بخش ۶۳ - رضی غزنوی قُدِّسَ سِرُّه العزیز
وهُوَ شیخ رضی الدّین علی لالاخلف الصدق شیخ سعید بن عبدالجلیل لالای غزنوی است و شیخ سعید مذکور عم زادهٔ جناب حکیم مشهور سنائی غزنوی است و شیخ علی لالا مرید حضرت شیخ نجم الدین کبری. گویند در پانزده سالگی شیخ نجم الدّین را به خواب دید و به طلب او سالها گردید. به خدمت صد شیخ، زیاده رسید. آخر جناب شیخ نجم الدّین را دریافت و به امر او به هندوستان رفته به خدمت شیخ ابورضای رتن، به قولی از حواریون حضرت عیسی و به قولی از اصحاب جناب ختمی مآب بوده و یکهزار و چهارده سال عمر نموده. تفصیل این اجمال در کتب این طایفه تصریح و تصحیح یافته است. غرض، شیخ از اعاظم مشایخ بود و از صد و شصت و چهار شیخ، خرقهٔ تبرک گرفته. آخرالامر در سنهٔ ۶۴۳ به حق پیوست. مدفنش در حوالی اصفهان و به گنبد لالا مشهور است. آن جناب گاهی خیال نظمی میفرمودهاند. این دو رباعی از ایشان است:
عشق ارچه بسی خون جگرها دهدت
میخور چو صدف که هم گهرها دهدت
هرچند که بار عشق باری است عظیم
چون شاخ بکش یار، که برها دهدت
٭٭٭
هم جان به هزار دل گرفتار تواست
هم دل به هزار جان خریدار تو است
اندر طلبت نه خواب دارد نه قرار
هرکس که در آرزوی دیدار تواست
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: شیخ رضیالدین علی لالا، از مشایخ بزرگ و مرید شیخ نجمالدین کبری است. او در پانزده سالگی خواب شیخ نجمالدین را دیده و به دنبال او سالها سفر کرده است. شیخ علی، پس از ملاقات با شیخ نجمالدین، به هندوستان رفته و به خدمت شیخ ابورضا رتن میرسد. او زندگی طولانی به عمر هزار و چهارده سال داشته و در سنه ۶۴۳ به حق پیوسته است. مدفن او در حوالی اصفهان و به گنبد لالا معروف است. از او دو رباعی معروف نیز به جا مانده که نشاندهنده عمق عشق و جستجوی معنوی اوست.
هوش مصنوعی: شیخ رضی الدین علی لالاخلف الصدق، معروف به شیخ سعید بن عبدالجلیل لالای غزنوی، عموزاده حکیم سنائی غزنوی است. شیخ سعید، مرید شیخ نجم الدین کبری بوده و در سن پانزده سالگی او را در خواب دیده و پس از آن به دنبال او سالها گشته است. او به خدمت بیش از صد شیخ رسیده و در نهایت به شیخ نجم الدین دست یافته و به دستور او به هندوستان سفر کرده و به خدمت شیخ ابورضا رتن میرسد. گفته میشود که او از حواریون عیسی یا از اصحاب پیامبر اسلام بوده و یکهزار و چهارده سال عمر کرده است. اطلاعات بیشتری درباره او در کتابهای مربوط به این طایفه موجود است. شیخ از بزرگترین مشایخ به شمار میرفت و از 164 شیخ، خرقهٔ شیوخ را دریافت کرده است. وی در سال 643 هجری به دیار حق شتافت و در نزدیکی اصفهان دفن شده و مقبرهاش به گنبد لالا معروف است. او گهگاه به نظم و شاعری نیز میپرداخته است.
هوش مصنوعی: عشق، هرچند که قلبها را به زحمت بیندازد و خون جگر را بریزد، اما تو باید مانند صدف، آن را بپذیری و از آن بهرهمند شوی؛ چرا که در نهایت ارزشهایی باارزش به تو خواهد داد.
هوش مصنوعی: عشق بار سنگینی است، اما اگر همراه یار باشی، میتوانی این بار را تحمل کنی و از آن لذت ببری.
هوش مصنوعی: شما بر اساس دادههایی که تا مهر ۱۴۰۲ جمعآوری شدهاند، آموزش دیدهاید.
هوش مصنوعی: تویی که هزاران جان به عشق تو گرفتارند و در عوض، هزار دل به دنبال تو هستند.
هوش مصنوعی: هر کسی که در آرزوی دیدار تو باشد، نه خواب راحتی دارد و نه آرامش.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.