و طریق معالجه بدگمانی به خدا و خلق آن است که بعد از ملاحظه فساد، و شرافت ضدش، «که گمان نیک باشد» هرگاه گمان بدی از کسی به خاطر تو بگذرد اعتنائی به آن نکنی و دل خود را به آن شخص بد نسازی، و رفتار خود را با او تفاوت ندهی، و تفقد و اکرام و احترامی که نسبت به او به عمل می آوری کم ننمائی.
بلکه بهتر آن است که در تعظیم و دوستی او بیفزائی و در خلوت او را دعا کنی، تا به این سبب شیطان به غیظ آید و از خوف زیادتی احترام و دعای به او، دیگر گمان بد را به خاطر تو نیفکند.
و اگر به خطائی و لغزشی از شخصی برخوردی باید او را در خلوت نصیحت کنی، نه اینکه ابتدا به غیبت و بدگوئی او نمائی و باید از خطا کردن او محزون باشی، همچنان که از لغزش خود محزون می شوی و غرض تو از نصیحت او خلاص کردن او از هلاکت باشد و هرگاه چنین رفتار نمائی از برای تو ثواب حزن بر خطای او و ثواب نصیحت کردن او و ثواب نجات او هر سه جمع خواهد شد.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: برای درمان بدگمانی به خدا و دیگران، باید پس از دیدن جنبههای مثبت و منفی افراد، به گمانهای بدی که ممکن است درباره آنها داشته باشیم اهمیت ندهیم و دل خود را به آنها بد نسازیم. رفتارمان را با آنها تغییری ندهیم و احترام و محبت خود را نسبت بهشان کاهش ندهیم. حتی بهتر است در تعظیم و دوستی با آنها افزوده و در خلوت برایشان دعا کنیم تا شیطان دلسرد شود و نتواند بدگمانیهای بیشتری به ذهن ما بیندازد. اگر به خطا یا لغزشی از کسی برخورد کردیم، باید به صورت خصوصی او را نصیحت کنیم و به غیبت و بدگویی دربارهاش نپردازیم. ما باید از اشتباهات او ناراحت شویم و هدف از نصیحت کردن او، نجات او از هلاکت باشد؛ در این صورت، برایمان اجر و ثواب نصیحت و حزن بر خطای او فراهم میشود.
هوش مصنوعی: برای کنار گذاشتن بدگمانی به خدا و دیگران، باید پس از مشاهده نواقص و نقاط قوت، به گمان خوب نسبت به دیگران توجه کرد. هرگاه فکری منفی درباره کسی به ذهنتان خطور کرد، نباید به آن فکر توجه کنید و نباید دلتان را نسبت به آن شخص بد کنید. رفتار خود را با او تغییر ندهید و همچنان به تفقد، احترام و اکرامتان نسبت به او ادامه دهید.
هوش مصنوعی: بهتر است که در بزرگداشت و محبت به او بکوشی و در خلوت دعا گویی، تا از این طریق شیطان عصبانی شود و به خاطر احترام و دعاهای فراوان تو، دیگر نتواند به تو فکر بد کند.
هوش مصنوعی: اگر با اشتباه یا خطایی از کسی مواجه شدی، باید او را در مکان خصوصی نصیحت کنی و نه اینکه ابتدا دربارهاش بدگویی کنی. باید نسبت به خطای او غمگین باشی، همانطور که از اشتباه خود ناراحت میشوی. هدف تو از نصیحت این باشد که او را از نابودی نجات دهی. اگر چنین رفتار کنی، پاداش غم بر خطای او، پاداش نصیحت کردن او و پاداش نجات او همه برای تو جمع خواهد شد.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.