سابق بر این مذکور شد که هر صفت فضیلتی وسط است و دو طرف افراط و تفریط آن مهلک و مذموم است پس صفت تواضع حد وسط است و طرف افراط آن صفت کبر است و طرف تفریط آن ذلت و پستی است پس همچنان که کبر مذموم است، همچنین خوار و ذلیل کردن خود نیز مذموم و مهلک است، زیرا که از برای مومن جایز نیست که خود را ذلیل و پست کند پس اگر عالمی مطاع، کفشدوزی بر او وارد شود آن عالم از جای خود برخیزد و او را در مکان خود بنشاند و درس و تعلیم را به جهت حرمت او ترک کند و چون برخیزد تا در خانه در عقب او بدود، خود را ذلیل و خوار کرده است، و از طریقه مستقیمه تجاوز نموده است و طریقه محموده و عدالت، آن است که به طریقی که مذکور شد تواضع کند از برای امثال و اقران خود و کسانی که مرتبه ایشان نزدیک به اوست و اما تواضع عالم از برای بازاری، آن است که با او بنشیند و نیک سخن گوید و به طریق مهربانی با او تکلم کند و دعوت او را اجابت کند و در قضای حاجت او سعی کند و خود را بهتر از او نداند، به جهت خط خاتمه و امثال اینها.
و مخفی نماند که آنچه مذکور شد از مدح تواضع و فروتنی، نسبت به کسانی است که متکبر نباشند اما کسی که متکبر باشد، بهتر آن است که تواضع او را نکنند، زیرا که فروتنی و ذلت از برای کسی که متکبر باشد موجب پستی و ذلت خود است و باعث گمراهی آن متکبر، و زیادتی تکبر او می شود و بسا باشد که اگر مردم تواضع او را نکنند و بر او تکبر کنند متنبه شود و تکبر را ترک کند.
و از این جهت است که حضرت رسول صلی الله علیه و آله و سلم فرمود که «هرگاه متواضعین امت مرا ببینید، از برای ایشان تواضع کنید و هرگاه متکبرین را ببینید بر ایشان تکبر کنید، به درستی که این باعث مذلت و حقارت ایشان می شود».
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: هر صفت فضیلتی دارای حد وسطی است و دو طرف افراط و تفریط آن مضر و ناپسند میباشد. به عنوان مثال، صفت تواضع حد وسط است، در حالی که افراط در آن کبر و تفریط آن ذلت و پستی است. مؤمن نباید خود را خوار کند، و در مواردی مانند ورود یک عالم به جمع، باید بر اساس احترام و بدون ذلت عمل کند. تواضع واقعی در احترام به هم ردهها و افرادی است که در مرتبه نزدیک به او هستند و در مورد افراد متکبر، باید از تواضع خودداری کرد، زیرا این کار میتواند باعث افزایش تکبر آنها شود. پیامبر اسلام علیهالسلام نیز توصیه کردهاند که به متواضعین احترام گذاشته شود و در مقابل متکبران باید با عزت و قاطعیت برخورد شود تا آنها متوجه پستی خود شوند.
هوش مصنوعی: در گذشته گفته شده که هر صفت نیکویی یک خط وسطی دارد و دو طرف آن، یعنی افراط و تفریط، ناپسند و زیانآور هستند. به عنوان مثال، صفت تواضع در اعتدال قرار دارد، در حالی که افراط در آن به خودبزرگبینی و کبر میانجامد و تفریط به ذلت و خوار شدن منجر میشود. بنابراین، همانطور که کبر مذموم است، خوار کردن خود نیز ناپسند و زیانآور به شمار میآید. یک مؤمن نباید خود را خوار و پست کند. به عنوان مثال، اگر یک عالم محترم کسی را در مقام پایینتری مثل کفشدوزی ببیند و به او احترام بگذارد، اما خود را آن چنان خوار کند که به خاطر او بلند شود و درس و آموزش را رها سازد، در واقع از مسیر درست و معقول خارج شده است. در واقع، رفتار درست این است که در مورد افرادی که هممرتبه او هستند تواضع کند و اما تواضع نسبت به افرادی مانند بازارگران باید به گونهای باشد که با آنها همصحبت شود، به خوبی با آنها صحبت کند و به درخواستهایشان با محبت پاسخ دهد، بدون اینکه خود را بالاتر از آنها بداند.
هوش مصنوعی: در این متن به این نکته اشاره میشود که مدح و ستایش فروتنی به کسانی اختصاص دارد که خود متکبر نیستند. برای افرادی که متکبر هستند، بهتر این است که به جای تواضع، دیگران به آنها احترام نگذارند، زیرا ابراز تواضع در مقابل یک فرد متکبر میتواند باعث پستی و ذلت خود او شود و همچنین به گمراهی و افزایش تکبر او منجر گردد. شاید اگر مردم به او احترام نگذارند و بر او تکبر کنند، او به خود آید و تکبرش را کنار بگذارد.
هوش مصنوعی: به همین دلیل حضرت رسول (ص) فرمودند که وقتی بندگان متواضع من را میبینید، به آنها احترام بگذارید و وقتی افرادی متکبر را مشاهده کردید، بر آنها تکبر کنید؛ زیرا این کار موجب خواری و خفت آنها میشود.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.