قالَ اللّهُ تَعالی اِنَّ الَّذینَ قالُوا رَبُّنا اللّهُ ثُمَّ اسْتَقاموا.
ثَوْبان گوید مولی پیغامبر صلّی اللّهُ عَلَیْهِ وَسَلّمَ که پیغامبر گفت صَلَّی اللّهُ عَلَیْهِ وَسَلَّمَ راست باشید و نتوانید و بدانید که بهترین دین شما نمازست و مواظبت نکند بر وضو مگر مؤمن.
استاد امام گوید رَحِمَهُ اللّهُ استقامت درجۀ بود که تمامی کارها بدو بود و چیزها همه بدو حاصل آید و نظام کارها است و هر که مستقیم نبود اندر حال خویش رنج وی ضایع بود و جهدش بی ثمرت بود چنانکه خدای عَزَّوَجَلَّ گفت وَلاتَکونوا کَالّتی نَقَضَتْ غَزْلَها مِنْ بَعْدِ قَوَّةِ اَنْکاثاً هرکه اندر صفت خویش مستقیم نبود از آنجا که بود فراتر نشود و رفتن او بر طریق درست نبود [و] ابتداء این کار بر شرط استقامت است همچنانکه حق عارف در نهایت [ادب] استقامت است و نشان استقامت اهل بدایت آنست که فترت بنیفتد اندر کار ایشان و نشان استقامت آن گروه که از بدایت فراتر شدند [و بنهایت نرسیدند] آنست که فرو نمانند، و نشان استقامت اهل نهایت آن بود که حجاب را اندر مواصلت ایشان راه نبود.
از استاد ابوعلی دقّاق شنیدم رَحِمَهُ اللّهُ که گفت استقامت بر سه درجه است تقویم است و استقامت و اقامت، تقویم، تأدیب نفس بود و اقامت، تهذیب دلها و استقامت تقریب اسرار.
[بوبکر] صدّیق رَضِیَ اللّهُ عنه گوید اندر معنی قول خدای عَزَّوَجَلَّ [کی گفت ثُمَّ] اسْتَقاموا ای که شرک نیارند.
عمر گوید رَضِیَ اللّهُ عنه [اِسْتَقاموا] یعنی که روباه بازی نکند.
قول صدّیق رَضِیَ اللّهُ عَنهُ با مراعات اصول شود [اندر توحید] و قول عمر رَضِیَ اللّهُ عَنْهُ اشارت کند بر ترک طلب تأویل و قیام کردن بشرط عهد.
[ابن عطا گوید استقاموا ای که دل با خدای نگاه دارند جز او اندر دل ایشان راه نبود].
ابوعلی جوزجانی گوید صاحب استقامت باش نه جویندۀ کرامت که نفس تو کرامت خواهد و خدای عَزَّوَجَلَّ از تو استقامت خواهد.
در حکایت همی آید که بوعلی شبوی گفت که پیغامبر را صلّی اللّهُ عَلَیْهِ وَسَلّمَ به خواب دیدم گفتم یارسول اللّه از تو روایت همی کنند تو گفتی سورۀ هود مرا پیر کرد چه [چیز بود در آنجا که] پیر کرد ترا قصّه هاء پیغمبران یا هلاک امّتان گفت نه [این و نه آن] ولیکن آنک گفت فَاسْتَقِمْ کَما اُمِرْتَ.
و گفته اند استقامت را کس طاقت ندارد مگر بزرگان زیرا که [استقامت] بیرون آمدن است از عرف و عادت [و رسم]، و قیام کردن بفرمان خدای عَزَّوَجَلَّ بر حقیقت صدق و ازین بود که پیغمبر صلّی اللّهُ عَلَیْهِ وَسَلّمَ گفت اِسْتَقیمُوا وَلَنْ تُحْصوا راست باشید و نتوانید.
واسطی گوید آن خصلت که همه نیکوئیها بدو تمام شود و بنا بودن او همه نیکوئیها زشت بود استقامتست.
شبلی گوید استقامت آن بود که وقت را قیامت بیند.
و گفته اند استقامت در گفت بترک غیبت بود و در افعال به نفی بدعت و در اقبال به نفی فترت و در احوال به نفی حجاب.
