قالَ اللّهُ تَعالی. اَلا لِلّهِ الدِّینُ الْخالِصُ.
انس مالک رَضِیَ اللّهُ عَنْهُ گوید که پیغامبر صَلّی اللّهِ عَلَیْهِ وَسلّم گفت سه چیز است که دل مسلمانانرا از خیانت پاک کند، اخلاص اندر عمل خدایرا و نصیحت کردن پادشاه و جماعت مسلمانانرا ملازمت کردن.
و اخلاص آن بود که طاعت از بهر خدای کند چنانک هیچ چیز دیگر باز آن آمیخته نباشد و بدان طاعت تقرّب خواهد بخدای عَزَّوَجَلَّ و با کسی دون خدای عزّوجلّ تصنّعی نجوید و محمدتی چشم ندارد از خلایق و جاهی امید ندارد یا معنیی که آنرا ازین حد بیرون برد بظاهر و باطن و اگر گویند صافی بکردن سرّ بود از دیدار مخلوق درست آید و اگر گویند اخلاص توقّی اخلاص بود از ملاحظت اشخاص درست آید.
و از پیغامبر صَلّی اللّهُ عَلَیْهِ وَسَلّمَ می آید که گفت خداوند سُبْحانَه و تَعالی گفت اخلاص سرّی است از اسرار من، اندر دل بندۀ می نهم که او را دوست دارم.
حذیفه رَضِیَ اللّهُ عَنْهُ گوید که پرسیدم از پیغامبر صَلّی اللّهُ عَلَیْهِ وَسَلّمَ که اخلاص چیست گفت پیغامبر صَلّی اللّهُ عَلَیْهِ وَسَلّمَ که از جبرئیل عَلَیْهِ السَّلامُ پرسیدم از اخلاص، جبرئیل گفت از ربّ العزّه جَلَّ جَلالُهُ پرسیدم که اخلاص چیست گفت سرّی است از سرّهای من اندر دل بندۀ نهم که او را دوست دارم.
از استاد ابوعلی رَحِمَهُ اللّهُ شنیدم که گفت اخلاص خویشتن را نگاه داشتن است از دیدار خلقان و صدق، پرهیز کردنست از مطالعت نفس و مخلص را ریا نبود و صادق را اعجاب نبود.
ذوالنّون مصری گوید اخلاص تمام نبود الّا بصدق اندرو و بصبر برو و صدق تمام نبود مگر باخلاص اندرو و مداومت برو.
ابویعقوب سوسی گوید هرگاه که اندر اخلاص خویش اخلاص بیند آن اخلاص را باخلاصی دیگر حاجت آید.
ذوالنّون مصری گوید سه چیزست علامت اخلاص یکی آنک مدح و ذمِّ عام نزدیک او یکی باشد و دوم آنکه رؤیت اعمال فراموش کند سوم آنکه در آخرت هیچ نبیند عمل را عمل خویش.
ابوعثمان گوید اخلاص آن بود که نفس را اندر وی هیچ حظ نبود بهیچ حال و این اخلاص عام باشد و اخلاص خاص آن بود که آنچه برایشان رود نه بایشان بود، طاعتها همی آید ازیشان و ایشان از آن بیرون و ایشانرا طاعت، دیدار نیفتد و آن بچیزی نشمرند آن اخلاص خاص بود.
ابوبکر دقّاق گوید نقصان مخلص، اندر اخلاص، دیدن اخلاص بود چون خدای عَزَّوَجَلَّ خواهد که اخلاص او مُخْلَص بود رؤیت وی از اخلاص وی بیفکند تا مُخْلَص بود نه مُخْلِص.
سهل بن عبداللّه گوید ریا نشناسد مگر مخلص.
ابوسعید خرّاز گوید ریاء عارفان فاضلتر از اخلاص مریدان بود.
ذوالنّون گوید اخلاص آن بود که از دشمن نگاه دارند تا تباه نکند برو.
