حکما در حد حکمت فرمودهاند: الحکمه استکمال النفس الانسانیه فی قوتیها العلمیه و العملیه. اما العلمیه فانها تعلم حقایق الاشیاء کماهی، و اما العملیه فانها تحصیل ملکه نفسانیه بها تقدر علی اصدار الافعال الجمیله و الاحتراز عن الافعال القبیحه و تسمی خلقا یعنی در نفس ناطقه دو قوه مرکوز است و کمال او به تکمیل آن دو منوط: یکی قوه نظری و یکی قوه عملی قوه نظری آن است که شوق او به سوی ادراک معارف و نیل به علوم باشد تا بر مقتضای آن شوق کسب (معرفت) اشیاء چنانکه حق اوست حاصل کند، بعد از آن به معرفت مطلوب حقیقی و غرض کلی که انتهای جمله موجودات است- تعالی و تقدس- مشرف میشود تا به دلالت آن معرفت به عالم توحید بل به مقام اتحاد رسد و دل او ساکن گردد که: «الا بذکر الله تطمئن القلوب» و غبار شبهت و زنگ شک از چهره ضمیر (او) و آیینه خاطر او سترده گردد، چنانکه شاعر گفته است:
به هر کجا که در آید یقین، گمان برخاست
و قوه عملی آن باشد که قوی و افعال خود را مرتب و منظوم گرداند، چنانکه با یک دیگر مطابق و موافق شوند تا به واسطه آن مساوات اخلاق او مرضیه گردد. هرگاه این علم و عمل بدین درجه در شخص جمع آید او را انسان کامل و خلیفه خدا توان گفت، و مرتبه او اعلی مراتب نوع انسان باشد چنانکه حق تعالی فرمود: «یوتی الحکمه من یشاء و من یوت الحکمه فقد أوتيَ خیرا کثیرا» و روح او بعد فراق بدن به نعیم مقیم و سعادت ابد و قبول فیض خداوند مستعد گردد، و:
این کار دولت است کنون تا کهرا رسد
تا اینجا مذهب قدما و حکماست.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: حکما بر این باورند که حکمت به معنای کمال انسان در دو قوه علمی و عملی است. قوه علمی به شناخت حقایق جهان و قوه عملی به کسب ویژگیهای نفسانی مربوط میشود که فرد را قادر به انجام کارهای نیک و پرهیز از کارهای زشت میسازد. در نتیجه، انسان با داشتن این دو قوه کمال مییابد. قوه علمی شوق به یادگیری معارف و علوم را ایجاد میکند و فرد را به درک حقیقت و نهایت وجود، یعنی خداوند، میرساند. قوه عملی نیز به تنظیم رفتار و اخلاق فرد کمک میکند تا به صفات پسندیده دست یابد. در نهایت، زمانی که علم و عمل در یک انسان جمع شوند، او به عنوان انسان کامل و خلیفه خدا شناخته میشود و در زندگی پس از مرگ به نعیم ابدی و فیض الهی دست مییابد. این آموزهها مربوط به فلسفه اهل حکمت است.
هوش مصنوعی: حکما میفرمایند که حکمت به معنای کمال یافتن نفس انسانی در دو جنبه علمی و عملی است. جنبه علمی به شناختن حقایق اشیاء به صورت واقعی مربوط میشود و جنبه عملی به دست آوردن فضائل و ویژگیهای اخلاقی اشاره دارد که انسان را قادر میسازد تا اعمال زیبا انجام دهد و از اعمال ناپسند پرهیز کند. به این ترتیب، در وجود انسان دو نیروی اساسی وجود دارد که کمال او به کامل شدن این دو نیرو وابسته است: یکی نیروی نظری و دیگری نیروی عملی. نیروی نظری به تمایل و اشتیاق انسان برای شناخت معارف و علوم مربوط میشود و انسان باید بر اساس این اشتیاق، به کسب معرفت واقعی اشیاء بپردازد. پس از آن، او به شناخت حقیقتی که هدف نهایی موجودات است میرسد و به تدریج به عالم توحید و مقام اتحاد نزدیک میشود. در این حالت، دل او آرامش مییابد و غبار شک و شبهه از ذهن و فکرش پاک میشود.
هوش مصنوعی: هر کجا که یقین و اطمینان وجود داشته باشد، گمان و شبهه ایجاد میشود.
هوش مصنوعی: عملی که در این متن به آن اشاره شده این است که فرد باید قدرت و رفتار خود را به گونهای منظم و هماهنگ تنظیم کند که با یکدیگر سازگار باشند. این هماهنگی سبب میشود تا شایستگی اخلاقی آن فرد بهبود یابد. زمانی که این دانش و عمل به حد کمال در یک شخص تجلی یابد، او را میتوان به عنوان انسان کامل یا خلیفه خدا معرفی کرد و در این حالت او به بالاترین مرتبه نوع انسان دست یافته است. همچنین، روح او پس از جدایی از بدن به نعمتهای جاودان و خوشبختی ابدی دست خواهد یافت و آمادگی دریافت فیض الهی را خواهد داشت.
هوش مصنوعی: وظیفه دولت این است که به مسائل و چالشها رسیدگی کند و بهدنبال راهحلهایی برای مشکلات موجود باشد.
هوش مصنوعی: این مرحله، مربوط به باورها و دیدگاههای قدیمی و فلسفی است.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.