بخش ۱۷ - خالد سلیمانیه
وهُوَ فخرالعارفین و زین السالکین شیخ خالد و در کمالات صوری و معنوی واحد. اصلش از اکراد سلمانیه و در بغداد صاحب خانقاه و دستگاه. به صحبت علما و فضلای معاصرین رسیده و سالها در بادیهٔ تحصیل و طلب دویده و در خدمت عرفا و مشایخ این عهد ریاضات کشیده تا بادهٔ معرفت چشیده. همواره آستانش ملجاء فقیران و پیوسته محفلش مجمع امیران. به همت و سخاوت معروف و به طاعت و عبادت موصوف. سلاسل بسیار دیده و طریقهٔ نقشبندیه گزیده. اکنون سلسلهٔ علیهٔ نقشبندیه را به وجودش افتخار است و شیخ بالاستحقاق و الاستقلال آن دیار است. از بلاد بعیده طالبان خدمتش مخصوص به تقبیل حضرتش میآیند و به مفتاح توجه و التفاتش قفل گنجینهٔ طلب میگشایند. از کثرت مریدین، پاشای بغداد از وی متوهم شده، شیخ از بغداد به روم آمده. اکنون در روم به سر میبرد. این دو بیت از اوست:
طبیبان جملهام از چاره واماندندو من آخر
به دردی یافتم درمان دل دیوانهٔ خود را
اگر مرد راهی دردوست باز است
وگر قصه جویی حکایت دراز است
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: شیخ خالد، معروف به فخرالعارفین و زین السالکین، از اکراد سلمانیه است و در بغداد خانقاهی دارد. او سالها در بیابانها به تحصیل و خدمت عرفا پرداخته و با ریاضتهای سخت به باده معرفت دست یافته است. خانقاهش محلی برای فقیران و تجمع امیران بوده و به طریقه نقشبندیه وابسته است. مریدان زیادی از سرزمینهای دور برای کسب معرفت و توجه به او میآیند. در دورهای به دلیل ظلم پاشای بغداد به روم مهاجرت کرده و اکنون در آنجا زندگی میکند. دو بیت از اشعار او بیانگر حال و درمان درد دلش است.
هوش مصنوعی: شیخ خالد، که در میان عارفان و سالکان به مقام والایی رسیده است، از نظر ظاهری و باطنی در کمال است. او اصالتاً از اکراد سلمانیه است و در بغداد دارای خانقاهی بوده و جایگاه مشخصی دارد. سالها از عمرش را در جستجوی علم و دانش گذرانده و در خدمت عارفان و مشایخ زمان خود به ریاضت پرداخته تا به معرفت دست یابد. همیشه محل او پناهگاه فقیران و محفلش مجمعی از بزرران بوده است. او به سخاوت و ایثار مشهور بوده و در عبادت و طاعت شناخته شده است. شیخ چندین سلسله را تحت نظر داشته و طریقهٔ نقشبندیه را برگزیده است. اکنون، افتخار سلسلهٔ نقشبندیه به وجود او مربوط میشود و او به حق، شایستهترین فرد در آن دیار است. افرادی از نقاط دوردست برای خدمت به او مخصوصاً به دیدارش میآیند و با توجه و محبت او، درهای گنجینهٔ علم را برای خود میگشایند. به علت تعداد زیاد مریدان، پاشای بغداد از او نگران شده و شیخ از بغداد به روم مهاجرت کرده و اکنون در روم زندگی میکند. دو بیت شعر از او نیز وجود دارد.
هوش مصنوعی: همه پزشکان از درمان مأیوس شدند و من در نهایت راهی برای درمان درد دل دیوانهام پیدا کردم.
هوش مصنوعی: اگر کسی در پی حقیقت و دوستی باشد، راهی برای او باز است و اگر به دنبال داستانها و افسانهها باشد، آنها هم گاهی بسیار طولانی و پیچیدهاند.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.