ابوعثمان گوید اخلاص، نسیان رؤیت خلق بود بدوام نظر بخالق.
حُذیفة المرعشی گوید اخلاص راست ایستادن افعال بنده بود اندر ظاهر و باطن.
و گفته اند اخلاص آن بود که برای حق کند و بدان صدق خواهند
سَری گوید هر که خویشتن را آراسته گرداند اندر چشم مردمان، بآنچه اندر وی نبود از رتبت خویش بیفتاد نزدیک خدای عَزَّوَجَلَّ.
فضیل گوید دست بازداشتن عمل برای مردمان ریا بود و کار کردن برای مردمان شرک بود و اخلاص آن بود که ترا خدای عَزَّوَجَلَّ ازین هر دو عافیت دهد.
جنید گوید اخلاص سرّی است میان بنده و خدای نه فریشته داند که بنویسد و نه شیطان داند که آنرا تباه کند و نه هوا داند که آنرا بگرداند.
رُوَیْم گوید اخلاص اندر اعمال آن بود که اندرو هر دو سرای عوض چشم ندارد و از هر دو فریشته هیچ حظّ نبیوسد.
سهل عبداللّه را پرسیدند که بر نفس مردم چه سختر گفت اخلاص، زیرا که نفس را اندرو نصیب نباشد.
و کسی دیگر را پرسیدند از اخلاص گفت آن بود که بر کار خویش جز خدایرا کس را گواه نکند.
کسی گوید در نزدیک سهل بن عبداللّه شدم، روز آدینه، پیش از نماز، ماری دیدم اندر خانۀ او، من پایی فرا پیش می نهادم و یکی باز پس، گفت اندر آی که کس بحقیقت ایمان نرسد و از هیچ چیز که بروی زمین بود بترسد پس مرا گفت اندر نماز آدینه چگویی گفتم میان ما و مسجد شما یک شبانروز راهست، دست من بگرفت بس چیزی برنیامد که مسجد دیدم و اندر مسجد شدیم و نماز آدینه بکردیم و بیرون آمدیم و اندر مردمان می نگرستیم و ایشان میرفتند گفت اهل لا اله الّا اللّه بسیارست و مخلصان از ایشان، اندکی اند.
مکحول گوید که هیچ بنده نبود که چهل روز اخلاص بجای آرد اندر عبادت الّا که چشمۀ حکمت از دل وی بر زبان وی گشاده گردد.
یوسف بن الحسین گوید عزیزترین چیزی اندر دنیا اخلاص است هرچند جهد کنم تا ریا از دل خود بیرون کنم بر گونۀ دیگر از دل من بر روید.
ابوسلیمان گوید چون بنده مخلص شود ریا و وسواس از وی بریده شود بیکبار. وباللّه التوفیق.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این متن به مفهوم و اهمیت "اخلاص" در اعمال مسلمانان اشاره دارد. به نقل از پیامبر اسلام، اخلاص به معنای انجام کارها تنها برای رضای خداوند بوده و از هرگونه ریا یا امید به جلب توجه دیگران آزاد است.
با بیان برخی از علمای اسلام، اخلاص دارای نشانههایی است، از جمله اینکه مدح و ذم انسان برای او یکی باشد، فراموش کردن اعمال خوب و نداشتن هیچ گونه طمع به پاداش. همچنین، اخلاص به معنای خالص بودن در نیت و عمل است، و کسی که به این مرحله برسد، نیکوترین بهرهها را در زندگی و در آخرت خواهد داشت.
پیامبر نیز فرموده است که اخلاص یک راز الهی است که در دل بندگان مخلص قرار میگیرد. در نهایت، اخلاص در نیات و اعمال انسان را به قرب الهی نزدیکتر میکند و موجب دریافت حکمت و روشنایی در دل خواهد شد.
هوش مصنوعی: خداوند متعال میفرماید: همانا دین خالص فقط برای خداست.
