بخش ۱۹ - خاکی شیرازی
اسم شریفش میرزا امین. فقیری است دردمند و سالکی است دلنژند. پیوسته در زحمت و ابتلا مبتلا و گرفتار و از ملامت و شناعت منکرین در آزار و رنجهای بیشمار کشیده و مجاهدات بسیار گزیده. در کنج قناعت آرمیده. در ایام شباب سیاحت فارس و عراق وعراق عجم نموده و مدتها درعتبات عالیات عرش درجات زایر بوده. اگرچه بسیاری از مشایخ معاصرین را دریافته، اما در وادی اخلاص و ارادت جناب محب علی شاه چشتی رحمة اللّه علیه شتافته. از میامن خدمت آن جناب به مقاصد اصلی کامیاب آمده. چندی در قلمرو علی تنکر توقف داشته و جمعی همت بر ارادتش گماشته. طریقهٔ سلسلهٔ علیّهٔ چشتیه دریافتند. اکنون در خارج شیراز در بقعهٔ هفت تنان، زاویه و خانقاهی دارند و احبا صحبت ایشان را غنیمت میشمارند. صحبتش مکرر دست داده. اشعار خوب دارند. اکنون جز این ابیات حاضر نیست:
ای دل اگردمی ز خودی با خدا شوی
از پای تا سر همه نور و ضیا شوی
گفتی کز اختلاف جهان نیستم خلاص
هستت خلاص گر به خلافش رضا شوی
یابی فراغتی ز ستمهای نفس اگر
با سالکان راه خدا آشنا شوی
رباعی
چندی پی علم و مذهب و کیش شدم
یک چند دگر طالب درویش شدم
دیدم که دل است مبدء هر فیضی
برگشتم وطالب دل خویش شدم
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: میرزا امین فقیری، سالکی دردمند و گرفتار در مشکلات و رنجهای زیاد است. او از ملامتهای منکرین رنج برده و زمانهای زیادی را در سفر به فارس و عراق گذرانده و همچنین در زینت عتبات عالیات بوده است. اگرچه با بسیاری از مشایخ معاصر آشنا شده، اما در راه ارادت به جناب محب علی شاه چشتی قرار گرفته و به موفقیتهای معنوی دست یافته است. او اکنون در خارج از شیراز در بقعه هفت تنان خانقاهی دارد که دوستانش صحبت ایشان را مغتنم میشمارند و اشعار زیبایی سروده است. از جمله اشعار او ابیات زیر است که به جستجوی حقیقت و دلسوزی اشاره میکند.
هوش مصنوعی: میرزا امین شخصی فقیر و دردمند است که در راه سیر و سلوک خود دچار چالشها و سختیهای زیادی شده است. او همواره در کوششی بیپایان برای مقابله با مشکلات و آزارهایی که از منتقدان دریافت کرده، بوده و زحمات زیادی را متحمل شده است. در عین حال، او به زندگی قانعانهای روی آورده و در جوانی به سفرهایی به فارس و عراق رفته و مدتی در اماکن مقدس زیارت کرده است. هرچند که با بسیاری از علمای زمان خود آشنا شده، اما بهترینی را که در دل دارد، به محب علی شاه چشتی تقدیم کرده و از خدمات او بهرهمند گردیده است. او مدتی در محل علی تنکر اقامت داشته و گروهی به محبت و ارادت او مشغول بودهاند و طریقه چشتیه را آموختهاند. اکنون او در نزدیکی شیراز در محلی به نام بقعه هفت تنان خانقاهی دارد که بسیاری از علاقهمندان بهرهمند میشوند. او به دلایلی زیادی مورد توجه قرار گرفته و اشعاری زیبا دارد که در حال حاضر تنها تعدادی از آنها موجود است.
هوش مصنوعی: ای دل، اگر از خودت بگذری و به خدا نزدیک شوی، از سر تا پا پر از نور و روشنی خواهی شد.
هوش مصنوعی: گفتی که من از تضادها و ناهماهنگیهای دنیا رها هستم، اما تحقق رهایی تو بستگی به این دارد که با ناهماهنگیها و چالشها سازگار باشی.
هوش مصنوعی: اگر بخواهی از درد و رنجهای ناشی از نفست راحت شوی، باید با افراد راه خدا آشنا شوی و در کنار آنها قرار بگیری.
هوش مصنوعی: مدتی به دنبال علم و دین و آیین رفتم، سپس مدت دیگری به دنبال حال درویشی و زهد و تسلیم شدم.
هوش مصنوعی: دیدم که دل، منبع همه نیکیهاست، بنابراین به سوی آن برگشتم و در پی دل خود رفتم.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.