رضاقلی خان هدایت
»
تذکرهٔ ریاض العارفین
»
روضهٔ دوم در ذکر فضلا و محقّقین حکما
»
بخش ۹ - احیای همدانی
اسم شریفش میرزا محمد هاشم. حکیمی است عظیم الشأن و فاضلی است همه دان. مدت ده سال به تحصیل علوم مشغول و در فنون حکمیات قادر و به حکمت ریاضی و طبیعی به درجهٔ کمال رسید. از اصفهان به مشهد مقدس رضوی رفته، با فضلا معاشرت کرده. پس از تکمیل علوم معقول و منقول به موطن خود مراجعت و حسب الاستحقاق تدریس مدرسهٔ همدان با وی بود. بالاخره در اوان اختلال صفویه با جمعی از متعلقین به شهادت رسید. از اوست:
در کور دلی اگرچه بی انبازم
جمله چشمم به راه لطفش بازم
بر من به حقارت منگر گر مورم
من ساختهٔ صنع سلیمان سازم
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: میرزا محمد هاشم حکیمی، فردی فاضل و دانشمند است که ده سال به تحصیل علوم پرداخته و در زمینههای حکمی، ریاضی و طبیعی به مهارتهای بالایی دست یافته است. او ابتدا از اصفهان به مشهد مقدس رفته و با فضلا ارتباط برقرار نموده و پس از اتمام تحصیلات خود به موطنش برگشته و تدریس در مدرسه همدان را انجام میدهد. در نهایت، او در زمان اختلال صفویه به همراه چند نفر دیگر به شهادت میرسد. شعر پایانی نشاندهنده نومیدی و امید به لطف خداوند است.
هوش مصنوعی: میرزا محمد هاشم شخصیتی با دانش و حکمت بالا است. او به مدت ده سال به یادگیری علوم مختلف پرداخته و در زمینههای فلسفی و علمی به مهارت بالایی دست یافته است. پس از اینکه از اصفهان به مشهد مقدس رفت و با دیگر دانشمندان ملاقات کرد، به تحصیل خود ادامه داد و پس از آن دوباره به زادگاهش برگشت. او به عنوان معلم در مدرسه همدان مشغول به تدریس شد. متأسفانه، در زمان آشفتگیهای سیاسی دوران صفویه، او و برخی از نزدیکانش به شهادت رسیدند.
هوش مصنوعی: با وجود اینکه در تاریکی و ناامیدی هستم و تنها هستم، اما همچنان چشم به راه رحمت و لطف او هستم.
هوش مصنوعی: به ظاهر به من کوچک و حقیر نگاه نکن؛ چون اگرچه من مثل یک مور هستم، میتوانم به خواست و ارادهٔ سلیمان کارهای بزرگ و شگفتانگیزی انجام دهم.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.