هوش مصنوعی: انس مالک رضیاللهعنهو نقل میکند که پیامبر صلیاللهعلیهوسلم فرمودند: سه چیز وجود دارد که دل مسلمانان را از خیانت دور میکند: اول، اخلاص در کارها برای خدا؛ دوم، نصیحت کردن به پادشاه؛ و سوم، همراهی و همنشینی با مسلمانان.
هوش مصنوعی: اخلاص به معنای این است که انسان فقط برای خداوند عبادت کند و هیچ چیز دیگری را در این عبادت مخلوط نکند. با این نوع عبادت، انسان به خداوند نزدیکتر میشود و در پی چیزی غیر از خداوند نخواهد بود. او از مخلوقات توقعی ندارد و امیدی به امور دنیوی ندارد. اگر گفته شود که پاکی در انجام کارها به معنای عدم توجه به مخلوق است، کاملاً درست است و اگر هم گفته شود که اخلاص به معنای عدم توجه به دیگران است، باز هم صحیح خواهد بود.
هوش مصنوعی: پیامبر فرمودند که خداوند میگوید اخلاص یکی از اسرار من است که در دل بندگانم قرار میدهم و به واسطه آن، آنها را دوست میدارم.
هوش مصنوعی: حذیفه میگوید که از پیامبر پرسیدم اخلاص چیست. پیامبر فرمود که از جبرئیل پرسیدم و جبرئیل گفت که از خداوند پرسیدهام. خداوند فرمود که اخلاص یک راز از رازهای من در دل بندهای است که او را دوست دارم.
هوش مصنوعی: از استاد ابوعلی رحمه الله شنیدم که فرمودند: حفظ اخلاص به این معناست که از دیدن دیگران دوری کنیم و صداقت به معنی دوری از خودخواهی است. شخص مخلص دچار ریا نمیشود و فرد صادق نیز به شگفتی نمیافتد.
هوش مصنوعی: ذوالنون مصری بیان میکند که اخلاص کامل به جز با صداقت در تلاش و ایستادگی به دست نمیآید و صداقت نیز به تنهایی کافی نیست مگر با اخلاص واقعی و استمرار در کار.
هوش مصنوعی: ابویعقوب سوسی میگوید وقتی که انسان در درون خود احساس صداقت و خلوص کند، لازم است آن خلوص را با نوعی از خلوص دیگر همراه کند.
هوش مصنوعی: ذوالنون مصری میگوید که سه نشانه برای اخلاص وجود دارد: اول اینکه انسان نسبت به تعریف و نکوهش دیگران بیتفاوت باشد و هر دو برای او یکسان باشد. دوم این که انسان اعمال خود را فراموش کند و سوم اینکه در آخرت هیچ یک از اعمالش را به عنوان کار خود نبیند.
هوش مصنوعی: ابوعثمان میگوید که اخلاص به این معناست که نفس هیچ بهرهای از آن نداشته باشد. این نوع اخلاص معمولی است. اما اخلاص خاص به این معناست که آنچه برای دیگران انجام میشود، برای خودشان نیست. اعمال نیک از آنها نشأت میگیرد و خودشان از آن جدا هستند. آنها طاعت را نمیبینند و به آن هیچ اهمیتی نمیدهند. این اخلاص، خاص است.
هوش مصنوعی: ابوبکر دقّاق میگوید که کمبود خلوص در اخلاص به این معناست که وقتی خداوند بخواهد که اخلاص شخص واقعی باشد، او را از دیدن خدا دور میکند. در واقع، شخصی که خالص است، همچنان به خلوص خود ادامه میدهد، اما آنهایی که در پی نمایش اخلاص خود هستند، از حقیقت واقعی دور میشوند.
هوش مصنوعی: سهل بن عبداللّه میگوید که تنها فرد مخلص میتواند ریا را شناسایی کند.
هوش مصنوعی: ابوسعید خرّاز میگوید که ریاکاری عارفان از خلوص مریدان بیشتر است.
