بخش ۱۲۳ - قطب اوشی کاکی عَلَیهِ الرّحمةُ
وهُوَ خواجه قطب الدین بختیار از اعاظم عرفاست و ارادت به خواجه معین الدین حسن سجزی چشتی داشته و شیخ فرید الدین شکرگنج دهلوی در خدمت وی لوای کمال افراشته. غرض، از اعاظم و افاخم سلسلهٔ علّیهٔ چشتیه است. گویند وجه تسمیهٔ کاکی این بوده که در ایام ریاضات و عبادات هر روز قرصی نان خشک از عالم غیب به جهت وی میرسید. چه، نان خشک را کاک گویند و معرب آن قاق است. غالباً در ایام مجاهده به نان خشکی قناعت میکرده. به این لقب ملقب آمده. استماع شد که از زمان حیات آن عالی درجات الی الان همه روزه از همان قسم نان در سر مزار او پخته به زایرین و مجاورین دهند. مزارش در سه فرسنگی دهلی در سمت جنوب واقع است. از اوست:
من به چندین آشنایی میخورم خونِ جگر
آشنا را حال چون این وای بر بیگانهای
قطبِ مسکین گر گناهی میکند عیبش مکن
دور نبود گر گناهی میکند دیوانهای
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: خواجه قطب الدین بختیار یکی از بزرگترین عرفا و چهرههای برجسته سلسله چشتیه است که به خواجه معین الدین حسن سجزی ارادت داشته و شیخ فرید الدین شکرگنج نیز در خدمت او بوده است. او به دلیل دریافت نان خشک از عالم غیب در ایام ریاضت به لقب "کاکی" شناخته شده است. این نان خشک به طور روزانه به او میرسیده و در حال حاضر نیز در سر مزار او به زائران داده میشود. مزار او در جنوب دهلی و به فاصله سه فرسنگی آن واقع شده است. شعری که در انتهای متن آمده، به حالات دردناک و غمگین او اشاره دارد و توصیه میکند که عیب کسی را نگیرید، زیرا ممکن است در حالتی خاص و ناآگاهانه گناه کند.
هوش مصنوعی: خواجه قطب الدین بختیار یکی از بزرگترین عرفا به شمار میرود و نسبت به خواجه معین الدین حسن سجزی چشتی ارادت داشته است. شیخ فرید الدین شکرگنج دهلوی هم در خدمت او بوده و او جزو برجستهترین و والا مقامترین افراد سلسله چشتیه است. علت نامگذاری او به "کاکی" این است که در زمان عبادت و ریاضت، هر روز نان خشکی از عالم غیب به او میرسیده است. نان خشک را "کاک" مینامند و معرب آن "قاق" است. او معمولاً در روزهای مجاهده به نان خشک بسنده میکرده و به همین خاطر این لقب را دریافت کرده است. گفته میشود که از زمان حیات او تا امروز، هر روز در مزارش نان خشکی تهیه و به زائران و مجاوران اهدا میشود. مزار او در حدود سه فرسنگی دهلی در سمت جنوب قرار دارد.
هوش مصنوعی: من با چندین آشنا در ارتباط هستم و از درد و رنج آنها به شدت متاثر میشوم. حالا با این حال، وای به حال کسی که با بیگانگان در ارتباط باشد و از این دردها بیخبر باشد.
هوش مصنوعی: اگر شخصی که در موقعیتی پایینتر قرار دارد، خطایی مرتکب شود، نباید او را سرزنش کرد؛ ممکن است این اشتباهات ناشی از ناآگاهی یا بیخبری او باشد.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.