گر به کوثر نظر ز نیکو عملی است
چشم ما بر کرم ساقی و بخش ازلی است
رند دردی کش ما را تو چه دانی چه کس است
بجز از پیر خرابات که داند که ولی است
ای طبیب دل و جان سوی خود از ناز مرا
کی محل میکنی و درد من از کم محلی است
پاک دل نیست کسی کز می صافی گذرد
احتراز از محک تجربه عین دغلی است
عمر باشد که درین میکده با خضر و مسیح
اهلی از جرعه کشان علی و آل علی است
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این شعر به زیبایی و معنای عمیق زندگی و عشق اشاره دارد. شاعر به کوثر (نماد فراوانی و نعمت) نظر دارد و تأکید میکند که نیکوکاران واقعی از رحمت و کرم خدا بهرهمندند. رند (شخص آزاداندیش و سرکش) به درد و رنج خود اشاره میکند و میگوید تنها پیر خرابات (راهنما) است که میتواند او را درک کند. شاعر از طبیبی میخواهد که به حال او توجه کند و میگوید که پاک دل بودن دیگران در مینوشی صافی میسر نیست. در نهایت، اشاره میکند که زندگی در این میکده با وجود شخصیتهای بزرگ دینی، همچون علی و آل علی، معنا و ارزشمند است.
هوش مصنوعی: اگر به درستی و خوبیهای عمل خود توجه داشته باشیم، چشمان ما به لطف و مهربانی ساقی و بخششهای ازلی خدایان خواهد افتاد.
هوش مصنوعی: بگو چه کسی میتواند حال و روز رند و دردکش ما را درک کند، جز آن پیر مردی که در خراباتی مینشیند و اوست که میداند چه کسی ولی و ولینعمت است.
هوش مصنوعی: ای پزشک روح و جان، چرا به من توجه نمیکنی؟ درد من از بیتوجهی توست و نه از کمارزشی من.
هوش مصنوعی: هیچ کس دل پاکی ندارد که از شراب خالص بگذرد. دوری کردن از آزمایش و تجربه، خود نشاندهندهای از ناپاکی و دورویی است.
هوش مصنوعی: زندگی در این میکده همراه با خضر و مسیح، به جشنی شبیه است که در آن، از نوشیدن شراب همراه با علی و خاندان او لذت میبریم.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.