رضاقلی خان هدایت
»
تذکرهٔ ریاض العارفین
»
فردوس در شرح احوال متأخرین و معاصرین
»
بخش ۵۷ - مظهر علی شاه تونی خراسانی
و هُوَ سُمِّیَ الخلیلُ و سیّدُ الجلیل سید ابراهیم. اصلش از تون و طبس خراسان و در اصفهان تحصیل میفرمود و فاضل بود. گویند به کمند جذبهٔ نورعلیشاه اصفهانی مقید شده و دست ارادت در دامانش زده، در اندک وقتی ترقی کلی نمود و به کمال مرتبهٔ حق الیقین رسید. آخر الامر مفقود الخبر و الاثر گردید، چنانکه کس را از بقا و فنای او اطلاعی حاصل نگردید و اهالی سلسله گویند به مرتبهٔ اوتاد و یکی از رجال گردیده است. از اوست:
قطره بودم غرقهٔ دریا شدم
وندر او چون قطره ناپیدا شدم
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: سید ابراهیم، معروف به سمی الخلیل و سید الجلیل، از تون و طبس خراسان بود و در اصفهان تحصیل کرد. او شخصیتی فاضل داشت و به جذبه نورعلیشاه اصفهانی دلبسته شد و در مدت کوتاهی به کمالات بالایی رسید. در نهایت، به طرز عجیبی مفقود شده و هیچکس از سرنوشت او اطلاعی نداشت. از او به عنوان یکی از اوتاد و رجال معنوی یاد میشود. همچنین، به شکل شاعرانهای به وضعیت خود اشاره کرده است که بهطور ناگهانی از قطره بودن به عمق دریا رفته و ناپدید شده است.
هوش مصنوعی: سید ابراهیم معروف به «الخلیل» و «سیّد الجلیل» بود. او اصل و نسبش به تون و طبس در خراسان برمیگشت و در اصفهان تحصیل کرد و فردی فاضل و با دانش بود. گفته میشود که تحت تأثیر جذبۀ نورعلیشاه اصفهانی قرار گرفت و با او بیعت کرد. در مدت کوتاهی به پیشرفت قابل توجهی رسید و به کمال و یقین نائل شد. در نهایت، اخبار و آثاری از او نماند و هیچکس اطلاعاتی از وجود یا نبودش به دست نیاورد. اهل سلسله میگویند که او به مرتبهٔ اوتاد و یکی از بزرگان تبدیل شده است.
هوش مصنوعی: در ابتدا مانند یک قطره آب بودم که در دریا غرق شدم و حالا در دریا به حدی ناپدید شدهام که دیگر نشانی از قطره بودنم نیست.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.