گوئیم بتوفیق خدایتعالی که نماز آدینه دلیل است بر ناطق از بهر آنکه روز آدینه یکروز است از جمله هفت روز که آنروز مردمان بیکجا جمع شوند همچنانکه ناطق یکیست از جمله هفت امام که پنج امام پیش از و گذشته و او مرتبهای ایشانرا جمله گرد کرده است و او را یوم الجمعه از بهر آن گفتند که آنروز مردمان امت همه گرد شوند بیکجا همچنانکه مرتبهای پیغمبران و امامان اندر محمد مصطفی صلی الله علیه و آله جمله شد که روز آدینه دلیل بر اوست و نماز آدینه دو رکعت کنند و دو خطبه خوانند معنیش آنست که ناطق مر خلق را بچهار اصل دین خواند و خطبه پیش کنند و نماز پس کنند معنیش آنست که ناطق نخست از دو روحانی آگاه شد آنگه دو جسمانی بر پای کرد چون اساس و امام و روز آدینه بر آمدن خطیب بر منبر و پایه بپایه بد و پای استادن و آنگه بپایه دیگر شدن نشانیست که ناطق از درجه مستجیبی بر آمد (و) بدرجه ماذونی رسید و از درجه ماذونی بدرجه داعی رسید و از درجه داعی بدرجه حجتی رسید و از درجه حجتی بدرجه امامت رسید و از درجه امامت بدرجه نبوت رسید و اندر هر درجه که بود هم ظاهر و هم باطن را بحق کار بست تا بدو چیزی که علم و عمل است بر همه مرتبت بگذشت و ایستادن خطیب بر سر منبر دلیل است بر ایستادن ناطق اندر مرتبت خویش و رو سوی مشرق کردن خطیب دلیل است بر ناطق که رو سوی عقل داشت که او مشرق توحید است و خطبه کردن خطیب بر منبر دلیل است بر مخاطبه کردن ناطق با عقل کل و اندر نخستین خطبه دلیل بر شناختن ناطق مر نفس کل را و فایده پذیرفتن او و از پس او خطبه فرود آمدن خطیب از منبر دلیل است بر جسمانی گردانیدن ناطق مر آن مخاطبتهای روحانی را کز عقل کل و نفس کل یافت بر زبان تازی و نزدیک گردانیدن مر آنرا به شنوندگان آنگه نماز کردن خطیب مر قوم را و پشت (کردن) او سوی ایشان دلیل است مر گفتار ناطق مر آن سخنها را پوشیده یعنی سخن را دو سوی گفت همچنانکه خطیب را رو سوی دیگر است و نخست خطبه کند آنگه نماز دلیل است بر نخست پذیرفتن ناطق مر علم را از عالم علوی و آنگه بخلق ادا کردن مر آنرا (و بدیگر روی) روز آدینه دلیل است بر امام حق که بدرجه هفتم از مستجیب است همچنانکه ناطق درجه هفتم از امام و درجه دیگر مستجیب است و ماذون مطلق و داعی محدود و داعی مطلق و حجت جزایر و حجت اعظم و امام هفتم است و مر هفت درجه را بامام آوردنست همچنانکه ناطق مر درجات امامانرا گرد آرنده است و ازین هفت درجه سخن گوی بحقیقت امامست اگر کسی را بشنواند و بگوید که راه حق این است همچنانکه از هفت امامان آن امام هفتم بیرون آید و خویشتن را آشکارا کند و نبوت و شریعت بنهد و نماز آدینه اندر مسجد آدینه دو رکعت کنند و بیرون از مسجد چهار رکعت کنند از بهر آنکه دو خطبه که خطیب کند دلیل است مر خطابت ناطق را با روحانیان و دو رکعت نماز (که) با الحمد تنهاست هم نشان از دو روحانی است و نیز مسجد جامع دلیل بر مجموع ظاهریست اندر مرتبت امام اما بظاهر باید کردن دو رکعت نماز (که) با الحمد و سوره است دلیل بر جسمانیان و دلیل بر ظاهریانست و بیرون از مسجد چهار رکعت کنند یعنی که در جزیره مشهد ظاهریان امام را بظاهر و باطن یاد باید کردن و اطاعت داشتن که چهار رکعت دلیل بر دو روحانی و بر دو جسمانیت و گفتن دو خطبه دلیل است بر اساس و حجت که خداوندان تاویل اند و دو رکعت دلیل ناطق و امامست که ایشان خداوندان تالیف ظاهر شریعت اند.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این متن درباره اهمیت و عظمت نماز جمعه و ارتباط آن با جایگاه ناطق (امام) و امامان در دین اسلام است. نویسنده به این نکته اشاره میکند که روز جمعه نماد گردهمایی مردم و نمایانگر وحدت امت اسلامی است، به گونهای که همانطور که پیامبران و امامان در یک سلسله قرار دارند، نماز جمعه نیز نمایانگر این سلسله و مرتبسازی معنوی آنهاست.
نویسنده از تشریفات نماز جمعه، شامل دو رکعت نماز و دو خطبه، به عنوان نمادهایی از علم و عمل و ارتباط روحانی با خداوند یاد میکند. همچنین، خطبههای نماز جمعه نشاندهنده رابطه ناطق (امام) با عقل کل و دیگر روحانیان است و نشان میدهد که چگونه ناطق، در درجات مختلف روحانی و معنوی حرکت میکند.
از دیگر نکات این متن، تأکید بر این است که نماز جمعه باید در مسجد برگزار شود تا حاکی از جمعیت و اتحاد باشد و همچنین نشاندهنده فرایند یادگیری و عمل به آموزههای دین است. در نهایت، نویسنده به ارتباط نماز و خطبهها با مفاهیم باطنی و ظاهری دین اشاره کرده و بر لزوم اطاعت از امام به عنوان نماینده خداوند تأکید میکند.
هوش مصنوعی: با مدد خداوند متعال، نماز جمعه نشانگر وجود ناطق است. روز جمعه یکی از هفت روز هفته است که در آن مردم به یکدیگر میپیوندند، همانطور که ناطق یکی از هفت امام است که پیش از او پنج امام وجود داشتهاند و او مقام آنها را به هم پیوند میزند. از این رو، روز جمعه بهعنوان روزی که همه امت در آن جمع میشوند، نامگذاری شده است. نماز جمعه شامل دو رکعت نماز و دو خطبه است، که نشاندهنده این است که ناطق به چهار اصل دین اشاره میکند و خطبه پیش از نماز، تأکید بر آگاهی او از دو روحانی قبل از به پا کردن دو جسمانی است. آمدن خطیب بر منبر نماد جهش ناطق از مرحلهای به مرحله دیگر است تا به مقام امامت و در نهایت به مرتبه نبوّت برسد. خطبههای خطیب بر منبر، نشاندهنده سخنرانی ناطق در برابر عقل کل است و اولین خطبه نشاندهنده شناخت او از نفس کل و پذیرش آن است. همچنین، فرود آمدن خطیب از منبر نشانهای از تأمل ناطق در آن سخنرانیهای روحانی است. نماز خواندن خطیب برای مردم و رویکردن به سمت آنها نیز نشاندهنده گفتار ناطق است. روز جمعه بهعنوان نشانگر امام حق در مرتبه هفتم از مستجیبها در نظر گرفته میشود، و این هفت مرتبه نشاندهنده ارتباطات امام با درجات مختلف است. نهایتاً، نماز جمعه در مسجد بهعنوان دو رکعت، نمایانگر دو روحانی و چهار رکعت خارج از مسجد، بیانگر یادآوری و اطاعت از امام در ظاهریت و باطنیت است.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.