رسید موسم پیری و وقت عجز و نیاز است
چو شمع صبح، وجودم تمام سوز و گداز است
سرم گرفته به دل الفت از خمیدن قامت
به سجده گاه صراحی، پیاله مهر نماز است
ز طول عمر نیابد کسی ز مرگ رهایی
چه سود مرغ گرفتار را که رشته دراز است
ز توبه کردن من، می کشان دیر مغان را
نه رغبت می گلگون، نه ذوق نغمهٔ ساز است
دل پیاله پر از ناله همچو سینهٔ کبک است
دهان هر بط می بسته همچو دیدهٔ باز است
سلیم لایق چنگ خمیده قامتم اکنون
نوای گریه و زاری و پنج گاه نماز است
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: در این شعر، شاعر به فصل پیری و عجز خود اشاره میکند و میگوید که وجودش مانند شمعی در حال سوز و گداز است. او از خمیده شدن قامتش احساس ناامیدی میکند و به سجده و نماز توجه دارد. شاعر به این نکته میپردازد که هیچ کس از مرگ رهایی نخواهد یافت و زندگی انسان مانند پرندهای گرفتار است. او احساس میکند که توبهاش تاثیری بر مغان ندارد و دلش پر از ناله و غم است. در نهایت، شاعر به حالت روحی خود اشاره میکند که پر از گریه و زاری است و در این دوران سعی بر انجام نماز دارد.
هوش مصنوعی: زمان پیری و ناتوانی فرارسیده و من در این حال چون شمعی هستم که در حال سوختن و ذوب شدن است.
هوش مصنوعی: سرم به خاطر عشق و محبت، به سجده در برابر معشوق خم شده است و این حالت مثل وقتی است که انسان به خاطر احترام و عشق به خداوند، در نماز فروتنی میکند.
هوش مصنوعی: هیچکس از مرگ نمیتواند رهایی یابد، حتی اگر عمر طولانی داشته باشد. پس چه فایدهای دارد که مرغی گرفتار باشد در حالی که رشتهاش بسیار بلند است؟
هوش مصنوعی: به خاطر توبهام، مغان را به مهمانی نمیکشانند و نه شوقی برای گل زیبای او دارند و نه اشتیاقی برای نغمه و موسیقی.
هوش مصنوعی: دل مانند پیالهای پر از غم و ناله است، همچنان که سینهٔ کبک مملو از احساسات است. دهان هر پرندهای بسته است، مثل چشمان باز که آمادهٔ مشاهده هستند.
هوش مصنوعی: شخصی که به درستی و با صداقت زندگی کرده، اکنون با حس غم و اندوه و همچنین با توجه به اهمیت نماز، به دعا و مناجات مشغول است.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.