک آن شرعا مذموم، یا در نزد عقلا به حسب تعارف قبیح باشد مضایقه نکند و مال را به آن مصرف برساند، که اگر یکی از آنها را مضایقه داشته باشد بخیل خواهد بود گو آنکه واجب شرعی را ترک کند بخیل تر باشد و مصارفی که از شرع رسیده و در شریعت مقرر شده، معین و مضبوط، و اما آنچه به حسب عادت و عرف لازم، و ترک آن در نزد ارباب دولت عقل قبیح است نسبت به احوال و اشخاص و اوقات مختلف می شود، زیرا که می بینیم که بعضی رفتارها در اخراجات از غنی و صاحب دولت، قبیح است که از فقرا قبیح نیست و آنچه در مضایقه کردن از خویش و قوم خود قبیح است، در اجنبی، آن قبح را ندارد آنچه از بیگانگان می توان مضایقه کرد از همسایگان مضایقه آن قبیح است همچنین تنگ گیری و مضایقه ای که در خرید و فروش ضرر ندارد در میهمانی نمی توان کرد و مضایقه در بعضی چیزها تفاوت دارد با مضایقه کردن در پاره ای چیزهای دیگرچنان که می بینیم که آب و نان و امثال آن با بعضی چیزهای دیگر مختلف است و اهل و عیال و دوست و آشنا و خویش و قوم و همسایه و رفیق با دیگران تفاوت می کند
و همچنین آنکه باید خرج کند مختلف می شود پس غنی و فقیر و امیر و رعیت و عالم و جاهل و طفل و کامل، یکسان نیستند.
و سخی، آن است که هر چیزی که سزاوار باشد، خواه به حسب شرع و خواه به حسب مروت و عادت، مضایقه نکند و بخیل، آن است که در یکی از آنها تنگ گیری و مضایقه کند و تعیین مقدار آن را نمی توان کرد هر گاه کسی مال بسیاری داشته باشد و آنچه به حسب شرع و تعارف و مروت لازم باشد به جا آورد، ولیکن از قدر لازم تجاوز نکند و مستحبات و مستحسنات را به جا نیاورد بلکه مال خود را به جهت روز بینوائی و حوادث روزگار محافظت کند چنین کسی اگر چه در نزد عوام مردم بخیل نباشد و لیکن در نظر خواص، از صفت بخل خالی نیست و او را جواد و کریم نگویند، زیرا که در نزد ایشان صفت جود و سخاوت آن است که در بذل مال، غرض دنیوی نداشته باشد.
پس کسی که بخشش و عطا می کند به جهت مدح و ثنا و شهرت و نام نیک و دست آوردن دل مردم و تحصیل محبت ایشان و یاری جستن از آنها، سخی و جواد نیست بلکه اهل معامله است و شهرت و مدح و امثال آن را به مال خود می خرد.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: در متن به بررسی مفهوم بخل و سخاوت پرداخته شده و تأکید شده که سخاوت به معنای صرف کردن مال در موارد واجب یا مستحسن است. سخاوت در اینجا به معنای دوری از بخل و اسراف تعریف شده و سخی کسی است که در مصرف مال، به راحتی و بدون تنگنظری عمل کند. این مصرف میتواند بر اساس معیارهای شرعی یا عرفی باشد.
متن همچنین اشاره میکند که نوع مصرف بستگی به افراد و شرایط مختلف دارد، بهطوری که رفتارها در بین افراد ثروتمند و فقیر متفاوت است و هر شخصی باید براساس موقعیت خود عمل کند. بنابراین، سخی کسی است که در مواردی که سزاوار است، هیچ تنگنظری نکند، حال آنکه بخیل کسی است که در موارد واجب یا مستحب دچار مضایقه شود.
در نهایت، متن بیان میکند که بخشش به منظور جلب شهرت و مدح، واقعاً نشانه سخاوت نیست، بلکه نوعی معامله برای کسب محبوبیت محسوب میشود.
هوش مصنوعی: وقتی که از ناپسند بودن بخل آگاه شدی و راه درمان آن را فهمیدی، همچنین برتری ویژگی سخاوت را درک کردی و متوجه شدی که این ویژگی، حد وسطی است بین بخل و اسراف، باید بدانی که مصرف صحیح پول به مواردی مربوط میشود که یا ضروری است یا پسندیده. این مصرف میتواند به مواردی که از نظر شرعی واجب یا مستحب هستند، یا بنا بر رسم و روال معمول جامعه، ضروری یا پسندیده تلقی شوند، اطلاق شود.
هوش مصنوعی: سخی به کسی گفته میشود که در صرف مال، خساست به خرج نمیدهد و از هیچ مصرفی که از نظر شرع و عقل زشت است، پرهیز نمیکند. او مال خود را در راههای مناسب و معقول هزینه میکند. اگر فردی در یکی از این موارد به صرفهجویی بپردازد، به عنوان بخیل شناخته میشود، به ویژه اگر از صرف واجبات شرعی خودداری کند. موارد و مصارف مالی که در دین مشخص شدهاند، دقیق و مشخص هستند، در حالی که آنچه بر اساس عرف و عادت ضروری است و ترک آن در نظر مردم ناپسند محسوب میشود، بسته به شرایط، افراد و زمانها متفاوت است. برای مثال، برخی رفتارها در خرج کردن از ثروتمندان ناپسند است، اما از فقرا ناپسند نیست. همچنین، صرفهجویی در کمک به نزدیکان و خانواده ناپسند است ولی ممکن است در مورد بیگانگان اینگونه نباشد. هرچه نسبت به نیازمندان مثبت است، در مورد همسایگان ناپسند نیست و صرفهجویی در برخی مصارف که بلا ضرر است، در مهمانیها مردود است. بنابراین انجام تنگ نظری در خرید و فروش با بعضی دیگر از موارد، به شکل متفاوتی ارزیابی میشود، به ویژه در مواردی مانند آب و نان که از دیگر اقلام متمایز است و روابط خانوادگی و دوستی نیز نقشی در این تفاوتها دارند.
هوش مصنوعی: هزینهها برای افراد مختلف متفاوت است، بنابراین ثروتمندان و فقرا، توانگران و طبقات پایینتر، دانشمندان و نادانان، کودکان و بزرگسالان، شرایط یکسانی ندارند.
هوش مصنوعی: سخاوت به معنای آن است که فرد، در پرداخت هر چیزی که شایسته و سزاوار باشد، چه از نظر شرع و چه از لحاظ آداب و رسوم، هیچ کم و کاستی نداشته باشد. در مقابل، بخیل کسی است که در یکی از این دو مورد تنگنظری کند و نمیتوان حدود مشخصی برای آن تعیین کرد. برای مثال، اگر فردی دارای ثروت زیادی باشد و به قدر لازم از دیدگاه شرع و آداب عمل کند، ولی از آن فراتر نرود و مستحبات را رعایت نکند و تنها به فکر حفظ مال خود در زمانهای احتمالی بد باشد، او در نظر بسیاری از مردم به عنوان بخیل شناخته نمیشود، اما در نظر افراد آگاه و خاص، به صفت بخل متهم است و نمیتوان او را سخاوتمند و جودگر نامید؛ زیرا در نظر آنها، auténtica سخاوت به معنی نداشتن انگیزه مادی در بخشش مال است.
هوش مصنوعی: کسی که به خاطر دریافت تعریف و تمجید، شهرت، یا جلب محبت دیگران بخشندگی میکند، در واقع انسان با سخاوت و добاد نیست. بلکه او به نوعی معامله میکند و در واقع تلاش میکند با بخششهایش نام و اعتبار خود را خریداری کند.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.