و مخفی نماند که مدارا نیز نزدیک به رفق است و مدارا عبارت از آن است که ناگواری که از کسی به تو رسد محتمل شوی و به روی خود نیاوری و این از جمله صفاتی است که آدمی را در دنیا و آخرت به مراتب بلند و درجات ارجمند می رساند و اغلب کسانی که در دنیا به مرتبه عظیم رسیدند از این صفت جلیله است.
و از این جهت حضرت رسول صلی الله علیه و آله و سلم فرمودند که «پروردگار مرا امر کرد که با مردم مدارا کنم، همچنان که امر کرد که واجبات خود را به جای آورم» از حضرت امام محمد باقر علیه السلام مروی است که «در تورات نوشته است که در آن چیزهائی که خدای تعالی به موسی علیه السلام فرمود آن بود که فرمود: ای موسی در باطن خود اسرار مرا پنهان کن و پوشیده دار و در ظاهر خود آشکار کن از جانب من مدارا با دشمنان من و دشمنان خودت» و حضرت امام جعفر صادق علیه السلام فرمودند که «طایفه ای از مردم مدارای ایشان با مردم کم بود و ایشان را از خانواده قریش انداختند و دور کردند با وجود اینکه از قریش بودند، و در حسب و نسب ایشان هیچ عیب و علتی نبود، و طایفه ای از غیر قریش با مردم مدارا کردند و خود را به این دودمان رفیع ملحق ساختند پس فرمودند که هر که دست خود را از مردم نگاه دارد یک دست از ایشان نگاه داشته است ولی دستهای بسیار از او بازداشته می شود».
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: مدارا یکی از صفات مهم انسانی است که به معنای تحمل ناگواریها از سوی دیگران و عدم نشان دادن ناراحتی است. این ویژگی میتواند باعث ارتقاء مقام انسان در دنیا و آخرت شود. پیامبر اسلام (ص) نیز به مدارا با مردم تأکید کردهاند و آن را همچون انجام واجبات مهم دانستهاند. همچنین، میتوان از تاریخ عبرت گرفت که افرادی با مدارا در جامعه به جایگاههای بالایی رسیدهاند، در حالی که کسانی که با دیگران بدرفتاری کردند، از جامعه طرد شدند. به همین دلیل، امام صادق (ع) اشاره کردهاند که مدارا میتواند به تقویت روابط اجتماعی و مقام فرد در جامعه کمک کند.
هوش مصنوعی: مدارا به معنای تحمل و سازگاری با مشکلات و ناراحتیهایی است که از سوی دیگران به ما میرسد، بدون اینکه ناراحتی خود را بروز دهیم. این ویژگی باعث میشود که فرد در زندگی دنیا و آخرت مقامهای والایی کسب کند. بسیاری از افرادی که در دنیا به رتبههای عالی دست یافتهاند، به خاطر برخورداری از این خصلت نیکو به موفقیتهای بزرگ رسیدهاند.
هوش مصنوعی: پیامبر اکرم (ص) فرمودند که خداوند به ایشان دستور داده تا با مردم نرم برخورد کنند، همانطور که به انجام واجبات نیز دستور داده است. امام محمد باقر (ع) بیان کردند که در تورات آمده که خدا به موسی (ع) فرمود: «ای موسی، رازهای مرا در دل پنهان کن و در ظاهر با دشمنان من و دشمنان خودت مدارا کن.» همچنین امام جعفر صادق (ع) اشاره کردند که برخی از مردم به خاطر کمکاری در مدارا با دیگران از خانواده قریش طرد شدند، در حالی که هیچ عیب و نقصی در نسب ایشان نبود. اما برخی دیگر از غیر قریش با مردم مدارا کردند و به این خاندان بزرگ ملحق شدند. ایشان فرمودند که هر کس دست خود را از مردم دور کند، در واقع یک دست از آنها را دور کرده است، اما بسیاری از نعمتها و فرصتها از او حذف میشود.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.