بدان که ضد غضب، «حلم» است، که عبارت است از اطمینان نفس، به حیثی که قوه غضب به آسانی او را حرکت ندهد و مکاره روزگار او را به زودی مضطرب نگرداند .
و «کظم غیظ»، که عبارت است از فرو بردن خشم، و خود را در حالت غضب نگاهداشتن، اگر چه حلم نیست و لیکن آن نیز ضدیت با غضب دارد که نمی گذارد آثار غضب ظهور نماید.
پس این دو صفت شریفه، ضد غضبند و هر دو از اخلاق حسنه و صفات فاضله اند اما صفت حلم: پس آن اشرف کمالات نفسانیه است بعد از صفت علم، بلکه علم را بدون حلم نفعی و اثری و شجره دانائی را بی باغبانی بردباری ثمری نیست و از این جهت است که هر وقت که مدح علم می شود حلم نیز با او ذکر می شود.
و حضرت رسول صلی الله علیه و آله و سلم فرمودند که «خداوند مرا به سبب علم، بی نیاز کن و به صفت حلم، مرا زینت ده» و باز آن حضرت فرمودند که «پنج چیز از طریقه پیغمبران مرسل است، یکی از آنها را صفت حلم شمرده اند» و نیز فرمودند که «طلب کنید مرتبه بلند را در نزد خدا عرض کردند که به چه چیز حاصل می شود؟ فرمودند: هر که دوستی تو را قطع کند تو با او پیوند کن و هر که از نیکی خود تو را محروم سازد تو با او نیکی و احسان کن و هر که به نادانی با تو رفتار کند تو حلم بورز» و فرمود که «بنده مسلم به واسطه حلم، به مرتبه کسی می رسد که روزها را روزه می گیرد و شبها را به عبادت به سر می برد» و فرمودند که «خدا دوست دارد بنده حلیم را و دشمن دارد فحش گوی بی مبالات را» و فرمودند که «سه چیز است که هر یکی از آنها را نداشته باشد هیچ عملی او را فائده نمی بخشد: یکی: تقوائی که او را از معاصی باز دارد دوم: حلمی که به آن زبان سفها را از او کوتاه کند سیم: خلق نیکی که در میان مردم زندگانی کند و از آن جناب مروی است که چون خلایق در روز قیامت جمع شوند منادی ندا کند که کجایند اهل فضل؟ پس طایفه ای برخیزند و به شتاب به جانب بهشت خرامند ملائکه به ایشان برخورند و گویند چرا به شتاب به جانب بهشت روانه اید؟ گویند: ما اهل فضل هستیم گویند: چه فضل و مزیتی از برای شما بود؟ گویند: هر وقت که ظلمی به ما می رسید صبر می کردیم و کسی که به ما بدی می کرد از او عفو می کردیم و کسی که به ما نادانی می کرد حلم می نمودیم ملائکه گویند: بلی اهل فضل هستید، داخل بهشت شوید» و باز آن حضرت فرمودند که «هرگز خدا به جهالت و نادانی کسی را عزیز نکرد و هرگز با حلم و بردباری کسی را ذلیل نگردانید» و از حضرت امیرالمومنین صلوات الله علیه مروی است که «خیر و خوبی این نیست که مال و اولاد کسی زیاد شود، بلکه آن است که عمل او بسیار، و حلم او عظیم گردد» و از حضرت امام جعفر صادق علیه السلام مروی است که ناصر و یاور از برای هر کسی حلم او کافی است و اگر حلم نداشته باشد خود را بر حلم بدارد» و آن حضرت فرمودند که «چون میان دو نفر نزاعی واقع می شود دو ملک نازل می شوند و به هر کدام که بی خردی و سفاهت می کند می گویند: گفتی و گفتی، و خود سزاواری به آنچه گفتی، و جزای آن به تو خواهد رسید و به آن یک که حلم ورزید می گویند: حلم ورزیدی و صبر کردی، زود باشد که خدا تو را بیامرزد، اگر حلم خود را به انجام رسانی» «و روزی آن حضرت غلامی را از پی شغلی فرستادند، آن غلام دیر کرد، از عقب او آمدند، دیدند در مکانی خوابیده، حضرت بر بالین او نشستند و او را باد زدند تا بیدار شد، فرمود: این غلام به خدا قسم که این قدر اختیار نداری که شب و روز بخوابی، شب از توست و روز از ماست».
و اما کظم غیظ: اگر چه فضیلت و شرافت آن بقدر حلم نباشد، لیکن هرگاه کسی بر آن مداومت نماید معتاد می شود و صفت حلم از برای او هم می رسد و از این جهت حضرت پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم فرمودند که «علم، به تعلم هم می رسد و حلم به تحلم، که کظم غیظ باشد» و خداوند عظیم در کتاب کریم خود مدح فرموده است کسانی را که خشم خود را فرو می برند» و اخبار در شرافت و بسیاری اجر و ثواب آن بی نهایت است از جناب پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم مروی است که «هر که خشم خود را فرو برد در جائی که هرگاه خواهد تواند خشم گیرد خدا در روز قیامت دل او را از خشنودی و رضا مملو خواهد ساخت» و آن حضرت فرمودند که «هیچ بنده ای جرعه ای نیاشامید که اجر آن بیشتر باشد از جرعه غیظی که از برای خدا فرو برد» و حضرت امام محمد باقر علیه السلام فرمودند: که «هیچ بنده ای خشم خود را فرو نبرد مگر اینکه خدا در دنیا و آخرت عزت او را زیاد می کند» و مروی است که «صبر کن بر دشمنان نعمت خود، به درستی که کسی که در حق تو معصیت خدا را کند هیچ مکافاتی بالاتر و بهتر از آن نیست که تو اطاعت خدا را در حق او کنی».
