و آن مباهات کردن است به زبان به واسطه چیزی که آن را کمال خود توهم کند و فی الحقیقه این نیز بعضی از اقسام تکبر است پس آنچه دلالت بر مذمت تکبر می کند دلالت بر مذمت آن نیز می کند و آنچه به آن، علاج تکبر می شود، علاج آن نیز می شود و آن نیز مانند تکبر، ناشی از محض جهل و سفاهت است.
و حضرت سید الساجدین علیه السلام فرموده است: «عجب از متکبر افتخار کننده، که دیروز نطفه بود و فردا مرداری می شود» و از حضرت امام محمد باقر علیه السلام مروی است که «در روز فتح مکه حضرت پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم بر بالای منبر آمد و فرمود: ای مردمان به درستی که خدای تعالی نخوت جاهلیت، و تفاخر کردن به پدران را از شما برداشت، آگاه باشید که شما همه از آدم هستید و آدم از خاک است، به درستی که بهترین بنده خدا بنده ای است که تقوی را شعار خود سازد».
منقول است که «روزی قریش تفاخر بر یکدیگر می کردند و سلمان در آنجا حاضر بود، گفت: اما من خلق شده ام از نطفه ای نجس، و مردار گندیده خواهم شد پس به نزد میزان اعمال خواهم رفت اگر ترازوی عملم سنگین باشد من کریم خواهم بود و اگر سبک باشد لئیم خواهم بود».
و ضد این صفت، آن است که به زبان و قول، خود را حقیر شماری و دیگران را بر خود ترجیح دهی.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: مباهات به زبان به خاطر چیزهایی که فرد را کمال خود میپندارد، یکی از انواع تکبر است و به همین دلیل از لحاظ اخلاقی مذمت میشود. این نوع عجب و افتخار به نداشتن شناخت صحیحی از خود ناشی میشود. حضرت سید الساجدین (ع) میفرمایند که شخص متکبر باید به ياد داشته باشد که دیروز نطفه بوده و فردا جسد متعفن خواهد شد. همچنین پیامبر اکرم (ص) در روز فتح مکه بیان کردند که تفاخر به نژاد و اجداد باید کنار گذاشته شود و تنها تقوی ملاک برتری است. سلمان فارسی نیز در جمع قریش که به تفاخر پرداخته بودند، به این حقیقت اشاره کرد که در نهایت انسان بر اساس اعمال خود سنجیده خواهد شد، نه بر اساس اصل و نسبش. برعکس این حالت، تواضع و خود را کوچک شمردن در برابر دیگران است.
هوش مصنوعی: مباهات به زبان، به خاطر چیزی است که ممکن است آن را نشانه کمال خود تصور کنیم و در حقیقت، این نیز نوعی از تکبر به شمار میآید. بنابراین، هر چیزی که بر زشتی تکبر دلالت کند، به زشتی این موضوع نیز اشاره دارد و هر چیزی که بتواند تکبر را درمان کند، میتواند این حالت را نیز درمان کند. همچنین، این حالت مشابه تکبر، ناشی از ignorance و نادانی محض است.
هوش مصنوعی: حضرت سید الساجدین علیه السلام فرمودند: «نابخردی کسی که متکبر و فخر فروش است، جای تعجب دارد، چون او دیروز فقط نطفه بود و فردا به مرداری تبدیل میشود.» همچنین از حضرت امام محمد باقر علیه السلام نقل شده که در روز فتح مکه، حضرت پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم بر منبر رفت و فرمود: «ای مردم، به خاطر داشته باشید که خداوند فخر پرستی و نخوت دوران جاهلیت را از شما برطرف کرده است. بدانید که همه شما از آدم هستید و آدم نیز از خاک خلق شده است. به راستی، بهترین بندگان خدا آنهایی هستند که تقوا را سرلوحه خود قرار میدهند.»
هوش مصنوعی: روزی قریش در بین خود به تفاخر و خودستایی مشغول بودند و سلمان نیز آنجا حضور داشت. او به آنها گفت: من از نطفهای ناپاک به وجود آمدهام و روزی به مرگ نامناسب دچار خواهم شد. سپس به نزد میزان اعمال خواهم رفت؛ اگر کارهایم سنگین باشد، در مقام انسانهای نیکو قرار میگیرم و اگر سبک باشد، از انسانهای زبون و پست خواهم بود.
هوش مصنوعی: عکس این ویژگی این است که در صحبت و گفتار، خود را کمارزش فرض کنی و دیگران را برتر از خود بدانی.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.