گوئیم بتوفیق خدایتعالی که خبر است از رسول علیه السلام که روزی بیرون آمد سوی یاران خویش و اندر دست راست پاره زرینه داشت و اندر دست (چپ) پاره حریر گفتهذان محرمان علی ذکورامتی و حلال لا نسیها گفت این هر دو زر و ابریشم حرام است بر مردان امت من و حلال است بر مادگان امت من و بدین قول ظاهر او علیه السلام گفت که (اگر) مرد با پیرایه زرین چون انگشترین و کارد و کمر و جز آن چنانکه اندرو و هیچ چیز جز زر نباشد نماز کند یا جامه که تار و پود آن ابریشم باشد بی پنبه نماز کند نماز وی روا نباشد از بهر آنکه با حرام نماز روا نباشد و آنچه رسول گوید حرامست حرام باشد چنانکه خدایتعالی گفت قوله تعالی :و ما آتیکم الرسول فخدوه و ما نهیکم عنه فا نتهوا و اندر تاویل (اینکه) حرام است زر و ابریشم گوئیم آرایش جسم مردم بجامه است و پیرایه و ابریشم شریفتر از همه بافتنیهاست کزو جامعه ها کنند و زر شریفتر از گوهر های گداختنی است کزو پیرایه کنند و هر دو دلیلانند بز مرتبت ناطق که او شریفتر از همه خلق است و ابریشم از نبات بمیانجی حیوان پدید آمده است و نماز را بر جامه باید کردن کز نبات باشد رسته از خاک و خاک دلیل است بر مومن و نبات دلیل است بر باطن شریعت و علم حقیقت و دعوتیکه او تاویل نماز است بمومن سزاوار است بعلم باطن و نبات دلیل است بر امام که او از خاک بی میانجی پدید آمده است همچنانکه امام از اساس بی میانجی پدید آمده است و ابریشم دلیل است بر حجت که او بمیانجی امام پدید آمده است از اساس و امام بدعوت که او نماز حقیقی است سزاوارتر از حجت است و از آنست که نماز بر نبات بشاید کردن و بر ابریشم نشاید کردن و سیم دلیل است بر اساس و باسیم نماز شایسته است و سیم به بها همره زر است چنانکه تاویل معنی تنزیل است و مردان اندر دعوت حدود دین اند چون ناطق و اساس و امام و حجت و داعی و ماذون وزن اندر دعوت مستجیب است و نماز دلیل است بر پیوستن بخداوند دور و معنی این قول که گفت زر بی سیم و حریر بی پنبه حرامست بر نران امت من آنست که گفت ناطق حدود دین را از راه تاویل باید پیوستن بمن تا مرتبت مرا بشناسند از راه تنزیل و ظاهر شریعت و بدانچه گفت ایندو چیز مر مادگان را از امت من حلال است آن خواست که مر مستجیبانرا رواست که بظاهر پیوسته باشند بمن از بهر آنکه چون حجت و داعی که ایشان خداوندان دعوت باشند و تاویل بدانند و کار ببندند ایشانرا مرتبت مردی باشد و ناطق و اساس را بحقیقت بشناسند و اگر مستجیب ظاهری را نپذیرد و از راه ظاهر بدعوت پیوسته نشود و باطن را خود نیافته باشد نه مرد باشد اندر دین و نه زن باشد و تاویل آنکه زن را نشاید که بمسجد اندر آید آنست که مسجد مثل است بر داعی یعنی بر مستجیب نشاید که بی ظاهر شریعت بداعی پیوندد و از آن گفتند که زنان را نیکوتر باشد که با پیرایه و ابریشم نماز کنند و ابریشم مثل است بر ظاهر کز باطن پیدا آمده است از بهر آنکه نبات دلیل است بر باطن و کرم چون چیزی از نبات خورد آنگه از باطن خویش مر خویش را چیزی ظاهر می سازد چنانکه پیله از دهن بیرون آرد و کرم دلیل است بر ضد دعوت که او از باطن همی ظاهر پدید آرد و لطیف را همی کثیف گرداند پس بدین سبب نماز روانیست با ابریشم محض مگر که باو پنبه باشد آنگه روا باشد همچنانکه پرستش خدای باید که بظاهر و باطن بیکجای باشد این است آن چیز که یاد کرده شد و السلام.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این متن به توضیح حکم حرام و حلال در لباس و زیورآلات مردان و زنان امت اسلامی میپردازد. رسول الله (ص) فرمودند که طلا و ابریشم برای مردان حرام و برای زنان حلال است. نماز مردی که با زینت طلا یا لباسی از ابریشم نماز بخواند، معتبر نیست. این حکم بیانگر این است که مردان باید از زینتهای حرام دوری کنند و نماز را در لباسهایی که از گیاهان (نباتی) تهیه شده است، بخوانند. همچنین، در این متن به ارتباط و پیوستگی با خداوند از طریق شریعت و باطن دین اشاره شده و گفته میشود که زنان بهتر است با لباسهایی از ابریشم نماز کنند چون ابریشم نماد ظاهر است که از باطن نشأت گرفته. در نهایت، تأکید میشود که عبادت واقعی باید با ظاهر و باطن هماهنگ باشد.
هوش مصنوعی: با توفیق خداوند، خبری از رسول خدا (ص) داریم که روزی به سوی یارانش رفت و در دست راستش تکهای طلا و در دست چپش تکهای ابریشم داشت. به یارانش فرمود که هر دو این موارد، یعنی طلا و ابریشم، برای مردان از امت او حرام و برای زنان حلال است. او توضیح داد که اگر مردی با زیورهای طلا مانند انگشتر و کمربند یا لباسی که از ابریشم بافته شده است نماز بخواند، نماز او صحیح نیست زیرا نماز با حرام صحیح نیست. آنچه رسول خدا (ص) میفرمایند حرام است، واقعاً حرام است و این بهنوعی به آیهای از قرآن اشاره دارد که میگوید از آنچه رسول برای شما آورده باید پیروی کنید و از آنچه نهی کرده است باید دوری کنید. ابریشم و طلا بهعنوان زینتهای زیبایی برای پوشاک و تزئینات شناخته میشوند و طلا در مقایسه با جواهرات دیگر از ارزش بیشتری برخوردار است. نماز باید در لباسهایی که از گیاهان بهدست آمده است به جا آورده شود. این نشاندهنده این است که کشاورزی و گیاهان در واقع نمادهای اساسی ایمان و پیروی از مسیر الهی هستند. ابریشم نمادی است از حقایق شناخت امام و حجت، در حالیکه طلا نماینده اصول بنیادی دین است. در نتیجه، نماز باید با لباسهایی که از گیاهان تهیه شدهاند، انجام شود و از ابریشم بهدلیل لطافت و زیبایی و بهخاطر قابلیت آن برای ایجاد زینت، باید پرهیز شود. زنان میتوانند با زینت و ابریشم نماز بخوانند، در حالیکه مردان باید از این موارد دوری کنند تا اصول دین و حقیقت را درک کنند. از طرفی، ورود زنان به مسجد باید با رعایت قواعد شرعی باشد، زیرا مسجد نماینده دعوت الهی است و باید با ظواهر شریعت پیوند داشته باشد. در نهایت، مردان و زنان باید در نماز و عبادتهای خود به ظرافت و باطن پایبند باشند و این دو باید در کنار هم قرار گیرند تا حقیقی و راستین باشند.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.