هوش مصنوعی: ذوالنّون میگوید: اخلاص به این معنی است که آدم باید خود را از دشمنان دور نگه دارد تا آسیبی به او نرسانند.
هوش مصنوعی: ابوعثمان میگوید: اخلاص به معنای فراموش کردن دیدن مخلوقات است و همیشه نظرت به خالق معطوف باشد.
هوش مصنوعی: حُذیفة المرعشی میگوید که اخلاص به معنای این است که اعمال فرد در بیرون و درونش به درستی و صداقت انجام شود.
هوش مصنوعی: گفتهاند که اخلاص یعنی کارها را برای خدا انجام دادن و در این راه صداقت و صدق را نیز رعایت کردن.
هوش مصنوعی: هرکس خود را به گونهای بزک کند تا در نظر مردم بهتر به نظر برسد، ولی در واقعیت آن ویژگیها را نداشته باشد، در نزد خداوند متعال از مقام و رتبهاش کاسته خواهد شد.
هوش مصنوعی: فضیل میگوید که خودداری از عمل به خاطر مردم نشانه ریاکاری است و انجام کار برای دیگران، نوعی شرک محسوب میشود. اخلاص واقعی این است که خداوند تو را از هر دوی این مسائل حفظ کند.
هوش مصنوعی: جنید میگوید که اخلاص، راز و رازی است که تنها بین بنده و خداوند وجود دارد. نه فرشتگان میدانند تا آن را ثبت کنند، نه شیطان میتواند آن را خراب کند، و نه هوای نفس میتواند آن را تغییر دهد.
هوش مصنوعی: اخلاص در کارها به این معناست که انسان در اعمال خود تنها به دنبال پاداش و ج recompense در دنیا و آخرت نباشد و از هر دو طرف، از نعمتهای دنیوی و اخروی، هیچ بهرهای نگیرد.
هوش مصنوعی: سهل عبداللّه را پرسیدند که در مورد نفس مردم چه چیز سختتر است؟ او گفت: اخلاص، زیرا اینکه نفس (درون انسان) از آن نصیبی ندارد.
هوش مصنوعی: از فردی دیگر درباره اخلاص سوال کردند و او پاسخ داد که اخلاص به این معناست که در انجام کارها هیچ کس غیر از خدا را شاهد نگذاریم.
هوش مصنوعی: در روز جمعه قبل از نماز، فردی به سهل بن عبداللّه نزدیک شد و در خانه او ماری را دید. او پا به جلو گذاشت و با پشت پا به عقب برگشت. به او گفتند که کسی به حقیقت ایمان نخواهد رسید و از هیچ چیزی که روی زمین است نمیترسد. سپس پرسیدند که در نماز جمعه چه میگویند. او پاسخ داد که بین ما و مسجد شما یک روز راه وجود دارد. او دستش را گرفت و به سمت مسجد رفتند و در آنجا نماز جمعه را انجام دادند. بعد از نماز، وقتی به بیرون آمدند، به مردمی که در حال رفتن بودند نگاه کردند و گفتند که افرادی که لا اله الا اللّه میگویند بسیارند اما مخلصان در میان آنها کم هستند.
هوش مصنوعی: مکحول میگوید که هیچ بندهای نیست که چهل روز با اخلاص به عبادت مشغول باشد، مگر اینکه چشمهای از حکمت از دل او به زبانش جاری شود.
هوش مصنوعی: یوسف بن الحسین میگوید که ارزشمندترین چیز در دنیا اخلاص است. هر چند تمام تلاش خود را میکنم تا ریا را از قلبم دور کنم، اما باز هم به شکلی دیگر، ریا در دل من بروز میکند.
هوش مصنوعی: ابوسلیمان میگوید زمانی که بنده به خلوص واقعی برسد، ریا و وسوسه به یکباره از او دور میشود. و توفیق از آن خداست.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.