استاد امام ابوبکر فورک رَحِمَهُ اللّهُ گفت سین استقامت سین طلب است یعنی که از حق اندر خواهند تا ایشانرا بر توحید بدارد تا زنده باشند.
استاد امام ابوالقاسم رَحِمَهُ اللّهُ گوید استقامت دوام کرامت واجب کند و خدای تَعالی می گوید واَنْ لَو اِسْتَقامُوا عَلَی الطَّریقَة لَاَسْقَیْناهُم ماءً غَدَقَاً و نگفت سَقَیْناهُمْ و معنی اَسْقَیْناهُمْ آن بود که بر دوام بود.
جنید گوید جوانی دیدم اندر بادیه اندر زیر درختی امّ غیلان گفتم چه نشانده است ترا اینجا گفت حالی گم کرده ام. من برفتم چون از حجّ بازگشتم آن جوانرا دیدم، فراتر از آن درخت، جایی نشسته گفتم اینجا نشستن سبب چیست گفت آنچه می جستم اینجا یافتم اینجا را ملازمت کرده ام، جنید گفت ندانم تا کدام حال شریفتر بود از آن دو حال ملازمت کردن اندر طلب حال یا ملازمت کردن موضع که حال بازیافته بود اندر وی.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: آیهای از قرآن کریم بیانگر این است که افرادی که خدا را به عنوان رب خود انتخاب میکنند و سپس در مسیر خود استقامت دارند، مورد توجه خداوند قرار میگیرند. روایتهایی از پیامبر اسلام (صلیاللهعليهوآلهوسلّم) نیز به اهمیت استقامت اشاره دارد و میگوید بهترین عمل دین نماز و وضو گرفتن است که خصوصیت مؤمنان است.
استقامت به معنای ثبات در انجام کارها و عدم افت در روحیه است و به سه درجه تقسیم میشود: تقویم، اقامت و استقامت. تقویم به تربیت نفس، اقامت به تهذیب دلها و استقامت به نزدیکی به اسرار الهی اشاره دارد. بزرگان روحانی میگویند که استقامت دارای طعمی خاص است و تنها برای افرادی که روح بزرگتری دارند قابل تحقق است.
استقامت در مفهوم عرفانی به معنای عدم دلمشغولی به چیزهای غیر از خداوند است و افراد مستقام حالتهای مختلفی را تجربه میکنند. در نهایت، استقامت به معنای ادامهدار بودن در مسیر ایمان و دوری از بدعتها، غیبت و فترت است و باعث ایجاد کرامت و نعمت الهی میگردد.
هوش مصنوعی: خداوند متعال فرموده است: کسانی که میگویند پروردگار ما الله است و سپس به راه راست پایبند میمانند.
هوش مصنوعی: ثوابان میگوید که پیامبر (ص) فرمودند: "راستگو باشید و بدانید که بهترین عملی که دارید، نماز است و تنها مؤمنان بر وضو خود مراقبت میکنند."
هوش مصنوعی: استاد امام میفرماید که استقامت در کارها امری بسیار مهم است و تمامی امور به این صفت وابستهاند. اگر کسی در شرایط خود ثابتقدم نباشد، تلاشهای او بیثمر خواهد بود. همانطور که در قرآن آمده، نباید مانند کسی بود که بافتنیاش را پس از استحکام پاره میکند. هر کس که در خصوصیات خود ثابت نباشد، نمیتواند از موقعیت خود فراتر برود و در مسیر درست حرکت کند. شروع هر کاری نیاز به استقامت دارد، و این صفت در عارفان به اوج خود میرسد. نشانه استقامت در آغاز را میتوان در عدم افتادن به کسالت و رکود دید، و نشانه کسانی که از مراحل ابتدایی فراتر رفتهاند ولی به نهایت نرسیدهاند، این است که از پیشرفت بازنمانند. نشانه استقامت در نهایت، عدم وجود موانع ارتباطی برای آنان است.
هوش مصنوعی: استاد ابوعلی دقّاق گفتهاند که استقامت دارای سه سطح است: تقویم، استقامت و اقامت. تقویم به معنای تربیت نفس است، اقامت به تهذیب دلها اشاره دارد و استقامت به نزدیک شدن به اسرار.