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: خلاصه:
غضب و حلم دو صفت متضاد هستند. حلم به معنای آرامش و استقامت نفس در برابر تحریکات است و کظم غیظ به معنای فرو بردن خشم است. هر دو به عنوان صفات نیکو و پسندیده شناخته میشوند، اما حلم از دیگر کمالات نفسانی برتر است و بدون آن، علم نیز مفید نیست. پیامبر اسلام (ص) به ارزش حلم و علم اشاره کردند و آن را از نشانههای نیکوکاران دانستند. حلم، موجب نزدیک شدن به خدا و دستیابی به درجات عالی میشود.
افرادی که در برابر ظلم صبر میکنند و به دشمنان نیکی میکنند، از فضل و ثواب بالایی برخوردارند. همچنین، کظم غیظ، میتواند به تدریج به صفت حلم منجر شود و به سبب آن خداوند عزت و پاداش عظیمی به افراد میدهد. در نهایت، اجرای صبر و حلم در برابر ناپسندها، از جمله راههای کسب رضایت خداوند به شمار میآید.
هوش مصنوعی: به یاد داشته باش که ویژگی مخالف خشم، «حلم» است. حلم به معنای آرامش و اطمینان درونی است، به گونهای که قدرت خشم به راحتی نمیتواند فرد را تحریک کند و ناملایمات روزگار او را به سرعت ناراحت نکند.
هوش مصنوعی: «کظم غیظ» به معنای کنترل و فرو بردن خشم است. این حالت به این معنی است که فرد خود را در وضعیت عصبانیت نگه میدارد، هرچند که این به معنای صبوری و تحمل نیست. با این حال، کظم غیظ با خشم در تضاد است و مانع از بروز آثار عصبانیت میشود.
هوش مصنوعی: این دو ویژگی نیکو، در مقابل خشم قرار دارند و هر دو از صفات خوب و فضیلتها به شمار میآیند. اما صفت حلم، عالیترین کمالات روحی بعد از علم است. بهطوری که علم بدون حلم فایدهای ندارد و مانند درختی است که بدون باغبان، میوهای نخواهد داشت. به همین دلیل، هرگاه در مورد علم صحبت میشود، حلم نیز در کنار آن ذکر میشود.
هوش مصنوعی: حضرت محمد صلی الله علیه و آله و سلم بیان کردهاند که خداوند او را با علم بینیاز کرده و حلم را زینت بخشیده است. همچنین تأکید کردهاند که از ویژگیهای پیامبران، حلم است و اشخاص باید در پی کسب درجات عالی نزد خداوند باشند. برای این هدف، باید با کسانی که به ما آسیب میزنند با نیکی رفتار کرده و با صبر و حلم رفتار کنیم. حلم موجب میشود که فرد به مقام و درجات بلندی در پیش خداوند برسد. خداوند بندگان حلیم را دوست دارد و در مقابل به کسانی که فحش میدهند، توجهی ندارد. همچنین سه ویژگی بیان شدهاند که بدون داشتن آنها هیچ عمل نیکویی به فرد فایده نمیرساند: تقوا، حلم و حسن خلق. در روز قیامت، کسانی که به فضل و نیکی معروفاند، به بهشت میروند زیرا در برابر ظلم صبر کرده و به دیگران عفو میکنند. همچنین خداوند هیچوقت کسی را با جهل عزیز نخواهد کرد و حلم باعث ذلت کسی نمیشود. مفهوم اصلی خیر و خوبی در اعمال و حلم افراد نهفته است. اگر فردی در بحثی با دیگری دچار مشکل شود، فرشتگان درباره رفتار آنان نظر خواهند داد و افراد حلم ورزیده مورد رحمت خداوند قرار خواهند گرفت. همچنین نمونهای از حلم حضرت محمد آورده شده است که آن حضرت برای بیدار کردن غلامی که دیر کرده بود، با محبت و صبر اقدام کردند.
هوش مصنوعی: کظم غیظ به معنای فرو بردن خشم است. حتی اگر فضیلت آن به اندازه صفت حلم نباشد، کسانی که به این کار ادامه میدهند، به تدریج به صفت حلم نیز دست مییابند. پیامبر اسلام فرمودهاند که علم از طریق یادگیری حاصل میشود و حلم هم از طریق تمرین و کظم غیظ به دست میآید. در قرآن کریم، خداوند کسانی را که خشم خود را فرو میبرند، ستوده است. احادیث زیادی درباره شرافت و پاداش این عمل نقل شده است. یکی از نقلها این است که هر کس خشم خود را در موقعیتی که میتوانسته آن را بروز دهد، فرو برد، در روز قیامت خداوند قلب او را از رضایت و خشنودی پر خواهد کرد. همچنین گفته شده هیچ چیز پاداشش بیشتر از جرعه غیظی که برای خدا فرو برده شود، نیست. امام محمد باقر نیز اشاره کردهاند که کسی که خشم خود را فرو میبرد، در دنیا و آخرت عزت بیشتری خواهد یافت. در نهایت، توصیه شده است که بر دشمنان صبر کرد، زیرا بهترین پاسخ به کسی که در حق شما گناهی کرده، این است که شما در حق او اطاعت خدا را انجام دهید.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.