و عید روزه گشایان دلیل است بر اساس از بهر آنکه بعید مردمان از طعام و شراب ناخوردن و از ضعیفی برستند و قوت گرفتند همچنین باساس مومنان از ضعیفی علم برستند و قوت بگرفتند چون تنزیل یافتند و روزه دار دلیل است بر خاموش باشنده و روزه گشاینده دلیل است بر گوینده پس این خاموشان گوینده شدند بعلم همچنانکه بعید روزه داران طعام خوار شدند و بدانچه ناطق بفرمود بروز عید روزه دارانرا پس از آنکه سی روز روزه داشته باشند جمع شدن و شادی کردن اشارتست مر مومنانرا که این سی حد را که آن هفت ناطق است و هفت اساس و هفت امام و باب و حجت و داعی و ماذون و پنج حد علوی چون عقل و نفس و جد و فتح و خیال استوار داشته بودند و تاویل اساس بشناسند و با یکدیگر بر آن شادی کنند و چون از اساس بجان مومنان رسید از بهر تاویل بروی که مثل آن شادی بود واجب است شادی کردن و روز عید روزه گشایان را فطر خوانند و نام اساس سه حرف است همچنانکه فطر سه حرف است و نیز روزه داشتن (دلیل است) بر پذیرفتن ظاهر ناطق که معنی آن ما را واجب است جستن و آن مانند روزه داشتن است و آن سی روز سه ده باشد و (در) باز جستن آن (سه) مرتبت ناطق همی نماید که مرا سه مرتبت است از دو روی یکی آنکه مر دو اصل را سومست باز رسیدن از آن بعلم و دیگر آنکه او سه اصل را از دین اندر عالم نخستین است چون ناطق و اساس و امام و این سه مرتبت دلیل برسی روز روزه داشتن و سی حد جسمانی که ظاهر مثل است برسی روز که پیداست و برسی شب که اندرو چیزها نتوان دیدن و روز عید که مردم از روزه داشتن بر هند دلیل است بر اساس که بدو از نادانستن این سی حد برهند و نماز عید را بانگ نماز و قامت نیست از بهر آنکه بانگ نماز دلیل است بر دعوت ظاهر و مر اساس را دعوت ظاهر نیست و قامت دلیل است بر باطن و تاویل اساس را تاویل نیست و روز عید را نمازش پیش از خطبه است و خطبه دلیل است (بر) سخن بروحانیان و مخاطبه با ایشان پس نماز پیش از خطبه دلیل است بر اساس که نخست بر شریعت ناطق و سخن جسمانی پرورده شده آنگه مرورا از تایید روحانیان بهره مند کرد چون خطیب نخست نماز کند و رو سوی مغرب کند آنگه بر منبر بر آید و رو سوی مشرق کند و خطبه کند همی نماید که چون اساس بشریعت ناطق تمام شد آنگه رو سوی عقل توانست کرد که مشرق نور توحید است این است تاویل عید روزه گشایان.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این متن درباره اهمیت و معانی روز عید فطر و روزه داران است. در ابتدا به ارتباط میان روزه و توانمندی علم و ایمان اشاره میشود و روزه داران را به عنوان افرادی که از ضعف به قوت رسیدهاند معرفی میکند. همچنین عید فطر به عنوان روز شادی و جمعیت مؤمنان پس از یک ماه روزهداری توصیف میشود.
نویسنده به بیان مفاهیم عمیقتری از روزه، ناطق و امام و عناصر علوی میپردازد و میگوید که این سه مرتبت نشاندهنده ساختمانی است که از دین و علم نشأت میگیرد.
در ادامه به تشریح نماز عید میپردازد و بیان میکند که این نماز قبل از خطبه خوانده میشود و خطبه به منزله سخن و دعوت روحانیان است. نویسنده تأکید میکند که این مراسم نشاندهنده آخرین مراحل تطابق زندگی دینی با اصول عقلانی و توحیدی است.
در نهایت، متن تشریح میکند که روز عید فطر نماد پیوند میان شریعت و علم الهی است و فرصتی برای شادمانی مؤمنان است که به تأسیس این اصول پرداختهاند.
هوش مصنوعی: عید فطر، روزی است که نشانهای از پایان روزهداری و بازگشت به غذا و نوشیدنی است. این روز به طور خاص برای مومنان، یادآور تقویت دانش و فهم آنهاست و فرصتی برای نشان دادن جمعبودن و شاد بودن آنهاست. در واقع، پس از یک دوره سی روزه روزهداری، جمع شدن و خوشحالی مومنان گویای استقامت آنها در اصول دینی و دستیابی به معنای عمیقتر اعتقاداتشان است. این جشن به نوعی نمایانگر ارتباطات و پیوندهای فکری میان افراد مومن است و اهمیت بحث و تبادل نظر میان آنها را نشان میدهد. ضمن اینکه روزهداری به مومنان یادآوری میکند تا با وجود چالشها، همواره به اصول خود پایبند باشند و آموزههای دینی را تا حد ممکن در زندگی روزمره خود پیاده کنند. نماز عید فطر که قبل از خطبه خوانده میشود، تلاشی برای نشان دادن پیوند میان شریعت و دریافتهای روحانی است. در واقع، این نماز و خطبه بیانگر انتقال از ظواهر دینی به معانی عمیقتر و روحانی است که در قلب مومنان جا دارد.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.