هوش مصنوعی: بوبکر صدیق، رضی الله عنه، میگوید که منظور از سخن خدای عزوجل در آیهای که میفرماید "پس آنها استقامت ورزیدند" این است که شرک نیاورند.
هوش مصنوعی: عمر میگوید که راضی شدن خداوند به معنای این است که فرد نباید فریبکار باشد.
هوش مصنوعی: گفتار صدّیق رضیاللهعنه بر رعایت اصول در زمینه توحید تأکید دارد و گفتار عمر رضیاللهعنه به معنای ترک تأویل و پایبندی به عهد است.
هوش مصنوعی: ابن عطا میگوید که کسانی که ثابت قدم و استوار هستند، باید دلهایشان را فقط به خداوند بسپارند و هیچ دیگری در دلهایشان جایی نداشته باشد.
هوش مصنوعی: ابوعلی جوزجانی میگوید که باید ثابتقدم و استوار باشی، نه اینکه به دنبال معجزات و کرامتها باشی. زیرا نفس تو فقط خواهان کرامت است، در حالی که خداوند از تو انتظار استقامت و پایداری دارد.
هوش مصنوعی: در داستانی آمده است که بوعلی شبوی درباره خوابش از پیامبر (ص) صحبت میکند. او میگوید که از پیامبر پرسیدم: "ای رسول خدا، مردم روایت میکنند که تو گفتی سوره هود مرا پیر کرد. چه چیزی در این سوره باعث شد که تو پیر شوی؟" پیامبر در پاسخ میگوید: "نه داستان انبیا و نه هلاکت ملتها، بلکه این آیه که میگوید: 'استقمت همچنان که فرمان داده شدی' مرا پیر کرد."
هوش مصنوعی: گفته شده است که تنها بزرگان میتوانند استقامت داشته باشند، زیرا استقامت به معنای خارج شدن از عادات و رسوم معمول است و همچنین به معنای ایستادگی بر فرمان خداوند بر اساس حقیقت صادقانه. به همین دلیل رسول خدا (ص) فرمودند: «راست بمانید، هرچند نتوانید».
هوش مصنوعی: واسطی میگوید که ویژگیای وجود دارد که تمام خوبیها به واسطه آن کامل میشود و اگر این ویژگی نباشد، تمام خوبیها به زشتی تبدیل میشود و این ویژگی، استقامت است.
هوش مصنوعی: شبلی میگوید استقامت به این معناست که انسان زمان را در حکم قیامت ببیند.
هوش مصنوعی: استقامت در گفتار به معنای ترک غیبت است و در اعمال به معنای دوری از بدعت، در اقبال به معنای پرهیز از کاهلی و در احوال به معنای دوری از حجاب.
هوش مصنوعی: استاد امام ابوبکر فورک رحمت الله علیه بیان کردند که "سین" در واژه "استقامت" به معنای "طلب" است. به این معنا که آنهایی که به دنبال حق هستند باید تلاش کنند تا بر اصل توحید پایدار بمانند و در این راه زنده بمانند.
هوش مصنوعی: استاد امام ابوالقاسم میفرمایند که ثبات و استقامت موجب استمرار کرامت است. خداوند نیز بیان میکند که اگر آنها بر راه استقامت قرار بگیرند، ما به آنها آب فراوانی خواهیم داد. این جمله به گونهای بیان شده که نشاندهنده دوام و استمرار است.
هوش مصنوعی: جنید میگوید: جوانی را در بیابان دیدم که زیر درختی نشسته بود. از او پرسیدم که چه چیزی تو را به اینجا کشانده است، او پاسخ داد که اکنون حالتی گم کرده دارد. پس از بازگشت از حج، آن جوان را دیدم که در بالای همان درخت نشسته بود. از او پرسیدم که چرا اینجا نشستهای، او گفت: "چیزی که دنبالش بودم را اینجا پیدا کردم و اینجا را انتخاب کردهام." جنید میگوید: نمیدانم کدام حالت بهتر است: ملازمت با جستجوی حال یا ملازمت با جایی که حال را یافته است.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.